منچ بازی
بازی ساده، سرگرم کننده و گروهی «منچ» در سال ۱۹۱۴ میلادی، یکی از اهالی شهر مونیخ آلمان به نام یوزف فریدریش اشمیت، نوعی بازی دسته جمعی اختراع کرد.
این بازی را امروزه همه ما می شناسیم. نام اصلي آلماني آن: Mensch! rgere dich nicht به معني: «عصباني نشو مرد!» بوده و علتش هم اين است که وقتي مهره بازيکني توسط مهره بازيکن ديگري جايگزين مي شود بازيکن اول مي بايست دوباره به خانه نخست برگردد و همين موجب عصباني شدن و يا جوش آوردن او مي شود.
براي همين بر روي جعبه ي بازي کلمه Mensch چاپ مي شود. بازي منچ به سال هاي دور باز مي گردد. محل پيدايش اين بازي در ايران، هند يا چين بوده است.
کافي است يک صفحه اين بازي و مهره هايش را بخريد و دور هم سرگرم باشيد.
شرح بازی: این بازی می تواند توسط ۲، ۳، یا ۴ بازیکن انجام شود. (یک بازیکن گوشه های صفحهٔ مربوط به بازی). هر بازیکن ۴ مهره خواهد داشت (تعداد کل مهره ها ۱۶ خواهد بود) که در ابتدا ۴ مهره در خانه های کناری قرار خواهند گرفت و بازیکنان باید مهره های خود را به انتهای بازی، یعنی ستون های عمودی یا افقی مربوط به خود (هم رنگ) برسانند و برندهٔ بازی فردیست که زود تر از دیگر بازیکنان موفق به تمام کردن مهره های خود بشود.
در شروع بازی ابتدا باید ۶ بیاورید یک مهره کاشته و جایزه آن عدد یک مهره دیگر وارد بازی کرده و به جلو رفته. حرکت در این بازی بر مبنای تاس ریختن است، تعداد تاس ۱ عدد می باشد. آوردن عدد ۶ به معنای شروع بازی و در ادامهٔ بازی وارد کردن مهره ها خواهد بود، همچنین بعد از رخ دادن عدد ۶، بازیکن می تواند یک بار دیگر تاس ریخته و به همین ترتیب ادامه دهد (اصطلاحا گفته می شود جایزه شش).
کسی که عدد ۶ می آورد و مهره بیرون دارد و یک مهره در خانه شروع دارد نمی تواند چند مهره در نقطه شروع بر روی هم قرار دهد. همچنین نقطه شروع جز خانه های امن محسوب نمی شود و همچنین بازی با عدد ۶ تمام نمی شود و چون ۶ به معنی تاس ریختن دوباره است باید دوباره تاس ریخته شود. همچنین پریدن از روی مهره دیگر در ۴ مهره خانه مجاز نیست.
در نظر داشته باشید ک هربار تاس ریختن یک حرکت می باشد (هر بار تاس ریختن و ۶ آوردن و دوباره تاس ریختن مجاز است و مهره باید اول حرکت ۶ را انجام دهید و بعد حرکت دیگر …) و در بازی چهار نفره گروهی دو به دو یاران باید رو به روی هم بشینند.
بازی مارپله
مار و پله، یک بازی تخته ای کودکانه کلاسیک است. که بین دو نفر یا بیشتر و در روی تخته ای که به مربع های کوچک تقسیم شده است، انجام می شود.
در ایران معمولا پشت صفحه ی «منچ» بازی مارپله طراحی شده است. این بازی هم می تواند با توجه به تمایز رنگ مهره ها میان ۲ تا ۴ نفر انجام شود.
صفحه ی بازی ۱۰۰ خانه دارد و در بعضی قسمت های آن مار و نردبان دیده می شود. بازیکن ها به نوبت تاس می ریزند و طبق عددی که می آورند مهره هایشان را پیش می برند. اگر روی خانه ی نیش مار بروند، تا دم آن پایین می آیند و اگر به ابتدای پله های نردبانی برسند تا سر آن بالا می روند. در نهایت هر کس زودتر به صدمین خانه برسد برنده است.
بازی منچ و مارپله خواهان پذیرش شانس و تصادف در زندگی است. در کمک به صبر و شکیبایی موثر است و می تواند کودک و بزرگسال را دورهم آورد و سرگرم کند.