اصطلاح بیماری مقاربتی (STD) برای بیان وضعیتی است که از طریق تماس جنسی از یک شخص به شخص دیگر منتقل می شود. شما می توانید با داشتن رابطه جنسی بدون محافظت از واژن ، مقعد یا دهان و دندان با فردی که بیماری مقاربتی دارد ، یک بیماری مقاربتی را منتقل کنید.یک بیماری مقاربتی ممکن است عفونت مقاربتی (STI) یا بیماری وریدی (VD) نیز نامیده شود.این بدان معنا نیست که رابطه جنسی تنها راه انتقال بیماریهای مقاربتی است. بسته به STD خاص ، عفونت ها ممکن است از طریق سوزن های مشترک و شیردهی نیز منتقل شوند.
از کجا بفهمم بیماری مقاربتی دارم؟
در اکثر موارد، پزشکان نمی توانند تنها بر اساس علائم، نوع بیماری مقاربتی را تشخیص دهند. بلکه نیاز به انجام آزمایشات دقیق تری مثل آزمایش ادرار و خون است. همچنین کیت های آزمایش خانگی نیز برای برخی از بیماری های مقاربتی در دسترس هستند اما ممکن است همیشه قابل اطمینان نباشند پس با احتیاط از آنها استفاده کنید و بررسی کنید که آیا اداره غذا و دارو این کیت تست را تایید کرده است یا خیر ؟خوب است بدانید که پاپ اسمیر یک آزمایش برای تشخیص بیماری های مقاربتی نیست، بلکه این آزمایش حضور سلول های پیش سرطانی بر روی دهانه رحم را چک می کند و پاپ اسمیر منفی به این معنی نیست که شما بیماری آمیزشی ندارید.
مراجعه به پزشک
شما می توانید به یک پزشک عمومی مراجعه کنید، اما اگر فکر کنند ممکن است شما یک بیماری مقاربتی داشته باشید، احتمالاً شما را به یک کلینیک سلامت جنسی ارجاع می دهند.کلینیک های سلامت جنسی مشکلات دستگاه تناسلی و ادرار را درمان می کنند. معمولاً می توانید بدون قرار قبلی مراجعه کنید.شما اغلب نتایج آزمایش را سریعتر از پزشک عمومی دریافت خواهید کرد و ممکن است مجبور نباشید هزینه ای برای درمان بپردازید. شما می توانید احساس راحتی کنید که اطلاعات مربوط به فعالیت های جنسی یا جهت گیری خود را با پزشک به اشتراک بگذارید. اگر نمی خواهید، نیازی به ذکر نام واقعی خود ندارید یا به کارکنان بگویید که پزشک عمومی کیست. هیچ اطلاعاتی در مورد بازدید شما از کلینیک با پزشک عمومی یا هر فرد دیگری خارج از کلینیک به اشتراک گذاشته نخواهد شد، مگر اینکه شما درخواست کنید. در صورت تمایل می توانید به پزشک یا پرستار زن یا مرد مراجعه کنید.
تست های تشخیصی
بیماری های مقاربتی اغلب بدون علامت هستند. هنگامی که علائم ظاهر می شوند، می توانند غیر اختصاصی باشند. علاوه بر این، آزمایش های آزمایشگاهی بر روی نمونه های خون، ادرار یا آناتومیک متکی هستند. سه محل تشریحی حداقل می توانند حامل یک بیماری مقاربتی باشند. این تفاوت ها توسط جنسیت و خطر جنسی تعدیل می شود. این تفاوت ها می تواند به این معنی باشد که تشخیص بیماری های مقاربتی اغلب نادیده گرفته می شود و افراد اغلب برای 2 یا بیشتر STI تحت درمان قرار می گیرند.
تست های تشخیصی دقیق برای بیماری های مقاربتی (با استفاده از فناوری مولکولی) به طور گسترده در کشورهای با درآمد بالا استفاده می شود. اینها به ویژه برای تشخیص عفونت های بدون علامت مفید هستند. با این حال، آنها تا حد زیادی در کشورهای با درآمد کم و متوسط (LMICs) برای کلامیدیا و بیماری سوزاک در دسترس نیستند. حتی در کشورهایی که آزمایش در دسترس است، اغلب گران است و به طور گسترده در دسترس نیست. علاوه بر این، زمان دریافت نتایج اغلب طولانی است. در نتیجه، پیگیری ممکن است با مشکل مواجه شود و مراقبت یا درمان ناقص باشد.از سوی دیگر، آزمایش های ارزان و سریع برای سیفلیس، هپاتیت B و HIV در دسترس هستند. تست سریع سیفلیس و تست سریع دوگانه HIV/سیفلیس در چندین موقعیت با منابع محدود استفاده می شود. چندین آزمایش سریع دیگر در دست توسعه هستند و پتانسیل بهبود تشخیص و درمان STI را دارند، به ویژه در شرایط محدود با منابع.

علائم بیماری مقاربتی در مردان
ممکن است این بیماری بدون هیچ علامتی ظاهر شود، اما برخی از انواع بیماری مقاربتی یا آمیزشی علائم واضحی را ایجاد می کنند. در مردان، علائم رایج عبارتند از:
- درد یا ناراحتی در طول رابطه جنسی یا ادرار کردن
- زخم یا التهاب اطراف آلت تناسلی، بیضه ها، حنجره، باسن، ران یا دهان
- تغییرات عادات مزاجی
- خونریزی از آلت تناسلی
- درد و تورم بیضه ها
علائم بیماری مقاربتی در زنان
در بسیاری از موارد در زنان نشانه های قابل توجهی را ایجاد نمی کنند. با این حال علائم عمومی این بیماری در زنان عبارتند از:
- درد یا ناراحتی در طول رابطه جنسی یا ادرار کردن
- زخم ها یا التهاب در اطراف واژن، حنجره، باسن، ران یا دهان
- تغییرات عادات مزاجی
- خونریزی از واژن
- خارش در اطراف واژن
البته علائم ذکر شده در حالت عمومی است و علائم بسته به بیماری ایجاد شده متفاوت است.
راه های جلوگیری از بیماری های مقاربتی چیست؟
برای پیشگیری از بیماری های جنسی باید سکس محافظت شده داشته باشید. سکس با کاندوم یکی از بهترین روش های پیشگیری از بیماری های مقاربتی است. یکی از موارد مهمی که در پیشگیری از ابتلا به بیماری های جنسی موثر است، معاینه و بررسی شریک جنسی قبل از برقراری ارتباط جنسی است. مثلا می توانید از تست های تشخیصی مانند پاپ اسمیر و تست های تشخیصی زگیل تناسلی کمک بگیرید تا از سلامت جنسی مطمئن شوید.یکی دیگر از مواردی که در پیشگیری از ابتلا به بیماری های جنسی موثر است، برقراری ارتباط جنسی با یک نفر در زمان است. از برقراری سکس با بیشتر از یک نفر در یک بازه ی زمانی پرهیز کنید. داشتن چند شریک جنسی در یک زمان می تواند باعث بیماری های جنسی شود.