ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

قاب تاریخ امروز/ تصاویر دیده نشده 2 بانوی با کمالات قجری که زنان ایران تا ابد مدیونشان هستند

  دوشنبه، 10 دی 1403
قاب تاریخ امروز/ تصاویر دیده نشده 2 بانوی با کمالات قجری که زنان ایران تا ابد مدیونشان هستند
ساعد نیوز: در قاب تاریخ امروز با دیدن تصاویری با دو بانوی قجری آشنا خواهیم شد که دین بزرگی بر گردن تمام زنان ایران دارند.

به گزارش سرویس تاریخ ساعد نیوز، مرور تاریخ ایران نشان می‌دهد که زندگی اجتماعی زنان همواره با نا عدالتی‌ها همراه بوده است؛ اما دوران قاجار آغاز تلاش‌های زنان برای بهترشدن وضعیت زندگی‌شان بوده است.

وقتی به زنان دوره قاجار فکر می‌کنید چه چیزی به ذهن شما می‌آید؟ زنانی بی‌سواد و اسیر در چنگال سنت و خرافات که تنها فعالیت آنها حضور در مراسم روضه است؛ اما این همه قصه نیست. دوران قاجار نقطه عطفی در تاریخ اجتماعی زنان ایران است؛ زیرا در این دوره بانوانی ظهور کردند که آغازگر تحولات در وضعیت زندگی زنان شدند.

وضعیت اجتماعی زنان در دوره قاجار

جامعه قاجار جامعه‌ای پدرسالار بود که مردان در راس امور بودند و به دنبال این بود که زنان نیز جهان را از دید مردانه نگاه کنند. زنان دوران قاجار عملاً حضوری در جامعه عصر خود نداشتند و تنها جایی که ممکن بود آنها را در یک فعالیت اجتماعی دید احتمالاً شرکت در مراسمات مذهبی و روضه‌خوانی‌ها بود.

آنها حتی اجازه نداشتند در کنار شوهرانشان در خیابان قدم بزنند، چه برسد به آنکه بخواهند همسری دلخواه خویش انتخاب کنند. دختران در سن زیر 13 سالگی ازدواج می‌کردند و تا پیش از مشروطه هیچ مدرسه‌ای برای تحصیل دختران نبود. در واقع تحصیل و آموزش خواندن و نوشتن برای زنان عصر قاجار حتی عیب و ننگ محسوب می‌شد. مطالعات نشان می‌دهد تنها 3 درصد از زنان باسواد بودند که آنها نیز درباری بودند. زنان روستایی و عشایر مطلقاً هیچ سوادی نداشتند و فقط وظیفه تأمین غذا و همکاری با مردان را به عهده داشتند.

زنان شهرنشین به دلیل کمبود تخصص و مهارت که ناشی ازعدم آموزش و سواد کافی در میان آنها بود، و همچنین به‌خاطر نبود امکانات مناسب در شهر و وجود محدودیت‌های فرهنگی شدید، عملاً نمی‌توانستند به فعالیت‌های زیادی در خارج از خانه بپردازند. این زنان معمولاً اجازه‌ای برای کار در بیرون از منزل نداشتند، زیرا فضای اشتغال و کسب درآمد به طور کامل مردانه بود. برخی از زنان شهری جز خانه‌داری فعالیت‌های دیگری نیز داشتند و در خانه درباریان و افراد پول‌دار به‌عنوان دایه و پرستار بچه یا آشپز خدمت می‌کردند که گاهی به‌عنوان یک کالا به آنها نگاه می‌شد.

در چنین فضای محدودی، اما بودند زنانی که در این عصر گوشه‌نشینی، تلاش کردند تا قدمی برای کشاندن زنان به فضای جامعه باز کنند.

فعالان حقوق زنان در دوره قاجار

دوران قاجار، زمان تلاقی مدرنیته و سنت در ایران بود برای همین کشور با حوادث و اتفاقات مختلفی دست‌وپنجه نرم می‌کرد. با ورود تجدد و مدرنیته به ایران نشانه‌هایی از تغییرات در زندگی زنان مشاهده شد. همین نشانه‌ها سبب شد تا برخی زنان قجری باتوجه‌به جایگاه و موقعیت خود و همچنین آشنایی با این تحولات جدید، گام‌هایی به جلو بردارند و برای تغییر وضعیت زنان تلاش کنند.

فاطمه استرآبادی

زنان قهرمان

بی‌بی فاطمه استرآبادی متولد 1274 هجری قمری از نویسندگان و فعالان حقوق زن دوره مشروطه بوده است. مادرش به دختران دربار درس دینی می‌داد و او نیز به دستور ناصرالدین‌شاه به کودکان درباری اضافه شد. در سنین نوجوانی با جوان قفقازی آشنا شد و برای جلب رضایت مادر به ازدواج از خانه فرار کرد و در نهایت در 23 سالگی با او ازدواج کرد. استرآبادی بعد از آنکه همسرش فرماندار فارس شد در تهران ماند و با کمک دخترانش خانه خود را به مدرسه تبدیل کرد و نام آن را دوشیزگان گذاشت.

افتتاح مدرسه موجی از مخالفت‌ها را در میان روحانیون و سیاسیون به همراه داشت تا جایی که مدرسه به مدت یکسال تعطیل شد. اما بعد از دوره استبداد صغیر توانست اجازه بازگشایی مدرسه را دریافت کند. در آن زمان که زنان اجازه برای درس‌خواندن نداشتند و فقط درباریان این فرصت را داشتند فاطمه استرآبادی با افتتاح اولین مدرسه توانست فرصت درس‌خواندن را برای گروهی از دختران معمولی جامعه فراهم نماید. او به عنوان یک روزنامه‌نگار در روزنامه‌های تمدن و حبل‌المتین مشغول به نوشتن شد؛ اما رساله معایب الرجال را می‌توان مهم‌ترین اثرش دانست. او در این کتاب سنت‌های ناپسند جامعه زمان خود درباره زنان را مورد انتقاد می‌دهد و از نبود آموزش و همچنین برابری برای زنان شکایت می‌کند.

بی‌بی خانم در کتاب معایب الرجال آورده است:
«نه هر مردی از هر زنی فزون‌تر است و نه هر زنی از هر مردی فروتر. انواع و اقسام از خواص و عوام زن و مرد خوب و بد هر دو می‌باشند، صفات حمیده و رذیله از همه قسم مشاهده می‌شود. اگر باید تربیت بشوند باید همه را بنمایند؛ و تربیت هم موقوف به تمام قوانین تمدن و تدین ملیه و دولتیه و شرعیه و عرفیه کشوریه و لشکریه می‌باشد»

در واقع او با نوشتن معایب الرجال توانست شالوده فکری جدیدی در میان زنان به وجود بیاورد. گفته می‌شود بسیاری از قوانینی که در راستای حقوق زنان در قانون اساسی وجود دارند از ابداعات فاطمه استرآبادی بوده است. بی‌بی خانم در سال 1300 هجری شمسی فوت می‌کند؛ اما دیدگاه مترقی او به نسل‌های بعدی و فرزندانش منتقل می‌شود.

صدیقه دولت آبادی

زنان ایران

«سپاس خدا را که بعد از 20 سال باز فرصتی به دست آمد تا برای سومین بار زبان زنان سرلوحه اوراقی شده که خدمات را در سایه رشد بانوان انجام دهد» این بخشی از سرمقاله صدیقه دولت آبادی در روزنامه زبان زنان است. او متولد 1258 در اصفهان بود و تنها دختر خانواده دولت آبادی و زبان فارسی و عربی را نزد برادرش میرزا یحیی دولت آبادی صاحب کتاب یحیی آموخت. او در سال 1296 دبستانی به اسم مکتب‌خانه شرعیات برای دختران دایر و یک سال بعد انجمن خواتین اصفهان را راه‌اندازی کرد. انجمن خواتین یک انجمن غیرسیاسی بود که خیاطی و بافندگی را به دختران آموزش می‌داد. نخریدن پارچه خارجی و جلوگیری از ازدواج دختران کمتر از 15 سال از مفاد اساسنامه آن بود.

صدیقه دولت آبادی در سال 1298 نشریه زبان زنان که اولین نشریه‌ای بود که به دست یک زن نویسنده اداره می‌شد را راه‌اندازی کرد. دولت آبادی در مقاله «خواهران بیدار شویم» در سال 1298 می‌نویسد «بزرگ‌ترین درمانی که می‌توانیم داشته باشیم همانا معارف و سواد است، سکوت و گوشه‌نشینی بس است؛ زیرا ما را به چاه نیستی انداخته است. باید از دولت بخواهیم در شهر‌ها و روستا‌ها مدارس دخترانه تأسیس کند» روزنامه زبان زنان به‌خاطر مخالفت با قرارداد 1919 تعطیل شد.

دولت آبادی با تعطیلی روزنامه به تهران آمد و با همکاری زنان روشنفکر انجمن آزمایش بانوان را تأسیس کرد و هم‌زمان انتشار زبان زنان را به‌صورت ماهنامه از سر گرفت. او در سال 1302 راهی آلمان و فرانسه شد و در دانشگاه سوربن مشغول به تحصیل شد، در دهمین کنگره بین‌المللی برای حق رأی زنان به نمایندگی از ایران شرکت کرد و در سال 1307 به ایران برگشت در وزارت معارف مشغول به کار شد. یکی از دفعاتی که صدیقه دولت آبادی برای فعالیت‌هایش دستگیر شده بود، رئیس کلانتری به او گفت خانم شما 100 سال زود به دنیا آمده‌اید.

او یکی از بنیان‌گذاران «کانون بانوان ایران» بود که در سال 1314 راه‌اندازی شد. در سال 1330 که دکتر «محمد مصدق» لایحه‌ی انتخابات را بازبینی کرد، صدیقه دولت‌آبادی نامه‌ای به او نوشت و از او خواست تا حق رأی زنان را در آن لایحه بیاورد.

دولت آبادی در سال 1340 در اثر بیماری درگذشت و به گفته‌ی برخی به خواسته‌ی خود او پیکرش از کانون بانوان تشییع و در «زرگنده» دفن شد.


برای مشاهده مطالب مربوط به تاریخ ایران و جهان با گروه تاریخ ساعد نیوز همراه باشید.



دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
آیا دعوت‌نشدن علی دایی از پیش طراحی شده بود؟ / کریم باقری به علی دایی پشت نکرد؛ عدم حضور به نشانه اعتراض (2 نظر) شهردار این شهر شمالی دستگیر شد / ماجرا چیست؟ (1 نظر) دادستان کل کشور: بدحجابی جمع خواهد شد / رفع فیلترینگ با شرط و شروط انجام شده (1 نظر) تصاویر غم‌انگیز از بغض و اشک جمیله علم‌الهدی برای همسرش سیدابراهیم رئیسی (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) حمله تند مایلی‌کهن به دایی: از انتقاد به پول‌پرستی تا کنایه به شخصیت و رفتار (1 نظر) جدیدترین ادعا از اولین خوش خدمتی جولانی به اسرائیل؛ تبدیل ساختمان سفارت ایران در سوریه به سفارت اسرائیل+ویدیو (1 نظر) عکس روز | از ورود همسر ارسطوی پایتخت به دنیای بازیگری تا حضور رضا قوچان نژاد و همسرش در کنسرتی در ایران (1 نظر) پوستر جدید سایت رهبری چشم‌ها را به خود جلب کرد؛ ادا کردن حق مطلب با این لقب برای سردار سلیمانی +عکس (1 نظر) (ویدئو) بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف کجاست؟ (1 نظر) شوک در اسرائیل: نتانیاهو به دام سرطان افتاد! (1 نظر) دختر صدام حسین در رویای بازگشت به عرصه قدرت در عراق؟! (1 نظر) (عکس) سید مجید حسینی فعال سیاسی نزدیک به قالیباف در شورای عالی رفاه به ریاست پزشکیان (1 نظر) نفرین و دعاهای معکوس مردم اسرائیل بدرقه راه نتانیاهو در بیمارستان؛ یک ملت در انتظار معجزه منفی!+عکس (1 نظر) انتصاب  سرپرست هیات تکواندو شهرستان تبریز (1 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
شمس الدین جبار افسر ارتش آمریکا عامل عملیات تروریستی در شب سال نو 2025 در آمریکا!
بازگشت یحیی گل‌محمدی به پرسپولیس / اتهام استقلالی ها: گل محمدی در اهواز دعوا راه می اندازد!
فرهیختگان: اگر 40 درصد مردم تهران رأی می دادند، حمید رسایی رنگ صندلی مجلس را نمی دید!
دارایی‌های احمدی‌نژاد فاش شد؛ ماجرای حساب خالی رئیس‌جمهور سابق چه بود؟
پناهیان: غربی ها به دنبال بردگی و هرزه کردن جوانان ما هستند!
روزنامه کیهان: دلار 50 هزار تومانی و غنی سازی 60 درصد اورانیوم دستاورد بزرگ دولت رئیسی است!
خانواده ی نیمار در جشن سال نو میلادی 2025/چه استایل های ترند و خاصی
فروش دارو اونم در اینستاگرام؟ این بلاگرها کی میخوان بساط خودشونو جمع کنند؟!
متلک تلخ یک روزنامه منتسب به سپاه به حسن روحانی: شما به مردم فحش و ناسزا می گفتید!
اگر میخواهی ماشین دست دوم بخرید باید این نکات رو بدونید؛ مراقب دلالان باشید / بدفروش‌ترین خوردوهای بازار کدام‌اند؟
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز پنجشنبه 13 دی 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز پنجشنبه 13 دی 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز پنجشنبه 13 دی 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه 13 دی 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه 13 دی 1403 + جدول
منتخب روز   
(ویدئو) مستند حیات وحش/ اگه دلشو نداری نبین/ مار موذی که جوجه بی‌پناه رو یه لقمه چپش کرد 😔 (ویدئو) مستند حیات وحش/وقتی بخت باهات یار نباشه/ فقط ببین چجوری پلنگ و تمساح گورخر رو تیکه پاره کردن! بغض مهران مدیری با اشعار عاشقانه و ناب "نیما یوشیج" اشک به چشمانتان می آورد / خشک آمد کشتگاه من... (ویدئو) رامبد جوان خواستار تکثیر سام درخشانی برای شهرستان‌ها شد! غذای پیشنهادی امروز/ طرز تهیه فوری بورک مرغ ترکیه‌ای لذیذ و با بافتی ترد (ویدئو) مستند حیات وحش/ درگیری نفسگیر پیتون طلایی و تمساح/ گوشت هم را میخورند استخوان هم را دور نمیندازند! (ویدئو) داریوش کاردان: شلنگ تخته ننداختم، با آهنگ فرانسوی جوری رقصیدم که رضا عطاران فکر میکرد رفتم کلاس رقص! وقتی وزیر صمت پزشکیان، انگلیسی را مثل آب خوردن صحبت می‌کند+ویدیو/ مهارتی فراتر از انتظار فروش دارو اونم در اینستاگرام؟ این بلاگرها کی میخوان بساط خودشونو جمع کنند؟! نگاهی به جش تولد خودمونی و صمیمانه 53 سالگی رامبد جوان در پشت صحنه «کارناوال»/ مهراب قاسم خانی براش چندتا چندتا کیک خریده شاخص آلودگی هوا امروز پنج شنبه 13 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی پنجشنبه 13 دی 1403 در یک نگاه! / پایان باشکوه کریم در پرسپولیس