به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ، خوراندن دارو به کودکان به خصوص در سنین زیر یک سال مشکل است چون در این سنین رفلکس بلع قوی است که با مقادیر کمی از قطره یا شربت هم ممکن است کودک تمام دارو و حتی شیری که خورده را بالا بیاورد.
علاوه بر این، مایع بودن دارو سبب می شود که هنگام ریختن دارو در پیمانه نتوان با دقت زیادی میزان دارو را اندازه گیری کرد، به همین علت ممکن است نتوان برآورد صحیح از اینکه چه مقداری از دارو را کودک تف کرده و چه مقداری را قورت داده انجام داد.
والدین روش های مختلفی برای دادن این داروها به کودک دارند اما ممکن است بعضی از این روش ها چندان مورد تایید پزشکان نباشد و گاه بعضی از آنها اثر دارو را از بین ببرد. نکات زیر می تواند به والدین در مورد روش های مختلف دارو دادن به کودکان در سنین مختلف کمک کند:
۹ روش برای دارو دادن به بچه ها ی بد عنق
۱- حق انتخاب دادن
وقتی کودکان مریض هستند، کنترل رفتار شان را از دست می دهند، بنابراین دادن حق انتخاب به آن ها، می تواند کمک کننده باشد. با این که مصرف دارو یک انتخاب محسوب نمی شود، اما می توانید با ارائه گزینه هایی ساده، به آن ها حق انتخاب دهید:
چطوری آن ها را بخورند ( از طریق سرنگ یا فنجان )
چه زمانی آن ها را بخورند ( قبل یا بعد از لباس پوشیدن )
کجا آن ها را بخورند ( روی میز آشپزخانه یا وقتی روی تخت دراز کشیده و مشغول تماشای تلویزیون اند. )
ممکن است فرزندتان ترجیح دهد که دارو را به تنهایی و بدون کمک شما بخورد یا شاید هم دوست داشته باشد کمکش کنید، انتخابش هر چه که باشد، همیشه اطمینان حاصل کنید که فرزندتان تحت نظارت شما قرار گرفته است.
۲- اجتناب از خفگی کودک از طریق دارو
توجه داشته باشید کودک تان به یک باره چه مقدار از دارو را می تواند قورت دهد تا در گلویش نپرد.گاهی مجبورید مقدار دارو را به بخش های کوچک تری تقسیم کنید. برای دارو دادن به بچه ها ی کوچک و نوزادان، همیشه دارو را به جای این که در قسمت پشتی گلو بریزید، به سمت گونه کودک تخلیه کنید تا در گلویش نپرد. (در این قسمت از دهان جوانه چشایی وجود ندارد و نوزاد متوجه طعم تلخ دارو نمی شود.) بگذارید قبل از این که کودک آن را بالا بیاورد ببلعد. وقتی در حال دارو دادن به بچه ها هستید، آن را در حالت عمودی و یا نشسته قرار دهید تا دارو در گلویش نپرد.
۳- به او توضیح دهید که چرا باید دارو بخورد
اگر کودک تان به اندازه ای بزرگ شده است که حرف تان را بفهمد، برایش توضیح دهید که چرا به دارو نیاز دارد. یکی از کاربران میگوید “من اخیرا پرستار خواهر زاده ی ۴ ساله م که به دلیل عفونت گوش آنتی بیوتیک مصرف می کرد بودم. وقتی بطری داروی صورتی را نزدیک اش می بردم می گفت: ” نه حال به هم زنه ” از او پرسیدم که چرا باید دارو بخورد؟ و او شانه هایش را بالا انداخت.
درباره این که دارو کمک می کند تا گوشش بهتر شود و او بتواند به کودکستان برگردد و با بچه ها بازی کند حرف زدیم. این یک ترفند بود تا متقاعدش کنم که به خوردن آن داروی به قول خودش حال به هم زن تن دهد!”
۴- مثبت باشید
شرایط را با رفتاری مثبت در دست بگیرید. فراموش نکنید که کودک تان را به خاطر خوردن دارو بدون هیچ گونه مقاومتی، تحسین کنید. مهم است که کودک تان بفهمد که خوردن دارو یک تنبیه نیست. هیچ گاه آنان را به خاطر نخوردن دارو تهدید نکنید.
۵- به کودک تان جایزه بدهید
کودکان مدرسه ای با تشویق برای خوردن دارو انگیزه پیدا می کنند. برای کودک تان یک جدول ستاره دار درست کنید. هر زمان که آن ها داروها یشان را بخورند یک استیکر جایزه می گیرند. می توانید تصمیم بگیرید که به عنوان جایزه چند استیکر دریافت کنند. همچنین می توانید یک صندوقچه جایزه بسازید و داخل اش را با سرگرمی هایی مانند عروسک های کوچک و استیکر پر کنید، تا هر روز به ازای خوردن هر دارو یک جایزه از آن صندوقچه بردارند.
۶- چاشنی های خوشمزه اضافه کنید
قبل از گرفتن نسخه فرزندتان از داروخانه، بررسی کنید که داروساز می تواند به دارو طعم دهنده ای مانند گیلاس، انگور، هندوانه اضافه کند یا خیر. اگر ممکن است، بگذارید کودک تان طعم اش را انتخاب کند. این موضوع به مبحث ” کنترل ” نیز کمک می کند.
۷- داروهای مایع، کپسول و جویدنی را انتخاب کنید
با پزشک یا داروساز کودک تان درباره فرمول های موجود در یک داروی خاص صحبت کنید. گاهی دارو ها به صورت قرص های جویدنی هستند، گاهی نیز به صورت کپسول هایی هستند که می توان به راحتی آن ها را باز کرد و روی غذا پاشید. و یا به صورت قرص هایی هستند که می توان آن ها را به تکه های کوچک تقسیم کرد و به راحتی قورت داد.
۸- دارو دادن به بچه ها را به یک پروسه ی سرگرم کننده و با خلاقیت تبدیل کنید
خلاق باشید! باید دوز مناسب دارو را در سرنگ یا فنجان پلاستیکی شفاف بریزید و بررسی کنید. اما این به این معنی نیست که کودکان باید از همان شیوه برای خوردن دارو استفاده کنند. شاید ترجیح آن ها این باشد که از سرویس چایخوری یا قاشقی که شکل یک قهرمان کارتونی رویش درج شده، یا فنجان کوچک مورد علاقه شان برای خوردن دارو استفاده کنند. برایش نقش بازی کنید و مقداری از دارو را به عروسک یا حیوان مورد علاقه اش بدهید.
۹- داروی فرزندتان را با غذای روزانه اش مخلوط کنید ( اگر ممکن است )
تغییر دادن مزه دارو از طریق مخلوط کردنش با شربت شکلات، پنکیک، پودینگ، سس سیب یا ماست، می تواند کمک کننده باشد. به جای مخلوط کردن، می توانید مقدار کمی از دارو را روی قاشق بریزید و آن را با ماست، سس شکلات و یا توده ای از بستنی بپوشانید، در نتیجه اولین چیزی که کودک تان مزه اش را حس می کند، چیزی است که در سطح قاشق قرار دارد؛ یک غذای خوشمزه!
بعضی از دارو ها را نمی توان با وعده های غذایی یا غذاهای مشخص مخلوط کرد و به کودک داد، پس باید از داروساز یا پزشک اطفال سوال کنیم که آیا محدودیتی برای انجام این کار وجود دارد یا خیر.
پیشنهاد های دیگری که برای مخلوط کردن داروها وجود دارد شامل:
تکه های کوچک دارو را با ” نوشابه ” مخلوط کنید.
برای کودکان بزرگ تر، از طعم دهنده های شیرین مانند آبمیوه استفاده کنید و برای نوزادان، داخل شیشه شیر یا بطری بریزید. این کار را تنها با موافقت پزشک فرزندتان انجام دهید.
بین دارو و چیزی که کودک تان دوست دارد بخورد یا بنوشد، تناوب ایجاد کنید. به عنوان مثال، مقدار کوچکی از دارو را با یک توت فرنگی رسیده، مقدار کمی شکلات، یک قاشق ماست میوه ای، جرعه ای از آب میوه به کودک تان بدهید و این روند را تا زمانی که دوز دارو تمام نشده، ادامه دهید و تکرار کنید.
داروی فرزندتان را با یک شیشه شیر( یا هر مایع دیگر ) کامل یا یک فنجان بزرگ مخلوط نکنید، چون ممکن است کودک نتواند در یک نوبت همه شیر را بخورد و اگر در مقدار زیادی مخلوط شود، به ناچار باید تمام شیر را بخورد( تا میزان دارویی که دریافت می کند، کمتر از دوز تجویز شده نباشد ) و این غیر منطقی است.
اگر کودک تان دارو را به بیرون تف می کند، راه حل چیست؟
همه ما این مسئله را تجربه کرده ایم. مقداری دارو در دهان کودک نوپای تان ریخته اید و او بلافاصله یا کمی بعد، آن را به بیرون تف می کند. اگر این اتفاق افتاد، قبل از این که مقدار بیشتری را بالا بیاورد، با پزشک کودک تان تماس بگیرید. برخی از داروها بی ضرر هستند اما عده ای از آن ها هستند که حتی کمی بیشتر خوردن آن ها می تواند به کودک تان آسیب برساند.
وقتی زمان خوردن داروهای کودک تان فرا می رسد، این نکات را برای تجربه ای آسان و بدون دلهره برای خودتان و فرزندتان به خاطر داشته باشید.