انواع فیلترهای تصفیه آب خانگی و صنعتی را می شناسید؟ بهترین کارخانه تولید فیلتر را چطور؟ دستگاه تصفیه آب این روزها یکی از نیازهای اساسی هر خانه ای به شمار می رود. مصرف آب سنگین در درازمدت می تواند آسیب های جدی بر روی ارگان های بدن بگذارد از همین رو اگر از کیفیت آب آشامیدنی منطقه ای که در آن ساکن هستید اطمینان ندارید، باید از یک دستگاه تصفیه آب خانگی استفاده کنید. همچنین در کارخانه ها و محیط های صنعتی دیگر نیز اگر به آب تصفیه شده برای مصارف مشخصی نیاز باشد، باید از دستگاه های تصفیه آب صنعتی استفاده شود.

یک دستگاه تصفیه آب به تنهایی نمی تواند آب گوارا و تصفیه شده در اختیارتان بگذارد. عملکرد یک دستگاه تماما به فیلترهای آن بستگی دارد. از همین رو فیلتر تصفیه آب را می توان مهم ترین عضو دستگاه تصفیه آب دانست. انواع فیلترهای تصفیه آب خانگی و صنعتی بسته به کارکردی که دارند، از تنوع بالایی برخوردار هستند.
یک دستگاه بسته به برند و تکنولوژی ساخت می تواند 6 تا 8 فیلتر داشته باشد و آب را در 6 تا 8 مرحله تصفیه کند. اصلا نیاز است آبی که تا به امروز مستقیم از شیر خارج می شد و می نوشیدیم در 6 تا 8 مرحله تصفیه شود؟! تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا ببینید یک لیوان آب تصفیه نشده تا چه میزان می تواند ناخالصی و آلاینده داشته باشد!
فیلتر ممبران؛ مهم ترین فیلتر تصفیه آب خانگی
فیلترهای ممبران جزو مهم ترین و ارزشمندترین فیلترهای دستگاه تصفیه آب خانگی هستند. فیلتر ممبران خود به سه دسته تقسیم بندی می شود:
- فیلتر ممبران خانگی
- فیلتر ممبران نیمه صنعتی
- فیلتر ممبران صنعتی
نقش و وظیفه فیلتر ممبران، حذف آلاینده هایی است که با چشم دیده نمی شوند و به عبارتی در آب حل شده اند. احتمالا اگر در آب سنگ ریزه یا شن و ماسه ای وجود داشته باشد، به راحتی با چشم دیده می شود و شما مطمئن هستید که آب سالمی نمی نوشید. اما اگر صرفا هیچ ذره درشت و فیزیکی در آب وجود نداشته باشد به این معنی است آبی که در دستتان است سالم است؟! خیر؛ برخی از آلاینده ها در آب حل شده و با چشم دیده نمی شوند. این آلاینده ها عبارتنداز:
- نمک های محلول در آب
- فلزات سنگین موجود در آب چون کادمیم، جیوه و سرب
- کلر
- نیترات ها
- کلرامین
فیلتر ممبران این موارد را از آب حذف کرده و آبی سبک برای نوشیدن در اختیارتان قرار می دهد. فیلتر ممبران خانگی در چهارمین مرحله از دستگاه تصفیه آب قرار می گیرد. فیلتر ممبران برحسب تکنولوژی دستگاه تصفیه آب خود به سه دسته فیلتر ممبران اسمز معکوس RO، فیلتر ممبران نانوفیلتراسیون و فیلتر ممبران اولترافیلتراسیون تقسیم بندی می شود. اگر دستگاه تصفیه آب شما از روش اسمز معکوس برای تصفیه آب استفاده می کند، باید فیلترهای ممبرانRO را خریداری کنید.
انواع فیلتر الیافی تصفیه آب خانگی و صنعتی
از دیگر فیلترهایی که در دستگاه های تصفیه آب خانگی مورد استفاده قرار می گیرد باید به فیلترهای الیافی اشاره کرد. این فیلترها از جنس الیاف پلی پروپیلن هستند به همین خاطر به آن ها فیلتر PP نیز گفته می شود. فیلترهای الیافی وظیفه دارند ذرات درشت و فیزیکی موجود در آب را فیلتر کنند. سنگ، گل و لای، شن و ماسه، جلبک، زنگ آهن و... از آلاینده های فیزیکی موجود در آب های ناسالم هستند که توسط فیلترهای الیافی حذف می شوند. این فیلترها خود به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتنداز:
فیلتر الیافی فشرده
فیلترهای الیافی اسلیم و جامبو که برای دستگاه های تصفیه آب خانگی مورد استفاده قرار می گیرند هر یک بسته به قطری که دارند، از ظرفیت مشخصی برای پذیرش گل و لای برخوردار هستند. این فیلتر به صورت الیاف بهم تابیده تولید شده است. ذرات درشت موجود در آب در لابه لای این الیاف گرفتار می شوند. فیلتر الیافی فشرده خود دارای انواع متفاوتی است که بسته به نوع دستگاه تصفیه آب باید خریداری شوند. این انواع عبارتنداز:

- فیلتر الیافی اسلیم
- فیلتر الیافی جامبو
- فیلتر الیافی نیمه صنعتی
- فیلتر الیافی صنعتی
فیلتر الیافی نخ تابیده
اگر میزان گل و لای موجود در آب منطقه بسیار بالا باشد، پیش از فیلتر الیافی فشرده باید از یک فیلتر الیافی نخ تابیده استفاده کرد. این فیلتر به نوعی نیروی کمکی برای فیلترهای فشرده است. اگرچه قدرت جذب آن از فیلتر الیافی فشرده کمتر است اما استفاده از آن موجب بالاتر بردن ظرفیت فیلتر الیافی فشرده می شود. فیلترهای الیافی بطور کلی چندان هزینه زیادی ندارند اما استفاده از فیلتر الیافی نخ تابیده، از اشباع شدن سریع فیلترهای الیافی فشرده جلوگیری می کند. فیلتر نخ تابیده نیز دارای دو نوع است:
- فیلتر نخ تابیده اسلیم
- فیلتر نخ تابیده جامبو
فیلتر کربنی

مرحله دوم و سوم دستگاه تصفیه آب بر عهده فیلترهای کربنی است. فیلترهای کربنی نیز دارای دو نوع کربن اکتیو یا کربن گرانول و کربن فشرده یا کربن بلاک هستند. فیلترهای کربنی از کربن گیاهی و پوسته نارگیل ساخته می شوند. وجود این فیلتر در دستگاه تصفیه خانگی یک ضرورت است چراکه مواد آلی موجود در آب برای بدن مضر هستند و فیلترهای کربنی تنها فیلترهایی هستند که قادرند این مواد آلی را از آب حذف کنند.
فیلتر کربن اکتیو یا کربن گرانول
در دومین مرحله از دستگاه تصفیه آب قرار می گیرد و وظیفه حذف مواد مضری چون کلر را برعهده دارد. به دلیل وجود فیلترهای تقلبی موجود در بازار، باید نسبت به خرید فیلتر اصل اطمینان کسب کنید چراکه یک فیلتر کربنی فیک خود می تواند عاملی برای آلوده کردن آب باشد.
فیلتر کربن فشرده یا کربن بلاک
در سومین مرحله از مراحل تصفیه آب خانگی ایفای نقش می کند. کربن بلاک به نوعی مکمل کربن گرانول است. اگر مقدای کلر یا کلرامین از فیلتر کربن اکتیو عبور کرد، در مرحله سوم به واسطه فیلتر کربن بلاک حذف می شود.
فیلتر پیش ممبران
استفاده از فیلترهای پیش ممبران ضرورتی ندارد اما استفاده از آن عمر فیلتر ممبران را افزایش می دهد. این فیلتر به عنوان محافظ فیلتر ممبران مورد استفاده قرار می گیرد. اگر ذرات درشت و فیزیکی موجود در آب توانسته باشند از فیلترهای الیافی و کربنی عبور کنند در نهایت توسط فیلتر ممبران گارد متوقف می شوند. بنابراین دیگر این ذرات درشت موجب آسیب رساندن به فیلتر ممبران نمی شوند. با توجه به اینکه فیلتر پیش ممبران قیمتی ندارد، توصیه می شود حتما از آن استفاده کنید تا عمر فیلتر ممبران کاهش نیابد.
فیلتر مینرال
از دیگر انواع فیلترهای تصفیه آب خانگی و صنعتی فیلترهای مینرال هستند. طی 6 مرحله تصفیه آب تمام املاح آب حذف می شوند؛ حتی املاح مفید. از همین رو از فیلترهایی با عنوان فیلتر مینرال یا معدنی استفاده می شود که املاح مفید آب را مجددا به آن بازگرداند.