در صورتی که دعوایی در دادگاه مطرح شود ، اوقات رسیدگی، می بایست ضمن ابلاغ اوراق قضایی، به طرفین اطلاع داده شود تا در صورت تمایل ، در دادگاه حاضر شده و از خود دفاع نمایند . در حال حاضر ، بر اساس رویه جاری دادگاه ها ، ابلاغ اوراق قضایی، به صورت کاملا الکترونیکی صورت می گیرد و در همین راستا ، سامانه ای تحت عنوان سامانه ثنا ، راه اندازی شده تا اصحاب دعوی، با مراجعه به این سامانه، ابلاغیه های خود را در حساب کاربری شان ، مشاهده کنند .
با این وجود، ابلاغ اوراق قضایی به مخاطب ، همواره ، امکان پذیر نیست ؛ چرا که ممکن است مخاطب ابلاغ یعنی همان خوانده دعوی ، مجهول المکان بوده و اطلاعات سکونت وی ، در دسترس نباشد . در چنین شرایطی ، باز هم می بایست به نحوی ، خوانده را در جریان فرایند رسیدگی به دعوی ، قرار داد تا حقوق قانونی وی برای دفاع از خود در دادگاه ، از وی سلب نشود .
یکی از مهم ترین راه هایی که در حال حاضر ، برای ابلاغ به خوانده مجهول المکان مورد استفاده قرار می گیرد ، ابلاغ از طریق نشر آگهی است . به این معنا که در خصوص افرادی که علیه آنها دعوایی طرح شده ، اما آدرس و شماره تماسی از ایشان در دسترس نمی باشد و در سامانه ثنا نیز ثبت نام نکرده اند تا ابلاغیه از طریق سامانه ثنا به حساب ایشان ارسال شود ، می بایست ابلاغیه های آنها، به صورت آگهی منتشر شود که در ادامه ، نحوه چنین ابلاغی را شرح خواهیم داد .
لذا در خصوص این سوال که شرایط ابلاغ از طریق نشر آگهی چیست، باید ماده 16 آیین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای و مخابراتی را مورد توجه قرار داد که بر اساس آن ، باید گفت که ابلاغ از طریق نشر آگهی، در شرایطی انجام می شود که خوانده دعوی ، مجهول المکان بوده و اطلاعاتی در خصوص محل سکونت یا شماره تماس وی ، در دسترس نباشدو در سامانه ثنا نیز دارای حساب کاربری نباشد.
در چنین شرایطی، علاوه بر نشر آگهی در سامانه ابلاغ، در یکی از روزنامه های کثیر الانتشار نیز ، امر ابلاغ انجام می شود و در این شرایط، مخاطب ابلاغ ، موظف است جهت ثبت نام و دریافت حساب کاربری اقدام نماید.
طبق قانون ، شرایط ابلاغ از طریق نشر آگهی ، آن است که خوانده دعوی ، مجهول المکان باشد که در این صورت ، برای اطمینان از اینکه به طریقی ، امکان دفاع برای خوانده فراهم شود ، علاوه بر اینکه ابلاغیه های وی ، ضمن یک آگهی متنی ، در یکی از روزنامه کثیر الانتشار به چاپ می رسد ، سامانه ای نیز پیش بینی شده است که ابلاغ از طریق نشر آگهی ، در آن سامانه نیز ، منتشر می شود و افراد ، می توانند در این سامانه ، اقدام به استعلام آگهی های ابلاغیه نمایند ؛ که این امر ، به ویژه در خصوص ابلاغ استحضاری ، پر اهمیت است .
در همین راستا ، یک سوال مهم مطرح می شود و آن هم این است که نحوه ابلاغ از طریق نشر آگهی در خصوص خوانده مجهول المکان به چه صورت است ؟ پاسخ به این سوال ، از آن جهت مهم است که گاهی ، علیه فرد ، دعوایی در دادگاه مطرح شده ولی از آن مطلع نیست ؛ لذا اطلاع از اینکه افراد ، به چه نحوی می توانند ابلاغیه های احتمالی علیه خود را مشاهده کنند ، پر اهمیت است .
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که در حال حاضر ، نحوه ابلاغ از طریق نشر آگهی علیه خوانده مجهول المکان ، به صورت الکترونیکی و اینترنتی است . به این معنا که همچون سایت ابلاغ ثنا ، سامانه ای نیز راه اندازی شده است که افراد ، می توانند با مراجعه به آن و استعلام مشخصات خود ، نسبت به این موضوع مطلع شوند که آیا در دادگاه حقوقی یا کیفری ، دعوایی علیه ایشان طرح شده است یا خیر .
لذا ، علاوه بر اینکه نحوه ابلاغ از طریق نشر آگهی ، به صورت فیزیکی در روزنامه کثیر النتشار بوده ، کلیه افراد ، حتی اتباع غیر ایرانی نیز می توانند بدون ثبت نام کردن در سامانه ثنا ، به سامانه آگهی الکترونیک قضایی به نشانی agahi.adliran.ir وارد شده و اقدام به جستجوی آگهی ها نمایند .
نحوه مشاهده ابلاغ از طریق نشر آگهی ، به این صورت است که متقاضی ، در مرورگر خود ، عبارت « سامانه آگهی الکترونیک قضایی » را جستجو کرده و مطابق تصویر زیر ، وارد اولین سایت نمایش داده شده ، خواهد شد .
پس از آن که مخاطب ، به سایت سامانه عدل ایران وارد شد ، مطابق تصویر زیر ، از قسمت سمت راست صفحه ، بر روی گزینه « آگهی های قضایی » کلیک می کند تا به مرحله بعد ، هدایت شده و بتواند ابلاغیه های خوانده مجهول المکان را مشاهده نماید .
هنگام ورود به سامانه نشر آگهی ها ، تصویری مطابق تصویر زیر را مشاهده خواهید نمود که امکانات مختلفی در آن وجود دارد . نخست ، آگهی اوراق قضایی است و دوم ، آگهی های اعلامی . با انتخاب هر یک از گزینه های مذکور ، می توانید موارد مرتبط را جستجو نمایید . به عنوان مثال ، مشاهده دادخواست قضایی علیه من و یا حتی مشاهده رای دادگاه در سامانه ثنا ، از طریق آگهی های قضایی ، امکان پذیر است .
در قسمت آگهی های اعلامی نیز ، مواردی همچون اعلان حجر ، موت فرضی ، انحصار وراثت ، تحریر ترکه ، کشف جسد مجهول الهویه ، آگهی مزایده ، حکم ورشکستگی و مواردی از این قبیل ، قابل رویت است . به این منظور ، کافی است کادرهایی که با علامت * مشخص شده است را به صورت دقیق ، تکمیل نموده و سپس ، بر روی گزینه « بازیابی اطلاعات » کلیک کنید .
در این حالت ، اگر ابلاغیه هایی برای مخاطب ، در سامانه آگهی به ثبت رسیده باشد ، در نتایج جستجو ، مشخص می شود و مطابق تصویر زیر ، می توانید با کلیک کردن بر روی گزینه « مشاهده » در ستون سمت چپ ، به مفاد آن دسترسی داشته باشید .
البته ، لازم به ذکر است که برای مشاهده کردن متن و مفاد این ابلاغیه های آگهی شده ، ابتدا مخاطب ، می بایست حساب کاربری در سامانه ثنا ایجاد کند که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص ، پیشنهاد می شود مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .
نحوه مشاهده ابلاغیه از طریق نشر آگهی خوانده مجهول المکان ، از طریق سامانه آگهی می باشد که یکی از زیر مجموعه های سامانه عدل ایران می باشد . همانطور که اشاره شد ، افراد ، با مراجعه به این سامانه و جستجوی ابلاغیه های خود از طریق آن ، می توانند به جزئیات مربوط به دعاوی و یا آگهی های اعلامی ، دسترسی پیدا کنند .
اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که ابلاغ از طریق نشر آگهی ، چه آثار حقوقی به دنبال خواهد داشت و به عبارت دیگر ، در صورتی که مخاطب ابلاغ ، در این سامانه ، اقدام به رویت ابلاغیه الکترونیکی خود نماید ، چه اثر حقوقی ایجاد خواهد شد ؟ پاسخ به این سوال ، در آیین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای و مخابراتی ، ذکر شده است .
بر اساس تبصره 2 ماده 16 این آیین نامه ، در هر مورد که به موجب قانون ، انتشار آگهی ضرورت داشته باشد ، انجام آن به این طریق ، کافی و کاملا معتبر بوده و افرادی که از این طریق ، مطلع می شوند که ابلاغیه ای برای آنها ارسال شده است ، موظف هستند در سامانه ثنا ، حساب کاربری ایجاد نموده و متن ابلاغیه را ملاحظه کنند .
لازم به ذکر است که اگر مخاطب ، با مراجعه به سامانه آگهی ، ابلاغیه های خود را مشاهده نماید ، این موضوع ، به اطلاع شعبه رسیدگی کننده ، خواهد رسید و پس از اینکه تاریخ مشاهده ابلاغیه در سامانه به ثبت رسید ، کلیه آثار حقوقی مربوطه ، از آن تاریخ ، ایجاد خواهد شد . از جمله مهم ترین آثار ابلاغ از طریق نشر آگهی و مشاهده آن توسط مخاطب ، آن است که مواعدی که برای طرح اعتراض توسط خوانده وجود دارد ، از آن تاریخ ، آغاز خواهد شد .
در واقع ، زمانی که ابلاغیه در سامانه قرار می گیرد ، ابلاغ قانونی انجام شده است و آثار ابلاغ قانونی را دارد ؛ یعنی در صورتی که حکم دادگاه به صورت غیابی صادر شده باشد ، فرد می تواند اقدام به واخواهی نماید . اما زمانی که ابلاغیه ، در این سامانه مشاهده شده باشد ، ابلاغ از نوع واقعی بوده و دیگر امکان واخواهی از رای ، وجود نخواهد داشت و صرفا می توان ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ ، تقاضای تجدیدنظر خواهی نمود .
نشر آگهی علیه خوانده مجهول المکان ، یک روش فوق العاده است که از طریق آن، ابلاغیه های دادگاه، از طریق الکترونیکی ، در سامانه آگهی ، ثبت می شود و افراد ، با استعلام آن ، می توانند از دعاوی احتمالی که علیه آنها طرح شده، مطلع گردند. اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که آیا ابلاغ از طریق نشر آگهی در روزنامه های کثیر الانتشار ، هزینه دارد ؟ در صورت مثبت بودن پاسخ ، هزینه ابلاغ به خوانده مجهول المکان از طریق نشر آگهی چقدر است ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که هزینه ابلاغ از طریق نشر آگهی ، به عهده خواهان می باشد و می بایست اقدام به پرداخت آن نماید . چرا که بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، در صورتی که خوانده ، در نشانی اعلام شده در دادخواست ، شناخته نشود یا نقل مکان کرده باشد ، خواهان ، باید نشانی دیگری از وی اعلام نموده و در صورت عدم امکان ، خوانده را مجهول المکان اعلام کند تا ابلاغ از طریق نشر آگهی انجام شود. اما در ارتباط با میزان هزینه ابلاغ از طریق نشر آگهی ، باید گفت که این هزینه ها ، بستگی به روزنامه کثیر الانتشاری که توسط خواهان دعوی انتخاب می شود ، متفاوت خواهد بود ؛ چرا که برخی روزنامه ها ، هزینه بیشتری برای نشر آگهی مطالبه می کنند و برخی ، هزینه ای کمتر . همچنین ، هزینه نشر آگهی برای افراد مجهول المکان ، بسته به اینکه متن آگهی چقدر بوده و چه کادری از روزنامه را اشغال نماید ، متغیر خواهد بود ؛ به این معنا که برای آگهی های طولانی تر ، هزینه های بیشتری نیز دریافت می شود .
نشر آگهی علیه خوانده مجهول المکان ، یک روش فوق العاده است که از طریق آن ، ابلاغیه های دادگاه ، از طریق الکترونیکی ، در سامانه آگهی ، ثبت می شود و افراد ، با استعلام آن ، می توانند از دعاوی احتمالی که علیه آنها طرح شده ، مطلع گردند . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که آیا ابلاغ از طریق نشر آگهی در روزنامه های کثیر الانتشار ، هزینه دارد ؟ در صورت مثبت بودن پاسخ ، هزینه ابلاغ به خوانده مجهول المکان از طریق نشر آگهی چقدر است ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که هزینه ابلاغ از طریق نشر آگهی ، به عهده خواهان می باشد و می بایست اقدام به پرداخت آن نماید . چرا که بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، در صورتی که خوانده ، در نشانی اعلام شده در دادخواست ، شناخته نشود یا نقل مکان کرده باشد ، خواهان ، باید نشانی دیگری از وی اعلام نموده و در صورت عدم امکان ، خوانده را مجهول المکان اعلام کند تا ابلاغ از طریق نشر آگهی انجام شود. اما در ارتباط با میزان هزینه ابلاغ از طریق نشر آگهی ، باید گفت که این هزینه ها ، بستگی به روزنامه کثیر الانتشاری که توسط خواهان دعوی انتخاب می شود ، متفاوت خواهد بود ؛ چرا که برخی روزنامه ها ، هزینه بیشتری برای نشر آگهی مطالبه می کنند و برخی ، هزینه ای کمتر .
همچنین ، هزینه نشر آگهی برای افراد مجهول المکان، بسته به اینکه متن آگهی چقدر بوده و چه کادری از روزنامه را اشغال نماید ، متغیر خواهد بود ؛ به این معنا که برای آگهی های طولانی تر ، هزینه های بیشتری نیز دریافت می شود .
هزینه نشر آگهی خوانده مجهول المکان ، به هزینه ای گفته می شود که خواهان دعوا ، در صورت مجهول المکان بودن خوانده دعوی ، می بایست پرداخت نماید تا از طریق یک روزنامه کثیر الانتشار ، مفاد ابلاغیه دادگاه ، به اطلاع خوانده دعوی برسد . لذا ممکن است این سوال مطرح شود که مهلت پرداخت هزینه ابلاغ از طریق نشر آگهی چقدر است ؟
در پاسخ به این سوال، باید گفت که اصولا، هزینه ابلاغ از طریق نشر آگهی ، یکی از موارد پرداخت هزینه دادرسی می باشد که می بایست توسط خواهان، در مهلت مقرر پرداخت گردد تا دادگاه، اقدام به رسیدگی به دعوی نماید ؛ در غیر این صورت، ممکن است که حسب مورد ، قرار رد دادخواست صادر شود. این موضوع در ماده 55 قانون آیین دادرسی مدنی، مطرح شده است .
بر اساس این ماده، در صورتی که هزینه انتشار آگهی، ظرف مهلت یک ماه از تاریخ ابلاغ به خواهان پرداخت نشود ، قرار رد دادخواست از طرف دفتر دادگاه ، صادر می شود که البته این قرار، ظرف مهلت ده روز از تاریخ ابلاغ ، قابل شکایت در خود دادگاه خواهد بود .
البته ، در صورتی که خواهان ، هزینه ابلاغ از طریق نشر آگهی را نداشته باشد، می تواند ادعای اعسار نماید. در صورتی که ادعای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی ، به تایید دادگاه رسیده و حکم قبول اعسار از پرداخت هزینه دادرسی صادر شود، این اعسار، شامل پرداخت هزینه ابلاغ از طریق نشر آگهی نیز شده و در چنین موردی ، آگهی ، با هزینه دولت ، در روزنامه منتشر خواهد شد.
بنابراین ابلاغ از طریق نشر آگهی، در شرایطی انجام می شود که خوانده دعوی ، مجهول المکان است. در این شرایط ، خواهان می بایست با پرداخت هزینه نشر آگهی مجهول المکان به یکی از روزنامه های کثیرالانتشار ، اقدام به انتشار مفاد ابلاغیه در یک روزنامه نماید . علاوه بر این ، مفاد ابلاغ ، در سامانه آگهی سایت عدل ایران نیز منتشر می شود. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.