ساعدنیوز
ساعدنیوز

(تصاویر) گیاهانی که از «خوردن گوشت» لذت می‌برند

  چهارشنبه، 18 بهمن 1402
(تصاویر) گیاهانی که از «خوردن گوشت» لذت می‌برند
ساعدنیوز: این گیاهان گوشتخوار به روش‌های مبتکرانه‌ای تکامل یافته‌اند و الهام‌بخش نوآوری‌هایی از اسپری‌های نچسب تا دفع‌کننده‌های آب شدند. گیاهان کوزه‌دار چه رمز و راز دیگری دارند؟

یاهان گوشتخوار مدت‌هاست تخیل عمومی را به خود جلب کرده‌اند و در آثار کلاسیک مانند «خانواده آدامز» و «فروشگاه کوچک وحشت» به عنوان هیولاهای گوشتخوار به تصویر کشیده شده‌اند. هرچند همتایان واقعی آن‌ها، کمتر به خون تشنه‌اند، اما به همان اندازه جذاب هستند.

ما معمولاً گیاهان را در انتهای زنجیره غذایی تصور می‌کنیم. اما گیاهان گوشتخوار که قادر به جذب، گرفتن و هضم طعمه هستند، با توانایی شگفت‌انگیزشان در تغذیه از حیوانات، قوانین طبیعت را زیر و رو کرده‌اند.

از این مجموعه متنوع، گیاهان کوزه‌دار یکی از بزرگترین گروه‌ها را شکل می‌دهند. آن‌ها به راحتی با تله‌هایشان از خویشاوندان گوشتخوارشان مانند ونوس مگس‌خوار، ژاله‌پوش و انبانی (پشه‌گیر) قابل تشخیص هستند: برگ‌های اصلاح‌شده‌ای که با هم تا می‌شوند تا حفره عمیقی را شکل دهند که پر از مایعی است که به هضم حیوانات کوچک (عمدتا حشرات) کمک می‌کند.

تکامل یافتن برای بهره‌مندی از طعم گوشت

بَری رایس، اختر زیست‌شناس و گیاه‌شناس کالج سیرا در کالیفرنیا که بیش از 800 گیاه از خانواده Sarraceniaceae را پرورش داده، می‌گوید: «پرورش این برگ‌های پیچیده برای گیاهان کوزه‌دار هزینه‌ی منابع متابولیک زیادی دارد. با این حال، گیاهان کوزه‌دار سماجت می‌کنند چون وجود این برگ‌ها به آن‌ها امکان می‌دهد در محیطهای نامساعد مانند قله‌های کوه‌های بارانی و زمین‌های باتلاقی رشد کنند. در این خاک‌های تهی از مواد مغذی، جیره‌های حیوانی گیاهان، نیتروژنی را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد که در نبود این رژیم، دچار کمبود آن می‌شدند.

یک پروانه سبز کم‌رنگ شهد را حس کرده و روی گیاه کوزه‌دار کمیاب کالیفرنیا نشسته است

گوشت‌خواری چنان استراتژی موثری است که چندین مرتبه بطور مستقل توسط گیاهانی که نسبتی با هم ندارند، تکامل یافته است. این نمونه‌ی چشمگیری از تکامل همگرا است.

تله مرگبار

تمام گیاهان کوزه‌دار صرفنظر از چگونگی تکامل یافتن‌شان، از یک نوع مکانیسم تله‌گذاری مبتنی بر جاذبه‌ی نسبتاً مشابهی استفاده می‌کنند.

نخستین گام، کشاندن طعمه به سمت کوزه‌ی گیاه است که بیشتر گیاهان با شهد شیرین یا رنگ‌های روشن این کار را انجام می‌دهند. برخی گیاهان حتی از بو استفاده می‌کنند، به این شکل که برای جذب انواع مختلف طعمه، بویشان را تغییر می‌دهند. کوزه‌دارانی که بوی گل از خود آزاد می‌کنند، زنبورها و پروانه‌های بیشتری را جذب خود می‌کنند، در حالی که آن‌ها که بوی اسیدهای چرب آزاد می‌کنند، مگس‌ها و مورچه‌های بیشتری را به تله می‌اندازند.

گیاه کوزه‌دار نیش‌دار (Nepenthes biclacarata) و مورچه نجار Camponotes schmitzi)) رابطه متقابلی دارند: گیاه خانه‌ای را برای کلونی کوچکی شامل 30 مورچه فراهم می‌کند و در عوض، مورچه‌ها مایع درون کوزه‌ی گیاه را تمیز نگه می‌دارند و حشرات بزرگی را که داخل کوزه در حال پوسیدن هستند، برمی‌دارند

زمانی که طعمه روی لبه گیاه کوزه‌دار است، دیگر هیچ بازگشتی ندارد، چون لبه‌های کوزه صیقلی است و در بسیاری از گیاهان، متشکل از لایه‌ای از کریستال‌های موم است که به پوشش لغزنده تابه‌های تفلون شباهت دارد. گیاهان دیگر سطوح خیس‌شدنی دارند که سبب می‌شوند حشرات درست به درون کوزه سر بخورند، درست شبیه سر خوردن ماشین‌ها روی جاده‌های خیس!

وقتی طعمه به درون کوزه می‌افتد، دو چیز مانع فرار او می‌شود: موهایی که جهت رشدشان به سمت پایین است و پوشش دیواره‌ی درونی کوزه هستند و دیگری، حوضی از مایعی که چسبناکی آن شبیه باتلاق شنی است. این مایع ناقوس مرگ طعمه است، چون حاوی آنزیم‌ها یا میکروب‌هایی است که شروع به هضم می‌کنند.

در بورنئو، برخی گونه‌های گیاه کوزه‌دار کوهستانی طوری تکامل یافتند که دیگر گوشتخوار نیستند و رژیم غذایی‌شان را متناسب با محیط تغییر داده‌اند. آن‌ها به جای گوشتخواری، ترشحات چرب (مدفوع) موش‌های پوزه‌دار درختی را که بالای کوزه‌ی آن‌ها می‌نشینند، جمع‌آوری کرده و از آن تغذیه می‌کنند.

یک Nepenthes rajah در معرض خظر می‌تواند تا 12 فنجان مایع را در خود جای دهد و بومی کوه‌های مالزی است. موش‌های پوزه‌دار درختی و موش‌های شب‌زی فسفر و نیتروژن، مواد مغذی ضروری این گیاه را با اجابت مزاج در دهانه گیاه تامین می‌کنند.

تهدیدات و کشفیات

گیاهان کوزه‌دار به طور فزاینده در معرض خطر هستند. 68 گونه Nepenthes در حال حاضر از سوی اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) به عنوان گونه‌های در معرض خطر انقراض، در معرض خطر یا آسیب‌پذیر فهرست شدند، در حالی که سه گونه ساراسِنیا تحت حمایت قانون گونه‌های در معرض خطر ایالات متحده هستند.

از بین رفتن زیستگاه به دلیل پاکسازی زمین برای کشت نخل‌های روغنی و کشاورزی و تغییرات آب و هوایی، تهدیدهای اصلی به شمار می‌آیند. افزون بر این، شکار غیرقانونی، یک‌سوم تمام گونه‌های Nepenthes را تهدید میکند. این بالاترین شمار گونه‌های در معرض تهدید برای هر گروهی از گیاهان گوشتخوار است.

نمای جانبی Nepenthes Rajah که لارو پشه‌ها را نشان می‌دهد

انقراض گیاهان کوزه‌دار نه تنها برای اکوسیستم خود این موجودات، بلکه برای نوآوری‌های بشری هم مضر است، ویژگی‌های قابل‌توجه آن‌ها الهام‌بخش بسیاری از نوآوری‌ها بوده است، از جمله پوشش‌های نچسب سطوح در اسپری‌های تمیزکننده و دفع‌کننده‌های آب در محیط‌های صنعتی. افزون بر اینها، هنوز چیزهای زیادی درباره گیاهان کوزه‌دار وجود دارد که ما نمی‌دانیم.

دانشمندان دائماً در حال درک و شناخت روابط مختلف بوم‌شناختی، مکانیسم‌های تله‌گذاری و کشف گونه‌های جدید هستند. سال گذشته، تیمی از هند، در شهد تولیدشده توسط Nepenthes khasiana نوروتوکسین شناسایی کرد. سال 2022، گروه دیگری از محققان، گونه جدیدی به نام Nepenthes pudica را در اندونزی گزارش کردند که کوزه‌های آن زیر زمین رشد می‌کنند. همان سال، محققان دیگر نشان دادند چگونه دو گونه نامرتبط در بورنئو و سیشل، کلاهک‌هایی را تکامل دادند که وقتی قطرات باران به آن‌ها برخورد کند، مانند تخته‌های پرش عمل می‌کنند و حشرات را داخل کوزه پرتاب می‌کنند


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ترافیک چهره‌های سیاسی کشور در مراسم دامادیِ پسر علی لاریجانی؛ از قدردانی داماد از فرزند رهبر معظم انقلاب به خاطر حضور در مراسم تا چهره شاد علی مطهری به عنوان دایی داماد+عکس (236 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (205 نظر) ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (127 نظر) اقدام قابل تقدیر بازیکن تیم ملی؛ مهدی طارمی هزینه تحصیل دختر دانش آموزی که مدیر از مادرش درخواستی غیرمنتظره کرده بود را برعهده گرفت (119 نظر) خداداد عزیزی: 17 سالم بود آرزو داشتم چلوکباب بخورم؛ واقعا تو یخچالمون هیچی پیدا نمیشد؛ مادرم بخاطر بی پولی فوت کرد / مصاحبه تکان دهنده خداداد+ ویدئو (118 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک میوه فروش بامرام شیرازی حماسه آفرید/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی+عکس (113 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (102 نظر) خلاقیت خنده دار مادر شیرازی برای طراحی پرچم ایران روی قرمه سبزی حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس! (87 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (77 نظر) سحر زکریا: مهران مدیری به جای پول به من چند تا قابلمه داد! مدیری کسی بود که اگر ما سر کار موسیقی گوش می‌دادیم می‌ترسیدیم بیاید و مسخره‌مان کند (66 نظر) آخرین جشن تولد ساده آیت الله هاشمی رفسنجانی با حضور همسرشان در طبقه دوم خانه/ مبلمان راحتی بدون زرق و برق، کیک شکلاتی و زیر میزی هنری زیبا+عکس (64 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (63 نظر) نگاهی به چیدمان شیک و مدرن آشپزخانه سیاه و سفید خانه شاهرخ استخری + ویدئو (45 نظر) علی دایی: اگر مطالباتم را از فدراسیون بگیرم برای اینکه ثابت کنم به این پول نظری ندارم یک یتیم‌خانه می‌سازم؛ زمانی که دانشجو بودم کارگری می‌کردم+عکس (42 نظر) الهام حمیدی: 2 تا بچه‌هام چون پشت سر هم به دنیا اومدن، کم‌کار شدم؛ همسرم مشوق منه و خیلی دوست داره من کار کنم+ویدیو (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 13 آبان 1403
فال روزانه امروز یکشنبه 13 آبان ماه 1403
صفر تا صد خامه‌ کشی کیک اسفنجی در منزل + با این ترفند سه سوته خامه کشی حرفه ای کن
ایده های حرفه ای و آسان برای چیدمان کمد دیواری رختخواب/نو عروس ها دیگه نگران چیدمان جهازتون نباشین
8 راه کار موثر برای اینکه بعد از جدایی حس بهتری داشته باشید / بپذیرید که همه چیز بین شما تمام شده است!
ترفند تضمینی جلوگیری از سفت و لیز شدن خورشت بامیه + رمز و راز لذیذی این خورشت مقوی
ماجرای صید یک ماهی عجیب الخلقه و ترسناک در بندر انزلی
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 13 آبان ماه 1403
فال ابجد روزانه یکشنبه 13 آبان 1403
مقایسه میزان دارایی هریس و دونالد ترامپ / ترامپ چقدر ثروت دارد؟
فال حافظ با تفسیر روز یکشنبه 13 آبان 1403 + فیلم
5 روغن طبیعی برای درمان شکستگی ناخن در خانه / روش‌های استفاده از روغن برای تقویت ناخن
خانه‌داری یک کدبانو؛ طرز تهیه لواشک خرمالوی خوشمزه و ملس به 3 روش؛ جلوی آفتاب، روی بخاری و داخل فر+ فوت و فن ریز برای نتیجه عالی
فال انبیاء روزانه یکشنبه 13 آبان 1403
نتایج باورکردنی کرکس فضایی و برخورد 2 کهکشان با تلسکوپ "هابل" و "جیمز وب"
منتخب روز   
پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس جزئیات پرونده دختر سارق که هدف او آزادی برادرش از زندان بود / اخاذی به قیمت یک عمر در زندان ماندن با سوادترین روستای ایران کجاست؟ شیائومی 15 معرفی شد/اولین گوشی جهان با اسنپدراگون 8 الیت خانه نورانی معتمدی اصفهان با درهای چوبی ،شیشه های رنگارنگ و دکوراسیون اصیل ایرانی چشمانتان را جلا میدهد جزئیات قتل فجیع مادر و خواهرناتنی توسط دختر تهرانی و نامزدش / جنایتی که در تجریش رخ داد! انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود! حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / جنگ واقعی بین عقرب زهری و تارانتولا پیشنهاد وسوسه‌انگیز دختر جوان، پسر دکوراتیو را راهی زندان کرد پایان گروگانگیری 4 روزه در نقطه صفر مرزی /گروگان 4 روز در اتاقک کامیون زندانی بود سکانس عاشقانه عاشق شدن قباد سر سفره عقد و بی قراری های فرهاد/ بی من چه شیرین می روی من دوستت دارم هنوز + فیلم