ساعدنیوز
ساعدنیوز

چگونه با کودک درباره گذشته خود حرف بزنیم؟

  پنجشنبه، 31 تیر 1400   زمان مطالعه 12 دقیقه
چگونه با کودک درباره گذشته خود حرف بزنیم؟
شیوه صحبت کردن ما با فرزندان بر شیوه نگرش آنها به جهان پیرامون و حتی خودشان تاثیر می‌گذارد. بنابراین، عقل سلیم حکم می‌کند که ما با آنها به شیوه سالم و با رفتار مناسب با آنها حرف بزنیم . در این مطلب نحوه حرف زدن با فرزندان درباره گذشته و اصول صحبت با آن ها را بررسی میکنیم.

اشتباهات و درد های گذشته می توانند گاهی مثل یک برچسب در ذهن ما باقی بمانند برای همین ترجیح میدهیم از آنها فرار کنیم در حالی که اگر از آنها به موقع و صحیح صحبت کنیم چندان هم ناراحت کننده نخواهند بود به عنوان مثال زمانیکه به صورت یک تجربه و درس برای فرزندمان از گذشته خود بگوییم .

صحبت با فرزند

هر کدام از ما اشتباهاتی را در زندگی انجام داده ایم . کارهایی در گذشته انجام داده ایم که نمی خواهیم در موردش صحبت کنیم اما به نظرتان آیا باید در مورد گذشته خودمان با فرزندمان صحبت کنیم؟ برخی از شما تصور می کنید نباید از گذشته ی خود به خصوص اشتباهات گذشته تان به فرزندتان بگویید غافل از اینکه اگر به کودکان مان در مورد گذشته چیزهایی بگوییم و به آن ها نشان دهیم که چگونه به مشکلات غلبه کرده ایم و به چه تجربیاتی دست یافته ایم آن ها هم قطعا می توانند با مشکلات گذشته کنار بیایند .

برای فرزندتان از گذشته خود بگویید

گاهی اوقات برچسب ها و درد و رنج هایی که از گذشته به ما وارد شده اند، می توانند زندگی را برای مان سخت کنند و خوش بین بودن در چنین شرایطی کار سختی است اما فرزندان ما هرگز از شنیدن اقداماتی که ما در زندگی انجام داده ایم و سعی کردیم خودمان را سالم نگه داریم ، خسته نمی شوند و برایشان جذاب و آموزنده خواهد بود .

یکی از مهم ترین چیزهایی که می توان در تعریف کردن این داستان ها به فرزند یاد داد، این است که ما دیگر شبیه به گذشته نیستیم این اشتباهات متعلق به گذشته بودند و ما اکنون انسان های جدیدی هستیم و نباید به خاطر آن گناه خاص در گذشته سرزنش شویم و در نتیجه می توانید تعدادی از این داستان های آموزنده و تغییرات خودتان را برای فرزندتان تعریف کنید . حتی اگر در گذشته همسرتان اشتباه بزرگی انجام داده است اما از این راه برگشته و به اشتباه خود پی برده و اکنون به یک شوهر وفادار تبدیل شده است . این می تواند برای کودک شما یک داستان آموزنده باشد که نسبت به آن احساس بدی پیدا نکند .

چه چیزهایی را می توانیم در مورد گذشته برای کودک خود تعریف کنیم ؟

گاهی اوقات والدین در دوران نوجوانی آسیب هایی دیده اند و در نتیجه این اتفاقات را در درون خودشان پنهان کرده اند در موارد دیگری هم تمام کسانی که به حق ما خیانت و ظلم می کردند ، ممکن است دوباره برگردند و مسیر درستی را در کنار ما در پیش بگیرند اما همه این بحث ها سر این است که در این مورد به فرزندمان چه بگوییم .

اکنون ما انسان جدیدی هستیم

کودکان ما نیاز دارند در مورد تصمیماتی که در زندگی اتخاذ کرده ایم چیزهایی را بدانند . باید یاد بگیرند که چگونه از شرایط سخت بیرون آمد ایم و سعی کردیم به انسان های جدیدی تبدیل شویم . حتی تصمیمات غلط هم می توانند در نهایت راهی برای جبران داشته باشند . پس می توانیم این تصمیمات و تغییراتی که در خودمان ایجاد کرده ایم را به کودک مان توضیح دهیم .

عذر خواهی کردن و طلب بخشش

می توانیم اشتباهاتی را که در گذشته انجام دادیم، برای کودکمان تعریف کنیم و راه عذر خواهی را به آن ها بیاموزیم و بگوییم که وقتی اشتباه کرده بودیم چطور برای جبران آن اشتباه عذر خواهی یا عمل کردیم.

یادگیری عادت های جدید

زمانی که به دور از این برچسب زندگی می کنیم ، ممکن است احساس کنیم قربانی شده ایم اما قربانی که به پیروزی رسیده است . در کنار این پیروزی ها می توانیم عادات جدید را یاد بگیریم و اینگونه به فرزند خود می آموزیم که بعد از خطا دوباره روش جدید زندگی را در پیش باید گرفت . باید امیدوار بود و تمام این برچسب ها را کنار زد. فرقی ندارد که تصمیمات ما چقدر دردناک بودند و به سختی آن ها را انجام دادیم . کودک شما هم از این داستان ها می تواند یاد بگیرد که همیشه برای انجام اقدامات جدید ، زمان هست پس لطفا با فرزندتان درباره گذشته خود صحبت کنید و درس هایی که آموخته اید را برایش تعریف کنید ، بگویید که کجای زندگی تصمیم درست شما را از ادامه ی اشتباه باز داشت و گوش دادن به نصیحت چه افرادی توانست شما را از ادامه ی راه اشتباه باز دارد.

شیوه های ارتباط والدین با کودکان

پدر و مادرها به سه شیوه با کودکانشان ارتباط برقرار می کنند. برخی از آنها خشونت آمیز حرف می زنند. این والدین بسیار غرولند می کنند، کودک را تحقیر می کنند و با جملاتی تهاجمی کودک را مخاطب قرار می دهند. در مقابل کودکانشان نیز به شیوه هایی متفاوت واکنش نشان می دهند. مثلا بسیار بازیگوش و شیطان هستند، یا ترسو و گوشه گیر هستند و یا نافرمان و گستاخی می کنند.
گروه دوم، والدینی هستند که برقراری ارتباط مثبت را می فهمند. آنها با ملاطفت، نرمی و محبت رفتار می کنند و سخن می گویند. اما متاسفانه نرمش و ملایمت این نوع والدین مانع از آن می شود تا زمانی که باید اقتدار یا محدودیتی را به کودک نشان بدهند درست رفتار کنند. آنها ناگهان تغییر روش می دهند و با خشونت کلامی یا رفتاری کودک را وادار به انجام کاری می کنند.
گروه سوم، پدران ومادرانی هستند که روش برقراری یک ارتباط سالم را می شناسند. آنها همواره به یک شکل ثابت و درست عمل می کنند. آنها مثبت، صمیمی، گرم و واضح حرف می زنند و عمل می کنند. برقراری ارتباط با کودک به این شیوه به کودک می فهماند که پدر و مادر موقعیت را می شناسند و می فهمند و مطابق باآن حرف می زنند و عمل می کنند. این شیوه ای است که پدر و مادرها باید آن را یاد بگیرند.

حرف زدن والدین با کودک

اصول صحیح حرف زدن با کودک

پدر یا مادر بودن یکی از سخت ترین کارهای دنیا است. این شغل، 24 ساعته است و می تواند بسیار خسته کننده باشد. اما مهم است، با همه خستگی نیز مسایلی را رعایت کنید تا به روح، جسم و اعتمادبه نفس فرزندتان لطمه ای وارد نشود.باید طوری او را تربیت و با او رفتار کنید تا در بزرگسالی علاوه بر اینکه مایه افتخار شما شود، خودش نیز در سلامت روحی کامل زندگی کند. یکی از روش های ارتباطی با کودکان حرف زدن است. اگر بتوانید روش های صحیح حرف زدن خود با کودکان را یاد بگیرید، به طور غیرمستقیم درست حرف زدن را به او نیز می آموزید.

اسم کودک را بخوانید

صدا کردن نام کودک توجه او را به حرف های شما جلب می کند. کودکان خردسال اغلب به زمان هایی محدود توجه دارند بنابراین برای جلب توجه باید مدام نامش را صدا کنید.

به کودک گوش دهید

کودکان دوست دارند برای آنها ارزش قایل شوید. به همین دلیل بسیار مهم است واقعا برای آنها ارزش قایل شوید.به کودکتان نشان بدهید که همه توجه و دقت شما به شنیدن حرف های اوست. روزنامه خواندن، تلوزیون تماشا کردن و کار کردن حواس تان را پرت می کند. اگر نمی توانید به حرف های کودک گوش بدهید تظاهر نکنید. بهتر استهنگام صحبت با فرزند خود، گوشی موبایل را کنار بگذارید و با همه حواس به حرف های او گوش فرا دهید.این باعث می شود تا اعتمادبه نفس پیدا کنند و آن حس ارزشمندی که دنبالش هستند را از شما بگیرند.

الگو باشید تا بتوانید توقع خوش رفتاری از کودک داشته باشید

خوش رفتاری شما با کودک به او یاد می دهد چگونه باید رفتار کند. چه رفتاری پذیرفتنی است و چه رفتاری در هر شرایطی نادرست است. نکته ای که نباید فراموش کنید رفتار متناوب است. نباید خودتان یک بار راست بگویید و یک بار دروغ بگویید. اگر توقع دارید همیشه کودکتان با خطاب محترمانه حرف بزند. باید همیشه خودتان با همین شیوه حرف بزنید. بگویید«لطفا»«متشکرم» و همیشه با همین خطاب محترمانه حرف بزنید.

از جملات مثبت استفاده کنید

مدام به کودک نگویید«نه» یا «نکن» اگر همیشه به کودک بگویید «به لیوان دست نزن»، «ندو»، «لباستو کثیف نکن» او به سمت آن کشیده می شود و بالاخره لیوان را می شکند و لباسش را کثیف می کند. به جای این جملات منفی بگویید «لیوانو با دو دستت نگه دار»، «مراقب لباست باش»، «مراقب راه رفتنت باش». مثبت حرف زدن کار آسانی نیست اما تلاشی است که بسیار ارزنده است. هرگز از واژه هایی که باعث ایجاد حس گناه در کودک می شود، استفاده نکنید. کودکان از همان ابتدا حس همدردی ندارند و بسیاری از چیزها را نمی توانند درک کنند. نباید برای اشتباهای که انجام می دهند خیلی آنها را مواخذه و سرزنش کنیداز واژه های سرزنشی مثل «خرس گنده شدی»، تحقیر آمیز مثل«پسر بد» و بیان شرم و خجالت مثل «شرم به تو» استفاده نکنید. این نوع واژه ها و جملات احساس بی ارزشی را در کودک شما تقویت می کند.
جملات و واژه های مثبت به کودک اعتماد به نفس و احساس شادی و خوشبختی می دهند. رفتارش را بهتر می کند و تلاش او را برای رسیدن به موفقیت بیشتر می کند.جملات مثبتی مثل «عزیزم یادت باشه که اسباب بازیاتو جمع کنی»، «ممنونم که کمکم کردی»، «خسته نباشی که به خواهرت کمک کردی»، «من به تو افتخار می کنم» راهر روز تکرار کنید و نتیجه اش را ببینید.

با کودک ارتباط چشمی برقرار کنید

تاثیر واژه ها را زمانی بهتر احساس می کنید که فرزندتان را در محیطی آرام قرار دهید و به چشم هایش نگاه کنید و با آرامش با او حرف بزنید.

به تن صدا و لحن کلامتان توجه کنید

با کودکی که غر می زند با همان لحن و با تندی صحبت نکنید. زمانی که کودک آرام شد با او حرف بزنید. بالا و پایین رفتن صدا باید متناسب با موقعیت باشد. پس اگر همیشه با داد و بیداد حرف می زنید باید این عادت را ترک کنید.

سوال بپرسید

اگر می خواهید کودکتان بیشتر فکر کند و برداشت های آزاد داشته باشد از او سوالاتی تحلیلی بپرسید. سوال تحلیلی یعنی سوالاتی که پاسخ آنها بله یا خیر نیست و او باید تلاش کند بیشتر حرف بزند و دیدگاه ها و احساساتش را نشان بدهد. مثلا به جای این پرسش«مهد کودک خوش گذشت؟ » بپرسید«چه چیزی امروز بیشتر در مهد کودک خوشحالت کرد؟ ».

آیا کودک منظور و هدف شما را فهمیده است؟

اگر احساس می کنید کودکتان واکنش درستی به درخواست ها و حرف هایتان نشان نمی دهد و گیج شده است. پرسش و درخواستتان را دوباره تکرار کنید تا متوجه شوید او موضوع را به خوبی فهمیده است. از او بخواهید آنچه به او گفته اید را تکرار کند.
با گفتن عبارت: «برای اینکه من می گم!» باعث می شوید تا کودک هرگز به چرایی مسایل فکر نکند. قدرت تحلیل و پرسش گرایی را از او می گیرید.

پاسخ های کوتاه بدهید

والدینی که با پاسخ کوتاه فرزند را مجبور می کنند از آنها اطاعت کند، به هیچ عنوان روش درستی برای تربیت کودک خود انتخاب نکرده اند. با گفتن عبارت: «برای اینکه من می گم!» باعث می شوید تا کودک هرگز به چرایی مسایل فکر نکند. قدرت تحلیل و پرسش گرایی را از او می گیرید. یا گفتن عبارتی همچون: «هر چه من می گویم را باید انجام دهی» به این مفهوم است که هیچ احترامی برای فرزند خود قایل نیستید و او نیز در مقابل به شما احترام نخواهد گذاشت. برای تربیت صحیح فرزندان، برای پاسخ به سوالات او زمان بگذارید و با صبر کامل و مرتبط به او پاسخ بدهید.

کودکانه رفتار کنید

کودکان بسیار باهوش تر از آن هستند که تصور می کنید. لازم نیست صدای خود را کودکانه کنید یا با کلمات خیلی بچه گانه با او حرف بزنید تا به حرف هایتان گوش کنند. کودکان مکالمات مردم با یکدیگر را می شنوند و کودکانه حرف زدن را نوعی اهانت به خود می دانند.

وسط حرف کودک نپرید

اگر کودک برایتان ماجرایی را تعریف می کند تا انتهای داستان را گوش بدهید و حرفش را قطع نکنید. اگر مدام وسط حرف کودک بپرید یا اظهار نظرهای بی مورد بکنید او علاقه اش را برای مطرح کردن دیدگاهایش را از دست می دهد. مثلا اگر کودکتان اتفاقاتی که در مدرسه می افتد را برایتان تعریف می کند با پرسش های بی مورد او را سردرگم نکنید یا از ماجرا منحرف نشوید. سکوت کنید و احساسات تان را با لبخند یا تعجب نشان بدهید.

زیاد حرف نزنید

تحقیقات کارشناسان ثابت کرده است، مغز هر انسانی می تواند در هر مرتبه، به طور متوسط 5 تا 9 موضوع را به خاطر بسپارد. به همین دلیل است که کودکان وقتی بیشتر از ظرفیت خود می شنوند، دیگر تمایلی به گوش کردن ادامه حرف ها ندارند. اگر می خواهید مسایل زیادی به فرزند خود بیاموزید، آن را به چندین بخش کوتاه تقسیم کنید تا نتیجه بهتری داشته باشد. یادتان باشد کودکان نمی توانند چند دستور را همزمان انجام بدهند. به جای اینکه بگویید«پاشو درساتو بخون اما قبـــــلش اتاقتو مرتب کن و کفشاتو ببر بذار تو جا کفشی و لباساتو مرتب کن» اول یک خواسته ساده تر را از کودک بخواهید و سپس او را به انجام کارهای دیگر تشویق کنید.

ملاحظه گر باشید

حواستان به مکالماتتان با دیگران باشد. چه چیزی به دوستانتان می گویید؟ چگونه با کودکتان حرف می زنید؟ آیا با دوستان و کودکتان به یک شیوه حرف می زنید؟ مکالماتتان را با دوستانتان در حضور کودک طوری تنظیم کنید که اگر کودک درباره آن از شما سوالی کرد پاسخی برایش داشته باشید.

تهدید نکنید

هدف از بزرگ کردن کودک این نیست که او را مطیع و فرمانبردار خود تربیت کنیم. باید به کودکان فرصت فکر و خطا کردن بدهد. تهدید کردن کودک باعث می شود تا اعتمادبه نفس او از بین برود و در بزرگسالی دچار مشکل بشود.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (528 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (257 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (232 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (107 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (93 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (55 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (51 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (44 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (35 نظر) هانده ارچل؟ مرسی ما خودمون نرگس محمدی داریم/ نگاهی به استایل پوشیده نرگس محمدی در پاییز و زمستان (34 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 5 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 5 آذر ماه 1403
استقلال با اسم رونالدو مهاجم می‌گیرد/النصر فرصتی استثنایی برای نیم فصل
فال روزانه امروز دوشنبه 5 آذر ماه 1403
فال ابجد روزانه دوشنبه 5 آذر 1403
فال انبیاء روزانه دوشنبه 5 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 5 آذر 1403 + فیلم
گوشت شترمرغ ارزانترین گوشت قرمز گرم در بازار: کیلویی 397 هزار تومان!
روش جدید کلاهبرداری با ترفند مهاجرت به کانادا
در گوشی غرق می‌شوید و کنترل زمان را از دست می‌دهید؟ اندروید به کمک شما می‌آید
آمار رسمی ضرر و زیان فیلترینگ به کسب و کارها بالاخره اعلام شد/ ضرر و زیان به 50 هزار میلیارد تومان رسید
جای خالی پزشکیان در مجلس پر می شود: مردم تبریز انتخاب می کنند
انواع غذای لبنانی / طرز تهیه مقلوبه عربی با مرغ و بادمجان
سلبریتی‌هایی که برای برهنگی بسیج شدند/ مهناز افشار، ویشکا آسایش، گلشیفته فراهانی،تهمینه میلانی و...+عکس
انواع دسر ایرانی / طرز تهیه باسلوق گردویی خوش­مزه
منتخب روز   
حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس (فیلم) توضیح قالیباف درباره توئیت عضو دفتر رهبر انقلاب / من از قبل در جریان بودم ... نگاهی به استایل پاییزی 4 زوج‌ جذاب سینمای ایران در جشن حافظ 1403/ از ست چرمی المیرا دهقانی و همسرش تا کت بته جقه‌ی سمانه پاکدل و استایل همیشه ترند سحر ولدبیگی اگر این کار را انجام دهید، 50 میلیون تومان پاداش نقدی از دولت می‌گیرید! جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌