جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام مردم سالار بر اساس رأی اکثریت قاطع ملت تشکیل یافته است و تمام عناصر قدرت در نظام اسلامی از صدر تا ذیل به انحاء مختلف از طریق انتخابات تعیین می شود. کنشگری سیاسی و اجتماعی یکی از اساسی ترین عناصرِ نظام مردم سالاری دینی است. حضور مردم در انتخابات و تعیین خط و مشی و استراتژی مد نظر خویش در جهت بهبود ساختار مدیریتی کشور، یکی از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی ایران است. هر ایرانی صاحب یک رأی است و هر کس حق دارد، به منتخب خویش آری بگوید. در این میان اقشار مختلف شهروندان ایرانی هر کدام دارای وظایف خاص خود در این نظام مردم سالاری هستند. در جریان انتخابات، هر ایرانی وظیفه دارد تا برای پویاتر کردن فضای این انتخابات تا آنجا که برایش میسر است و امکانات اجازه می دهد، رسالت خویش را در جهت تحقق هر چه بیشتر آرمان های بلند امام امت و شهدای گلگون کفن به انجام برساند. اساتید دانشگاه از جمله مهمترین و کلیدی ترین کنشگران اجتماعی و سیاسی در جامعه ایران هستند. گفتمان سازی و روشنگری عالمانه به دور از رویکردها و سلایق خاص یکی از وظایف مهم این قشر از فرهیختگان است. در گفتگو با دکتر محمد قربانی گلشن آبادی عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی، رئیس مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید کشور و دبیر شورای راهبردی سازمان بسیج اساتیدکشور به رسالت انتخاباتی اساتید دانشگاه در کشور پرداخته ایم. توجه مخاطبین ساعد نیوز را به مطالعه این مصاحبه اختصاصی جلب می کنیم:
ساعد نیوز: به نظر حضرتعالی بهترین نوع کنشگری استادان در عرصه انتخابات پیش رو از چه سنخی باید باشد؟
دکتر محمد قربانی گلشن آبادی: به نظر می رسد "ورود سیاستی" استادان به عرصه انتخابات 1400 در نسبت سنجی با "ورود سیاسی"، هم ترجیح موکدی دارد و هم البته تاثیر مضاعف. این بدین معناست که عضویت در ستادهای انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری و انجام اقدامات تبلیغی به نفع کاندیدایی و هواداری مصداقی، تناسبی با "مزیت نسبی" ما ندارد و اگر عزیزی ناراحت نشود، متناسب با شئونات کسوت استادی نیست که پرچمدار جناح ها و احزاب سیاسی باشد. البته اگر فردی خودش را در دایره حزبی، تعریف می کند ماجرا متفاوت است.
آنچه که مزیت نسبی ماست و مورد توقع و انتظار مردم عزیز و شریف این است که اعضای محترم هیات علمی دانشگاهها، ضمن برآورد نظام مسائل منطقه ای (محلی)، ملی و فراملی، اولویت سنجی کرده و حسب اثر، اهمیت و ضرورت مساله به ارائه راهکارهی عملیاتی متناسب با اقتضائات و امکانات واقعی، اقدام نمایند. مردم علاقمند و منتظرند که دانشگاه وارد حل مسائل جامعه در حوزه های گوناگون شود و تلاش و جهاد دانشگاهیان را در زندگی خودش ببیند. مشابه آنچه که زحمات علمی و عملی کادر درمان را با تمام وجود درک کرده، قدردان و دعاگوست.
ساعد نیوز: آیا امکان دارد به نحوی انضمامی نحوه انجام رسالت "حل مسائل جامعه توسط دانشگاهیان" را توضیح بدهید؟
دکتر محمد قربانی گلشن آبادی: به عنوان مثال استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز که به استان و شهر "اولین ها" معروف و مشهور است و واجد و حامل صدها مفاخر علمی، فرهنگی و سیاسی بوده در شرایط فعلی با دهها مساله و معضل مهم و اولویت داری مواجه است که توجه، تامل و تدبر دانشگاهیان را می طلبد. به عنوان مثال به چند مورد آن اشاره می کنم:
براساس گزارشاتی نرخ رشد جمعیت استان آذربایجان شرقی، پائین تر از نرخ رشد کشوری بوده و از طرفی به دلیل نرخ رشد مهاجرت جمعیت جوان، میانگین سن جمعیت استان در شرایط مناسبی قرار ندارد.
از طرفی میانگین بیکاری در استان نسبت به میانگین کشوری، شرایط بهتری دارد ولیکن میانیگن بیکاری در بین تحصیل کردگان دانشگاهی از میانیگن کشوری بالاست و بی تردید یکی از دلائل مهاجرت نسل جوان، ضریب پائین اشتغال آنان در استان است و این نشان می دهد حوزه های صنایع، خدمات، کسب و کار در این منطقه ظرفیت لازم جهت جذب تحصیل کردگان جدید را ندارد.
در حالیکه اگر فقط حوزه صنعت، معدن و کشاورزی، به تحقیق و توسعه بها می دادندو دانشگاه ارتباط راهبردی با آنها پیدا می کرد به جای خام فروشی در حوزه معدن و هدر رفت منابع و محصولات در حوزه کشاورزی و ایستایی و یا رشد کند در حوزه صنعت، آذربایجان شرقی با این ظرفیت عظیم و فاخر دانشگاهی تبدیل می شد به قطب صنعت، معدن و کشاورزی در منطقه و ضمن ایجاد اشتغال برای جامعه جوان خود، به جذب نخبگان و کارگران ماهر دیگر استانها اقدام می کرد.
در حوزه گردشگری به ویژه گردشگری سلامت و طبیعت گردی، ظرفیت های کم نظیری وجود دارد و در گردشگری فرهنگی، فقط بازار تبریز به عنوان بزرگترین بازار سرپوشیده جهان به مساحت بیش از یک کیلومتر مربع، می تواند حوزه توریسم را متحول کرده و میلیونها مسافر را جذب کند در حالیکه طرح جدی و عمل موثری رخ نمی دهد.
این چند مورد صرفا به عنوان مثال عرض شد که اگر دانشگاه نگاه حل المسائلی به محیط پیرامونی خود بکند، می تواند با تدوین بسته های سیاستی یاریگر و همکار دولت ها و نظام سیاسی در کشور باشد و به نظر حقیر انتظار دولت و ملت از جامعه دانشگاهی همین است.
ساعد نیوز: چگونه استادان دانشگاه با این رویکرد می توانند کاندیدای اصلح را بدون ورود سیاسی به تعبیر حضرتعالی برجسته تر سازند؟
دکتر محمد قربانی گلشن آبادی: اگر ما بتوانیم برای حل مشکلات گوناگون کشور در حوزه های مختلف، راه حل هایی بیائیم و یا راهکارهایی بسازیم، آن وقت تبدیل خواهیم شد به کانون توجه و تمرکز جامعه و بدیهی است مردم به نامزد و کاندیدایی که در طرحواره حل المسائلی نظام دانشگاهی، تعریف شده، رای خواهد داد بی آنکه ما مصداقی حمایت نکرده باشیم. بنابراین ورود سیاستی به عرصه انتخابات هم موثر است و هم البته متناسب با شئون نظام دانشگاهی.