مصاحبه دکتری
بعد از روز آزمون کتبی دکتری یک جلسه مصاحبه برگزار می گردد که دانشجویان در این جلسه باید تایید صلاحیت شوند و شروع به تحصیل کنند. داوطلب باید قبل از روز مصاحبه آمادگی لازم برای شرکت در جلسه مصاحبه را کسب کند و سعی کند با آمادگی کامل در این جلسه حضور داشته باشد. برخی مدارک و آمادگی هایی که برای شرکت در مصاحبه دکتری لازم باشد را دانشجو باید با برنامه ریزی گرد آوری کند. در این مطلب سعی کرده ایم همه آنچه که دانشجو برای شرکت در جلسه مصاحبه احتیاج دارد را برای شما عزیزان گرد آوری کنیم مطالعه فرمایید.
چگونه برای مصاحبه دکتری آماده شویم؟
- مدارک خود را از قبل آماده و مرتب کنید. بهتر است این کار را زودتر انجام دهید تا تحت استرس ناشی از شروع مصاحبه ها قرار نگیرید و چیزی فراموشتان نشود.
- یک رزومه مناسب بنویسید. این رزومه باید مختصر و مفید و البته تمیز و مرتب باشد.
- منابع درسی خود را مرور کنید. هیچ بعید نیست که در مصاحبه دکتری از شما سوالات علمی و تخصصی پرسیده شود.
- دانشگاه هایی که فکر می کنید شانس دعوت به مصاحبه دارید را خوب بشناسید. اساتید هر دانشگاه را در سایت دانشگاه بررسی کنید و سعی کنید مروری بر مقالات و کتاب هایشان داشته باشید.
- اگر رزومه خوبی ندارید، هر چه سریع تر دست به کار شوید. این که شما رزومه ندارید ممکن است منجر به پایین آمدن امتیاز شما در مصاحبه شود، اما اگر مشغول تدوین مقاله و کتاب باشید و همین مقالات و کتاب های در دست انجام را در مصاحبه ارائه کنید، به اساتید نشان می دهید که فعال هستید و در ذهنشان اثر خوبی می گذارید.
- در مصاحبه دکتری از شما ممکن است سوالات زبان انگلیسی پرسیده شود. بنابراین، برای آن اماده شوید. در ادامه انواع این سوالات را به شما خواهیم گفت.
- برای قرار گرفتن در شرایط جلسه مصاحبه خود را آماده کنید. یادتان باشد که اساتید یک ارزیابی همه جانبه از شما در مصاحبه خواهند داشت. بنابراین، ممکن است شرایط روانی نامناسبی برای شما ایجاد کنند تا عکس العمل شما را ببینید. خودتان را از قبل برای چنین شرایطی آماده کنید.
رزومه دکتری شامل چه بخش هایی است؟
-
اطلاعات شخصی و تحصیلی
اطلاعات شناسنامه ای و رزومه کلی شخص و اطلاعات تحصیلی او که شامل رتبه ی آزمون ورودی، معدل دیپلم، کارشناسی و کارشناسی ارشد به احتساب رتبه دانشگاه محل تحصیل؛ ریز نمرات.
-
امتیازات پژوهشی
- چاپ مقالات علمی– پژوهشی ، ISI ، علمی- ترویجی،
- چاپ کتاب از جمله تالیف، تصنیف و ترجمه
-
شرکت در دوره های تخصصی
مانند کارگاه های تخصصی، دوره های آنلاین، و به طور کلی هر دوره تخصصی که در رشته شما امتیاز محسوب می شود.
-
امتیازات آموزشی
مانند تدریس، برگزاری کارگاه …
-
مدرک زبان های خارجی
مانند IELTS ، TOFEL، MSRT ، MHLE که دو مورد آخر بین المللی و دو مورد اول آزمون های داخلی معتبر برگزار شده توسط وزارت بهداشت و وزارت علوم تحقیقات و فناوری است.
-
افتخارات
داشتن رتبه در المپیادها، جشنواره ها، ثبت اختراع، ثبت ایده و مواردی از این دست نیز جدول امتیازی خاص خود را دارا می باشد.
-
و از همه مهمتر! پاسخ به سوالات
شاید مهمترین بحث برای روز مصاحبه، نحوه ی پاسخ به سوالات باشد. زیرا موارد دیگر به فعالیتهای پیشین شما بستگی خواهد داشت و تجربه ی روز مصاحبه تمام تلاشهای شما را به سرانجام خواهد رساند.
امتیاز مقاله و کتاب در مصاحبه دکترا
ازجمله مواردی که در غالب مصاحبه های دکتری برای داوطلبان امتیاز به همراه دارد، شامل آیتم های زیر است:
- مقالات علمی-پژوهشی (داخلی و خارجی) مرتبط با رشته تحصیلی
- مقالات علمی-ترویجی مرتبط با رشته تحصیلی
- مقالات چاپ شده در کنفرانس های معتبر (داخلی یا خارجی)
- تألیف یا ترجمه کتاب مرتبط با رشته تحصیلی
- نحوه امتیازدهی به هر یک از این موارد بسته به نظر اساتید ممکن است متغیر باشد.
- به خاطر داشته باشید ممکن است اساتید از متن کتاب و مقالاتتان نیز از شما سوال کنند. بنابراین، تسلط لازم را داشته باشید.
نداشتن مقاله در مصاحبه دکتری چقدر مهم است؟
هر ساله این سوال برای داوطلبان مطرح است که آیا بدون رزومه پژوهشی و مقاله هم امکان قبولی در دوره دکتری وجود دارد؟
این سوال جواب ثابتی ندارد، چرا که به متغیرهای مختلفی بستگی دارد.
مثلاً اگر شما تازه از مقطع ارشد فارغ التحصیل شده باشید، قاعدتاً اساتید از شما انتظار ندارند که با کوله باری از رزومه پژوهشی در مصاحبه دکتری حضور پیدا کنید.
و یا مثلاً ممکن است رشته شما به صورتی باشد که اساساً نوشتن مقاله چندان کار ساده ای نباشد.
علاوه بر مواردی که گفته شد، یادتان باشه مصاحبه فقط مقاله نیست! معیارهای زیادی در مصاحبه دکترا وجود دارد که می تواند قبولی یا عدم قبولی شما را به دنبال داشته باشد و مقاله تنها یکی از آنهاست.
بنابراین، پاسخ به سوال فوق و همین طور این سوال که برای مصاحبه دکتری چند مقاله لازم است، جواب یکسانی ندارد. حتی احتمال قبولی دکتری بدون مقاله هم ممکن است وجود داشته باشد.
امتیاز تدریس در مصاحبه دکتری چقدر است؟
شاید زیاد و شاید کم! واقعیت این است که در جدول امتیازدهی پیشنهادی هم اثری از سابقه تدریس نیست! همین موضوع باعث شده است که برخی دانشگاه ها اصلاً به سابقه تدریس امتیاز ندهند. البته هستند دانشگاه هایی که نه تنها به تدریس بلکه به سابقه کار حرفه ای هم امتیاز می دهند. به خصوص در رشته هایی که اساساً به آموزش مرتبط است مانند رشته آموزش زبان.
برای قبولی دکتری چه باید کرد؟
درست است که تاثیر مقاله در مصاحبه دکتری مهم است، اما همان طور که در بالا گفته شد، تنها معیار قبولی در مصاحبه دکتری نیست. بنابراین برای قبولی در مصاحبه دکتری، لازم است در ابعاد مختلف خود را به بهترین شکل ارائه کنید.
در کنار اینها در مصاحبه دکتری اعتمادبنفس داشته باشید و تلاش کنید با احترام، تواضع و البته محکم به سوالات اساتید پاسخ مناسب بدهید.
برخی مدارک به شرح زیر جهت حضور شما در مصاحبه الزامی است:
مدارک شناسایی فیش واریزی هزینه مصاحبه دکتری مدارک تحصیلی مقاطع گذشته کارنامه آزمون کتبی توصیه نامه مصاحبه دکتری فرم رزومه مصاحبه دکتری مدرک زبان برای مصاحبه دکتری (در برخی دانشگاه ها ممکن است از شما بخواهند که در مصاحبه و یا تا پایان ترم 1، مدرک زبان ارائه دهید. البته تقریباً همه دانشگاه ها در مصاحبه مدرک زبان از شما نخواهند خواست و داشتن مدرک زبان در مصاحبه برای شما امتیازآور خواهد بود.)
داوطلب باید چگونه در روز مصاحبه حضور داشته باشد؟
من به داوطلبان پیشنهاد می کنم مهمتر از هر کاری در حضور دوستان خود و کسانی که قبلاً مصاحبه را تجربه کرده اند تمرین کنند تا در 2 دقیقه بتوانند خودشان را معرفی کنند. متأسفانه این موضوع خیلی دیده می شود که برخی داوطلبان در روز مصاحبه آنقدر به موضوعات دیگر می پردازند که موضوعات اصلی را از دست می دهند. حتی گاهی دیده می شود برخی افراد با ساختاری وارد می شوند که وقتی می خواهند علاقه خود را نشان دهند با رویکرد انتقادی وارد می شوند و از رشته و مشکلاتش انتقاد می کنند. داوطلب باید بداند افرادی که در مقابل او نشسته اند خودشان استادان این رشته ها هستند و این رویکرد اصلاً مناسب نیست. من حتی تأکید می کنم داوطلب منتظر بماند تا از او سؤال پرسیده شود تا به موضوعات اصلی بیشتر پرداخته شود.
از سوی دیگر تسلط علمی بسیار مهم است. بهتر است داوطلب مطالب پایه ای و تئوری های اصلی و جدید در هر رشته را تسلط پیدا کند همچنین به متون تخصصی رشته خود مسلط باشد. به هر حال کسی که قرار است دانشجوی دکتری این کشور شود باید توانایی های متفاوت و بیشتری داشته باشد.
خوشبختانه در خصوص ظاهر به نسل جوان نیاز نیست زیاد تأکید کنیم. فرد باید بداند که به او به عنوان یک دانشجوی دکتری نگاه خواهد شد پس باید ظاهری آراسته داشته باشد. فرد در روز مصاحبه خسته و بی خواب نباشد. البته باز هم تأکید می کنم بهترین راه صداقت است حتی در لباس پوشیدن.
همانطور که قبلاً هم اشاره کردم داشتن اعتماد به نفس و سیالی کلام موضوع مهمی است که باعث می شود جلسه را خود داوطلب مدیریت کند.
موسسه آذرگان یکی از موسسات رسمی و مجرب در زمینه خدمات دانشگاهی می باشد که آماده همکاری با شما داوطلبان عزیز می باشد می توانید برای استفاده از خدمات موسسه به صورت آنلاین کلیک کنید. کلیه خدمات این مجموعه به صورت کاملا تضمینی و در کمترین زمان ارائه می گردد.