ساعدنیوز
ساعدنیوز

در مورد قلعه بابک کلیبر چه می دانید؟

  یکشنبه، 16 بهمن 1401   زمان مطالعه 11 دقیقه
در مورد قلعه بابک کلیبر چه می دانید؟
اگر اهل طبیعت‌گردی و پیاده‌روی هستید و علاقه‌ای هم به آثار تاریخی و باستانی دارید، بازدید از قلعه بابک کلیبر را از دست ندهید. قلعه بابک که در استان آذربایجان شرقی و در نزدیکی شهر کلیبر قرار دارد، دژی ست تاریخی که قدمت آن به زمان ساسانیان برمی‌گردد. قلعه بابک یک اثر باستانی است و بیشترین اهمیت آن در تاریخی بودن آن است.

قلعه بابک واقع در شهر کلیبر استان آذربایجان شرقی، از معروف ترین قلعه های تاریخی ایران و از جاهای دیدنی استان آذربایجان شرقی است که محلی ایدئال برای علاقه مندان به تاریخ به حساب می آید. این قلعه که در منطقه زیبای ارسباران جای گرفته، به مدت ۲۰ سال محل زندگی و مبارزه بابک خرمدین، از شناخته شده ترین سرداران ایرانی بوده است. او و يارانش به واسطه این دژ کهن توانستند لشکريان عرب را برای بيست و چند سال در کوه ها سرگردان کنند، به آن ها شبیخون بزنند و باعث فرارشان شوند.

با اینکه مسیر دسترسی به قلعه مستلزم کوه پیمایی است و شاید دشوار به نظر برسد، جنبه تاریخی این قلعه و همین طور چشم انداز خیره کننده آن به کوه ها و مناطق اطراف، ارزش این سختی را دارد. قلعه بابک در سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت و مرمت آن از سال ۱۳۷۶ آغاز شد.

چرا بازدید از قلعه بابک کلیبر را پیشنهاد می کنیم؟

قلعه بابک یک اثر باستانی است و بیشترین اهمیت آن در تاریخی بودن آن است. اما ساختمان رازآلود و زیبای قلعه و طبیعت شگفت انگیز منطقه ی ارسباران سالانه مسافران و گردشگران زیادی را به این منطقه می کشاند، مسافرانی که بسیاری از آن ها با وجود این که علاقه ی چندانی به آثار تاریخی ندارند، باز هم از دیدن قلعه بابک لذت می برند. علاوه بر این، اگر به کوهنوردی و پیاده روی علاقمند هستید، می توانید مطمئن باشید که مسیر کوهستانی رسیدن به دژ بابک با دره های عمیقش، یکی از زیباترین مسیرهای پیاده روی است که برای گردشگری تفریحی- ورزشی خود می توانید انتخاب کنید.

قلعه بابک کلیبر

ویژگی های طبیعی و گردشگری قلعه بابک

قلعه بابک در ارتفاع ۲۳۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد، اما اگر قصد بالا رفتن از آن را دارید نگران این ارتفاع نباشید. طی کردن بخشی از مسیر با ماشین امکان پذیر است و بقیه راه نیز با پلکانی سیمانی پوشیده شده تا برای همه قابل استفاده باشد. از طرف دیگر، وقتی از این ارتفاع بالا می روید و در بالاترین نقطه ی دژ قرار می گیرید، با چنان منظره ی شگفت انگیزی مواجه می شوید که تمام خستگی مسیر از تنتان در می شود. دید وسیع پیش رو به شما این امکان را می دهد که تا دوردست ها را مشاهده کنید و اگر علاقمند به عکاسی هستید، عکس های زیبایی بگیرید. در آن لحظه ای که در آن ارتفاع ایستاده اید و تمام کوهستان و مناظر دوردست زیرپاهایتان است، کافی ست برای یک لحظه به این فکر کنید که ساخت چنین قلعه ای در نوک کوه، آن هم در حدود هزار سال پیش چه کار سخت و هوشمندانه ای بوده تا پی به اهمیت بنایی که روی آن ایستاده اید ببرید. چهار برج دیده بانی اطراف دژ به گونه ای بنا شده اند که تا کیلومترها هیچ کس نمی تواند بیرون از محدوده ی دید نگهبانان به این قلعه نزدیک شود. همین موضوع باعث شده بود که این قلعه در برابر هر ترفند و حیله ی نظامی تسخیرناپذیر باشد.

قلعه بابک کلیبر

قلعه بابک خرمدین

قلعه بابک که به عنوان دژ بابک، بذ و قلعه جمهور نیز شناخته می شود، از جاهای دیدنی کلیبر است که در ارتفاع حدود ۲,۳۰۰ تا ۲,۷۰۰ متری از سطح دریا بر فراز کوه قرار دارد و دره هایی به عمق ۴۰۰ تا ۶۰۰ متر اطراف آن را احاطه کرده اند.

اگر فصل تابستان را برای بازدید از قلعه بابک کلیبر انتخاب کرده باشید، فرصت دیدن سیاه چادرهای ایل شاهسون را خواهید داشت که در کوه های این منطقه حضور دارند. برای آشنایی با این مردم خون گرم فقط کافی است از آن ها اجازه بگیرید و وارد محوطه شان شوید؛ ضمنا اگر دوغ و کره محلی، ماست، گلیم، ورنی و سایر محصولات دستی خود را برای فروش گذاشته بودند، حتما از آن ها خرید کنید.

بعد از یک کوه پیمایی سخت، بالاخره به بالای کوه و قلعه بابک می رسید که منظره باشکوه آن شما را شگفت زده خواهد کرد. بی شک تماشای چنین طبیعتی آن هم از قله کوه و گرفتن سلفی و ثبت لحظه ها، برایتان جذاب و فراموش نشدنی خواهد بود. چشم انداز تماشایی این منطقه باعث می شود که سختی راه برایتان آسان شود .

علاوه بر چشم انداز تماشایی این منطقه که باعث می شود سختی راه آسان شود و خاطره ای ماندگار برایتان باقی بماند؛ آب وهوای کوهستانی و دید وسیعی که به محیط اطراف وجود دارد، حیرت و شگفتی شما را به همراه خواهد داشت؛ به طوری که خستگی ناشی از این صعود را به فراموشی می سپارید. مضاف بر اینکه، منطقه ارسباران به ویژه در فصل بهار و پاییز مملو از مه سنگین می شود و این احتمال می رود که در طول صعود به قلعه بابک با هوایی مه آلود برخورد کنید و لذتی دوچندان نصیبتان شود.

 قلعه بابک خرمدین

گشتی در قلعه بابک خرمدین

در میان انبوه جنگل های منطقه ارسباران بر بلندای کوهی بلند قلعه ای نیمه ویران جاخوش کرده است. این قلعه را با نام های دیگری همچون قلعه بذ و قلعه جمهور نیز می شناسند اما بابک نامی آشنا برای این دژ محکم است. این قلعه از روزهای مقاومت بابک خرمدین در مقابل خلفای عباسی به جا مانده است.

قلعه از سنگ و ساروج ساخته شده است و ارتفاعی برابر با ۲هزار و ۶۰۰ متر از سطح دریا دارد. بابک خرمدین و همراهانش حدود ۲۲ سال در این قلعه اقامت داشتند. آنچه از این قلعه پس از هزار سال به جا مانده شامل پلکانی است که از طریق آن می توان به قلعه رسید، چندین دیوار از تالار مرکزی، آب انبار در قسمت شرقی، تعدادی اتاق و دیوارهای هفت اتاق است. به علاوه بقایای یک مسیر پلکانی هم در قلعه وجود داردکه به نظر می رسد این مسیر پلکانی برای رسیدن به طبقه دوم و در بعضی قسمت ها طبقه سوم بوده است.

علاوه بر آنکه راه رسیدن به قلعه کوهستانی و صعب العبور است، پلکان ورودی نیز باریک بوده و تنها به اندازه عبور یک نفر عرض دارد و یک طرف آن نیز مشرف به دره است تا امکان هجوم دشمنان به سادگی فراهم نباشد. برج های اطراف دروازه و همینطور چندین برج اطراف قلعه محل نگهبانان بوده که به خوبی از قلعه محافظت می کردند و دشمنان یارای نفوذ به قلعه را نداشتند.

تاریخچه قلعه باستانی خرمدین

برای گفتن از تاریخچه قلعه بابک باید ابتدا به معرفی بابک خرمدین بپردازیم؛ اینکه که بود و چه کرد و چرا به عنوان سرداری شجاع از حدود هزار سال پیش تا کنون نامش پر آوازه است. بابک سرداری آزادی خواه و میهن پرست از دیار آذربایجان بود. او حدود یک هزار و ۱۰۰ سال پیش رهبر گروهی به نام سرخ جامگان را رهبری می کرد که ۲۲ سال در مقابل سلطه خلفای عباسی مقاومت کرد. قیام بابک مقاومتی در منطقه آذربایجان بود.

بابک بارها بر علیه خلفای عباسی جنگید و به پشتوانه سپاهیان و قلعه محکم و غیر قابل دسترس خود بر آنها پیروز گشت. بابک در بزرگترین نبرد خود بر یحیی ابن معاذ پیروز می شود. خلیفه عباسی وقت (معتصم عباسی) از این پیروزی به شدت احساس خطر می کند و از يك ایرانی تبار به نام افشین برای شکست دادن بابک درخواست کمک می نماید افشین سردار دستگاه معتصم عباسی بوده است.

همانطور که گفته شد این دژ محکم در مسیری کوهستانی و صعب العبور ساخته شده است. در نتیجه افشین چاره ای نداشت جز اینکه با فریب بابک را از قلعه خود بیرون بکشاند. او با توسل به فریب و وعده های دروغین از جمله گرفتن امان نامه از خلیفه عباسی بابک را به ملاقات فراخواند.

به استناد تاریخ طبری بابک برای افشین پیکی می فرستد که ما هر دو ایرانی هستیم و دلیلی برای جنگ بین ما وجود ندارد، بابک با حیله و نیرنگ افشین راهی دیدار با افشین می شود و در فاصله ای از هم قرار می گیرند که با فریاد می توانستند صدای یکدیگر را بشنوند. در این فاصله سپاه افشین راه قلعه را در پیش می گیرند و قلعه بذ را فتح و به آتش می کشند.

بابک نیز با اسب به سمت ارمنیه کنونی حد فاصل آذربایجان و ارمنستان فرار می کند. او در ارمنیه با کشیشی ارمنی آشنا می شود و با اطمینان به او در خانه اش پناه می یابد. اما کشیش محل مخفیگاه بابک را به اطلاع افشین می رساند، به این طریق سردار شجاع ایرانی دستگیر و به سمت سامرا برده می شود. در سامرا معتصم عباسی، بابک را در غل و زنجیر بر روی فیل در شهر می گرداند. ابتدا دستانش را قطع و سپس او را اعدام می کنند.

تدابیر نظامی در ساخت قلعه بابک

نشانه های معماری و ویژگی های ساخت قلعه بابک، حکایت از دوران ساخت آن در دوران اشکانی و ساسانی و مرمت آن در دوره های تاریخی بعد دارد. یکی از دلایلی که قلعه بابک روی قله ای بلند واقع شده است، حفظ امنیت سربازان از حمله های دشمنان و جلوگیری از پرتاب تیر از کمان آن ها بوده است. نگهبانان در چهار بنای دیده بانی قلعه از چهار جهت، این دژ را محافظت می کرده اند . بنابراین می توانستند حمله های احتمالی دشمن را گزارش دهند. ساخت این قلعه در یکی از نقاط مرتفع کوهستان، تدبیری هوشمندانه در زمان خود بوده است و کار نیروهای نظامی اعراب را سخت تر می کرده است.

ورود به قلعه بابک هرگز آسان نبوده است؛ زیرا دروازه اصلی تنها راه ورود به این قلعه است و تمام درزهای ورود مخفیانه با مصالح پر شده است. بنابراین تمام رفت وآمدها زیر نظر دیده بان ها ممکن بوده و افرادی که قصد ورود به قلعه را داشتند، بعد از پشت سر گذاشتن گذرگاهی طولانی و باریک که تنها یک نفر امکان عبور از آن را دارد، می توانستند به دروازه اصلی نزدیک شوند. این فاصله طولانی خود عاملی برای افزایش امنیت قلعه بابک و دست یابی به زمان لازم برای آگاهی دیده بانان بوده است. برج های دیده بانی در چهار طرف بنای سنگی قلعه، دید فوق العاده ای به اطراف داشته و تا شعاع چند کیلومتری، هیج جنبنده ای بدون اطلاع سربازان نمی توانسته به حوالی مقر آن ها نزدیک شود. دژ بابک خرمدین برفراز قله مرتفع کوهستان و در همسایگی با دره های عمیق جنگلی جا خوش کرده و به دلیل این تدبیر هوشمندانه مهندسی و نظامی در انتخاب موقعیت مکانی، استفاده از ابزارهای جنگی برای افرادی که به این قلعه نزدیک می شدند، غیرممکن بوده است. بنابراین جگنده های غول پیکری همچون منجنیق و آتش افکن هرگز نتوانستند به مقر سرباز اسطوره ای ایرانی و همراهانش نزدیک شوند.

قلعه بابک از نظر ویژگی های معماری

سنگ، ملات ساروج، آجر و چوب از مصالح استفاده شده در ساخت و تعمیر قلعه بابک بوده است. در طراحی این قلعه، قصر اصلی بعد از ورودی واقع شده و داخل آن تالاری وجود دارد که اطرافش را هفت اتاق پوشانده اند. همچنین در شرق ساختمان قصر، بخش آب انبار واقع شده و داخل آن با ملات ساروج پوشیده شده است تا باران و برف زمستانی که در آن ذخیره شده است، به بیرون نفوذ نکند. ساخت آب انبار، راهکاری برای تحمل روزهای گرم تابستان و دسترسی به آب برای مواقع احتمالی محاصره قلعه بوده است. ویرانه هایی که در سمت شمال غربی بنا واقع شده، در زمان خود، پلکانی برای دسترسی به بخش های بالاتر قلعه بوده است. زندان، اصطبل و اتاق هایی در بخش شرقی، از دیگر قسمت های این بنا است.

قلعه بابک در کدام شهر است؟

قلعه بابک در نزدیکی شهر کلیبر در ۵۰ کیلومتری شمال شهرستان اهر و حدود ۲۰۰ کیلومتری تبریز در استان آذربایجان شرقی جای گرفته و تنها مسیر ورود به آن از طریق راهی صعب العبور است.برای رفتن به کلیبر باید از تبریز راهی اهر شوید و پس از آن، ۶۰ کیلومتر دیگر به طرف شمال بروید تا به کلیبر برسید. با کمک تابلوهای مختلفی که هتل بابک یا قلعه بابک را نشان می دهند، به مسیر خود ادامه دهید؛ حتی می توانید از کمک مردم بومی استفاده کنید.

با وجودی که مسیر کلیبر به قلعه حدود سه کیلومتر است؛ اما راهی دشوار دارد و مستلزم عبور از گردنه ها و گذرگاه های خطرناک است. برای ورود به این بنای مستحکم باید از معبری بگذرید که از سنگ های طبیعی ساخته شده است و فقط برای عبور یک تا دو نفر ظرفیت دارد. فاصله این معبر تا باروی قلعه به حدود ۲۰۰ متر می رسد و از همان جا است که شکوه خاص قلعه و موقعیت فوق العاده آن هر بازدیدکننده ای را به حیرت وامی دارد.

  • آدرس قلعه بابک: استان آذربایجان شرقی، شهرستان کلیبر، قلعه بابک
پایگاه خبری ساعدنیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
نگاهی به کالسکه ساده و بدون تجملات نوه رهبر انقلاب که هر ساله در راهپیمایی ها از آن استفاده میکنند+عکس (79 نظر) قامت رعنای رهبر انقلاب در لباس خادمی شاه خراسان+عکس /حقا که تو از سلاله ی فاطمه ای... با خنده خود به درد ما خاتمه ای (75 نظر) هنرنمایی های شگفت انگیز قناد خوش ذوق در تزیین کیک برای مشتری هایش/ اسمشو باید تو گینس ثبت کرد+ عکس (38 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا بنا در طراحی پله حماسه آفرید/ وقتی فقط از یه نیم کره مغزت استفاده میکنی😂 (36 نظر) خلاقیت خنده دار مادر ایرانی برای عرض تسلیت به همسایه حماسه آفرید/هنر نزد ایرانیان است و بس! (35 نظر) امیر جعفری، همسر همای پایتخت: همه دارو ندارم از خونه گرفته تا ماشین به اسم ریماست... (30 نظر) سردار سلیمانی: یک دختر دارم که برای خودش چریک است؛ زمان جنگ خواستگاری رفتم و با همسرم ... (27 نظر) فاتحه خوانی رهبر معظم انقلاب بر مزار پدر بزرگوارشان در حرم امام رضا+عکس/ تاریخ فوتشون چند روز قبل از تولد رهبری بوده (24 نظر) خلاقیت منحصربفرد بقال تبریزی با نوشته جالب روی شیشه مغازه اش حماسه آفرین شد/ آدم حَظ میکنه از این درک و فهم بالا +عکس (23 نظر) سفره غذای ساده و ناهار صمیمانه رهبر معظم انقلاب در دوران نقاهت بعد از ترورشان همراه مهمانانشان+عکس (19 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: پلیس یه خانومی رو گرفته که چرا یکطرفه میری گفته به شما ربطی نداره من زن آقای قرائتی ام +ویدئو😂👌 (16 نظر) عکسی از خانه ابدی زهره فکور صبور و هنرمندی که سنگ قبرشان مشترک است/روحش شاد و یادش گرامی... (15 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک نانوای ارومیه‌ای برای کمک به همشهری ها/ باریکلا به این شعور و درک بالا+عکس (13 نظر) بوی بد واژن: علل، درمان‌های خانگی و روش‌های پیشگیری (13 نظر) رونمایی از مادربزرگ زیبای هانده ارچل بازیگر سریال مست عشق؛ وقتی خوشگلی رو از مامان بزرگت به ارث میبری/ خدا شانس بده والا😅 (12 نظر)
دیگران می‌خوانند   
خلاقیت بی نظیر یک طراح مبل راحتی با الهام از مدل عقرب سیاه/ مغز تو رو باید تو موزه نگه داشت+عکس خلاقیت منحصربفرد یک ایرانی برای ساختن قلیان با آفتابه حماسه آفرید/ این عتیقه فروشی نیست+عکس رونمایی از چهره جذاب و بدون ریش و سبیل عباس کاکاوندی، بازیگر داعشی سریال پایتخت/ تو خیابون اصلا قابل شناسایی نیست!+عکس 4 زنگ خطر که باید قبل از خشک شدن گیاهان به آن توجه کنید موثرترین روش های از بین بردن جوش سر سیاه بینی در خانه چرا ابروهام رنگ فیبروز و هاشور رو نمیگیره (ویدئو)سکانس خنده دار خواستگاری قل مراد از فروغ در سریال باغ مظفر/شفیعی جم باز هم ملت رو از خنده روده بر کرد خلاقیت هوشمندانه اُوستا نقّاش برای رنگ آمیزی3 بعدی اتاق کودک/ وقتی استعداد تو خون آدم باشه میشه همین+ عکس فال ابجد روزانه یکشنبه 16 اریبهشت 1403 فال شمع یکشنبه 16 اردیبهشت ماه 1403 فال روزانه امروز یکشنبه 16 اردیبهشت ماه 1403 فال انبیاء روزانه امروز یکشنبه 16 اردیبهشت 1403 فال حافظ با تفسیر امروز یکشنبه 16 اردیبهشت 1403 + فیلم فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 اردیبهشت ماه 1403 نگاهی به کیک تولد 48 سالگی و 2طبقه کریم باقری/ شیک در عین سادگی+ عکس خلاقیت خنده دار مادر ایرانی برای عرض تسلیت به همسایه حماسه آفرید/هنر نزد ایرانیان است و بس! شاهرخ‌خان در تهران دستگیر شد عکسی از خانه ابدی علی طباطبایی و پدربزرگش که سنگ قبرشان مشترک است/روحش شاد و یادش گرامی... لحظه هولناک سقوط دکل برق روی یک خودرو وسط جاده؛ انفجار مخزن! +ویدئو نگاهی به خونه زندگی لوکس و دلباز پاشا جمالی، مهیار سریال نون خ+عکس/ چه مبلمان خوش رنگ و باکلاسی😍 فریبا نادری: همسرم منو نمیگرفت تا اینکه گریه و زاری کردم گفتم من جوونیمو برات گذاشتم+ویدئو مادرانگی و بچه داری کیوت حدیث میرامینی، روشنکِ سریال دلنوازان/ ماشالا چه بچه بانمکی+عکس صحبت های خنده دار آقای قرائتی: به رهبر گفتم برای بچه های مدرسه پول بدیم طلبه بیاد نماز بخونه گفت نمیخواد نماز برای خداست گفتم پول تاکسیشو باید بده +ویدئو😂👌 خلاقیت خنده دار مهندس ایرانی در پیوند موفقیت آمیز پیکان به پرشیا حماسه آفرید+عکس/ شرکت بنز باید سازنده اینو استخدام کنه تغییر استایل سامان صفاری، امیر سریال دلدادگان در خیابان اصلا قابل شناسایی نبود+ عکس انتخاب بازیگران منوچهر هادی در فیلم جدیدش بدون حضور یکتا ناصر +عکس/از جواد خیابانی تا حمید گودرزی... نگاهی به سفر رهبر انقلاب به لرستان با ماشین معمولی و فقط با یک راننده/مردم لُر جواهرند +عکس این زن اولین واردکننده تاکسی به تهران بود/ یک تاکسی سهم پسرانی که متاهل می شدند+عکس (عکس) گریه های تلخ محمود احمدی نژاد در روز تشییع پیکر برادر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی عکسی از تیپ خاص اسحاق جهانگیری در طبیعت /هوا واقعا دلچسب است روزی روزگاری 21 مغازه پالان‌دوزی در بازار طهران قدیم+عکس/نعل و میخ؛ ابزار یک شغل پردرآمد محبوب‌ترین سکه طلا در بازار ایران این سکه است آیا فرزندتان یک استعداد استثنایی است؟ به دنبال این نشانه‌ها باشید! راز چهره‌ی نیاکان ما فاش شد / چهره نئاندرتال 75 هزار ساله بازسازی شد! + تصویر معمای جالب ریاضی که از 1000 نفر 1 نفر توانست به آن پاسخ دهد (ویدئو) تمرینات سخت و نفس‌گیر رانندگان فرمول یک! (ویدئو) پایان فضا، راز حل شده یا افسانه‌ای ابدی؟ قبول شدگان ماده 28 پس از قبولی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش باید چه کنند؟ (ویدئو) با رعایت این نکات از آسیب نرسیدن به ماشین خود در فصل گرما اطمینان حاصل کنید (ویدئو) این بار با کمک هوش مصنوعی سیمپسون‌ها پا به دنیای واقعی گذاشتند!
منتخب روز   
کشف کله‌پاچه چهارهزارساله در گورستانی عجیب+ فیلم سیاه خان ، زشت ترین فرد تاریخ ایران+ فیلم (ویدئو) 10 نوع از خطرناک ترین مارهای جهان که در ایران هم دیده شده اند/ کابوس شب یعنی اینا نگاهی به خانه پدری استاد شهریار در روستای خشکناب شهرستان بستان آباد/ شعرهای مشهور استاد برای این روستاست +عکس عکس عروسی امیر جعفری و ریما رامین‌فر، همای سریال پایتخت فیک و تقلبی از آب درآمد / هوش مصنوعی داره وارد مراحل ترسناکی میشه! (عکس) تیپ و استایل فوق‌العاده شیک و لاکچری یاورِ سریال فاصله‌ها بعد از 14 سال در عربستان سعودی / ببینیدش نمی تونید بشناسید! فروش ویلای روف گاردن دار و استخر دار حسن جوهرچی، فرهاد سریال فاصله‌ها توسط دخترش در شمال ! / در منطقه‌ای تهرانی نشین!!! سلفی دونفره نعیمه نظام دوست با سلطان کمدی ایران که یکسال حق نداشت منتشرش کنه! / چه ست آدیداسی پوشیده مهران مدیری ... سلفی آسانسوری علیرضا نیکبخت با همسر دومش که بیشتر از جانش او را دوست دارد / کراش دهه هشتاد فوتبال ایران حالا مرد زندگی شده ... (عکس) تعجب کاربران خارجی فضای مجازی از حجاب کامل همسر ستاره لیورپول / دنیا با حجاب جای زیباتری نیست؟ (عکس) بیتابی همسر و فرزندان شهرام عبدلی، بازیگر نقش مهران در سریال فاصله‌ها، بر سر پیکر بی جان او / تو کاری با دلم کردی که فکرشم نمی کردم ... (عکس) همبازی بودن آقای بیاتی، خواستگار فهیمه در پایتخت 5 با بازیگر معروف در فیلم نوستالژیک دهه شصتی / روحش شاد ...