آبشار زیبای پونه زار را باید به عنوان یکی از زیباترین چشم اندازهای طبیعی ایران و استان اصفهان دانست. این آبشار که یکی از دیدنی های طبیعی بسیار جذاب در این استان است، در دره ای زیبا که نام آن هم پونه زار است و در ارتفاعات زاگرس مرکزی قرار گرفته است. در واقع می توان به جدیت گفت که قرارگیری این آبشار در دل این ارتفاعات بیشترین سهم از معروف شدن و زیبایی این جاذبه را بر دوش کشیده است زیرا به آن چشم اندازی فوق العاده زیبا و دیدنی هدیه داده است.
آبشار پونه زار فریدون شهر دارای بیش از ۷۵ متر است. منبع آب گوارایی که از این آبشار سرچشمه می گیرد از چشمه های ارتفاعات زاگرس و آب حاصل از ذوب برف ها و یخچال های قله های سر به فلک کشیده ی ارتفاعات زاگرش نشات گرفته اند و پس از گذراندن مسافتی نه چندان طولانی به رود وهرکان که در اعماق دره های گودِ مناطق کوهستانی متراکم غرب استان اصفهان می ریزد.
معرفی آبشار پونه زار
آبشار پونه زار یکی از زیباترین جاهای دیدنی فریدون شهر است که از چشمه سارهای ارتفاعات زاگرس و آب حاصل از ذوب برف ها و یخچال های قلل سربه فلک کشیده نشئت می گیرد و پس از طی مسافتی نه چندان طولانی به رود وهرگان می ریزد. این آبشار دیواره هایی پوشیده از خزه دارد که زیبایی آن را دوچندان کرده اند.
ارتفاع آبشار پونه زار را حدود ۷۵ متر عنوان کرده و آن را جزو زیباترین و مرتفع ترین آبشارهای ایران قرار داده اند؛ با این وجود، ارتفاع صحیح آبشار حدود ۴۰ متر است. علت نامگذاری این آبشار به وجود گیاهان پونه در مسیر آبشار و اطراف آن مربوط می شود. درختان زرشک وحشی نیز در میانه راه پاکوب آبشار قرار دارند که برای گردشگران جذاب هستند. ضمن اینکه بسیاری از گل های وحشی و دارویی ایران را می توان در کوه های این منطقه و اطراف آبشار پیدا کرد.
آبشار یادشده از چندین سرچشمه تشکیل می شود که یکی از سرچشمه ها در فاصله دو تا سه کیلومتری بالادست آبشار قرار دارد و در میانه راه چند چشمه دیگر به آن اضافه می شود. سرچشمه های مهم دیگری در مسیر پاکوب آبشار واقع شده اند. تمامی این سرچشمه ها دائمی هستند. این آبشار در تمام فصول سال آب دارد و در فصل زمستان یخ می زند. در فضای وسیع بالای آبشار، آب در پهنه ای وسیع در میان سنگ ها پخش می شود و فضایی ایدئال برای پیاده روی روی آب سطحی جاری بر تخته سنگ ها ایجاد می کند.از آنجا که تبلیغ مناسبی درباره آبشار پونه زار انجام نشده است، بسیاری از گردشگران از وجود آن بی خبر هستند.
بهترین زمان بازدید از آبشار پونه زار
اغلب گردشگران و طبیعت گردان در نیمه اول سال برای سفر به آبشار پونه زار راهی این منطقه می شوند؛ با این حال در پاییز که طبیعت رخت هزار رنگ به تن می کند و حتی زمستان که برف و یخبندان می شود، نمی توان از زیبایی آبشار پونه زار و چشم اندازهای اطراف آن چشم پوشی کرد. در صورتی که قصد بازدید از آبشار در فصل زمستان را دارید، با توجه به آب و هوای این منطقه کوهستانی و شرایط جاده مجهز باشید و وسایل لازم را همراه خود ببرید.
در سفر به آبشار پونه زار کجا بمانیم؟
این وسایل را همراهتان ببرید:
در بازدید از آبشار پونه زار باید چند نکته مهم ایمنی را رعایت کنید. اولا به هیچ وجه به لبه های آبشار نزدیک نشوید. لبه های این آبشار سست است و امکان ریزش وجود دارد. زمانی هم که از بالای آبشار به سمت پایی می آیید، حتما مراقب سنگ های سست زیر پایتان نیز باشید. این موضوع به خاطر جنس خاک نرم منطقه است.
اگر هم به صورت خانوادگی به سمت آبشار پونه زار سفر می کنید حتما در نظر بگیرید که دره بالای آبشار با چشمه سارها و درختان انبوه برای یک پیکنیگ گرم و صمیمی مکان خیلی خوبی به حساب می آید. پس وسایل پیک نیک همراه داشته باشید. ولی برای سفر بدون زباله آماده شوید. یعنی با خودتان وسایل لازم برای جمع آوری و برگرداندن زباله هم داشته باشید.
اصفهان آفتاب مستقیمی دارد. پونه زار هم در منطقه با پوشش گیاهی محدود است. برای همین کرم ضد آفتاب و کلاه آفتابی را فراموش نکنید. به خصوص چون ممکن است گول هوای خوب و مطبوع را بخورید و یادتان برود که از پوستتان مواظبت کنید.
مسیر دسترسی به آبشار پونه زار
فریدون شهر در غربی ترین نقطه استان اصفهان و فاصله 180 کیلومتری شهر اصفهان قرار گرفته است. برای رفتن به آبشار پونه زار از خروجی میدان جهاد از فریدون شهر خارج شوید. پس از طی مسیری در حدود 3 کیلومتر به یک دو راهی خواهید رسید که می بایست سمت راست را انتخاب کنید. در این راه از کنار پیست اسکی فریدون شهر نیز خواهید گذشت، پس از 10 کیلومتر رانندگی به روستای چیغورت می رسید. مسیر اصلی جاده را ادامه دهید تا از سمت غرب روستا خارج شوید. پس از خروج از روستا 6.7 کیلومتر دیگر رانندگی کنید تا در سمت چپ خود در پایین دره روستایی را مشاهده کنید که دربند نام دارد. مسیر پر پیچ و خم ادامه راه را 3.9 کیلومتر دیگر ادامه دهید تا در سمت چپ خود تابلوی آبشار پونه زار را مشاهده نمایید.