به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، کودک نوپا آینه را خیلی دوست دارد اما این نه به آن دلیل است که از آینه چیزی می فهمد و یا اصولا به انعکاس نور در آن توجهی دارد بلکه به طور غریزی از چهره خوشش می آید و آینه همان چیزی است که همواره حداقل یک چهره را به نمایش می گذارد و آن چیزی نیست جز چهره کودک.
کارشناسان امور تربیتی یکی از بهترین و کارآمدترین تفریحات برای کودکان نوپا را بازی با آینه می دانند. مطالعات پزشکی نشان می دهد کودک نوپا علاقه زیادی به چهره ها دارد. زمانی که کودک به 9 تا 12 ماهگی می رسد به تدریج برخی مهارت های خود را بروز داده و عملا علاقه شدید به توسعه آنها را به رخ والدینش می کشد. از جمله این مهارت ها می توان به هماهنگ سازی حرکات دست و چشم، گفتار و مهارت مهم شنوایی اشاره کرد. همچنین کودک در این سن تمایل زیادی به تقلید و همانند سازی از خود نشان می دهد و از جمله سرگرمی هایی که می تواند به او در بهبود هرچه بهتر این مهارت ها یاری رساند بازی با آینه است.
توصیه می شود در محل بازی کودک و یا اتاق خواب او آینه بزرگی در جایی مطمئن و بی خطر قرار داده شود. حتی می توانید با کمی جستجو در بازار آینه نشکن تهیه کنید تا خیالتان از عدم بروز هرگونه اتفاقی برای سلامت کودک راحت شود. هر از گاهی کودک را در مقابل آینه نشانده تا در آنجا به بازی کردن ادامه دهد. اگر به حرکات کودک دقت کنید متوجه می شوید که او هم به بازتاب حرکاتش دقت می کند و هم به انعکاس هر آنچه که شما انجام می دهید و این همان تفریح جذاب و مملو از هیجانی است که به رشد مغزی بهتر کودک کمک زیادی می کند.
درحالی که در مقابل آینه همراه با کودک نشسته اید و بازی می کنید به تقویت مهارت های زبانی او نیز فکر کنید. باید این کار را با اشاره کردن به بخش های مختلف بدنش انجام دهید. مثلا به بینی، چشم، مو اشاره کرده و از او بخواهید که نام این اندام ها را همراه با شما و سپس به تنهایی تکرار کند. در عین حال که کودک از طریق سیستم شنوایی گوش به فرمان شماست، به آینه خیره شده و با دنبال کردن اشاره انگشت شما، به عضوی فکر می کند که باید نام آن را به زبان آورد.
اگر احساس کردید که در این فرآیند تقویتی به کمک شما نیاز دارد، سعی کنید سریعا متوجه این موضوع شده و کودک را به حال خود رها نکنید. می توانید به بینی خود اشاره کرده و با فهماندن این نکته که شما هم مثل او بینی دارید تا به زبان آوردن نام آن همچنان انگشتتان را بر روی بینی خود نگاه دارید.
از آینه برای تقویت مهارت همانند سازی در کودک استفاده کنید. در واقع آینه را به عنوان بهترین ابزار چنین کاری به شمار می آورند. زمانی که کودک را در مقابل آینه قرار داده اید، در کنار او نشسته و سعی کنید همزمان که به آینه خیره شده اید، حالت های خنده داری در صورتتان ایجاد کنید. در ادامه از کودک بخواهید که او نیز همان کارها را انجام دهد. مثلا از او بخواهید که بینی را جمع کرده با زبان را از دهان بیرون آورد و چشم ها را گشاد کند.
حتی می توانید در برابر آینه نمایش عروسکی به راه بیندازید. کودک معمولا عروسک های زیادی دارد که در چنین نمایش خودجوشی کارایی زیادی خواهند داشت. سعی کنید در ذهنتان یک نمایشنامه ساده ترتیب داده و در ادامه عروسک ها را وارد آن کنید تا جایی که نیاز می شود از کودک نیز یاری گرفته شود. از او دعوت کنید تا شما را همراهی کند.
تقویت خودآگاهی
باور می کنید یا نه اما این یک واقعیت است که کودک نوپا تا 9 ماهگی هنوز نمی داند در آینه این خود اوست و نه چیز دیگری. اما به تدریج و با عبور از این دوره آگاه می شود که در واقع این انعکاس حرکات، چهره و رنگ و روی خودش در چیزی به نام آینه است که گویی جان دارد. برای اینکه مطمئن شوید کودک نوپا مفهوم آینه و انعکاس تصاویر در آن را درک کرده است آزمایش ساده ای را می توانید انجام دهید. صورت او را با موادی شبیه لوازم آرایش اندکی نقاشی کرده و سپس او را مقابل آینه قرار دهید. اگر کودک شروع به پاک کردن آنها کرد خیالتان راحت باشد که مفهوم آینه را درک نموده است. همچنین زمانی که در مقابل آینه نشسته است، یکی از عروسک هایش را عقب تر از وی قرار دهید. اگر کودک برای برداشتن عروسک به عقب برگشت، این حرکت نشان از درک مفهوم آینه دارد و اگر مشاهده کردید که به سمت آینه متمایل شده تا خرس دوست داشتنی اش را بردارد، هنوز تا درک کامل آینه و عملکرد آن فاصله دارد.
از آنجاکه کودک نوپا علاقه زیادی به افراد دور و بر خود نشان می دهد آینه ابزار سودمند در آشناسازی هرچه سریع تر او با اطرافیان خواهد بود. او در آینه با چهره های بیشتر و انواع حالت های چهره آشنا می شود. همزمان کودک تمرین مهم «متمرکز شدن» را ادامه می دهد. از آن گذشته بازی کردن کودک با آینه به رشد عاطفی او نیز کمک خواهد کرد زیرا همزمان با تغییر حس و حال درونی، متوجه تغییر چهره خود نیز می شود.