در تاریخ زندگی مردم دنیا، همواره بزرگانی ظهور کردند و پیشاپیش حرکت ملت خویش، مشعل فروزان فرهنگ و هنر را روشن نگه داشته اند. اما اهداف عالی و فرداهایی روشن از آن مردمی بوده، که چشم و دل به آرمانهای الهی دوخته و در زمین نیز آسمانی زیسته اند. هنرمندان ایران از این قاعده مستثنی نبوده اند، بلکه با خلق آثار هنری ارزش های جاودان و ماندگار آفریده اند.
در این فصل سعی شده است که برجسته ترین اساتید هنر قلمزنی معرفی شوند. اگر نام برخی از این اساتید در مجموعه حاضر موجود نیست، عدم دسترسی و همکاری به این هنرمندان بوده است.
مرحوم استاد محمود دهنوی
استاد محمود دهنوی در همن ماه 1305 هجری شمسی در شهر اصفهان قلب تپنده هنرهای صناعی ایران دیده به جهان گشود.
عشق زایدالوصف او که از ایمان و اعتقاد سرشار و عمیقش نشأت می گرفت، خیلی زود یعنی در هشت سالگی، او را با دنیای پر راز و رمز قلمزنی آشنا و مأنوس نمود و بدین سان او که هنوز دوران طفولیت را می گذراند در کارگاه برادران عتیقه چی به کار پرداخت. علاقه ی مفرط او به هنر قلمزنی و نقش آفرینی بر روی فلز آنچنان بود که دیری نپایید تا او به ایجاد کارگاه مستقلی ترغیب شود تا همراه و همگام استادانی چون حسین علاقمندان، حاج علی محمد پرورش، ذوفن و ... فصل درخشانی از هنر قلمزنی را رقم زند.
استاد محمود دهنوی که طراحی را از مکتب زنده یاد استاد حاج مصور الملکی فرا گرفته بود به توصیه ی ایشان سال های متمادی نقوش بناهای تاریخی را مورد بررسی و مطالعه قرار داد. او در ضمن این تحقیقات با کسب آگاهی های بسیار از گنجینه های هنر فلزکاری ایران در ادوار هخامنشی، ساسانی، سلجوقی و صفوی و نیز مفرغ های لرستان، به این باور رسید که طرح ها و نقوش دوران مذکور سرشار از رمز و رازهایی است که باید دقایق و ظرایف آن را درک نمود. کسب اطلاع از روش ها و تکنیک های هنری این آثار در اولین گام با مثنی برداری از این مواریث به جای مانده از نظر استاد مقدمه ای است تا در تلاش صادقانه و مستمر امکان افزودن بر گنجینه های گذشته میسر و مقدور شود.
استاد اکبر صامتی
اکبر صامتی پور در سال ۱۳۱۳ در خانواده اي هنرمند متولد شد. تحصیلات خود را نزد جدش مرحوم حاج حسين گلاب بخش (زركوب) شروع کرد و ساخت و ساز تنديسهاي فولادي، طلاكوبي و نقره كوبي را نزد او فرا گرفت. تشویق پدربزرگ سبب علاقمندی او به رشته های دواتگری و قلمزنی روی فلز شد و در پی شاگردی استاد محمدرضا گلزار به فراگيري هنر قلمزني پرداخت.
عشق، شوق و استعداد موجب پيشرفت سريع وي در اين هنر گرديد. کسب مهارت و توانمندی در رشته های فلزی سبب دعوت اداره هنرهاي زیبای وزارت فرهنگ و هنر درسال ۱۳۴۲ از او شد. در كارگاه نقره سازي اداره هنرهای زیبای فرهنگ و هنر به ساخت آثار هنري پرداخت .
علاقمندی او به آموزش سبب شد تا در سال ۱۳۵۶ در كارگاه شخصي خود در شهر اصفهان به ساخت آثار هنري و آموزش این هنر مشغول شود. او در تمامی رشته های تراش جواهر و نشاندن آن روي فلز، دواتگري، قلمزني، ساخت تنديس، ريخته گري بدون درز، برجسته(جُنده كاري)، ميناكاري روي طلا و نقره به شيوه قاجار استاد بود .
از ویژگیهای آثار استاد، حفظ اصالت نقوش تاریخی و همزمان ابداع و خلاقیت و طراحی دقیق و اصیل می باشد. او از به عنوان استاد رشته قلمزنی و ریخته گری دو پوسته ساسانی نام برده می شود. در طول دوره هنری خود به بازآفرینی نمونه های ارزشمند و شاخصی از هنر فلزکاری ایران پرداخته و آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشته است. نام وی در زمره استادان بی بدیل قلمزنی اصفهان در کتاب «ھنر قلمزنی ایران، مفاخر امروز مانگاران فردا» اثر استاد محمد حسن گلچین پور به چاپ رسیده است.
استاد در سحرگاه روز ۲۲ آذر ۹۷ بر اثر ایست قلبی دارفانی را وداع گفت. مراسم خاکسپاری و تشییع ایشان در روز ۲۴ آذر در قطعه هنرمندان باغ رضوان اصفهان برگزار خواهد شد.
استاد علی ظریفی اصفهانی
استاد علی ظریفی اصفهانی فرزند حسین بن غلامعلی، هنرمند توانای معاصر. در روز 2 اردیبهشت 1315ش در محلّه مسجد جامع اصفهانی متولّد شد. در کودکی و نوجوانی به هنر قلمزنی پرداخت و نزد استاد تقی پشوتن آن فن را فراگرفت. وی در این هنر ابتکارها و نوآوری های قابل توجهی انجام داده و نقوش زیبائی را بر فلزات حکاکی کرده است.
استاد ظریفی علاقه خاصی به گیاهان و خصوصا برگ درخت انگور داشته و طرح های خلاقانه زیبائی به وجود آورده و بر اشیاء فلزی قلمزنی کرده است. انگور و حاصل آن یعنی مِی در عرفان ایرانی نماد عشق و تکامل یافتن انسان عارف است.
بسیاری از آثار او در موزه های داخل و خارج کشور نگهداری می شوند. از جمله یک گل لاله که نقوش چنگ و اسلیمی به صورت مُشَبَّک بر روی آن قلمزنی و اجرا شده است و نزد استاد اصغر رستمیان موجود بوده است.
وی چندین سال در دانشکده پردیس (دانشگاه هنر) اصفهان برای هنرجویان تدریس نموده است.
استاد رجب علی راعی
از هنرمندان چیره دست معاصر قلمزنی.استاد رجبعلی راعی فعالیت هنری خود را نزد استاد ارژنگ که خود جز هنرمند بی نظیر ایران زمین است فرا گرفت و قلمزنی و مجسمه سازی را آموخت.
ویژگی کار استاد:
- بردن هنر قلمزنی در حیطه تصویر سازی است .
- طراحی ذهنی نقوش و اشکال.
- ایجاد برجستگی زیاد بر روی احجام و سطوح .
گلدسته های شهر سامرا و مجسمه سرباز گمنام در شهر دهق از جمله کارهای استاد ساعی است