به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از کامشیار، گرفتگی عضلات واژن می تواند در زنان در هر سن و با هر شرایطی اتفاق بیفتد. این گرفتگی و درد می تواند از خفیف تا بسیار شدید متغیر باشد. همچنین ممکن است در نواحی مختلف از جمله نواحی زیرشکمی تا عضلات لگن و کانال واژن رخ دهد. در این مقاله به بررسی گرفتگی عضلات واژن و دلایل احتمالی آن می پردازیم.
برخی از دلایل گرفتگی عضلات واژن می توانند جدی باشد، بنابراین همیشه باید پزشک خود را از این علائم مطلع کنید.
در ادامه به تعدادی از عوامل ایجاد درد و گرفتگی عضلات واژن می پردازیم :
1-واژینیمسوس
واژینیسموس هنگامی اتفاق می افتد که به محض ورود جسمی به واژن، عضلات واژینال شما بطور غیر ارادی سفت شوند. واژینیسموس می تواند در طول رابطه جنسی، معاینات لگن یا هنگام وارد کردن تامپون اتفاق بیفتد. گرفتگی عضلات واژن باعث درد شدید می شود.
سفتی عضلات تحت کنترل شما نیست. تصور می شود این امر با اضطراب یا ترس مرتبط باشد. مثلاً اگر در گذشته رابطه جنسی ناخوشایند یا دردناک داشته اید ممکن است بعد ها روی شما اثر گذاشته و واژینیسموس ایجاد شود.
2-درد قاعدگی
دو نوع درد قاعدگی وجود دارد :
درد اولیه :
این نوع گرفتگی عضلات واژن در دوره قاعدگی شما اتفاق می افتد، درد و گرفتگی ناشی از ریزش دیواره رحم شماست و نشانه ای از یک بیماری نمی باشد. درد ناشی از گرفتگی اولیه معمولاً یک یا دو روز قبل از پریود شما یا هنگام شروع خونریزی شروع می شود. و آن را در قسمت پایین شکم خود احساس خواهید کرد.
سایر علائم همراه عبارتند از :
-حالت تهوع
-استفراغ
-خستگی
-اسهال
درد ثانویه :
این نوع از گرفتگی عضلات واژن ناشی از یک بیماری در دستگاه تولید مثل مانند اندومتریوز، آدنومیوز یا فیبروم های رحمی است.
درد ناشی از گرفتگی ثانویه از اوایل چرخه قاعدگی شما شروع می شود و بسیار بیشتر از گرفتگی عضلات واژن در قاعدگی معمولی است که در گرفتگی اولیه دیده می شود.
3-ولوودینیا
به بخش خارجی دستگاه تناسلی و ادراری ناحیه ولوو گفته می شود. ولوودینیا درد و گرفتگی عضلات واژن و ناحیه ادراری است که به طور معمول مزمن است و حداقل سه ماه طول می کشد. اگرچه دلیل مشخصی برای آن وجود ندارد، اما ممکن است علت آن یکی از موارد زیر باشد :
-صدمه ای به اعصاب اطراف ولوو
-عفونت های جنسی
-پوست حساس ناحیه تناسلی
این وضعیت بیش از 8 درصد زنان از گروه های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می دهد. درد مانند احساس سوزش، خارش، لرزش و یا گرفتگی عضلات واژن است. این درد می تواند به وجود بیاید و از بین برود و ممکن است به اندازه ای شدید باشد که مانع از نشستن یا رابطه جنسی شود.
4-سرویسیت
دهانه رحم باریک ترین و پایین ترین قسمت رحم است که رحم را به کانال واژن وصل می کند. سرویسیت التهاب دهانه رحم است. این بیماری می تواند در اثر عفونت های باکتریایی و واکنش های آلرژیک ایجاد شود، اما در بیشتر مواقع به وسیله ی یک بیماری منتقله از راه جنسی مانند سوزاک یا کلامیدیا ایجاد می شود.
سرویسیت اغلب علائمی ایجاد نمی کند. پزشک ممکن است هنگامی که می خواهید پاپ اسمیر یا آزمایش دیگری را در دهانه رحم و سایر اعضای لگن انجام دهید، آن را کشف کند.
در صورت بروز علائم، می توانند شامل موارد زیر باشند :
-گرفتگی عضلات واژن و درد در هنگام رابطه جنسی
-ترشحات واژن سبز، قهوه ای یا زرد رنگ
-ترشحات بد بو
-ترشحات خونین
-تکرر ادرار
-درد هنگام ادرار (اگر مجاری ادرار نیز آلوده شده باشد.)
-خونریزی بعد از رابطه جنسی که در دوره قاعدگی نباشد.
5-اختلال در عملکرد عضلات لگن
عضلات کف لگن از اندام های لگن مانند مثانه، رحم و راست روده محافظت می کنند. اختلال عملکرد لگن گروهی از اختلالات مربوط به این عضلات است که در توانایی شما در ادرار کردن یا دفع مدفوع یا رابطه جنسی ایجاد مشکل می کند. صدمات جسمی، زایمان و سایر آسیب های عضلات کف لگن شما می تواند باعث این بیماری شود.
بین سال های 2005 تا 2010، حدود 25 درصد از زنان ایالات متحده حداقل یک اختلال کف لگن داشتند.
علاوه بر درد در لگن و گرفتگی عضلات واژن، اختلال در عملکرد عضلات لگن می تواند باعث موارد زیر شود :
-یبوست
-تکرر ادرار
-جریان ادرار نامتناوب
-درد هنگام ادرار
-درد هنگام رابطه جنسی
-درد در ناحیه کمر
6-آندومتریوز
آندومتریوز هنگامی رخ می دهد که بافتی که سطح داخل رحم شما را می پوشاند (بنام بافت آندومتر)، در خارج از حفره رحم در قسمت های دیگر لگن شما مانند تخمدان ها، لوله های فالوپ یا بالای سطح بیرونی رحم رشد می کند.
هر ماه لایه رحم متورم می شود و بعد از آن در طول قاعدگی شما ریخته می شود. هنگامی که این بافت در قسمت های دیگری از رحم شما قرار دارد، نمی تواند مانند ریزش بافت در قاعدگی فرو بریزد. بنابراین بافت متورم هر جا که رشد کند باعث ایجاد درد می شود.
بیش از 11 درصد از زنان 15 تا 44 ساله دارای آندومتریوز هستند. آندومتریوزعلاوه بر گرفتگی عضلات واژن به صورت دردناک در دوران قاعدگی، می تواند باعث موارد زیر شود :
-درد هنگام رابطه جنسی
-درد هنگام ادرار یا حرکات روده هنگام دفع مدفوع
-خونریزی بین دوره ها
-کمردرد
-مشکل در بارداری
-اسهال، یبوست و نفخ که در طی دوره ها بدتر هستند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید ؟
در صورت بروز هرگونه درد جدید یا غیرمعمول در ناحیه واژن، با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت مشاهده موارد زیر نیز باید به پزشک مراجعه کنید :
-بو یا ترشحات غیرمعمول واژن
-خارش
-نیاز فوری یا مکرر به ادرار کردن
-دفع ادرار سخت یا ناخوشایند
-خونریزی بین دوره ها یا بعد از پایان دوره های قاعدگی
برای علائم جدی مانند موارد زیر سریعاً کمک پزشکی بگیرید :
-خونریزی شدید
-تب
-لرز
-درد ناگهانی یا شدید لگن
-سرگیجه یا غش
-اگر باردار هستید و علائمی مانند این ها دارید باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
-گرفتگی عضلات واژن
-خون ریزی
-انقباضات منظم قبل از موعد مقرر
پزشک معاینه لگن را انجام می دهد تا سلامت واژن، دهانه رحم، رحم، لوله های فالوپ و تخمدان شما بررسی شود. سونوگرافی خارج واژن می تواند به پزشک شما کمک کند تا با طی کردن کانال واژن، مشکلات مربوط به اندام های لگن را جستجو کند. درمان مشکلی که باعث گرفتگی عضلات واژن می شود می تواند ساده یا پیچیده باشد. هرچه زودتر تحت درمان قرار گیرید، به احتمال زیاد عوارض زیادی را تجربه نخواهید کرد.