ساعدنیوز
ساعدنیوز

دلایل افت تحصیلی کودکان و نوجوانان

  دوشنبه، 15 دی 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
دلایل افت تحصیلی کودکان و نوجوانان
  کودکانی که والدین آن ها با مدرسه ی او در ارتباط هستند تمایل بیشتری نسبت به مدرسه دارند. روابط بین کودک و مدرسه و کارکنان حتی اگر کودک تان هیچ مشکلی ندارد بسیار مهم است.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، والدین همواره دوست دارند تا فرزندانشان به بالاترین سطح تحصیلات دست پیدا کنند اما عوامل و شرایط گوناگونی می تواند باعث افت تحصیلی دانش آموزان و حتی ترک تحصیل آن ها شود. در واقع عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی همانطور که در موفقیت تحصیلی افراد نقش دارند، در بروز افت تحصیلی نیز به همان میزان تاثیرگذارند. با توجه به توسعه دانش انسان در صنایع مختلف، ضرورت تحصیل در نظر خانواده ها نیز بالا رفته است، از این رو در زمان بحرانی استفاده از کمک های تخصصی در جهت رشد فرزندان تان موثرتر خواهد بود.

اصطلاح افت تحصیلی معمولا زمانی استفاده می شود که عملکرد تحصیلی دانش آموز در اکثر دروس یا دروس اساسی، به طور چشمگیری کاهش یابد. افت تحصیلی در دانش آموزان مقطعی نبوده و در صورت نادیده گرفته شدن، می تواند تا ترک تحصیل هم ادامه یابد. شروع افت تحصیلی در کشور ما معمولا از کلاس چهارم (10سالگی) است و برای حل این مشکل نیاز به شناخت علل و عوامل موثر در به وجود آمدن آن در دانش آموزان می باشد.

مشکلات رایج نوجوانان با مدرسه

بعضی اوقات برخی از مشکلات مدرسه به راحتی می توانند حل شوند و حتی کودک تان می خواهد در مورد آن با شما حرف بزند.
اما گاهی اوقات پیش می آید که نوجوانان این مشکلات را از شما و دوستان و معلم شان پنهان می کنند. مثلا از انجام دادن تکالیف طفره می روند، در زمان های امتحانات تظاهر می کنند که مریض هستند و کارنامه ی مدرسه را به والدین نشان نمی دهند. در این صورت حل کردن این مشکل به مراتب برای شما سخت تر می شود.

گاهی اوقات حتی دبیران، هم متوجه مشکل نمی شوند مگر اینکه فرزندتان غیبت کلاسی زیادی داشته باشد. اگر نگران این هستید که کودک تان دچار مشکل شده است، در اینجا نشانه هایی که با آن می توانید پی به این موضوع ببرید نام برده شده است و شما ممکن است متوجه شوید که کودک تان:

• بهانه گیری می کند که به مدرسه نمی رود و حتی ممکن است بدون اطلاع شما کلاس را بپیچاند
• از این که در مورد مدرسه حرفی بزند متنفر باشد و اگر درمورد مدرسه با او حرف بزنید احساس ناراحتی کند
• نسبت به مدرسه و فعالیت های درسی بی انگیزه باشند مثلا در کلاس های فوق برنامه ( مانند ورزش ) شرکت نکند و دوستان زیادی هم نداشته باشد
• اعتماد به نفس پایینی داشته باشد مثلا خود را مدام ” احمق ” بنامد و این که بگوید به اندازه ی بقیه دوستانش باهوش نیست
• گوشه گیر شود و از دبیران او در مورد مشکلات توجه و رفتاری او بشنوید
• از انجام دادن تکالیف خودداری کند و حتی به ندرت در مورد آن حرف بزند و انجام تکالیف مدرسه برای او کسالت آور باشد و بگوید که چیز جدیدی یاد نمی گیرد
• نمرات پایین تری نسبت به معمول دریافت کند

چنانچه متوجه مشکل او شدید اما خودش نخواهد که در مورد آن حرف بزند دیگر جای بحث کردن نیست. شما باید به این فکر کنید که کودک تان چه حسی دارد مثلا از او بپرسید ” خیلی ناراحت به نظر میرسی “. ” آیا در مدرسه مشکلی برایت به وجود آمده است؟ “.

شما راه های زیادی برای حل مشکلات مدرسه یا افت تحصیلی نوجوانان دارید. حتی می توانید از دبیر، مدیر و یا معاون، مشاور رفاه و دیگر دبیران و کارکنان متخصص مدرسه برای این کار کمک بگیرید. حتی می توانید از پزشک مشاور خود کمک بگیرید که ممکن است شما را به متخصصان سلامت دیگری مانند روان شناسان، متخصصان گفتار درمانی و کار درمانی معرفی کند.

مشکلات مدرسه را جدی بگیرید و برای حل آن زود اقدام کنید: چرا این مسئله مهم است

زیرا که اگر نسبت به حل مشکلات مدرسه زود اقدام نشود ممکن است در دراز مدت برای آن ها بد می شود.
این مشکلات می توانند موجب کاهش اعتماد به نفس او شوند که می تواند در سلامت روانی او تاثیر بگذارد.
این مشکلات ممکن است باعث شوند که او از رفتن به مدرسه سر باز بزند. کودکانی که مشکلات جدی تری درکوتاه مدت دارند تمایل بیشتری دارند که از رفتن به مدرسه اجتناب کنند و در طولانی مدت تمایل بیشتری به ترک مدرسه دارند. این کودکان حتی تمایل به ادامه تحصیل در آینده را ندارند.

یکی دیگر از این اثرات این است که او ممکن است با برچسب هایی مانند ” بی انگیزه ” ، ” حواس پرت ” ، ” تنبل ” ، به اندازه ی کافی تلاش نمیکنی ” مورد خطاب گرفته شود. افراد کم سن و سال کم کم این برچسب ها را در مورد خود باور می کنند و فکر می کنند که دردسر ساز هستند و برای مدرسه رفتن فرد مناسبی نیستند. تمامی این ها برچسب ها باعث می شود که به خاطر مشکلات مدرسه خود را سرزنش کنند. اما تمامی این نشانه ها به این دلیل است که آنان حمایت کافی دریافت نمی کنند.

در نهایت کودکی که حس کند در مدرسه مفید واقع شده است برای آرامش ذهنی و جسمی او بسیار خوب است. اما کودکانی که فکر می کنند شخص مفیدی نیستند می توانند با کاهش سلامت روانی و جامعه پذیری مواجه شوند.

دلایل مشکلات تحصیلی نوجوانان

برخی از دلایل رایج این مشکلات به دلیل بیماری هایی مانند دیسلکسیا ( اختلال در خواندن ) و یا مشکلات رفتاری و احساسی است. اما دلایل دیگری هم برای افت تحصیلی نوجوانان وجود دارد که باعث می شوند او عملکرد درستی نداشته باشد.

مشکلات شخصی مانند:

• بیماری مزمن
• مشکلات روانی مانند افسردگی یا اضطراب
• ضربه ی روحی شدید ( از دست دادن کسی )
• ضعف در اعتماد به نفس و مهارت های برقراری روابط اجتماعی
• مشکلات شنیداری و یا تمرکزی و یا ثابت بودن

مشکلاتی که مربوط به مدرسه می شوند مانند:

• دوست نداشتن و ارتباط برقرار نکردن با محیط و فرهنگ مدرسه
• دوست نداشتن موضوعات مدرسه و انتخاب نکردن آن و همچنین بی هدف دیدن این موضوع
• حمایت ناکافی مدرسه مخصوصا در رابطه با میزان تکالیف زیاد
• عدم برقراری روابط صمیمی با معلم یا بقیه دانش آموزان
• نرفتن به مدرسه
• داشتن مشکل در مدیریت زمان خود و همچنین کلاس های فوق برنامه
• مورد قلدری قرار گرفتن توسط دیگران

نوجوانان با نیاز های بیشتر

کودکان و افرادی که مشکلات تمرکز حواس دارند، رفتار های پرخاشگرانه دارند و یا بسیار مضطرب هستند احتمال این که در مدرسه مشکل داشته باشند بیشتر است. شاید به این دلیل باشد که آن ها عادت به گوش دادن به صحبت های معلم در طول درس و عمل به قوانین کلاس را بسیار سخت تصور می کنند.

ارتباطی قوی بین عملکرد مدرسه با سلامت جسمانی کودک وجود دارد. بعضی از کودکانی که از بیماری های مزمن، ناتوانایی ذهنی و مشکلات رفتاری رنج می برند نیازمند توجه و حمایت بیشتری هستند و در غیر این صورت مشکلات بزرگ تری در مدرسه گریبان گیرشان خواهد شد.

کودکانی که تعداد زیادی از کلاس های درس را بخاطر شرایط و مشکلات بیماری شان از دست می دهند خیلی برایشان سخت است که بعد از برگشت شان به مدرسه بتوانند پا به پای کلاس پیش بروند که این کار ممکن است فشار و اضطراب شان را زیاد کند که مشکل شان را بدتر می کند.

کاهش اعتماد به نفس و تغییرات در روابط دوستانه ای که مربوط به کودکان شرایط خاص ( ناتوانایی ذهنی یا جسمی ) می باشد بر روی عملکرد درسی آنان تاثیر می گذارد.

کمک کردن به نوجوانان دارای شرایط خاص

البته با توجه به این که تمامی این نوجوانان دچار این مشکلات نمی شوند، می توانید روزانه با مدرسه او در تماس باشید و وضعیت درسی کودک تان را ارزیابی و کنترل کنید که به شما کمک می کند از وجود هر مشکل احتمالی یا افت تحصیلی نوجوانان با خبر شوید.
اگر مشکلات بیشتر شد می توانید از کارکنان مدرسه و همچنین از پزشک مشاور خود یا متخصصان سلامت کمک بگیرید.

شما باید از حقوق فرزندتان در رابطه با تحصیل مطلع باشید.

اختلال در رشد و بلوغ آنها شود که برای پیشگیری از آن، والدین باید هوشیارتر باشند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (516 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (212 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (75 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (60 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (48 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (42 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
چیکار کنیم چشم هایمان درشت شود؟ ترفند تضمینی تبدیل چشمانی گیرا و جذاب
آخرین آپدیت خبری درباره تاریخ دقیق ریجستری آیفون های وارداتی: ریزش قیمت ها در راه است؟
بمب بلک فرایدی آمازون چیست؟؛ از تخفیف 60 درصدی برای لپ‌تاپ‌ها تا تخفیف 75 درصدی برای ساعت‌های هوشمند
بهترین تیم ملی جهان 2024:ایران!/عملکرد تیم ملی ایران در 18 مسابقه سال 2024 چگونه بود؟!
پوست جوان این خانم 102 ساله شما را شگفت زده می‌کند!
دورنمایی از همه آنچه در سال 2025 بر سر اقتصاد جهان خواهد آمد
تست شخصیت شناسی؛ این تست اطلاعات جالبی درباره ناخودآگاه شما فاش می‌کند
آموزش دسر؛ طرز تهیه چیز کیک شکلات لاکچری دبی با مغز پسته
(تصاویر) خسارات شدید در پی طوفان قدرتمند در واشنگتن و سقوط درختان غول پیکر روی خودروها
برق خانگی رسماً گران شد: جزئیات و قیمت ها
افشای حقوق 130 میلیون تومانی امیرحسین ثابتی خبرساز شد
شرایط جدید حق‌الثبت مهریه / مهریه بالا ممنوع شد!
حسن روحانی: خواب دیدم دو بال داشتم، آمادهٔ پرواز بودم سیدی را دیدم؛ سیدمحمد خاتمی… محزون بود و در خود فرو رفته
فرمانداری که گفته بود رسانه های ما فقط بلدند گاز بگیرند، برکنار شد!
آموزش آشپزی فوری؛ 8دستور طرز تهیه غذای امروزی و فرنگی با سیب زمینی
منتخب روز   
5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی