عوامل زیادی وجود دارد که باعث برانگیخته شدن خشم میشود. مثلا: از دست دادن صبر، این حس که تلاش و زحمات شما مورد قدردانی قرار نمیگیرد و بی عدالتی. خاطره ی یک رویداد آسیب زا یا خشم آور و نگرانی بابت مشکلات شخصی هم از باعث بروز خشم میشود.به علاوه، براساس انتظاری که به ما یاد داده شده باید از خود، دیگران و دنیای اطراف داشته باشیم، محرک های بروز خشم در هر فرد خاص و منحصر به فرد است. سابقه ی شخصی هم در نحوه ی واکنش به خشم موثر است. مثلا، اگر به شما یاد داده نشده که چطور خشم خود را به درستی بروز دهید، احساس سرخوردگی در شما لبریز میشود و شما را درمانده میکند یا آنقدر در وجودتان میماند تا بالاخره جایی سر باز میکند.رویکرد های انتسابی، شیمی مغز یا بیماری زمینه ای هم در سوق داده شدن به سمت فوران خشم سهیم است.
پیامدهای عدم درمان عصبانیت
خشم و عصبانیت در صورت کنترل نکردن می تواند بسیار مخرب باشد. احساس خشم مانند طوفانی است که هر چیزی در اطرافش را خراب می کند. احساس و خشم و عصبانیت بیش از حد می تواند به افسردگی منجر گردد زیرا افزایش تحریک پذیری نیز یکی از نشانه های افسردگی است.نیافتن راه حلی برای کنترل خشم و عصبانیت ممکن است تبعات منفی برای فرد به بار آورد همچون انجام کار های نادرستی که می تواند آینده ی وی یا روابط او با دیگران را تحت الشعاع قرار دهد. همچنین برانگیخته شدن سریع و مداوم خشم، روابط را خراب می کند و در بلند مدت به بدن نیز آسیب می زند. تأخیر در ترشح هورمون های استرس که در اثر عصبانیت رخ می دهد نورون های مغز را که مربوط به داوری و حافظه ی کوتاه مدت است از بین می برد و نیز سیستم ایمنی را تضعیف می نماید.
عصبانیت همسر
عصبانیت از واکنش هایی است که اکثر افراد در برخی مواقع از خود نشان می دهند . برخی از زوجین با پیش آمدن تنشهایی در زندگی خود ، به سرعت کنترل رفتارشان را از دست داده و عصبانی می شوند.اگر همسرا نتوانند برای کنترل عصبانیت خود روش های مناسبی بیابند، این رفتار میتواند به یک معضل تبدیل شود و زندگی را تا مرز نابودی بکشاند بنابراین کنترل عصبانیت بسیار با اهمیت است. در این بخش بهترین روش ها برای کنترل عصبانیت همسر را آورده ایم.
مهار کردن عصبانیت همسر
بسیاری از مواقع همسران بر سر مسائل کوچک و یا بزرگ با یکدیگر اختلاف نظر پیدا می کنند و هم عقیده نیستند و بارها و بارها از دست هم عصبانی می شوند. این عصبانیت گاهی تبدیل به یک معضل می شود که اگر خود را کنترل نکنیم به معضلات جدی تر گرفتار می شویم.
- منشا عصبانیت او را بیابید:برای کنترل عصبانیت همسرتان لازم است منشا عصبانیت او را بیابید یعنی اینکه بدانید او به چه علت عصبانی است. آیا رفتار شما باعث عصبی شدن او شده است ؟ آیا علت عصبانیت او خارج از خانه و رابطه زناشویی است ؟ بهتر است زن یا شوهر از علت عصبانیت همسرشان آگاهی پیدا کنند.
- همسرتان را ترک نکنید:اگر فکر می کنید که ترک کردن همسر عصبانی سبب می شود او آرامش پیدا کند ، سخت در اشتباه هستید زیرا این کار موجب وخیم تر شدن اوضاع خواهد شد و باعث می شود تنش و عصبانیت در مواقع تنهایی او را رها نکند.
- رفتارهای آرامش دهنده داشته باشید:شما باید در زمانی که همسرتان عصبی می شود ، بر رفتار خود تسلط داشته باشید و سعی کنید با رفتارهای آرامش دهنده مانند محبت، توجه، احترام و... همسرتان را آرام کنید.
- توهین نکنید:اگر در زمان عصبانیت همسرتان شما نیز رفتار خود را کنترل نکنید ، بیشتر او را عصبی می کنید پس در این زمان بهتر است رفتار شما آرامش دهنده و آبی روی آتش خشم او باشد بنابراین رفتارهای اشتباهی که نقش آرامشگری شما را از بین می برند مانند توهین، تحقیر، تهدید، فحاشی، سرزنش و... نداشته باشید.
- کمک کنید همسرتان احساساتش را بیان کند:در زمان عصبانیت همسرتان اگر شما فقط صحبت کنید و دائم از او انتقاد کنید و یا او را نصیحت نمایید ، آتش خشم همسر خود را بیشتر کرده اید ، در این زمان ، دست از انتقاد بردارید ، او را درک کنید . او به کسی احتیاج دارد که شنونده خوبی باشد تا بتواند احساساتش را بیان کند.
- با او صحبت کنید:گفت و گو یکی از مؤثرترین روش های کنترل و کاهش شدت خشم است. با همسرتان به گونه ای صحبت کنید که او بتواند حرف هایش را به شما بزند . اگر او سکوت کرد شما باید از او سوالاتی را بپرسید و او را ترغیب کنید تا احساس خود را به شما بگوید مثلا به او بگویید می دانم عصبانی هستی اما می توانی بگویی علت عصبانیتت چیست ؟
- به او زمان بدهید:از همسر عصبانی خود توقع نداشته باشید به سرعت بتواند عصبانیت خود را کنترل نماید . به او زمان بدهید و صبر داشته باشید او پس از گذشت دقایقی آرام تر خواهد شد و به رفتار اشتباه خود پی خواهد برد . حتی ممکن است بعد از این زمان از شما معذرت خواهی نیز کند.
- سکوت کنید:برخی اوقات بهترین کار در مقابل همسر عصبانی، سکوت در آن لحظه است؛ زیرا هر حرفی ممکن است طرف مقابل را ناراحت تر کند، این سکوت باعث می شود وضعیت بحرانی، بدون درگیری پایان بپذیرد و ما فرصت پیدا کنیم که در زمان دیگری، راحت تر و با آرامش با همسر خود صحبت کنیم.
- مانند گذشته عمل نکنید:اگر همیشه شما پس از چند روز قهر آشتی می کنید ، از همان ابتدا پیش قدم شوید و عصبانیت و کشدار کردن ماجرا را به روزهای بعدی موکول کنید . در این زمان که همسرتان عصبانی است او نیاز دارد که شما به حرف هایش گوش دهید نه اینکه با او قهر کنید.
- اشتباهات خود را بپذیرید:اگر علت عصبانیت همسرتان رفتار شما است ، با او بحث نکنید و به او بگویید سعی می کنم دیگر این کار را تکرار نکنم مثلا اگر او به علت تاخیر شما و فراموش کردن زمان قرارتان عصبی است به جای دلیل آوردن به او بگویید«موافقم بعضی وقت ها درباره عواقب کار ها فکر نمی کنم اما در این راه سعی خودم را بیشتر می کنم».