بسیاری افراد دهه سی سالگی را زمان مناسبی برای بارداری می دانند. شاید این به دلیل ثبات نسبی در روابط و وضعیت شغلی و زندگی باشد. در ضمن بسیاری از همسران تا قبل از رسیدن به این زمان وقت کافی برای با هم بودن و گذراندن اوقات فراغت و گردش با هم داشته اند و حالا با کمال میل آماده پذیرش مسئولیت مادری یا پدری هستند.این بخش خوب قضیه است و بخش بد اینکه تفاوت قابل ملاحظه ای در آمادگی برای بارداری قبل از سی سالگی و در اواخر سی سالگی می باشد. با پایان دهه سی سالگی میزان توانایی باروری به نحو قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
به همین دلیل متخصصان به والدین توصیه می کنند که وقتی به سی سالگی می رسند خیلی برای بچه دار شدن درنگ نکنند به ویژه اگر بیش از یک فرزند می خواهند.لازم به ذکر است که بارداری در هر سنی مزایا و معایب خاص خود را دارد. متخصصان معتقدند با وجود اینکه مادران در دهه سی سالگی از نظر باروری در شرایط خاصی قرار دارند اما عموما در این سن از نظر روابط و تصوری که از بچه دار شدن دارند در شرایط منطقی تر و واقعی تری قرار دارند.
با گذشت هر دهه، سن بارداری زنان هم افزایش می یابد. به همین دلیل زنان سی ساله برای اولین بار و در طول تاریخ مادر می شوند. اگرچه بعد از سی سالگی بارداری زنان در مقابل بیست سالگی تنها با خطر های بیشتر مادر شدن همراه است، اما تفاوت بین زایمان با هر دهه زندگی متفاوت است.
زایمان در بیست سالگی و سی سالگی چه تفاوت هایی دارد؟
سال ها پیش زنان در اوایل بیست سالگی ازدواج می کردند و اندکی بعد خانواده تشکیل می دادند. به همین ترتیب، بسیاری از کودکان قبل از تولد چهل سالگی زنان از دبیرستان فارغ التحصیل شدند. با این حال امروزه این امر معمول نیست زیرا زنان تصمیم می گیرند بچه دار شدن را تا زمانی که در شغل خود مستقر نشدن و تجارب مختلف زندگی خود را تجربه نکردند به تعویق بیندازند. در اینجا تفاوت بین زایمان در بیست سالگی در مقابل سی سالگی وجود دارد.
۱- سهولت باردار شدن ۲۰ و ۳۰ سالگی
هنگامی که زنان در بیست سالگی هستند، می توانند انتظار داشته باشند که به راحتی باردار شوند. زوجینی که زیر ۳۰ سال ندارند پس از تصمیم برای تشکیل خانواده ۹۵ درصد احتمال بارداری در سال را دارند. این زمانی است که زنان سالم ترین تخمک را برای باروری دارند و سیستم تولید مثل آن ها در سالم ترین حالت قرار دارد.
۲- توانایی مالی برای مراقبت از کودک
زنان بیست ساله در حال شروع کار خود هستند یا شاید هنوز در تلاشند تا بفهمند چه چیزی باعث تحقق حرفه ای آن ها می شود. بدین ترتیب، مواردی مانند خرید خانه، داشتن حساب بازنشستگی، حساب پس انداز فراوان و مواردی از این دست به طور کلی محقق نشده است. بنابراین انتظار داشتن کودک در این سن بسته به درآمد قابل مصرف موجود ممکن است کار را از نظر اقتصادی دشوارتر کند.
۳- امید به زندگی از ۲۰ به ۳۰ تغییر می کند
افزایش سن تأثیر بیشتری بر استرس جسمی و سلامت کلی بدن می گذارد. بنابراین به نظر می رسد منطقی باشد زنانی که سی سال سن دارند ممکن است طول عمر را به عنوان معامله تشکیل خانواده به خطر بیندازند. با این حال این نمی تواند دور از حقیقت باشد. زنانی که اولین فرزندشان در سی سالگی متولد می شود دو برابر بیشتر از کسانی که اولین بچه خود را در بیست سال داشتند زندگی می کنند. به همین ترتیب به زندگی بستگی دارد اهداف به تعویق انداختن بارداری تا رسیدن به سن ۳۰ سالگی یا بالاتر ممکن است انتخاب بهتری برای برخی از زنان باشد.
۴- عوارض بارداری در سنین بالاتر
بزرگترین عوارض بارداری که در بیست سالگی با آن روبرو هستند مربوط به بیماری های مزمن است که قبل از بارداری تشخیص داده شده اند. وقتی زنان به سی سالگی می رسند عوارض بارداری بیشتری وجود دارد که باید با آن ها مبارزه کرد. بیشترین تفاوت بین دو گروه سنی در خطر بالاتر برای باردار شدن نوزاد با ناهنجاری های کروموزومی است که شایع ترین آن سندرم داون است. از دیگر عوارضی که این گروه سنی باید با آن روبرو شود خطر کمتری در سقط جنین، احتمال بیشتری برای ابتلا به دیابت بارداری و فشار خون بالا و احتمال نیاز به سزارین بیشتر است. اگرچه هیچ یک از این موارد ممکن است اتفاق نیفتد اما هنوز خطرات سلامتی است که باید در هنگام انتظار تا دهه سی بارداری مورد توجه قرار گیرد.
۵- احتمال داشتن دوقلو از ۲۰ تا ۳۰ سال تغییر می کند
زنانی که تمایل دارند تا فرزندشان دوقلو شود ممکن است بخواهند به تأخیر انداختن بارداری تا سی سالگی فکر کنند. دلیل این امر این است که در این گروه سنی احتمال باردار شدن چندقلویی بیشتر از کسانی که بیست سال سن دارند. زنان سی ساله به دلیل تغییر هورمون ها، احتمال دوقلو شدن بیشتری دارند. به طور خاص هورمون محرک فولیکول (FSH) در زنان با افزایش سن در سطوح بیشتری وجود دارد. مطمئناً اگر چند قلو ها در خانواده فعالیت بیشتری داشته باشند ممکن است افراد بیست ساله بیشتر احتمال دوقلو شدن داشته باشند. با این حال، برای افزایش احتمال بارداری بیش از یک نوزاد در هر بارداری و کسانی که سی سال دارند شانس بیشتری نسبت به بیست سالگی دارند.
بارداری قبل ۲۰ سالگی
حاملگی در سنین پایین می تواند روند زندگی یک زن را تغییر دهد که این امر در واقع مسئولیت زندگی یک شخص با اضافه شدن فرزند به مسئولیت های مادر می پیوندد. بارداری نه تنها موجب تغییراتی در جسم مادر می گذارد بلکه از نظر ذهنی او را دگرگون می کند. یکسری تغییراتی که در زندگی مادر گذاشته می شود از جمله می تواند: بی خوابی های شبانه، محافظت و مراقبت از کودک، مراجعه به پزشک و تلاش برای پایان دوره تحصیلی اش باشد. با این وجود که مادران کمتر از بست سال اگر طبق تاثیر و تحولات روحی قرار نگرفته باشند، ولی باز هم تغییرات جسمی و روحی در بیشتر آن ها ایجاد می شود. برخی از آن ها با تحولات روانی پس از زایمان نیازمند درمان پزشکی هستند.
عوارض بارداری در زنان زیر 20 سال
زایمان زودرس، کم خونی، افزایش فشار خون، مرگ جنین، رشد ناکافی جنین درون رحم و مرگ مادر را در پی دارد. همچنین پیامد هایی که حین زایمان دارد. مثل: پیشرفت نکردن زایمان به خاطر تکامل نداشتن لگن، خونریزی پس از زایمان به خاطر جمع نشدن رحم و پاره شدن نسج کانال زایمان می باشد. که در بعد زایمان عوارضی مانند: خونریزی، عفونت به خاطر ناکافی نبودن خون و رسیدگی ناکافی به خود و فرزند خواهد شد. طبق مشاهدات فرزند های متولد شده از مادران کم سن دچار یکسری چالش ها در زندگی خود می شوند که پیامد های رفتاری و جسمی زیادی دارد که او را دچار چالش می کند.
بارداری در 30 الی 34 سالگی
قدرت باروری از 30 سالگی به بعد کاهش پیدا می کند، اما این روند تدریجی بوده و در طول 5 سال یا بیشتر اتفاق می افتد. اگر نیاز به درمان ناباروری دارید شانس موفقیت در این مقطع نسبت به سنین بالاتر بیشتر است.در مرکز ناباروری برای زنان کمتر از 35 سال شانس موفقیت در لقاح آزمایشگاهی 25-28 درصد است، اما در سنین بالاتر از 40 سال این شانس به 6-8 درصد می رسد.در یک مطالعه مشخص شد احتمال جراحی سزارین در میان زنان 30-34 ساله دو برابر زنانی است که در دهه ی 20 زندگی هستند. اگر چه علت آن هنوز مشخص نیست. زنانی که به طور تمام وقت در دهه ی 20 زندگی درگیر مشغله های کاری بوده اند، در اوایل دهه ی 30 آمادگی بیشتری برای بارداری و هم چنین انرژی و منابع کافی برای نگهداری از فرزندشان را دارند. اما امکان دارد احساسات آن ها در جهات مختلف کشیده شود، نگرانی آن ها درباره ی وضعیت بازگشت به شغل خود و غیره.
خطرات بارداری در سنین 30 الی 34 سالگی
- احتما سقط در این سنین 11.7 درصد است.
- احتمال سندروم داون در این سنین 1 در هر 952 تولد است.
- احتمال سایر نقایص کروموزومی در این سنین 1 در هر 385 تولد است.
بهترین سن بارداری چه موقع است؟
برای در نظر گرفتن سن بارداری موفق برای بانوان اغلب سنین ۲۴ تا ۲۷ سالگی است که با کاهش عوارض حاملگی مواجه شده و به شکل طبیعی بارداری مناسبی داشته و می توانند از پس مشکلات بر آیند. که در بارداری قبل ۲۰ سالگی و بالای ۳۰ سالگی مشکلاتی را هم برای جنین و هم مادر ایجاد می کند. همینطور سن باروری برای آقایان از ۲۲ تا ۳۰ می باشد که قدرت باروری بیشتری خواهد داشت.