به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت،جفت خلفی چیست؟ آیا داشتن جفت خلفی خطرناک است و باعث سقط جنین می شود؟ زایمان با جفت خلفی چگونه است؟
جفت چیست و چه وظایفی دارد؟
جفت مسئول نگهداری، پشتیبانی و تسهیل کننده رشد جنین است و فقط در دوران بارداری در رحم شکل می گیرد. جفت باید اکسیژن و مواد غذایی را به جنین برساند و مواد زاید را هم از خون جنین خارج کند.تا قبل از هفته ۲۰ بارداری وزن جفت بیشتر از جنین است و کار بیشتراعضای بدن جنین را که هنوز به اندازه کافی رشد نکرده اند ،انجام می دهد. انتقال آنتی بادی های مادر به جنین از طریق جفت از هفته ۲۰ بارداری انجام می شود. این آنتی بادی ها جنین را در برابر بیماری های عفونی حمایت می کند، این حمایت و پشتیبانی در ماه های اولیه زندگی نوزاد نیز ادامه دارد. در دوازده هفته اول بارداری که جنین آسیب پذیر است و مواد شیمیایی و ویروس ها می توانند روندِ رشد اعضای بدن جنین را با اختلال مواجه کنند جفت نقش مهمی ایفا می کند. همچنین ترشح هورمون HPL نیز به عهده جفت است. این هوورمون باعث می شود غدد پستانی برای شیردهی مادر را تحریک و فعال شوند. این هورمون همچنین میزان قند، پروتئین و چربی مادر را تنظیم می کند، تا همیشه برای جنین در دسترس باشد.جفت در بارداری به دیواره رحم متصل می شود و بند ناف جنین را به وجود می آورد. جفت معمولا به قسمت بالایی، جانبی، جلو یا پشت رحم وصل می شود.
جفت خلفی چیست؟
وقتی جفت روی دیواره پشتی رحم متصل می شود به آن جفت خلفی گفته می شود. وقتی تخمک بارور می شود، نزدیک به آن ناحیه رحم باقی می ماند و از آنجا رشد می کند. در این وضعیت کمر جنین به موازات کمر مادر قرار می گیرد و سر او رو به پایین و صورت نوزاد رو به شکم مادر است.اگر جفت در قسمت پشتی رحم به سمت قسمت بالای رحم باشد موقعیت آن طبیعی است. در این موقعیت جنین می تواند تا قبل از تولد به سمت موقعیت زایمان حرکت کند. جفت می تواند موقعیت خود را در بارداری تغییر دهد و تغییر موقعیت کاملا طبیعی است. اگر جفت به سمت دهانه رحم باشد نگران کننده است چون می تواند باعث زایمان زودرس یا خونریزی بیش از حد شود.
انواع جفت
جفت جانبی
جفت در قسمت چپ یا راست رحم است.
جفت پایین
یعنی جفت در قسمت تحتانی رحم لانه گزینی کرده است .
جفت خلفی
وقتی محل لانه گزینی جفت، در دیواره پشتی رحم باشد.
جفت قدامی
جفت قدامی در دیواره جلویی رحم لانه گزینی کرده است.
جفت فوندال
وقتی جفت در بالاترین قسمت رحم لانه گزینی کرده باشد.
آیا جفت خلفی باعث سقط جنین می شود؟
بیشتر پزشکان متخصص معتقدند جفت خلفی هیچ خطری برای جنین ندارد و باعث سقط جنین یا زایمان زودرس نمی شود. فقط در زمان زایمان ممکن است مادر درد و فشار بیشتر را تحمل کند. وقتی سر جنین در زمان تولد به سمت واژن نیست و رو به بالای شکم است، معمولا برای تحریک انقباضات به پیتوسین احتیاج دارند و در زایمان واژینال یا سزارین خطر بیشتری را آنها را تهدید می کند. احتمال خون ریزی پس از زایمان نیز در این مادران بیشتر است. همچنین مادرانی که بارداری با جفت خلفی را تجربه می کنند احتمال اپیزیوتومی و پارگی واژن در آنها خیلی بیشتر است.
چرا جنین در موقعیت خلفی قرار می گیرد؟
با اینکه هنوزپزشکان متخصص زنان و زایمان دلیل مشخصی برای قرارگیری جنین در موقعیت خلفی پیدا نکرده اند اما این عوامل ممکن است در شکل گیری آن موثر باشد:
شکل بدن مادر
شکل بدن مادر در دوران بارداری می تواند موقعیت قرار گرفتن جنین را تعیین کند. اگر لگن زن باردار باریک باشد، امکان قرارگرفتن جنین در موقعیت خلفی خیلی زیاد می شود ،چون قسمت عقب بدن مادر بزرگ تر است.
فعالیت مادر در دوران بارداری
فعالیت مادر در دوران بارداری نقش مهمی در تعیین موقعیت نوزاد در داخل رحم دارد. فعالیت و تحرک روزانه و ورزش سبک در دوران بارداری از قرار گرفتن جنین در موقعیت خلفی جلوگیری می کند. استراحت و نشستنهای طولانی روی مبل باعث قرار گرفتن جنین در موقعیت خلفی می شود.