دشت لار و شقایق های زیبایش در مازندران قرار گرفته. این دشت از سال ۱۳۵۴ پارک ملی اعلام شده. از ۱۳۶۱ هم منطقه حفاظت شده به شمار می رود. دشت لار را در حاشیه دماوند پیدا می کنید. جایی که از تهران چندان هم دور نیست.جنوب این منطقه بخشی از شمیرانات به حساب می آید. شمال و شمال شرقی آن به لاریجان مازندران تعلق دارد. از شمال به نور و از جنوب شرق به ایرا راه دارد. از شرق هم به پلور و بعد کوه دماوند می رسد. پارک ملی لار بسیار خوش آب وهواست. بی دلیل نیست که قدیم ها ییلاق تابستانی پادشاهان بوده. بافت گیاهی و تنوع جانوری آن خیلی جذاب است.
معرفی دشت لار دماوند
دشت لار، یکی از زیباترین و قشنگ ترین دشت های ایران است که در مرز دو استان تهران و مازندران جای گرفته است. این دشت در طول تاریخ به دلیل داشتن آب وهوای خنک و دلپذیر، مناظر تماشایی با گل های زرد و شقایق های قرمز و وجود چشمه سارهای فراوان همیشه مورد توجه قرار گرفته است و از تفرجگاه های ییلاقی شاهان و حاکمان بود. در گذشته، لار بخشی از ناحیه تاریخی قصران از توابع طبرستان به شمار می رفت و با نام دشت لار قصران شناخته می شد.دشت لار جزو مناطق شکار ممنوع و تحت حفاظت محیط زیست است
دشت لار ۷۳ هکتار و ۵۰۰ مترمربع مساحت دارد. این دشت رویایی و دل نواز در سال ۱۳۵۴ به نام پارک ملی ثبت شد و جزو مناطق حفاظت شده سازمان محیط زیست کشور قرار گرفت. بر اساس مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست دشت لار از سال ۱۳۶۱ به عنوان منطقه حفاظت شده اداره می شود و از سال ۱۳۷۰ نیز برخی از مناطق بالغ بر ۵۶ هزار هكتار، جزو منطقه شکار و تیراندازی ممنوع قرار گرفته است.
چه حیوانات و گیاهانی در دشت لار پیدا می شود؟
وسعت این دشت حدود ۷۳ هزار هکتار است. ۳۱ هزار هکتار آن در محدوده پارک ملی قرار گرفته. چشمه های تماشایی، شقایق سرخ قشنگ، گل زرد و زنبق وحشی به آن جلوه دیدنی داده.
اما از زیبایی هایش که بگذریم، گیاهان دارویی و خوراکی فراوانی در پارک ملی لار می رویند. در این دشت کاسنی، گلپر، شیرین بیان، آویشن، بارهنگ و والک پیدا می کنید.در ناحیه دشت لار حیواناتی مثل گرگ، روباه، خرس قهوه ای، آهو، بزمجه، افعی طلایی، قوچ و میش زندگی می کنند. از دیدن عقاب طلایی، شهباز، خفاش و کبک نباید تعجب کنید. ماهی قزل آلای خال دار قرمز یکی از گونه های تحت حفاظت این ناحیه است. از ۱۳۷۰ در بعضی از بخش های دشت لار امکان شکار وجود ندارد؛ چراکه باید از حیوانات حفاظت شود. در فصل بهار که زمان بچه زایی حیوانات است، اجازه ورود ماشین از محدوده محیط بانی داده نمی شود.
دیدنی های دشت لار کدامند؟
طبیعت گردی آن قدرها هم ساده و راحت نیست. دیدنی های مقصد سفر است که باعث می شود دوری راه و پیاده روی طولانی را به جان بخرید. ببینید تا با رفتن به دشت لار چقدر خوش می گذرد.
- دشت لار به دشت شقایق هم معروف است. پس تعجبی ندارد اگر فکر کنیم جذاب ترین منظره آن شقایق های بی شمار ی ست که در خرداد ماه همه جای دشت می رویند.شقایق تنها گل این دشت نیست. گل های زرد و بنفش زمین را رنگ می کنند. از میان شان رود جاری می شود. بالای سرتان آسمان آبی ست. سکوتی دلپذیر همه جا را پر می کند. هر قدر می خواهید تماشا کنید، عکس بگیرید و نفس عمیق بکشید.
- آبشار سفید آب؛ زلال و قشنگ: آبشار سفیدآب یکی دیگر از جاهای دیدنی دشت لار است. این آبشار نزدیک دریاچه سد لار قرار گرفته. صدای دل انگیز شرشر آب زیر آسمان آبی، یکی از صحنه هایی ست که در خاطرتان می ماند. این جا به آبشار قو هم معروف است.
- سد لار؛ باشکوه و تماشایی:در حدود ۷۵ کیلومتری پایتخت، سد لار با رودخانه جذابش قرار گرفته. می توانید یک روز را با منظره دلچسب سد لار بگذارید و از طبیعت اطرافش لذت ببرید.
- رودخانه سفیدآب؛ زیبا و پر آب: از نام رودخانه سفیدآب معلوم است که چه آب زلالی دارد. می توانید ساعتی کنار این رودخانه قدم بزنید. بعد کنارش بنشینید و به صدای گوش نواز آب جاری گوش دهید. اگر خرداد باشد، اطراف تان پر از گل های رنگی ست.
- دریاچه و سد لار: دریاچه و سد لار یکی از دیدنی های دشت پهناور و وسیع لار هستند. البته این سد جزو پارک ملی لار محسوب نمی شود و از جاهای دیدنی استان مازندران به شمار می آید. سد لار در سال ۱۳۶۱ تأسیس شده است که بخشی از آب رود لار را برای مصارف آشامیدنی و کشاورزی به تهران منتقل می کند و باقی آن در منطقه پلور به رود هراز می پیوندد. از آب این سد همچنین برای تولید انرژی برق استفاده می شود. بسیاری از مسافران و گردشگران تعطیلات خود را در کنار طبیعت زیبای دشت لار و دریاچه سد آن می گذرانند و به تفریح و گردش می پردازند. ماهی گیری، قایق رانی، طبیعت گردی و دوچرخه سواری از جمله تفریحات مفرحی است که می توانید در این دریاچه انجام دهید. جالب است بدانید که اولین مسابقه ماهیگیری بعد از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۷۹ در دریاچه سد لار برگزار شد و از سال ۱۳۷۳ همه ساله این گونه مسابقات برگزار می شود. فصل مجاز صید ماهی در دریاچه لار از اول خرداد شروع می شود و تا شهریور ادامه دارد. علاقه مندان برای پرداختن به این تفریح باید پروانه ویژه صید روزانه را از واحدهای محیط زیست قوشخانه، پلور و دلیچای دریافت کنند.
- عشایر دشت لار:در دشت لار عشایر نیز زندگی می کنند و می تواند ساعاتی را نیز در کنار این مردمان مهربان و مهمان نواز سپری کنید و با نحوه زندگی عشایر آشنا شوید. عشایر این دشت از شهر های ورامین و پیشوا استان تهران هستند و دشت لار منطقه ییلاق تابستانی آن ها محسوب می شود.
- تجربه سفر در دشت لار: بدون شک سفر به دشت لار و گردش در دامان طبیعت بی نظیر آن تجربه ای شیرین و به یادماندنی خواهد بود. چنانچه در فصل بهار به این دشت رویایی سفر کنید از تماشای زیبایی های آن به ويژه گل ها و شقایق های قرمز رنگ سیر نخواهید شد و وسوسه می شوید بارها و بارها به این منطقه سفر کنید. تنفس در هوای دلکش و تمیز لار، تماشای مناظر بی بدیل، دیدن منظره فوق العاده و بی نظیر قله دماوند و گشتن در لابه لای علف زارهای این دشت تجربه ای استثنایی و متفاوت را برایتان رقم خواهد زد.