وقتی خریدار و فروشنده با یکدیگر قرارداد خرید و فروش منعقد می کنند باید درباره یک سری موضوعات با هم توافق کنند . این موضوعات مثل محل تحویل کالا ، زمان تسلیم کالا و یا تامین مخارج تحویل کالا در قرارداد خرید و فروش است . البته از آنجا که قرارداد خرید و فروش یک قرارداد معین است قانون گذار خود برای این عقد مقرراتی وضع کرده است اما اغلب این مقررات تکمیلی هستند . برای این در نظر گرفته شده اند تا اگر توافقی درباره برخی از مسائل صورت نگرفته باشد ، بتوان تعیین تکلیف کرد . یکی از این موضوعات محل تحویل کالا است . خریدار و فروشنده باید بدانند که کالا را در کجا تحویل بدهند و تحویل بگیرند . از این رو ما در این محتوا به بررسی محل تسلیم کالا در قرارداد خرید و فروش می پردازیم .
قرارداد خرید و فروش چیست؟
قرارداد خرید و فروش را می توان متداول ترین قرارداد در بین افراد دانست، چراکه روزانه هزاران نفر در معرض این قرارداد هستند. قرارداد خرید قراردادی است که در آن فرد یا افرادی به عنوان مالک، می خواهند مال خود را در مقابل دریافت پول، به دیگری منتقل نمایند. این قرارداد، از جمله عقودی است که خریدار یا فروشنده حق فسخ آن را ندارد، مگر اینکه در شرایط عمومی قرارداد خرید کالا مواردی را پیش بینی کنند یا قانون اجازه فسخ را به طرفین بدهد.برای مثال؛ نمونه ی قرارداد خرید کالا را در حالتی در نظر بگیرید که فروشنده در متن آن شرط می کند اگر خریدار تمام بها را طبق توافق انجام شده در قرارداد پرداخت نکند، حق فسخ خواهد داشت. به این گونه عقود، عقد لازم می گویند؛ یعنی عقدی که هیچکدام از طرفین حق فسخ آن را ندارند مگر در شرایطی که قانون تعیین کرده است.یکی دیگر از مواردی که می تواند بر این قرارداد تاثیرگذار باشد، عدم توجه به رعایت شرایط قانونی صحت معاملات است که در قانون مدنی به آن اشاره شده است.
محل تسلیم کالا در قرارداد خرید و فروش
موضوع محل تحویل کالا ، موضوعی است که درباره اموال منقول از آن بحث می شود زیرا طبیعتا تحویل اموال غیرمنقول مثل خانه و باغ و زمین در محلی که مال قرار دارد صورت خواهد گرفت . محل تحویل دادن کالا یا تسلیم کالا در قرارداد خرید و فروش را می توان بر اساس ماده 375 قانون مدنی تعیین کرد . طبق این ماده : " مبیع ( یا همان کالا ) باید در محلی تسلیم شود که عقد بیع در آنجا واقع شده است ، مگر اینکه عرف و عادت مقتضی تسلیم شود در محل دیگری باشد یا در ضمن عقد بیع محل مخصوصی برای تسلیم معین شده باشد " . بنابراین با توجه به این ماده می توان گفت که قاعده این است که کالا در محلی که قرارداد منعقد شده است تحویل داده شود . اما در ادامه همین ماده درباره تاثیر عرف بر محل تحویل کالا صحبت شده است .
تاثیر عرف بر محل تسلیم کالا
این قاعده که کالا باید در محل انعقاد قرارداد تحویل داده شود یک قاعده تکمیلی است یعنی اینکه خریدار و فروشنده می توانند خلاف آن توافق کنند . هم چنین نمی توان تاثیر عرف و رسومات تجاری را نادیده گرفت . برای مثال در عرف خرید و فروش آجر و تیر آهن و ماسه مرسوم استکه کالا در محل ساختمان تحویل داده شود . بنابراین در صورتی که طرفین قرارداد درباره محل تسلیم کالا توافقی نکنند فرض بر این است که عرف را پذیرفته اند بنابراین کالا باید در محلی که عرفا تحویل داده می شود ، تسلیم شود . در واقع در این موارد عرف بر حکم قانون مقدم است .
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .