کناف چیست؟
کناف ها صفحاتی هستند از جنس گچ که توسط شرکت های تولید کننده مصالح ساختمانی تولید و در بازار پخش می شود. کناف ها حدود 82 سال است که به عنوان یک مصالح ساختمانی شناخته و مورد استفاده قرار گرفته اند. شرکت های تولید کننده کناف توسط دو برادر در دهه 90 میلادی تاسیس شد و چون نام خانوادگی آن ها کناف بود این مصالح نیز کناف نام گذاری شد. انواع سقف ها و دیوارهای جدا کننده به نوعی جز مصالح گالوانیزه فلزی به حساب می آیند که صفحه هایی از جنس گچ یا سیمان به وسیله پیچ و مهره روی آن ها سوار می شوند. در مواردی که درز وجود دارد می توان توسط بتونه آن را پر کرد و سطحی بدون عیب را به وجود آورد و سپس کار رنگ و نقاشی دیوارها را انجام داد. حامی ساخت همواره در طراحی سقف، دیوار و… از بهترین نوع کناف استفاده می کند.
ویژگی های کناف چیست؟
دیوارهای کنافی نسبت به دیوارهای گچی و آجری وزن بسیار کمتری دارند و از لحاظ قیمت دیوار کنافی به صرفه تر هستند. در مواردی مانند زلزله، اگر تخریبی صورت بگیرد یا ساختمان ریزش پیدا کند، چون وزن دیوارها کم است تلفات جانی و خسارات مالی به طور چشمگیری کاهش می یابد. مصالح کنافی مانند دیوار و سقف کناف، در کنار مزایا، معایبی نیز دارند؛ به این ترتیب شما باید با آگاهی از مزایا و معایب سقف کناف و دیگر محصولاتی که جنس کناف دارند، اقدام به سفارش این محصولات کنید. سبک بودن پنل های کنافی باعث انعطاف پذیری بیشتر دیوارها و اتصال بهتر آن ها شده است که این مورد نیز در کم شدن خسارات وارده تاثیر بسزایی دارد؛ چون کناف ها سبک هستند نیروی کار کمتری نیاز است؛ به همین دلیل سرعت انجام عملیات بالاتر می رود. کناف ها به صورت فشرده تولید شده اند پس در نتیجه فضای کمتری را اشغال می کنند و این به نوبه ی خود باعث کاهش هزینه حمل و نقل می شود. بسته بندی دیوارهای کنافی یا پنل های کنافی به گونه ای انجام شده که در هنگام جابجایی آسیبی نمی بینند. پنل های کنافی که به عنوان دیوار مورد استفاده قرار می گیرد بعد از پایان عملیات، رنگ آمیزی می شود و دیگر احتیاجی به گچ کاری و سفید کاری ندارد. این مورد به نوبه خود سرعت انجام عملیات را بالا می برد. برای داشتن سطحی صاف بهترین راه حل این است که از درزگیرها یا بتونه ها استفاده شود. این نوع نوار می تواند یک سطح صاف و بدون درز و ترک برای شما ایجاد کند. بعد از نصب و درزگیری، تمامی دیوارهای کنافی یک لایه به نام ماستیک روی دیوارها می کشند که باعث صیقل دیوار و آماده سازی برای مراحل بعدی از جمله رنگ آمیزی می شود.
دیوار کنافی چیست؟
در این بخش قصد داریم به سوال دیوار کنافی چیست پاسخ دهیم. استفاده کردن و به کارگیری دیوارهای کنافی علاوه بر سرعت انجام کار مقاومت زیادی در برابر نفوذ گرما و سرما و حتی صدا می شود. در داخل دیوارها می توان عایق هایی از جنس های مختلف مانند پشم سنگ، پشم شیشه و انواع پلی استایرن ها به عنوان عایق های حرارتی و صدا استفاده نماید. این عایق ها میان دو دیوار کنافی کار می شوند. سیستم های کنافی را می توان به وسیله چسب پرلفیکس روی دیوارهای قدیمی نصب کرد و آن را به عنوان پوشش مناسبی به کار گرفت. از دیگر مزیت این پنل تشکیل فرم منحنی و اجرای طرح های داخلی از نظر معماری است که باعث افزایش زیر بنای منازل می شود؛ چون قطر کمتری نسبت به دیواری های آجری قدیمی دارد.
تاریخچه مختصر دیوار کناف
دیوار کناف نتیجه تکامل صنعت ساختمان است. برای هزاران سال از گچ برای ایجاد پوشش دیوارهای داخلی ساختمان استفاده می شده است اما در قرن بیستم با اختراع دیوارهای پیش ساخته گچی، دوران دیوارهای آجری به سَر آمد.
دیوار کناف در ابتدا به نام سکت بُرد (Sackett Board) شناخته می شد که از نامش مخترعش یعنی آگوستین سکت گرفته شده بود. این محصول در سال ۱۸۹۴ ثبت اختراع شد و به عنوان جایگزینی برای گچ سنتی در مصارف ساختمانی در نظر گرفته شد. در سال ۱۹۰۹، اختراع سکت توسط شرکت گچ ایالات متحده (USG) خریداری شد که همچنان بزرگترین تولید کننده پنل های دیوار خشک در آمریکای شمالی است. وقفه بزرگ استفاده از دیوار خشک در ساخت و سازهای مسکونی پس از جنگ جهانی دوم آغاز شد، زمانی که اقتصاد و سهولت نصب آن برای رونق ساخت و ساز آن زمان ایده آل بود. ظاهر سفید و تمیز این دیوار متناسب با آرمان های زیبایی دهۀ ۱۹۵۰ آمریکا بود. سپس امروز ، دیوار خشک در ساختمانهای مسکونی غالب مواد پایان دیوار و سقف است و در بیش از ۹۶ درصد خانه های جدید استفاده می شود. اما صنعت دیوار خشک نمی تواند بدون فنآوری های شرکت آلمانی کناف کار کند. این فنآوری دارای قابلیت تولید بالا و بی ضرر برای انسان است و بهترین شرایط ممکن از نظر عایق حرارتی و صدا را فراهم می کند. اکنون در کشورهایی مانند ایران، استفاده از فنآوری دیوار خشک شرکت کناف محبوب تر است و به فور مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه ساخت دیوار کناف
گچ یک ماده معدنی طبیعی و غیر سمی است که در ۸۵ کشورهای جهان یافت می شود. ترکیب شیمیایی آن شامل کلسیم، گوگرد متصل به اکسیژن و آب است. کریستال های سفید گچ به صورت مکانیزه ریز خُرد می شوند و وقتی با آب مخلوط شوند به یک محصول سفت و سخت تبدیل می شوند.یک پنل دیوار کناف شامل یک هسته گچی است که در چندین لایه کاغذ (کاغذهای بازیافتی معمول) پیچیده شده است. در حین ساخت، دوغاب گچ مایع روی ورق های کاغذ ریخته می شود. به دنبال آن یک لایه مرکزی از گچ هوادهی می شود و قبل از اینکه کاغذ بیشتری روی آن به اصطلاح ساندویچ شود، یک لایه متراکم دیگر از گچ بر روی آن قرار می گیرد. ورق ها برای داشتن ضخامتی یکنواخت تحت فشار قرار می گیرند.
نحوه اجرای دیوار کناف
صفحات گچی به شکلی که در بالا توضیح داده شده ساخته می شوند و به عنوان قطعات پیش ساخته آماده اجرا در محل پروژه هستند. در گام نخست، قاب فولادی که از پروفیل های گالوانیزه تولید می شود، در فواصل منظم در محل دیوارهای داخلی به زمین و سقف متصل می شوند. سپس یک لایه از پشم معدنی در بین قاب ها قرار می گیرد و در پایان، صفحات گچی با استفاده از چسب مخصوص یا با داشتن کام و زبانه روی یک یکدیگر قرار می گیرند. قطعات گچی بدین طریق کل قاب را می پوشاند تا سطحی صاف، سفید و تمیز را ایجاد کنند. حتی می توان سطح نهایی دیوار را رنگ آمیزی کرده یا از کاغذ دیواری استفاده کرد. اجرای این کار هم برای ساختمان های در حال ساخت و هم برای موارد مربوط به بازسازی دکوراسیون داخلی انجام می پذیرد. کل روند کار از طراحی گرفته تا اجرا و نظارت باید توسط متخصصین دیوار کناف اجرا شود. فرآیند اجرای این دیوار بدون هیچ گونه کثیف کاری و در سریع ترین زمان ممکن انجام می شود.
ویژگی های منحصر بفرد دیوارهای کنافی:
دیوار جداکننده کناف از ویژگی های منحصر بفردی بهره می برند. این ویژگی ها عبارتند از:
- سرعت اجرایی بالا: یکی از ویژگی های منحصر به فرد و عالی در مورد دیوارهای کناف سرعت بالا در اجرا است. دیوار جداکننده کناف قابلیت رنگ آمیزی و بتونه کاری پس از خشک شدن را دارند. این کار باعث می شود که در زمان کلی برای پروژه صرفه جویی شود و در نتیجه به سرعت اجرایی بهبود ببخشد و همچنین به کاهش هزینه های اضافی ختم شود.
- عملکرد لرزه ای مناسب: یکی دیگر از مهم ترین نکات در مورد دیوارهای جدا کننده کناف عملکرد لرزه ای است. ایران یکی از کشورهای زلزله خیز است؛ به همین دلیل دیوارهای جدا کننده کناف بهترین گزینه برای استفاده هستند. دیوارهای کناف به خوبی می توانند در مقابل نیروی زلزله مقاومت کنند. یکی دیگر از موارد مهم در مورد لرزه گیر بودن دیوارهای کناف این است که این دیوارها دچار شکست انفجاری نمی شوند و آوار از خود برجای نمی گذارند.
مزایای استفاده از دیوار کناف
- یکی از مهمترین مزیت های استفاده از دیوار کناف، کاهش بار مرده ساختمان است.
- دیوارهای کناف به دلیل توخالی بودن سبک وزن هستند. به همین دلیل جابه جایی آن ها بسیار آسان است. لازم به ذکر است که حجم پایین مصالح کناف با توجه به بسته بندی قالبی بسیار کم است و به همین دلیل هزینه حمل و نقل تا میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند.
- دیوار کناف در زیرگروه مصالح ساخت و ساز خشک محسوب می شود و به همین دلیل نیازی به زمان مازاد جهت خشک شدن مصالح نیست. این مزیت دیوار کناف برای افرادی که می خواهند در فصل زمستان و مناطق سردسیر ساختمان سازی کنند بسیار مناسب است.
- در فصل زمستان خشک شدن دیوارهای گچی زمان بسیار زیادی می برد. بنابراین دیوار کناف انتخابی مناسب برای ساختمان سازی در فصل سرد و مناطق سردسیر است. حتی برای زمان هایی که وقت کافی برای منتطر ماندن و خشک شدن دیوار ندارید، استفاده از دیوار کناف می تواند زمان اجرا را کوتاه نماید.
- دیوارهای کناف عایق صدا هستند. امروزه با توجه به اینکه دیوار ساختمان ها به میزان کمی قابلیت عایق صدا را دارند و سبب ایجاد مزاحمت برای واحدهای کناری می شوند، می توان عایق های پشم سنگ و پلی استایرن را در بین دو پانل گچی استفاده نمود.
معایب استفاده از دیوار کناف
- بزرگترین ایرادی که به دیوار کناف وارد است، آسیب پذیر بودن آن در برابر ضربه است. اما هنگامی که بر اثر ضربه آسیب ببیند تعمیرپذیر خواهد بود.
- در دیوارهای کناف امکان بارگذاری در تمام سطوح دیوار میسر نیست و نصب آویز می بایست حتی الامکان بر روی استادهای گالوانیزه انجام شود.
- از دیگر معایب دیوارهای کناف (درصورت عدم استفاده از پشم سنگ یا پلی استایرن برای پر کردن فضای داخلی بین استادها) صدای توخالی و طبل مانند آن هاست که میزان عایق صوت کوبه ای را کاهش داده و معمولا عدم رضایت مشتریان را به همراه دارد. همچنین اگر فضای بین ورق های گالوانیزه با پلی استایرن یا پشم سنگ پر شود هزینه زیادی در برخواهد داشت که معمولا برای کارفرمایان مقرون به صرفه نیست.
- هزینه بالای دیوار کناف در مقایسه با مصالح سنتی موجب شده کارفرمایان در پروژه های خود کمتر از این نوع از مصالح استفاده کنند.
- معضل بعدی دیوارهای کناف عدم امکان استفاده از ملات های گچی و سیمانی است. بر روی این دیوارها امکان اجرای نمای سیمان شسته و سنگ وجود ندارد و می بایست حتما نمای خشک روی این نوع دیوارها اجرا شود. (مصالحی از قبیل صفحات سیمانی، گچبرگ، ترمو وود، ورق های pvc و ... )