یکی از مهم ترین اهداف شما به عنوان والدین, پرورش کودکان مستقل و با اقتدار است. مطمئناً در اوایل رشد, بچه هایتان روی شما حساب می کنند. چون کودکان برای تغذیه, تمیز شدن و تحرک به شما متکی هستند. وقتی بچه های شما رشد می کنند, در مراحل ابتدایی زندگی مستقل می شوند, اما هنوز به شما برای عشق, حفاظت, راهنمایی و حمایت وابسته هستند.وقتی آنها به بلوغ می رسند و بزرگ می شود, کم تر به شما متکی می شوند و در تمام جنبه های زندگی شان استقلال بیشتری کسب می کنند. این فرآیند جداسازی کودکان از شما هستند. اما این پیشرفت به بلوغ اجتناب ناپذیر نیست و غالباً با نیت خیر است, اما والدین گمراه می شوند.
اگر روی کودکان کارکنیم می توانیم از آنها یک فرمانده بسازیم، همه ما دوست داریم کودک با اقتدار داشته باشیم و فرزندمان در شجاعت و زیبایی نسبت به سایر افراد بهترین باشند والدین یا افرادی که از کودکان نگه داری می کنند می توانند آنها را آموزش دهند تا در آینده و حتی دوران کودکی به قدری مستقل باشند که توانایی رهبری گروه ها را در خود ببینند. در این بخش راه و روش این مسئله را برایتان خواهیم گفت.
چرا کودکان باید مستقل بودن را بیاموزند؟
کودکان امروز کوچک و کم سن اند، اما در آینده ای نزدیک، به بزرگسالانی بالغ تبدیل می شوند. یادگیری مهارت های زندگی در سال های اولیه زندگی می تواند آن ها را برای مسئولیت های دوران بزرگسالی آماده کند. کودکان برای درک مفاهیم حق انتخاب و تصمیم گیری به زمان نیاز دارند. اگر والدین شرایط را به گونه ای فراهم کنند که کودک از همان سال های اول زندگی با مفهوم حق انتخاب و انتخاب کردن آشنا شود، می تواند به شناخت بهتری از خودش برسد.
همچنین، متوجه می شود که چه چیزی باعث خوشحالی اش و چه چیزی باعث ناراحتی اش می شود. زندگی همیشه شادی و لذت نیست، بلکه لحظاتی هم هست که کودک در انجام وظایف مورد انتظار با شکست روبرو می شود، اما اگر مستقل باشد، اشتباهاتش را شناسایی می کند، از شما کمک می خواهد و برای عملکرد بهتر، از راهنمایی های شما استفاده می کند. عزت نفس فرد از همان دوران کودکی رشد پیدا می کند و اگر کودک به خودش و تصمیماتش ایمان داشته باشد، این عزت نفس قوی تر می شود. مستقل بودن به این روند کمک می کند و سبب می شود کودک از ابتدا احساس خودارزشی کند. این موضوع نشان می دهد که تربیت کودک مستقل می تواند باعث ایجاد و افزایش عزت نفس در کودک شود.
کتاب ها حاوی اطلاعات اند، اما دانش تنها با رفتار و عمل نمایان می شود. بین هشدار درباره وجود خطر و مواجهه واقعی کودک با خطر تفاوت بسیاری وجود دارد. مستقل بودن به او اجازه می دهد به صورت خودجوش شروع به یادگیری کند و به عنوان شخصی مستقل، از محیط اطراف خود آگاه باشد.
7 توصیه برای تربیت کودک با اقتدار
درصورتی که تمایل به پروش کودک مستقل همراه با اعتماد به نفس و توانایی تصمیم گیری دارید، ضروری است به او آزادی عمل دهید. کلید رشد کودکان مستقل و خودکفا، حفظ تعادل است. برای تربیت یک کودک مستقل باید صبور باشید. اما این به معنای آسان گیری بر کودک نیست.مشکلی که برخی از والدین با آن مواجه اند این است که سعی می کنند کودک خود را گام به گام راهنمایی کنند. این مسئله از دیدگاه روانشناسی کودک هرگز توصیه نمی شود،زیرا با انجام این کار توانایی و مهارت تصمیم گیری کودکان را از بین می برید. کودک وابسته به والدین ممکن است در درازمدت پرخاشگر یا سرکش شود. در ادامه چند توصیه برای تربیت کودک مستقل و با اقتدار آمده است.
1- مدل هوش احساسی بچه باشید
هوش احساسی چیزی است که در همه ما به صورت نامرئی است و تعیین میکند که در موقعیت های مشکل چه تصمیمی بگیریم و چگونه اخلاق را مدیریت کنیم تا نتیجه مثبتی بگیریم. بچه ها هوش احساسی را از والدینشان می آموزند چون آنها در طول روز والدین شان را می بینند و تحت تاثیر اخلاق آن هستند. کودکان کاملا با احساسی که دارند و با اخلاقی که از خود به نمایش می گذارید و چگونگی پاسخ احساساتتان هماهنگ هستند. هوش احساسی یکی از بزرگ ترین مرحله های رسیدن به فرماندهی است بیشتر افراد کارهایی انجام میدهند تا سطح هوش احساسی خود را بالا ببرند.
2- خود را برای چیزهایی که می خواهید آزار ندهید
والدین خود را بسیار برای چیزهایی که می خواهند آزار می دهند چون فکر می کنند برای کودکان بهتر است. تمرکز بیش از حد روی چیزهایی که می خواهید برای کودکان مشکل ساز است، حقیقت این است که وقتی میخواهید به فرماندهی برسید وقتی روی اهداف شخصی تمرکز کنید همین موجب تصمیم گیری اشتباه آنها می شود.
3- برای تربیت کودک خیلی تعریف و تمجید نکنید
کودکان برای ساختن اعتماد به نفس نیاز به تعریف و تمجید دارند متاسفانه تعریف و تمجید زیاد باعث بالا بردن اعتماد به نفس نمی شود کودکان نیاز دارند آنها را باور کنید این باعث می شود که در آینده رهبر و فرمانده خوبی شوند همیشه به کودکان نشان دهید که چگونه در صبر و توانایی به آنها می بالید.
4- به آنها اجازه خطر کردن و شکست را بدهید
موفقیت در تجارت و زندگی با خطر کردن حاصل می شود وقتی والدین نگذارند فرزندان شکست بخورند خطر کردن را یاد نمیگیرند این رهبر نمی تواند خطر کند تا زمانی که تلخی شکست را بچشد شد جاده موفقیت با شکست صاف میشود وقتی مانع شکست کودکان می شوید چگونه اعتماد به نفس آنها را بالا خواهید برد کودکان نیازمند حمایت و مراقبت بعد از شکست هستند.
5- گفتن نه را فراموش نکنید
آزاد گذاشتن کودکان راه مطمئن برای رسیدن به توانایی رهبر بودن برای کودک است. رهبر ابتدا باید توانایی به تاخیر افتادن لذایذ و سخت کوشی را داشته باشد کودکان نیاز دارند صبر خود رو بالا ببرند و باید اهداف خود را تعیین کنند و برای رسیدن به آن تلاش کنند و نه گفتن به آنها در همان لحظه موجب ناراحتی شان می شود و بعد به آن عادت می کنند.
6- برای تربیت کودک اجازه دهید مشکلاتشان را حل کنند
اگر همیشه والدین مشکلاتشان را حل کنند و کثیف کاری هایشان را تمیز کنند هیچ وقت فرصتی پیدا نمی کنند که بتوانند روی پای خود بایستند کودکانی که همیشه فردی را دارند که کارهایشان را انجام دهد خودکارآمدی پایینی دارند و برای رئیس شدن مناسب نیستند.
7- نشان دادن انسانیت
مهم نیست که درلحظه کودکانتان چقدر تلخ و بدگمان است شما به عنوان والدین این جا هستید که الگو آینده او باشید اشتباهات گذشته را تکرار نکنید وقتی هیچ گونه اشتباه و آسیبی را به کودکان نشان ندهید آنها فکر می کنند فقط خودشان هستند که اشتباهاتی دارند کودکان باید بدانند فرمانده و رهبران لغزش ناپذیرند.
8 نکته درباره راه های مستقل شدن کودک
در این مقاله از سایت مشاوره باما به نکاتی که می توان توسط آن ها از حفظ تعادل در تربیت کودک مستقل اطمینان یافت، اشاره می شود:
تنظیم برنامه روزانه
کودکان نیاز به برقراری تعادل بین پیروی از قوانین و داشتن اختیار که منجر به استقلال کودک می شود دارند. هر چه بیشتر به کودک خود اجازه دهید به رفتار و اعمالش بیندیشد، به همان میزان به استقلال بیشتری دست می یابد.
مثال:
- از فرزندتان بخواهید خودش لباس های کثیف خود را جدا کند و اجازه دهید خودش لباس بپوشد.
- بگذارید میان وعده خود را انتخاب نماید و هنگام صرف غذا بشقاب خود را بیاورد.
- کارد و چنگال و لباس های او در کشوی پایین بگذارید تا در مواقع لزوم بتواند آن ها را بیاورد.
آموزش مهارت حل مسئله به کودک
درصورتی که کودک با مشکلی مواجه شد، به جای عجله برای حل مشکل، بگذارید خود کودک راه حل مشکل را بیابد.
- رقابت بین خواهران و برادران یکی از مشکلات رایجی است که کودکان در این سن با آن مواجه می شوند.
- به جای مداخله اجازه دهید کودک مشکل خود را حل نماید.
- نقش بازی کردن یکی از مؤثرترین راهکارهای تقویت مهارت استقلال در کودکان است.
شکست هرگز به معنای پایان راه نیست
شکست خوردن هیچ ایرادی ندارد! اگرچه دیدن اشتباه فرزندان برای والدین سخت است اما این مسئله به یادگیری کودکان کمک می کند.
- برای مثال، کودک ممکن است انجام تکالیف خود را فراموش کند و در مدرسه با عواقب آن مواجه شود.
- این بخشی از فرایند یادگیری است که به کودک کمک می کند دفعه بعد وظایف خود را به خاطر داشته باشد.
- اگر هنگام برداشتن لیوان، شیر را ریخت، او را سرزنش نکنید. در عوض نحوه تمیز کردن را به او آموزش دهید و به او یادآور شوید باید مراقب باشد.
احساس همدلی با کودک
فرزندتان باید بداند تا چه اندازه به او توجه و اهمیت می دهید، بااین وجود، از او انتظار دارید مشکلات خود را حل کند.
- به کودک یاد دهید مهم نیست چه اتفاقی بیفتد، شما همیشه کنار او هستید.
- به تدریج به کودک خود آموزش دهید به جای حساب باز کردن روی کمک دیگران، خودش مشکلات خود را حل نماید.
- هنگام تشویق کودک برای حفظ استقلال، مراقب باشید به خودش صدمه نزند.
اجازه دهید جسور باشد
اجازه دهید فرزند شما حق خود را مطالبه کند:
- هنگام سفارش غذا در رستوران بگذارید کودک نیز غذای خود را سفارش دهد.
- هنگام لباس پوشیدن بگذارید کودک لباس خود را انتخاب نماید.
- از او بپرسید برای میان وعده چه چیزی دوست دارد بخورد.
- بگذارید زمان انجام تکالیف خود را انتخاب کند.
پیشنهاد ها منطقی به کودک دهید
برای کمک به استقلال فکری کودک اجازه دهید از میان گزینه های منطقی که در اختیار او گذاشته اید نظر خود بیان کند.
- برای مثال اجازه دهید بین پیتزا و پاستا یکی را انتخاب کند.
- اجازه دهید تصمیم بگیرد ابتدا می خواهد گل ها را آب دهد یا تکالیف خود را انجام دهد.
- محدودیت وضع کنید. او باید نسبت به تمام محدودیت های خود آگاه باشد و بداند دقیقاً از او چه انتظاری دارید.
پیشنهاد دهید اما دخالت نکنید
درصورتی که کودک برای حل یک مشکل تلاش می کند، به جای عجله برای کمک به او، می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
- کودک را راهنمایی کنید اما به او راه حل ارائه ندهید.
- بگذارید کودک به انواع راهکارهای حل مشکل بیندیشد.
- از دیدن نحوه انتخاب راه حل توسط او شگفت زده خواهید شد.
اجازه دهید خود کودک مسئولیت کارها را به عهده گیرد
هنگام بستن چمدان برای سفر، بگذارید کودک وسایل خود را جمع کند. در اوایل، می توانید نحوه انجام این کار را به او آموزش دهید.
- در فرایند برنامه ریزی برای سفر، نظر او را نیز جویا شوید. به این وسیله کودک ماجراجویی و استقلال را یاد می گیرد.
- از کودک بخواهید چمدان خود را در فرودگاه حمل کند و پس از سفر آن را به خانه بیاورد.
اگرچه مراحل مستقل شدن کودک تدریجی و آهسته صورت می گیرد، اما راهنمایی کودک در هر اقدام او برای تبدیل شدن به بزرگسالی موفق اهمیت بسیاری دارد.