به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از ایسنا، بر اساس شواهد موجود افرادی که سابقه واکنش های آلرژیک شدید به هر یک از اجزای تشکیل دهنده واکسن کووید-۱۹ را دارند، به طور کلی باید از برنامه واکسیناسیون حذف شوند تا از عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود.
همچنین بنابر دستورالعمل های سازمان جهانی بهداشت، اگر در حال حاضر بیمار هستید یا علائم بیماری کووید-۱۹ را در خود مشاهده می کنید، می توانید پس از برطرف شدن علائم اولیه، واکسینه شوید.
متخصصان همچنین تاکید دارند که در زمان مراجعه برای تزریق واکسن، مسئول واکسیناسیون از فرد دریافت کننده درخواست می کند ۱۵ تا ۳۰ دقیقه در محل منتظر بماند و سپس مرکز واکسیناسیون را ترک کند. این امر به این دلیل است که کارکنان مراکز بهداشت می توانند هر گونه واکنش احتمالی و غیرمنتظره پس از واکسیناسیون را تحت کنترل داشته باشند.
واکسن کووید-۱۹ مانند هر واکسن دیگری می تواند عوارض جانبی خفیف تا متوسط در بدن ایجاد کند. عوارض جانبی شایع پس از واکسیناسیون نشان می دهد که بدن در حال ایمن سازی در برابر کروناویروس است.
تب درجه پایین یا احساس درد یا قرمزی در محل تزریق، خستگی، سردرد و درد مفاصل از جمله عوارض جانبی واکسن است. این موارد معمولا پس از گذشت چند روز برطرف می شود. در صورتیکه قرمزی یا حساسیت (درد) در محل تزریق بعد از ۲۴ ساعت افزایش می یابد یا اگر عوارض جانبی بعد از چند روز برطرف نشود لازم است با پزشک مشورت شود.
بنابر گزارش این سازمان، برخی از واکسن های کروناویروس به صورت دو دُز هستند و ضرورت دارد دُز دوم حتما تزریق شود. واکسن هایی که به صورت دو دُز هستند، در اولین دُز آنتی ژن ها - پروتئین هایی که تولید آنتی بادی ها را تحریک می کنند - برای اولین بار به سیستم ایمنی ارائه می شود. دُز دوم همچون یک تقویت کننده عمل کرده و تضمین می کند که سیستم ایمنی بدن در صورت مواجهه مجدد با ویروس، واکنش نشان دهد.
در صورت بروز واکنش آلرژیک شدید به اولین دُز واکسن کووید-۱۹، نباید دُزهای دیگر واکسن تزریق شود. با این حال این موضوع که واکنشهای شدید به واکسن به طور مستقیم ناشی از آن باشد، بسیار نادر است.
همچنین در رابطه با این پرسش که آیا نوع مواد غذایی و نوشیدنی مصرفی یک تا دو روز پس از واکسیناسیون تفاوتی در روند مصون سازی دارد؟ کارشناسان معتقدند که اثربخشی واکسن به هیچ نوع غذا یا نوشیدنی قبل یا بعد از تزریق واکسن بستگی ندارد.
نکته دیگر اینکه مصرف داروهای مسکن مانند استامینوفن قبل از دریافت واکسن برای جلوگیری از عوارض جانبی توصیه نمی شود زیرا مشخص نیست چگونه مسکن ها می توانند بر عملکرد واکسن تاثیر بگذارند. با این حال، در صورت بروز عوارض جانبی مانند درد، تب، سردرد یا درد عضلانی پس از واکسیناسیون می توان از استامینوفن یا سایر مسکن ها مصرف کرد.
همچنین در واکنش به تردیدهای برخی از مردم که به دلیل شنیدن گزارش هایی مبنی بر لختگی خون پس از تزریق واکسن در معدودی از دریافت کنندگان، تصور می کنند پیش از واکسیناسیون مصرف داروهای رقیق کننده خون ضروریست، متخصصان تاکید دارند که این کار به هیچ وجه توصیه نمی شود مگر اینکه پزشک متخصص به منظور بیماری فعلی فرد، مصرف این نوع از قرص ها را تجویز کرده باشد. متخصصان تاکید دارند که واکسن کووید-۱۹ برای افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند بی خطر است اما باید قبل از تزریق واکسن موضوع را به مسئول واکسیناسیون اطلاع داده و او را نسبت به نوع داروهای مصرفی آگاه سازید.
به گزارش سایت اطلاع رسانی سازمان جهانی بهداشت، کارشناسان همچنین توصیه می کنند حتی اگر پیش از این به بیماری کووید-۱۹ مبتلا شده اید، باید در برابر بیماری واکسینه شوید. مصونیتی که شخص از ابتلا به این بیماری کسب می کند در افراد مختلف متفاوت است و در عین حال مشخص نیست مصونیت طبیعی چقدر می تواند دوام بیاورد.