رزومه دکتری چیست؟
زومه دکتری همان طور که از نامش مشخص است رزومه است برای ورود به مقطع دکتری. یعنی رزومه یا cv و معرفی نامه ای که به دانشگاه برای ورود به مقطع دکتری ارائه می شود. ممکن است رزومه دکتری را بعد از قبولی در آزمون دکتری برای دانشگاه مد نظرتون ارسال بفرمایید. همچنین ممکن است برای ورود به مقطع دکتری در دانشگاه خاصی بدون شرکت در آزمون دکتری و پذیش از طریق دستاورهای علمی تان رزومه را به دانشگاه ارسال نمایید. این بخش مختص دانشگاههی است که پذیرش در مقطع دکتری را بدون کنکور دارند و یا هم اینکه دانشجویان رتبه برتر و ممتاز را بدون کنکور پذیرش نمایند.
در هر صورت عمومی ترین و معمول ترین نحوه ارائه رزومه دکتری برای جلسه مصاحبه دکتری می باشد. معمولا هنگامی که برای مصاحبه دکتری دعوت می شوید قبل از شرکت یک نمونه از رزومه دکتری خود را برای داوران و یا دانشگاه ارسال می نمایید. البته ممکن است در دعوتنامه و یا تماس هنگام دعوت برای شرکت در مصاحبه دکتری خواسته شود که رزومه ایمیل گردد و یا ذکر نشود که در این صورت باید به همراه خود در جلسه حضوری ارائه نمایید.
رزومه دکتری چه کاربردی دارد؟
با توجه به اینکه در سالهای اخیر 50 درصد از امتیاز پذیرش در ازمون دکتری به مصاحبه تعلق گرفته است از این روز دانشجو باید بلافاصله بعد از آزمون کتبی به فکر شرکت در مصاحبه و کسب امتیاز باشد. از این روز داشتن یک رزومه قوی و حرفه ای به شدت توصیه می شود. با توجه به اینکه فرصت مصاحبه دکتری بسیار محدود است و فرصت بیان همه مهارت ها و استعداد ها را در این فرصت محدود ندارید باید رزومه ای از مهارت ها و استعداد های خود آماده کنید و به هیئت داوری مصاحبه دکتری تحویل دهید. داوران حاضر در جلسه با توجه به رزومه شما را پذیرش خواهند کرد و مورد ارزیابی قرار خواهند داد. اما سوالاتی برای دانشجویان در مورد رزومه پیش خواهد آمد:
رزومه نویسی چیست؟ برای چه و کجا باید رزومه بنویسیم؟ رزومه دکتری چیست؟ رزومه دکتری را برای چه کسی و کجا می نویسیم؟ در این مطلب تصمیم داریم به تمامی سوالات گنگ شما در مورد رزومه دکتری پاسخ دهیم.
رزومه دکتری از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
در مصاحبه دکتری دانشجو از لحاظ سوابق آموزشی و پژوهشی و همچنین مهارتهای مرتبط با رشته مورد سنجش و بررسی قرار می گیرند.
سقف امتیازات ورود به مقطع دکتری 100 امتیاز می باشد. که از این 100 امتیاز 30 امتیاز آن متعلق به کنکور ورودی مقطع دکتری است. 70 امتیاز باقی مانده متعلق به همان بخش است که در مصاحبه دکتری مورد بررسی قرار می گیرد.
رزومه دکتری همان چیزی است که مسئول اخذ 70 امتیاز باقی مانده ورود به مرحله دکتری است. رزومه دکتری که حاوی سوابق آموزشی و پژوهشی دانشجوبان است باید به نحوی قوی و پر محتوا به همراه مدارک ومستندات معتبر بیان شود که امتیازات لازم را کسب نماید.
این 70 امتیاز رزومه دکتری به 2 بخش سوابق آموزشی شامل 30 امتیاز و سوابق پژوهشی شامل 40 امتیاز تقسیم بندی می شود .
بخش سوابق آموزشی که مربوط به مراحل تحصیلی و مدارک و نمرات و معدل های دانشجو تا زمان ورود به این مرحله است. بنابراین امکان تقویت آن و یا تغییر آن نیست.
اما در خصوص سوابق پژوهشی که مربوط به دستاوردهای علمی دانشجو می باشد می توان آن را تا روز مصاحبه هم روز به روز بیشتر و بالاتر برد. این بخش شامل مقالات علمی چاپ شده در مجلات معتبر داخلی خارجی، کیفیت پایان نامه، ترجمه کتاب و چاپ کتاب و همچنین مقالات علمی ارائه شده در کنفرانس های داخلی و خارجی است. از این رو است که اعلام داشتیم این بخش قابل ارتقاء است زیرا شما به راحتی از طریق موسسه اشراق می توانید تعداد مقالات چاپ شده در مجلات معتبر داخلی و خارجی خود را افزایش دهید و هر تعداد مقاله که نگارش نموده اید و یا در صورت عدم نگارش با استخراج مقاله از پایان نامه و پذیرش و چاپ سریع آنان در مجلات معتبر داخلی و خارجی امتیازات علمی قابل ملاحضه ای را کسب نمایید. همچنین می توانید کتاب های جدید النشر را ترجمه نمایید و با چاپ آنها با نام خودتان به عنوان مترجم امتیاز چاپ کتاب را کسب نمایید. علاوه بر اینها می توانید با تبدیل پایان نامه علمی خود به کتاب و چاپ آن هم اثر علمی خود را ماندگار سازید و اسمتان را به عنوان یک نویسنده در کتابخانه ملی جاودانه سازید و هم اینکه امتیازات لازم را برای موفقعیت در مصاحبه دکتری کسب نمایید.
یک رزومه تحصیلی خوب برای اخذ پذیرش یا بورس تحصیلی بایستی شامل موارد ذیل باشد:
- اطلاعات شخصی
مشخصات فردی همچون اطلاعات هویتی، محل زندگی، اطلاعات تماس، پست الکترونیکی و …
- اطلاعات تحصیلی
در این بخش باید کلیه مدارک تحصیلی خود را از آخرین مدرک تا به اولین مدرک ارائه نمایید. کلیه سوابق تحصیلی و آموزشی خود را به همراه معدل هر دوره بیان نمایید.
- اطلاعات پژوهشی
این بخش در خصوص سوابق و دستاوردهای پژوهشی و علمی است که در خصوص رزومه دکتری بسیار حائز اهمیت است. می توان گفت که 40 امتیاز مربوط به جلسه مصاحبه دکتری از این بخش کسب می شود.
در این قسمت باید کلیه مقالات علمی که به چاپ رسانده اید، موضوع پایان نامه و نمره کسب کرده آن و در صورتی که کتابی ترجمه و یا نوشته اید که به چاپ رسیده است را بیان نمایید.
تمامی مدارک مربوط به این ادعا ها باید ارائه شود.
- سوابق شغلی
سوابق حرفه ای و شغلی خود را در این بخش باید با تاریخ شروع و پایان آن بنویسید ولی توجه داشته باشید که سوابق شغلی در رزومه های تحصیلی بخصوص دکتری زیاد اهمیت ندارد مگر اینکه مربوط به تدریس در دانشگاهها در رشته مرتبط با رشته مورد نظر جهت تحصیل در مقطع دکتری باشد.
- علایق و برنامه ها آینده
علایقی که درخصوص فعالیت های مربوط به رشته درخواستی است را باید بیان نمایید. و همچنین اگر برنلمه ای در خصوص پژوهش و کسب مدارک و رتبه های علمی دارید که مربوط به مدرک تحصیلی و رشته درخواستی است ارائه نمایید.
- مهارتها
اگر در زمینه زبان های خارجی مهارت خاصی دارید و می توانید مدارک مستند ارائه نمایید. در این بخش حتما یادداشت نمایید. علاوه بر این اگر به نرم افزارهای کامپیوتری مرتبط و غیر مرتبط با رشته مورد نظر تسلط دارید حتما ذکر نمایید . هرچند مشخص است که تسلط بر نرم افزارهای مرتبط امتیاز بیشتری دارد.
- معرف
در رزومه دکتری بسیار قابل توجه است که از اساتیدی که عضو هیئت علمی هستند و یا دارای رتبه علمی بالایی هستند نامه معرفی و یا توصیه نامه دریافت نمایید و در روز مصاحبه همراه خود داشته باشید.
8 ارجاعات و مستندات
در این بخش باید مدارکی دال بر تمامی ادعاهای تحصیلی، پژوهشی، شغلی و مهارتی را ارائه نمایید. معمولا تمامی مدارک و گواهی ها را در این قسمت بصورت آلبوم شده و مجزا شده جهت مطالعه در اختیار داوران قرار می دهند.
نحوه دقیق تایپ رزومه دکتری
- روزمه خلاصه و کوتاه باشد
- رزومه را روی یک یا دو طرف کاغذ A4 بنویسید.
- از جملات کوتاه و حاوی اطلاعات کافی، پاراگراف های کوتاه و انگلیسی استاندارد استفاده کنید.
- در توضیح مسئولیت ها و دستاوردهای تان از افعال مؤثر استفاده کنید (مانند تدریس کردن، راهنمایی کردن، پیشرفت کردن): این روش باعث می شود رزومه تان تأثیر بیشتری داشته باشد.
- علامت هایی را بکار ببرید یا برخی موارد را پررنگ بنویسید تا اطلاعات کلیدی مشخص شوند.
- متن را بازخوانی کنید تا بتوانید غلط های املایی، گرامری و علائم نگارشی را اصلاح کنید.
- رزومه تان را در صورت هرگونه تغییر، به روز کنید.
- نباید وارد جزئیات شوید
- داوران فرصتی ندارند تا همۀ موارد نامرتبط با رشته و دانشگاهتان را مورد بررسی قرار دهند.
- از قلم ها یا اشکال تایپی متنوع استفاده نکنید.
- از یک یا دو نوع قلم که واضح و قابل خواندن باشند استفاده کنید.
- از رنگ، شکل گرافیکی یا عکس نامناسب استفاده نکنید.
- اسم اشخاص را به عنوان معرف ننویسید مگر اینکه مطمئن باشید که آنها راضی هستند تا معرف شما باشند.
رزومه تحصیلی دکتری چه زمانی باید ارائه گردد؟
رزومه تحصیلی به همراه مابقی مدارکی که از دانشجو خواسته شده است باید قبل از جلسه مصاحبه دکتری ارسال گردد زمان ارسال مدارک و شرکت در مصاحبه دکتری کاملا متفاوت می باشد و بستگی به دانشگاه مربوطه دارد شما باید زمان دقیق ارسال مدارک و شرکت در جلسه مصاحبه را از سایت دانشگاه بررسی نمایید. به محض تمام شدن آزمون کتبی دکتری سعی کنید نگارش رزومه خود را آغاز کنید تا سریعا تکمیل گردد. تاخیر در زمان ارسال مدارک و رزومه ممکن است عواقب خوبی نداشته باشد و امتیاز دوره تحصیلی را از دست بدهید. حتما از سازمان سنجش و یا سایت دانشگاههای خود زمان مصاحبه دکتری را پیگیری کنید و دقیقا در زمان مقرر مدارک را ارسال فرمایید.