به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، والدین همواره دوست دارند تا فرزندانشان به بالاترین سطح تحصیلات دست پیدا کنند اما عوامل و شرایط گوناگونی می تواند باعث افت تحصیلی دانش آموزان و حتی ترک تحصیل آن ها شود. در واقع عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی همانطور که در موفقیت تحصیلی افراد نقش دارند، در بروز افت تحصیلی نیز به همان میزان تاثیرگذارند. با توجه به توسعه دانش انسان در صنایع مختلف، ضرورت تحصیل در نظر خانواده ها نیز بالا رفته است، از این رو در زمان بحرانی استفاده از کمک های تخصصی در جهت رشد فرزندان تان موثرتر خواهد بود.
اصطلاح افت تحصیلی معمولا زمانی استفاده می شود که عملکرد تحصیلی دانش آموز در اکثر دروس یا دروس اساسی، به طور چشمگیری کاهش یابد. افت تحصیلی در دانش آموزان مقطعی نبوده و در صورت نادیده گرفته شدن، می تواند تا ترک تحصیل هم ادامه یابد. شروع افت تحصیلی در کشور ما معمولا از کلاس چهارم (10سالگی) است و برای حل این مشکل نیاز به شناخت علل و عوامل موثر در به وجود آمدن آن در دانش آموزان می باشد.
مشکلات رایج نوجوانان با مدرسه
بعضی اوقات برخی از مشکلات مدرسه به راحتی می توانند حل شوند و حتی کودک تان می خواهد در مورد آن با شما حرف بزند.
اما گاهی اوقات پیش می آید که نوجوانان این مشکلات را از شما و دوستان و معلم شان پنهان می کنند. مثلا از انجام دادن تکالیف طفره می روند، در زمان های امتحانات تظاهر می کنند که مریض هستند و کارنامه ی مدرسه را به والدین نشان نمی دهند. در این صورت حل کردن این مشکل به مراتب برای شما سخت تر می شود.
گاهی اوقات حتی دبیران، هم متوجه مشکل نمی شوند مگر اینکه فرزندتان غیبت کلاسی زیادی داشته باشد. اگر نگران این هستید که کودک تان دچار مشکل شده است، در اینجا نشانه هایی که با آن می توانید پی به این موضوع ببرید نام برده شده است و شما ممکن است متوجه شوید که کودک تان:
• بهانه گیری می کند که به مدرسه نمی رود و حتی ممکن است بدون اطلاع شما کلاس را بپیچاند
• از این که در مورد مدرسه حرفی بزند متنفر باشد و اگر درمورد مدرسه با او حرف بزنید احساس ناراحتی کند
• نسبت به مدرسه و فعالیت های درسی بی انگیزه باشند مثلا در کلاس های فوق برنامه ( مانند ورزش ) شرکت نکند و دوستان زیادی هم نداشته باشد
• اعتماد به نفس پایینی داشته باشد مثلا خود را مدام ” احمق ” بنامد و این که بگوید به اندازه ی بقیه دوستانش باهوش نیست
• گوشه گیر شود و از دبیران او در مورد مشکلات توجه و رفتاری او بشنوید
• از انجام دادن تکالیف خودداری کند و حتی به ندرت در مورد آن حرف بزند و انجام تکالیف مدرسه برای او کسالت آور باشد و بگوید که چیز جدیدی یاد نمی گیرد
• نمرات پایین تری نسبت به معمول دریافت کند
چنانچه متوجه مشکل او شدید اما خودش نخواهد که در مورد آن حرف بزند دیگر جای بحث کردن نیست. شما باید به این فکر کنید که کودک تان چه حسی دارد مثلا از او بپرسید ” خیلی ناراحت به نظر میرسی “. ” آیا در مدرسه مشکلی برایت به وجود آمده است؟ “.
شما راه های زیادی برای حل مشکلات مدرسه یا افت تحصیلی نوجوانان دارید. حتی می توانید از دبیر، مدیر و یا معاون، مشاور رفاه و دیگر دبیران و کارکنان متخصص مدرسه برای این کار کمک بگیرید. حتی می توانید از پزشک مشاور خود کمک بگیرید که ممکن است شما را به متخصصان سلامت دیگری مانند روان شناسان، متخصصان گفتار درمانی و کار درمانی معرفی کند.
زیرا که اگر نسبت به حل مشکلات مدرسه زود اقدام نشود ممکن است در دراز مدت برای آن ها بد می شود.
این مشکلات می توانند موجب کاهش اعتماد به نفس او شوند که می تواند در سلامت روانی او تاثیر بگذارد.
این مشکلات ممکن است باعث شوند که او از رفتن به مدرسه سر باز بزند. کودکانی که مشکلات جدی تری درکوتاه مدت دارند تمایل بیشتری دارند که از رفتن به مدرسه اجتناب کنند و در طولانی مدت تمایل بیشتری به ترک مدرسه دارند. این کودکان حتی تمایل به ادامه تحصیل در آینده را ندارند.
یکی دیگر از این اثرات این است که او ممکن است با برچسب هایی مانند ” بی انگیزه ” ، ” حواس پرت ” ، ” تنبل ” ، به اندازه ی کافی تلاش نمیکنی ” مورد خطاب گرفته شود. افراد کم سن و سال کم کم این برچسب ها را در مورد خود باور می کنند و فکر می کنند که دردسر ساز هستند و برای مدرسه رفتن فرد مناسبی نیستند. تمامی این ها برچسب ها باعث می شود که به خاطر مشکلات مدرسه خود را سرزنش کنند. اما تمامی این نشانه ها به این دلیل است که آنان حمایت کافی دریافت نمی کنند.
در نهایت کودکی که حس کند در مدرسه مفید واقع شده است برای آرامش ذهنی و جسمی او بسیار خوب است. اما کودکانی که فکر می کنند شخص مفیدی نیستند می توانند با کاهش سلامت روانی و جامعه پذیری مواجه شوند.
دلایل مشکلات تحصیلی نوجوانان
برخی از دلایل رایج این مشکلات به دلیل بیماری هایی مانند دیسلکسیا ( اختلال در خواندن ) و یا مشکلات رفتاری و احساسی است. اما دلایل دیگری هم برای افت تحصیلی نوجوانان وجود دارد که باعث می شوند او عملکرد درستی نداشته باشد.
مشکلات شخصی مانند:
• بیماری مزمن
• مشکلات روانی مانند افسردگی یا اضطراب
• ضربه ی روحی شدید ( از دست دادن کسی )
• ضعف در اعتماد به نفس و مهارت های برقراری روابط اجتماعی
• مشکلات شنیداری و یا تمرکزی و یا ثابت بودن
مشکلاتی که مربوط به مدرسه می شوند مانند:
• دوست نداشتن و ارتباط برقرار نکردن با محیط و فرهنگ مدرسه
• دوست نداشتن موضوعات مدرسه و انتخاب نکردن آن و همچنین بی هدف دیدن این موضوع
• حمایت ناکافی مدرسه مخصوصا در رابطه با میزان تکالیف زیاد
• عدم برقراری روابط صمیمی با معلم یا بقیه دانش آموزان
• نرفتن به مدرسه
• داشتن مشکل در مدیریت زمان خود و همچنین کلاس های فوق برنامه
• مورد قلدری قرار گرفتن توسط دیگران
کودکان و افرادی که مشکلات تمرکز حواس دارند، رفتار های پرخاشگرانه دارند و یا بسیار مضطرب هستند احتمال این که در مدرسه مشکل داشته باشند بیشتر است. شاید به این دلیل باشد که آن ها عادت به گوش دادن به صحبت های معلم در طول درس و عمل به قوانین کلاس را بسیار سخت تصور می کنند.
ارتباطی قوی بین عملکرد مدرسه با سلامت جسمانی کودک وجود دارد. بعضی از کودکانی که از بیماری های مزمن، ناتوانایی ذهنی و مشکلات رفتاری رنج می برند نیازمند توجه و حمایت بیشتری هستند و در غیر این صورت مشکلات بزرگ تری در مدرسه گریبان گیرشان خواهد شد.
کودکانی که تعداد زیادی از کلاس های درس را بخاطر شرایط و مشکلات بیماری شان از دست می دهند خیلی برایشان سخت است که بعد از برگشت شان به مدرسه بتوانند پا به پای کلاس پیش بروند که این کار ممکن است فشار و اضطراب شان را زیاد کند که مشکل شان را بدتر می کند.
کاهش اعتماد به نفس و تغییرات در روابط دوستانه ای که مربوط به کودکان شرایط خاص ( ناتوانایی ذهنی یا جسمی ) می باشد بر روی عملکرد درسی آنان تاثیر می گذارد.
کمک کردن به نوجوانان دارای شرایط خاص
البته با توجه به این که تمامی این نوجوانان دچار این مشکلات نمی شوند، می توانید روزانه با مدرسه او در تماس باشید و وضعیت درسی کودک تان را ارزیابی و کنترل کنید که به شما کمک می کند از وجود هر مشکل احتمالی یا افت تحصیلی نوجوانان با خبر شوید.
اگر مشکلات بیشتر شد می توانید از کارکنان مدرسه و همچنین از پزشک مشاور خود یا متخصصان سلامت کمک بگیرید.
شما باید از حقوق فرزندتان در رابطه با تحصیل مطلع باشید.
اختلال در رشد و بلوغ آنها شود که برای پیشگیری از آن، والدین باید هوشیارتر باشند.