وقتی یک ماشین، چه وسیلهای برای حمل و نقل چه یک ماشین کاربردی صنعتی، با سوخت سر و کار داشته باشد، طبیعی است که در معرض آلودگیهای متعددی قرار بگیرد. با وجود پیچیدگیهای مکانیکی، حرکت درست این ماشین متکی به فیلترهاست. این فیلترها از آلایندهها میکاهند تا سیستم بدون نقص عمل کند.یکی از فیلترهای کاربردی در خودرو در کنار فیلتر روغن، گیربکس و سوخت، فیلتر هوا است.
شایع ترین علت تخریب فیلتر هوا زمان استفاده است. یک فیلتر هوا معمولا بین 5000 الی 15000 کیلومتر بسته به شرایت محیط میتواند کارکند. در محیط های آلود و گرد و خاک زیاد قاعدتا عمر فیلتر هوا کاهش می بابد. با کثیف شدن فیلتر هوا قدرت موتور کاهش یافته و مصرف و آلایندگی خودرو زیاد می شود.
لذا می بایست پس از سپری شدن زمان و کیلومتر کارکرد معمول اقدام به جایگزین کردن فیلتر هوا نمود. البته برخی فیلترها را میتوان برداشته و تمیز نمود و مجددا استقاده کرد.(فیلتر های پنبه ای) همچنین برخی از فیلتر های کاغذی نیز طوری طراحی و ساخته شده اند که می توان آنها را شسته و مجددا با روغن مخصوص آغشته و مجدد استفاده نمود.
به طور معمول، هرگاه برای تعویض روغن میروید، مکانیک فیلتر هوای خودرو شخصی شما را بررسی میکند. البته خود شما هم میتوانید در کنار چکاپ روزانه یا هفتگی، خود فیلتر را زیر نظر بگیرید. اگر میزان کثیف بودن فیلتر به حدی است که فکر میکنید باید تعویض و یا شستشو شود، حتما این کار را انجام دهید.