با این اوصاف؛ لزوم شناخت از قوانین جاری کشور و همچنین رویه قضایی محاکم قضایی کشور بسیار حائز اهمیت می باشد. یکی از بخش هایی که به دلیل حساسیت های بالا و همچنین به علت سر و کار داشتن، اشخاص در زندگی شخصی شان با این مسائل از اهمیت ویژه ای حقوقی برخوردار می باشد؛ بحث ساز و کار و قوانین مربوط به روابط زناشویی است. حتما می دانید که زن و مرد در طی یک قرارداد حقوقی و شرعی موسوم به عقد نکاح، به صورت قانونی به زوجیت یکدیگر در می آیند و بنا بر مفاد عقد نکاح؛ از مجموعه ای از حقوق و تکالیف نسبت به یکدیگر برخوردار می باشند.
بر همین اساس قانونگذار با صراحت و شفافیت کامل در خصوص حقوق و تکالیف زوجین تعیین و تکلیف نموده است و بالطبع؛ رویه قضایی هر یک از این موارد را وضع نموده است.
یکی از موارد پر اهمیت در خصوص روابط حقوقی زناشویی، بحث طلاق می باشد. همانطور که می دانید؛ طلاق در شرع و قانون از حقوق مرد قلمداد می شود و تنها در صورتی که مرد موافقت نماید؛ حق وکالت در طلاق از جانب وی به زن به اعطا می شود. امروزه به دلایل مختلف، میزان طلاق زوجین در کشورمان افزایش چشمگیری یافته است که از منظر اجتماعی و خانوادگی، موجبات به وجود آمدن مخاطرات و معضلات اجتماعی مختلفی شده است.
بررسی ابعاد مختلف مربوط به آسیب های اجتماعی و شخصی مربوط به موضوع طلاق، نیازمند تحلیل و کارشناسی همه جانبه از جانب صاحب نظران و کارشناسان این حوزه می باشد که بحث پیرامون آن، در این مقاله گروه وکلای یاسا نمی گنجد.
طلاق توافقی چیست؟
همانطور که می دانید؛ موضوع طلاق در ایران از جنبه های زیادی به عنوان یک موضوع مخاطره آمیز و مشکل ساز برای زوجین و خانواده های شان قلمداد می شود. کشمکش ها و جنجال هایی که در پی طلاق زوجین به وجود می آید؛ خسارات مالی و معنوی را برای هر یک از آنها به وجود آورده و به همین دلیل است که موضوع طلاق بسیار بسیار زیان آور به حساب می آید.
راهکاری که در سال های اخیر به طور زیادی مورد استفاده در بحث طلاق قرار گرفته است؛ مبحثی به نام طلاق توافقی نام دارد. در طلاق توافقی زن و مرد در کمال آرامش و به صورت قانونی و شرعی در خصوص حقوق و تکالیف مربوط به عقد نکاح شان به یک توافق و جمع بندی نهایی رسیده و با مراجعه به محاکم قضایی، نسبت به ارائه درخواست طلاق توافقی اقدام می نمایند. در طی طلاق توافقی؛ زن و مرد بر سر مسائلی همچون مهریه، نفقه، حضانت فرزندان، اجرت المثل، حق طلاق و غیره به توافق رسیده و از مخاطرات متداول در مورد روند اجرایی مسائل دوری می نمایند.
در این مطلب می خواهیم به مدت زمان متداول در خصوص سپری شدن روند اجرایی طلاق توافقی در محاکم قضائی ایران بپردازیم…
مدت زمان طلاق توافقی
مدت زمان طلاق توافقی در محاکم قضایی ایران موضوعی تامل برانگیز و حائز اهمیت می باشد که دادگاه های هر شهر و حتی شعب مختلف دادگاه ها، بر حسب تشخیص و نظر خود ؛ مدت زمان طلاق توافقی را متغیر می سازند.
ما شاهد این موضوع هستیم که بسیاری از محاکم قضایی رسیدگی کننده به پرونده طلاق توافقی ، با درنظر گرفتن مشاوره های اجباری زمان بر و همچنین طولانی کردن روند طلاق توافقی، به دنبال این موضوع می باشند که زوجین در طی مرور زمان از خواسته ی شان صرف نظر نموده و اقدام به ادامه زندگی زناشویی خود نمایند. در بسیاری از موارد این راهکار مفید بر فایده واقع شده و زوجین پس از گذشت مدت زمانی، به دلایل مختلفی از تصمیم شان پیرامون طلاق منصرف شده و اقدام به ادامه زندگی مشترک شان می کنند. در بسیاری از موارد؛ موضوع طلاق به حدی جدی و حاد شده است که این راهکار نیز تاثیری بر تصمیم زوجین ندارد.
تعدادی از محاکم قضایی، دادگاه ها و شعب رسیدگی کننده به پرونده طلاق توافقی؛ در کمترین زمان ممکن اقدام به صدور گواهی عدم سازش و جاری ساختن حکم طلاق برای زوجین می نمایند. با این اوصاف نمی توان مدت زمان ثابتی برای سپری شدن روند و رویه قضایی طلاق توافقی در محاکم قضایی ایران متصور شد.
در بسیاری از موارد دیده شده است که روند صادر شدن حکم طلاق توافقی برای زوجین در یک دوره زمانی کوتاه سه الی پنج روزه به اتمام رسیده و به راحتی زوجین اقدام به طلاق توافقی می نمایند ولی در مواردی به دلیل مشاوره های رایگان اجباری و دیگر موارد، شاهد طولانی شدن و قطعاً فرسایشی شدن طلاق توافقی در محاکم قضایی هستیم. طبعا به کار گیری از وکیل طلاق توافقی به کوتاه شدن روند به اتمام رسیدن طلاق توافقی کمک شایان ذکری می نماید.
وکیل طلاق توافقی چه تاثیری در کوتاه شدن مدت زمان سپری شدن روند طلاق توافقی دارد؟
وکیل طلاق توافقی با شناخت کافی از قوانین و مقررات مربوط به مبحث طلاق و همچنین اطلاع از رویه قضایی محاکم قضایی کشور، می تواند بهترین راهکار در جهت کوتاه شدن مدت زمان طلاق توافقی را برای هریک از زوجین انتخاب نماید.
در نظر داشته باشید که در طلاق توافقی ، وکیل قادر است که توافقات و جمع بندی زوجین پیرامون حقوق و تکالیف هر یک را به صورت رسمی به نگارش درآورده و به مرجع قضایی ارائه نماید. با به کارگیری وکیل طلاق توافقی دیگر نیازی به مراجعه حضوری و حاضر شدن زوجین در جلسات رسیدگی در طلاق توافقی نبوده و بخش اعظمی از مراحل قانونی توسط وکیل آنها به انجام می رسد.
بدون شک به کارگیری وکیل طلاق توافقی به میزان زیادی مدت زمان مربوط به به انجام رسیدن پروسه طلاق را کاهش می دهد.
مشاوره اجباری طلاق توافقی
در روزهای اخیر خبری در خصوص تصویب قانون جدید پیرامون مشاوره های اجباری طلاق توافقی و به طور کلی موضوع طلاق در رسانه ها منتشر شده است که به صورت کلی مدت زمان معمول انجام روند طلاق توافقی را دستخوش تغییرات زیادی خواهد کرد. صحبت از دوره های ۴۵ روزه مشاوره های اجباری برای زوجین متقاضی طلاق توافقی می باشد که این موضوع نیازمند بررسی قوانین جدید دارد. حتما با تصویب نهایی قانون مربوط به مشاوره های اجباری طلاق توافقی؛ کارشناسان حقوقی گروه وکلای یاسا، مطلب آموزشی جداگانه ای در خصوص تحلیل و بررسی این قانون خدمت مخاطبان محترم ارائه می نمایند.
منبع: گروه وکلای یاسا