از تلویزیون تا فضای مجازی همه جا حرف از این مرد قدرتمند است. مرد آذری زبان اهل تهران. مردی که در نبرد خشن فایترها برای خود آوازهای به هم زده است. نبردهایی که در آن دست جنگندهها برای انواع و اقسام آسیبها به حریف باز است و بر عکس کشتی کج یک شوی از پیش طراحی شده نیست وهر نبرد میتواند به چالشی برای زنده ماندن بدل شود. حالا ایرانیها به او افتخار میکنند.
او که به تلویزیون آمد و مهمان برنامه ماه عسل شد. عکس هایش و دلاوری هایش دست به دست میشوند و روح جمعی ایرانیها در وجود او به دنبال یک تختی دیگر است. اما خب این مرد شجاع یک تختی دیگر نیست. او ماهر است و جنگجو، اما نمیتواند و شاید خودش هم نخواهد که اسمش در وادی پرافتخار غلامرضا تختی برده شود. او یک جهان پهلوان نیست. جهان پهلوان ما یک نفر است. آن هم تختی.
علی اکبری شبهه دو پرونده دوپینگ را با خود یدک میکشد هر چند دومی را پاپوش میداند و در این سالها در دو لیگ MMA در ژاپن و روسیه درخشیده و بابت شجاعت دیوانه وارش دستمزدهای کلان هم گرفته است.
آری از او خوشمان میآید. از شجاعتش و از رجز خوانی هایش برای قهرمانان آمریکایی و به تازگی عربستان سعودی. اما او فقط یک فایتر قدرتمند است. پنجشنبه شب، نمایش شمایل یک پهلوان سابق بود. پهلوانی که روزگاری مدال طلای قهرمانی کشتی فرنگی را کسب کرده بود، اما در آخرین پلهها برای رسیدن به اوج قله، ناگهان سقوط کرده بود. سقوطی از جنس دو پینگ و فرو پاشی.
امیر علی اکبری از کوچههای جنوب شهر با جنگندگی به کشتی راه پیدا کرد و همین فرمول را در مسابقات خود هم پیش گرفته بود. از لحظه اول حمله میکرد و میجنگید تا به قهرمانی جهان برسد. حالا چند سالی است که این پهلوان سابق به یک فایتر اینستاگرامی تمام عیار تبدیل شده و شکل جدیدی از مسابقه و طرفدارای را تجربه میکند.
او به «ماه عسل» آمد و خیل عظیم طرفدارانش در شبکههای اجتماعی برای او سرو دست شکاندند. امیر علی اکبری حالا پشت به کشتی فرنگی و رو به مسابقات رشته MMA ایستاده و در مسابقات خود تلاش میکند با ترکیبی از فنون کشتی و فنون رزمی، شمایل یک پهلوان را دوباره به دست بیاورد. در این جا مروری میکنیم بر همه اتفاقاتی که سبب شد. امیر علی اکبری ۳۰ ساله از کشتی فرنگی به مسابقات MMA کوچ کند.
١. امیر علی اکبری در مسابقات فرنگی کشتی جهان در سال ۲۰۱۰ قهرمان جهان شد و توانست نام خ. ود را از زیر سایه دیگر فرنگی کاران بیرون بکشد. جوانی از جنوب شهر تهران با جنگندگی مثال زدنی و روحیه تمام نشدنی. چندین مقام و مدال معتبر دیگر چه در حوزه کشوری و چه در حوزه جهانی
۲. راه پیشرفت برایش به سرعت فراهم شد، اما در اوج جوانی با دوپینگ و محرومیت آشنا شد. در سال ۱۳۹۰ آزمایش دوپینگ او مثبت از آب در آمد و دوسال محروم شد. در آن زمان رقیب او «بابک قربانی» بود که با یکدیگر هم وزن بودند و گل گل داشتند. این گری خوانی آنقدر بالا گرفت تا تصمیم گرفتند برای انتخاب شدن به عنوان نماینده ایران، دوپینگ کنند. دوپینگ هردو مثبت در آمد و دوسال محرومیت برایشان به همراه داشت.
از این جا به بعد این دو رقیب که بعدها رفیق شدند، راه جداگانهای پیدا کردند. بابک قربانی در دوران محرومیت در قلههای کرمانشاه به تفریح و شکار رفته بود که با یک نفر درگیر میشود و این درگیری به کشته شدن آن فرد منجر میشود. بابک قربانی به قتل متهم میشود و به زندان میرود تا روز اعدامش فرابرسد. او، اما طاقت نیاورد و گفته شد در زندان خودکشی کرده است.
٣. امیر علی اکبری در این مدت تمرین کرد تا وزن خود را یک پله بالاتر ببرد و بتواند دوباره در مسابقات ظاهر شود. همه چیز داشت طبق برنامه پیش میرفت و او پس از پایان محرومیت دوباره به مسابقات بازگشت.
در این زمان، اما یک پیشنهاد وسوسه کننده از کشور آذربایجان داشت تا در آن جا تمرین کند و پس از پایان محرومیت با پرچم آن کشور به مسابقات برود. چند ماهی به آن جا رفت، اما دلش صاف نشد و در آخر تصمیم گرفت دوباره به ایران بازگردد.
4. به ایران بازگشت و تمریناتش را شروع کرد تا محرومیتش تمام شد. این بار در مسابقات جهانی ۲۰۱۳ قهرمان شد، اما آنهم دوامی نیاورد. مدتی بعد فدراسیون کشتی گفت که او دوپینگ کرده و برای همیشه امیر علی اکبری را از کشتی محروم کرد. هنوز که هنوز است و این ماجرا را قبول ندارد و میگوید این ماجرا پاپوش بوده است. خودش میگوید، هیچ عقل سلیمی قبول نمیکند کسی که تازه از محرومیت دو ساله برگشته است و میداند در مسابقات آتی صددرصد از او تست گرفته خواهد شد، دست به دوپینگ مجدد بزند.
5. چندماهی گیج و گنگ از همه این اتفاقها بود که سرانجام تصمیم گرفت در مسابقات MMA شرکت کند. او در مورد این ماجرا میگوید: «از قبل با این رشته آشنا بودم، حدودأ ۱۰ روز بعد از کنار گذاشتن کشتی، وارد رشتههای رزمی شدم. چند روز بعد از شرکتی از دوبی برای من دعوتنامه آمد برای حضور در مسابقات MMA در آن شرکت، کشتی گیرانی بودند که من را میشناختند، آنها درخواست ارسال دعوتنامه به من را بدون اینکه بدانند داده بودند.»
6. اما مسابقات MMA چیست؟ خیلیها آن را با کشتی کج اشتباه میگیرند، اما کاملا با آن تفاوت دارد. علی اکبری در مورد تفاوتهای این رشته با کشتی کج میگوید: «چه در بوکس حرفهای و چه همین مسابقات، فاکتور اولی که باید در آن رعایت شود، نمایش (شو) است، چون اگر شو نداشته باشد، تماشاچی ندارد، حامی مالی ندارد و در نهایت میشود آماتور.
حالا فرق این رشته با کشتی کج این است که در کشتی کج تا آخر همه چیزشو میماند، اما ما در طول مسابقه و روی رینگ، چیزی به اسم شو نداریم و همه چیز واقعی است. اینجا برای بردها و باختها سناریویی نوشته نمیشود. اینکه مبارز چقدر بتواند «شو»ی خوبی داشته باشد، در قراردادها تاثیر دارد.
ما مبارزی داریم که سالی ۵۰ میلیون دلار درآمد دارد، فرد دیگری را هم داریم که سالی چهار میلیون دلار درآمد دارد آن هم در شرایطی که از لحاظ فنی از نفر اول بهتر است، اما نکته اینجاست که کری خواندن، سروصدا کردن و حاشیههای نفر اول باعث شده هر روز مبلغ قراردادش بالاتر برود.
اینکه اینجا سرت را مثل پهلوانها پایین بیندازی و بی حاشیه کارت را انجام دهی، هیچ نتیجهای نمیگیری، چون باید بتوانی تماشاچی جذب کنی.»
7. تکنیکهای به کار رفته در مسابقات MMA دامنه وسیعی از تکنیکهای مختلف رزمی را شامل میشوند که به طور خلاصه میتوان آنها را در دو دسته تکنیکهای سر و پا شامل انواع ضربات مشت و لگد و ضربات ران و تکنیکهای گلاویزی و خاک شامل انواع اهرم کردن ها، مفاصل، درو کردنها و تکنیکهای خاک خلاصه کرد. بعضی از تکنیکهاهم البته غیرقانونی هستند؛ مثل حمله به چشم ها، ضربه به کشاله ران یا ضربه با سر. تعدادی از این تکنیکها مانند ضربه به کشاله ران تقریبا در تمامی سازمانها ممنوع اعلام شده، اما نحوه استفاده از تکنیکهایی، چون ضربه با آرنج، ضربات سرو امثالهم از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت است. MMA جایی است که تمامی رشتههای رزمی از سنتی گرفته تا مدرن از سومو تا کیک بوکسینگ در آن حضور داشته اند.
8. مسابقات MMA دارای سطحهای مختلف است. مثلا مثل لیگ قهرمانان اروپا، آسیا، آمریکا و تا آذر ماه سال گذشته علی اکبری در مسابقات کشور ژاپن که «رایزن» نام داشت، شرکت میکرد و یکی از مبارزان محبوب مردم این کشور بود. یکی از رازهای محبوبیت او این بود که پس از چندسال مسابقه به آرامی دریافت مردم کشور ژاپن علاقه زیادی به استفاده از فنون دست و پا دارند.
در واقع او به دلیل آنکه از کشتی به این رشته آمده بود، در اوایل کارش بیشتر از فنون کشتی استفاده میکرد. آرام آرام هم یاد گرفت از فنونی به جز کشتی استفاده کند و هم جارو جنجال را چاشنی کارش کند. حالا او به یک سلبریتی تبدیل شده که باشگاه و اسپانسرها برایش هزینه میکنند.
از آذر ماه به بعد بالاخره از ژاپن به روسیه رفت و فعلا در ACB روسیه بازی میکند. هدف نهایی اش هم رفتن به لیگ آمریکا و بازی در مسابقات این کشور که UFC نام دارد، است. او او سال گذشته در مسابقات ژاپن مقابل بوکسور مطرح برزیلی در مدت زمان سه دقیقه و ۳۴ ثانیه به برتری رسید.
در دومین مبارزه خودم قابل «تایلر کینگ» فایتر آمریکایی به روی رینگ رفت و در پایان، در مدت زمان یک دقیقه و ۳۹ ثانیه حریف خود را با ضربات متعدد مشت ناک اوت کرد. تا فینال هم پیش آمد، اما در فینال حریف میر کو کروکاپ، فایتر پرآوازه اهل کشور کرواسی نشد و به نایب قهرمانی رسید.
عنوانی که ۲۰۰ هزار دلار برایش جایزه به همراه داشت. حاشیههای مسابقه او با تایلر کینگ آمریکایی از همه جذابتر بود، چراکه این مبارز آمریکایی به صورت مداوم برای او رجز میخواند و حتی در زمان وزن کشی نیز با یکدیگر درگیر شده بودند. با این وجود او در مدت زمان یک دقیقه و ۳۹ ثانیه این حریف آمریکایی خود را به طرز عجیبی ناک اوت کرد و همین موضوع موجب محبوبیت فراوان او شد.
ماه پیش هم دوباره در میان اینستاگرامیها محبوبتر شد. فیلمی از دو مبارز مثلا ایرانی در مسابقات MMA عربستان منتشر شده بود که به مبارزان عربستانی به طرز عجیبی میباختند. فیلمی که مشخص بود آن دونفر پول گرفته بودند تا تعمدی با پرچم ایران به عربستانیها ببازند. پس از انتشار این فیلم، امیر علی اکبری گفت، عربستانیها اگر جرات دارند با او مبارزه کنند. این صحبتهای علی اکبری بازهم محبوبیتش را دوچندان کرد. پهلوانی که حالا محبوبیتش را در پیجهای اینستاگرامی دنبال میکند و به دلیل آنکه در اکثر مسابقات خود در کمتر از یک دقیقه پیروز میشود و این امکان وجود دارد که تمام فیلم مسابقاتش را در اینستاگرام گذاشت، به او القب «فایتر» اینستاگرامی دادند.