چگونه یک رمز عبور ایمن انتخاب کنیم؟
پسوردهای آسان مثل ۱۲۳۴۵۶ یا qwerty پسوردهایی هستند که بدون شک بسیاری از ما برای حساب های کاربری و حتی کارت های بانکی خود انتخاب می کنیم ولی آیا واقعاً پسورد هایی که ما انتخاب می کنیم دارای استاندارد های لازم هستند.
مشکل اصلی بسیاری از پسورد ها کوتاه بودن و قابل پیش بینی بودن پسورد ها است. یکی از مشکلات اصلی پسورد ها قابل پیش بینی بودن آن ها است. پسوردها معمولاً کوتاه و در عین حال از جملات بسیار کوتاهی تشکیل شده اند.
این موضوع باعث می شود تا هر فردی به راحتی بتواند پسورد شما را حدس بزند. معمولاً بسیاری از پسوردها با کلمات پشت سرهم انتخاب می شوند که این کلمات بر روی کیبورد و یا بر روی صفحه کلید پشت سر هم هستند و کاربر به راحتی می تواند آن ها را وارد کند و نیازی نیست دست خود را بر روی کیبورد یا هر صفحه کلید دیگری تکان دهد.
هکر ها بعد از پیدا کردن هر دستگاهی ابتدا اعداد و حروفی را که به صورت پشت سرهم بر روی صفحه کلید و یا قسمت اعداد وجود دارد را انتخاب می کنند و این اعداد و یا حروف را امتحان می کنند که در بسیاری از موارد نیز گوشی هوشمند به آسانی باز می شود.
استفاده از اسکنر های اثرانگشت می تواند یکی از راه های مطمئن برای باز کردن گوشی هوشمند باشد که دیگر فردی به آسانی نمی تواند اثرانگشت شما را از روی هر شی ء بردارد و گوشی هوشمند شما را باز کند کاربران باهوش رمز هایی را انتخاب می کنند که از لغات و اعداد آسانی تشکیل نشده باشد.
۱۷۱۰۰۰ لغت در فرهنگ لغت انگلیسی وجود دارد که کاربران می توانند به راحتی با برهم زدن ترتیب لغت ها رمز جدیدی برای خود ایجاد کنند و از رمز های ساده و حروف پشت سر هم روی کیبورد استفاده نکنند.اما در بسیاری از موارد نیز رمز هایی که با استفاده از فرهنگ لغت انتخاب شده اند نیز به راحتی هک می شود و کاربر باید به دنبال راهی امن تر باشد.
پسوردها در واقع کد های ورود ما به دنیای شخصی ما است
محققان به این نتیجه رسیده اند که پسوردهای طولانی سخت تر از پسوردهای کوتاه هک می شوند و خود این راه می تواند به انتخاب پسورد ایمن به ما کمک کند. برای اثبات این جمله مثالی را بررسی می کنیم. یک پسورد ۶ کاراکتری از ۹۵ واحد محتمل تشکیل می شود که با حساب این ۹۵ واحد چیزی حدود ۳۷۵ بیلیون رمز با این ۶ کاراکتر ساخته می شود.
اگر این ۶ کاراکتر به ۱۰ کاراکتر افزایش پیدا کند ۱۴۱ تریلیون رمز با استفاده از این ۱۰ کاراکتر ساخته می شود و بدون شک با افزایش کاراکتر ها این احتمال و اعدا نیز بالاتر می رود. به همین دلیل است که بسیاری از وب سایت ها هنگام باز کردن حساب کاربری در قسمت انتخاب رمز این نکته را ذکر می کنند که رمز شما باید از حروف و اعداد تشکیل شده باشد و در غیر این صورت رمز شما پذیرفته نمی شود.
شما می توانید اعداد و حروف ساده را به عنوان رمزخود انتخاب کنید ولی با شکل جدیدی آن ها را بنویسید. فرض کنید می خواهید رمز خود را ninety بگذارید. شما می توانید به سادگی ۹۰ را تایپ کنید و یا آن را به این صورت ۹Ty بنویسید.
با این روش دیگر کسی نمی تواند رمز شما را حدس بزند. راه های زیادی برای خلق این گونه رمز ها وجود دارد فقط نیاز به کمی خلاقیت دارد.یکی از پیشنهاد هایی که در این زمینه و در انتخاب پسورد به بسیاری از کاربران می شود این است که در رمز های خود از کلمات تکراری استفاده نکنید و استفاده از اعداد و حروف تکراری باعث می شود تا رمز شما راحت تر هک شود.
بسیاری از شرکت های معتبر نظیر یاهو، ادوب در سال های گذشته دارای نشت اطلاعات وسیع بوده اند و این موضوع نشان می دهد که تنها بزرگی و نام یک شرکت نمی تواند گواه اطمینان حفاظت از اطلاعات شما باشد و شما در هر صورت در انتخاب رمز خود باید هشیار باشید.
تنها افراد معمولی نیستند که نیاز به رمز عبور های مطمئن دارند، بسیاری از وب سایت ها و بسیاری از وبلاگ ها نیز برای حفظ اطلاعات خود باید از رمز های بدون ریسک استفاده کنند.
نرم افزارهایی در زمینه ساخت رمز وجود دارند که به شما کمک می کند تا رمز هایی ایمن بسازید. یکی از مواردی که باعث هک شدن رمز شما به خصوص رمز های کارت های بانکی می شود بی احتیاطی است که افراد هنگام وارد کردن رمز عبور جلوی افراد دیگر می کنند و افراد به راحتی می توانند از روی حرکت دست های افراد رمز آن ها را حدس بزنند.
البته سیستم های احراز هویت این روزها کار را برای بسیاری از هکر ها سخت تر کرده است و با استفاده از سیستم احراز هویت دیگر هیچ فردی نمی تواند به حساب های کاربری دست پیدا کند. البته در این میان نکته ای نیز وجود دارد که سیستم های احراز هویت دارای امنیت بالایی باشند تا اطلاعات افراد مورد سو استفاده قرار نگیرد.
رمزهای عبور در هر صورت کد شخصی شما است که اجازه ورود به دنیای شخصی شما را به هر فردی می دهد، شما باید در انتخاب رمز عبور خود نکات ذکر شده را رعایت کنید تا با اطمینان خاطر اطلاعات خود را ذخیره کنید.
نباید های انتخاب رمز عبور ایمن
- طول رمز عبور شما حداقل باید 8 کاراکتر باشد. هکر ها با آزمایش 45000 حالت مختلف به راحتی می توانند رمز های عبور 4 کاراکتری را هک کنند. ولی در صورت استفاده از رمز های 8 کاراکتری و کاراکتر های خاص، تعداد این حالت ها به بیش از یک میلیارد می رسد. که این تعداد بالای حالت ها، هک کردن آن را بسیار مشکل می کند.
- برای پسورد به هیچ عنوان از اسم استفاده نکنید. چون هکر ها با استفاده از برنامه های فرهنگ لغت مخصوصی که دارند، می توانند در کوتاه ترین زمان ممکن رمز عبور شما را بیابند. فرقی نمی کند که این اسم، اسم خودتان باشد، اسم فامیلتان باشد و یا هر اسم خاص دیگری! پس از اسم استفاده نکنید.
- برای داشتن پسورد قوی می توانیم از ترکیب حروف بزرگ و کوچک، اعداد و کاراکتر های خاص استفاده کنیم. البته این کاراکتر های خاص باید با ترکیب اعداد و یا همراه با حروف به کار برده شوند. تعدادی از کاربران از علامت تعجب (!) به همراه اسمشان استفاده می کنند که هکر ها می توانند به راحتی آن را هک کنند.
- پسورد خود را هر چند وقت یک بار تغییر دهید. بهتر است هر سه ماه یک بار رمز عبورتان را تغییر دهید. چرا که در صورت استفاده طولانی مدت از رمز عبورتان، احتمال هک شدن آن زیاد خواهد شد.
- پسورد خود را به کسی نگویید. اگر کسی از هر طریقی پسورد شما را خواست به او اعتماد نکنید. گاهی ممکن است خود را در غالب یک سرویس کار کامپیوتر، یا کارمند یکی از شرکت های بزرگ معرفی کنند. حتی امکان دارد از طریق تلفن و ایمیل، برای حل یک مشکل کامپیوتری این درخواست را داشته باشند. ولی شما در هر حال رمز عبور خود را به هیچ کس ندهید.
- رمز عبور خود را در جایی ننویسید، یا حتی آن را روی برگه ننویسید!
- پسورد خود را در کامپیوتر خود ذخیره نکنید. کامپیوتر ها می توانند رمز عبور را در خود ذخیره کنند تا برای هر بار استفاده از سیستم نیاز به وارد کردن مجدد آن نباشد. اما شما نباید این کار را بکنید. چرا که باعث می شود به مرور زمان آن را فراموش کنید و برای تغییر رمز عبور به مشکل بخورید. زمانی که می خواهید رمز عبور خود را تغییر دهید باید رمز عبور قبلی یادتان باشد و آن را وارد کنید.
باید های انتخاب رمز عبور ایمن
- در پسورد خود، از کاراکتر های خاص استفاده کنید. برای مثال: ni%#lo7o(f)_ar!an?>e#
- یک عدد یا تاریخ را انتخاب کنید. سپس بر طبق آن، دکمه Shift را نگه دارید و تایپ کنید. برای مثال تاریخ 1392.09.04 که بر طبق آن با استفاده از نگه داشتن دکمه Shift می شود: !#)@>()>($
- یک جمله را در ذهن خود در نظر بگیرید و مثلاً حروف اول یا حروف انتهای آن را به عنوان رمز عبور استفاده کنید. برای مثال جمله: I am looking for a powerful and unique encryption. که در صورت استفاده از این روش منجر به رمز عبور ialfapaue می شود. حتی می توانید یک جمله فارسی در نظر بگیرید و حروف اول آن را به انگلیسی و یا حتی فارسی تایپ کنید.
- لغات یک جمله را به اختصار بنویسید. این نوع مختصر کردن به خودتان بستگی دارد و قانون خاصی ندارد. مثال: Imlkngfrprflndnqncrpn
- از کاراکتر فاصله استفاده کنید! وقتی قصد دارید از یک جمله به عنوان رمز عبور ایمن بهره ببرید می توانید از کاراکتر فاصله نیز استفاده کنید. بسیاری از ابزار های تشخیص رمز عبور نمی توانند رمز عبور شما را شناسایی کنند و این کار قدرت رمز عبور شما را بالا می برد.
- برای ایجاد رمز عبور ایمن می توانید از حروف بزرگ و کوچک به صورت یک در میان و یا حتی دو در میان استفاده کنید. مثال: NiLoOfArAnE، niLOofARanE
- یک لغت یا یک اسم را در نظر بگیرید و حروف سمت راست یا چپ و یا حتی بالا و پایین آن را به عنوان رمز عبور انتخاب کنید. مثال: اسم مورد نظر شما Niloofarane است و حروف سمت راست آن: mo;ppgstsmr. حتی بزرگ و کوچک بودن آن هم مورد استقاده قرار می گیرد.
- می توانید لغت یا ترکیبی از لغات و اعداد را در نظر بگیرید و کاراکتر های آن را جا به جا کنید. برای مثال: loo13eNi0409faran92