تنفری که بچه های کنکوری از ریاضی دارند یک الگوی قدیمی در نظام آموزشی ماست .
وقتی با محمد قاسمی یکی از معلم های ریاضی کنکور معروف در مورد این تنفر از ریاضی کنکورصحبت میکردم او یک خاطره قدیمی دوران دبیرستانش به نام آشتی با ریاضی را برایم تعریف کرد و من از زبان خودش در پایین این خاطره و روند را بیان کرده ام .
البته یک ویدیو 40 دقیقهای هم برای این همین موضوع آشتی با ریاضی کنکور در سایت خودش یعنی کنکور تی وی موجود است که دیدنش کمک زیادی به آشتی شما با این درس به ظاهر سخت میکند .
قابل توجه است که در سایت کنکور تی وی ایشان مجموعه کامل تدریس صفر تا صد ریاضی کنکور را به شکل کاملاً رایگان قرار داده است و میتوانید با مراجعه به سایتش از آن ها استفاده کنید .
روزی که کتاب ریاضی دوم دبیرستانم را بخاطر نفهمیدن معادله درجه دو پاره کردم هرگز یادم نمیرود و در سال کنکور خیلی از دانش آموزانم هم میدیدم که هیچ راهی برای آشتی با ریاضی کنکور پیدا ندارند و از این تنفر از ریاضی رنج میبردند و این برای من موضوع جدیدی نبود چرا که خود من هم از رنج دیدگان آموزش ریاضی بودم .
بگذارید به سال های دبیرستان خودم برگردم و از مطالبی گنگ و مبهم و کاملاً بی سر و ته ریاضی که هیچ معنایی برای من نداشتند تعریف کنم .
از طرفی هم مدرسه ما را از ابتدای سال برای کنکوری که 3 سال بعد داشتیم تحت فشار گذاشته بود و به سبک تستی و کنکوری با ما کار میشد .
یکی از همسایههای نزدیک ما حدود یک هفته بعد بهم گفت اگر سوال ریاضی داری از من بپرس
راستش من خیلی جدی نگرفتمش اما وقتی از فرط عصبانیت یادنگرفتن ریاضی تصمیم گرفتم تغییر رشته دهم ابتدا با آقا بهمن ( همان همسایهی ریاضی دان ) مشورتی غیر جدی کردم .
آقا بهمن در مورد ریاضی و قصههای پشت هر قضیهی هندسه به شکل داستان گونه توضیحاتی شفاهی بهم داد و من تا حدی تصمیم گرفتم به رشتهی ریاضی و درس ریاضی در حد چند روز فرصت دهم تا آقا بهمن از آنها دفاع کند .
بعد از اینکه 4 بار برای مباحثه و سوال پرسیدن پیش آقا بهمن رفتم ، نگاهم به ریاضی تا حدی تغییر کرد .
دیگر عصبانی نبودم و فکر نمیکردم خنگم .
آقا بهمن به من یاد داد که ریاضی نوعی وادار کردن خود به فکر کردن است و مهارتی کاملاً اکتسابی است .
من تمام آن چیزی که از ریاضی کنکور میفهمم را مدیون ایمنی روانی هستم که آقا بهمن در برابر باور غلطم برای من ایجاد کرد .
من هرگز باور نداشتم که روزی برسد که من بتوانم یک مثال ریاضی حل کنم ، اما آن روز رسید و من آرام آرام با کمک آقا بهمن که یک معلم خوب بود خلاقیت ریاضی را در خودم تقویت کردم .
زمان بر بود و خیلی طول کشید اما نکتهای ارزشمند را به من آموخت که من از اولین روزی که تدریس ریاضی را در سال 1390 شروع کردم با خودم عهد بستم اولین جلسه را به بحث در مورد آشتی با ریاضی کنکور اختصاص دهم .
اگر بخواهیم به تنفری که من از ریاضی و کنکور داشتم نمره 1 تا 10 بدهیم ، تنفر من از ریاضی نمره 10 را میگرفت ، اما همهی این تنفر ناشی از احساس ناتوانی در برابر حل مساله ریاضی بود و حتی ساده ترین بحث ها مثل اتحاد ها هم برای من سخت و حال بهم زن بودند .
همهی این تنفر از آنجایی ناشی میشد که معلمین مدرسههای ما وقتی میدیدند من هیچ علاقهای به این درس ندارم و تکالیفم را نمینویسم با خشم زیاد من را از کلاس درس بیرون میکردند .
ریاضی در واقع چیزی بود که خشم بزرگترها را برای من برافروخته میکرد و موجبات تحقیر من را فراهم میآورد و برای همین از این درس متنفر بودم .
اما من دچار یک خطای شناختی شده بودم ، چون تحقیر شدن و آزار و اذیت معلمهای بدجنس با درس ریاضی همزمانی داشت ، من با سن کمی که داشتم ریاضی و این رنج و بدجنسی را در ذهنم به هم ربط میدادم و ریاضی را هم یک موجود بدجنس مثل مدیر مدرسه و معلم ریاضی میدیدم .
وقتی آقا بهمن من را در موقعیتی قرار داد که نیازی نبود تکلیفی بنویسم و کسی قرار نبود من را از کلاس بیرون کند و اذیتم کند ، فرصتی پیش آمد که به ریاضی نزدیک شوم و به مرور به آشتی با ریاضی کنکور برسیم .
برای همین تجربیات تلخ من از ریاضی و کنکور همیشه اولین جلسهی ما به آشتی با ریاضی کنکور اختصاص پیدا میکند و همواره بیش از 80 درصد دانش آموزانی که من دیدم مشکلات مشابهی که من در دوران دبیرستانم با ریاضی داشتم را داشتند و توصیهی من به این بچهها اینه
شما هم باید به مرور به ریاضی نزدیک شوید و بهش فرصت دهید تا باهم آشنا شوید
ریاضی در نگاه اول شاید خیلی باحال نباشد ، اما وقتی کمی جلوتر برودید ممکن است اغوا کننده هم باشد .
خیالتان را راحت کنم ، هیچ کس در دنیا وجود ندارد که نتواند ریاضی را یاد بگیرد .
من دانش آموزانی را دیدهام که تنفر اولیهشان از ریاضی بیش از تنفری بوده که من از ریاضی داشتم اما ریاضی کنکور را بالای 70 درصد زدند .
حالا من در ویدیویی که در سایتم تحت عنوان آشتی با ریاضی کنکور و تنفرم از حل معادله درجه دو و اتحاد ها قرار داده ام مفصل بخش هایی را تدریس کرده ام که فکر کنم بد نباشد اشاراتی در اینجا به آن ها بکنم .
در این قسمت طبق اصول اولیهای که در هر کتاب ریاضی رعایت میشود شما را با مجموعهی مرجع کتاب درسیتان که اعداد حقیقی هستند طی بیان داستانهایی آشنا میکنم .
اولین چیزی که انسان از ریاضی شناخت شمارش بود و اعدادی که برای شمارش استفاده میشوند را مجموعه اعداد طبیعی مینامیم .
این تصویر غارنشینی که میبینید در واقع توضیح سبکی است که انسانهای اولیه برای شمردن گوسفند از آن استفاده میکردند
سپس بشر با مفهوم بیشتری از اعداد مواجه شد و به عدد صفر و سپس به اعداد منفی نیاز پیدا کرد و مجموعه اعداد حسابی و اعداد صحیح که در ویدیو کامل توضیح داده شده است را کشف کرد و این مفاهیم رادر زمان حل حل معادله کشف می کرد .
مجموعه اعداد حسابی و اعداد صحیح بر مبنای حل معادلههای جدید بدست آمدند .
بعد از گذر مدتی ریاضیدانان اولیه همانطور که در ویدیو توضیح دادم دست به حل معادلاتی زدند که اعداد کسری و اعشاری را با آنها تولید کردند که در اصطلاح به آن مجموعه اعداد اعداد گویا نیز میگوییم.
در زمان فیثاغورث برای حل حل معادله درجه دو ساده مفهوم اعداد رادیکالی و اعداد گنگ نیز پیدا شد و امروزه ما میدانیم که این دو مجموعه عدد دو مجموعه عدد پیوسته هستند و و مجموع این دو مجموعه عدد را با همدیگر مجموعه اعداد حقیقی مینامیم .
مجموعه اعداد حقیقی حاصل اجتماع اعداد گنگ و گویا با همدیگر است
به طور کلی ریاضی چیزی است که در ابتدا خیلی برای مغز عصر حجری انسان خیلی خوشایند نیست و سخت است ، حالا این ماهیت و موضوع سخت در قالب سوالات سخت و در زمان کم حدود 90 ثانیه بسیار موضوع را دشوارتر خواهد کرد .
این موضع تنفر از درس ریاضی واقعاً چیزی نیست که فقط در کشور خودمان داشته باشیم و اگر به مقالات سایت های معتبر آموزشی مثل سایت آکسفورد مراجعه کنید خواهید دید که کمابیش همین آمار در مورد تنفر از ریاضی در کشورهای دیگر هم به چشم میخورد .
راه عبور از ناخوشایندی ریاضی دقیقاً همان چیزی است که بالاتر گفتم ، یعنی باید به آرامی به آن نزدیک شوید ، به آرامی آن را تمرین کنید ، به آرامی شکستهای خود در حل مساله را ببینید ، به آرامی قبول کنید که قرار است بیش از 90 درصد سوالات را در ابتدای کار نتوانید حل کنید و به آرامی خواهید دید که مغز شما چقدر با ریاضی دوست میشود و چقدر ارتباط خوبی بین آنها پدید میآید ، فقط به آرامی حرکت کنید و صبر کنید تا به آرامی نتیجه را ببینید .
فارغ از دلیل روش بد آموزش ریاضی در مدارس ، یکی از دلایل سختی ریاضی این است که خیلی دیر و آرام در مغز شکل میگیرد و نتیجه میدهد و معمولاً کنکوریها دوست دارند سریع به نتیجه برسند اما در ریاضی این اتفاق نمیافتد و باید آرام باشید و صبر کنید تا مغزتان با آن خو بگیرد که البته یک تدریس مفهومی و خوب هم باید داشته باشید .
تا اینکه بالاخره یک معلم خوب ریشه این مفاهیم را برای من باز کرد و من را از چاه سیاه ابهامات ریاضی دبیرستان نجات داد و الان دقیقاً من در این تدریس های ریاضی قصد دارم یک روال طبیعی و بی ابهام را برای یادگیری شما در ریاضی ایجاد کنم تا آشتی واقعی را با ریاضی کنکور داشته باشید .
بعد از اینکه با خود ریاضی راحت شدید و به آشتی با ریاضی کنکور رسیدید ، واقعیت این است که ریاضی کنکور چیز خاصی ندارد که ما ندانیم و نتوانیم پیش بینی کنیم .
ریاضی کنکور بیشتر بخاطر آن سخت است که مغز کنکوری ها با خود ریاضی خو نگرفته است و فرآیند آشتی با ریاضی کنکور را سخت می کند .
با دیدن ویدیوها آموزش ریاضی کنکور تی وی خودتان متوجه خواهید شد که طراح آنقدرها هم که فکر میکنید دستش برای طرح سوال باز نیست و خیلی محدود است و به راحتی میتوان دستش را خواند .
من به شما قول میدهم اگر قدم به قدم با من حرکت کنید ریاضی کنکور واقعاً درس بسیار سادهای خواهد شد .