ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

گیربکس اتوماتیک چه مزایا و معایبی دارد؟

  یکشنبه، 29 خرداد 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
گیربکس اتوماتیک چه مزایا و معایبی دارد؟
گیربکس اتومات نیز همانند هر تکنولوژی دیگری با نواقص و معایبی همراه است که باید پیش از انتخاب آن، حتما از آن آگاهی پیدا نمود تا تصمیم گیری درست تری اتخاذ کرد.در این مطلب مزایا و معایب گیربکس های اتوماتیک را بررسی می کنیم.

در حال حاضر صنعت خودروسازی در جهان با سرعت زیاد به سمت استفاده از اتومبیل های دنده اتوماتیک (گیربکس اتوماتیک) می رود، این در حالی است که سیستم های گیربکس اتوماتیک نسبت به نوع معمولی دارای مزایا و فواید فوق العاده زیادی است که بسیاری از این فواید هنوز ناشناخته مانده است.در ادامه برخی از معایب و مزایای گیربکس اتوماتیک را برخواهیم شمرد.

مزایای گیربکس اتوماتیک

بعد از فهمیدن نحوه کارکرد این فناوری به طور مختصر، وقت آن رسیده است که به مزایا و معایب خودروی دنده اتوماتیک بپردازیم. قبل از اشاره به این موارد، گفتن این نکته ضروری است که این مزایا و معایب گیربکس اتوماتیک به صورت کلی عنوان می شود و مختص مارک و برند خاصی در خودروها نیست. در بعضی از مدل ها ممکن است یک یا چند مورد از آنها دیده نشود یا جای آن در دسته بندی عوض شود. ضمن اینکه با پیشرفت هر روزه تکنولوژی، این موارد یا بهبود می یابند و یا جای خود را به موردهایی جدیدتر می دهد.

  • یکی از بهترین احساسات استفاده از گیربکس اتوماتیک این است که اگر راننده همیشه در جاده های پر ترافیک و شلوغ رانندگی می کند، دیگر از تعویض دستی و فشردن مدام ۳ پدال زیر پایش خسته و کلافه نمی شود و پا درد نمی گیرد چرا که اکثر این کارها را این جعبه دنده انجام می دهد.
  • تعویض دنده و سرعت در یک جعبه دنده اتوماتیک بسیار نرم و بدون دردسر انجام می گیرد.
  • از آنجا که عوض شدن دنده بدون دخالت راننده و هوشمند انجام می شود، برای همین همیشه برای این کار بهترین سرعت موتور توسط خود گیربکس انتخاب و در نتیجه استهلاک کم می شود و عمر مفید موتور زیاد می شود.
  • نرمی و اندازه درست و مشخص دور موتور در هنگام تعویض دنده باعث می شود که راندمان و کارایی خودرو و راننده در هنگام رانندگی به بهترین میزان خود برسد.
  • میزان استهلاک و خرابی طبیعی در گیربکس های اتومات به مراتب کمتر از مدل دنده دستی است.
  • جعبه دنده خودروهای اتومات اغلب به صورتی طراحی می شود که فاکتور ایمنی و احتیاط در سرعت در اولویت رانندگی قرار می گیرد.
     گیربکس اتوماتیک

بررسی معایب گیربکس اتومات

خودروهای با گیربکس اتومات در جهت ارائه خدمات بهتر به افراد و مصرف سوخت پایین تر بهترین اختراع انسان در صنعت خودروسازی هستند. گیربکس اتوماتیک به خاطر ایمنی زیادی که برای خودرو به ارمغان می آورد قوانین صنعت تولید خودرو را کاملا دگرگون کرد. مسلما خودروهای با این نوع گیربکس با خودروهای دارای گیربکس دستی تفاوت بسیاری دارند و گیربکس اتومات با مزایا و معایبی همراه است.

گیربکس اتومات در برابر گیربکس دستی مزایایی دارد و در مواردی با ضعف هایی همراه است که عملکرد ضعیف آن را به دنبال دارد. از این رو قصد داریم در این مطلب شما را با ضعف های گیربکس اتومات آشنا نماییم. از آنجا که هر تکنولوژی فاقد نقص و عیب نیست تکنولوژی گیربکس اتومات هم از این حیث جدا نبوده به این ترتیب در انتخاب آن با آگاه شدن از نقاط قوت و ضعفش تصمیم گیری درست تری اتخاذ خواهید کرد.

به طور کلی در ترافیک های متعدد و طولانی شهری استفاده از گیربکس های دستی آزاردهنده بوده و بکارگیری گیربکس اتومات برطرف کننده این معضل خواهد بود. با فراگیر شدن تکنولوژی گیربکس خودکار به جای دستی حتی در برخی خودروهای ملی نیز افراد زیادی علاقمند هستند تا گیربکس دستی ماشین خود را به اتومات تبدیل کنند. که برای این کار باید به مراکز مخصوص آن مراجعه کرد چرا که نصب اشتباه و غیراستاندارد آن مشکلات و هزینه های زیادی را به دنبال خواهد داشت.با وجود این که تبدیل گیربکس دستی به نوع خودکار برای اکثر خودروها امکان پذیر است ولی این کار برای ماشین هایی که دارای مدل اتومات هستند منطقی خواهد بود. چنانچه مدل اتومات خودروی شما توسط شرکت سازنده، تولید شده می توانید نسبت به تبدیل گیربکس دستی به اتومات اقدام کنید. بیشتر افراد رانندگی در نبود پدال کلاچ را جذاب می دانند ولی گیربکس اتومات علی رغم مزایایی مانند تجربه یک رانندگی لذت بخش و راحت با نواقصی هم همراه است.در این نوع گیربکس به خاطر ساختار پیچیده ای که دارد فرایند عیب یابی دشوار می شود. در ادامه مطلب به بررسی مشکلات و ضعف های گیربکس اتومات می پردازیم.

۱. تعویض دنده همراه با تاخیر

از مهمترین معایب گیربکس اتومات به خصوص در سفرهای درون شهری تاخیر در تعویض دنده می باشد. هر چند این زمان خیلی بهبود پیدا کرده ولی در موارد جزئی حتی رانندگان مبتدی متوجه آن می شوند. البته از نظر اکثر کارشناسان، این تاخیر زمانی طبیعی بوده چرا که در گیربکس اتومات، سنسورهای هوشمند باید زمان تعویض دنده را تشخیص داده و وظیفه خود را انجام دهند و این کار را نیز باید سیستم تعبیه شده روی گیربکس اتومات اجرا کند.

۲. وجود ضعف در خلاص بودن دنده

افرادی این ضعف را بهتر متوجه می شوند که در خیابانی پرترافیک یا بزرگراه با خاموش شدن یا خراب شدن اتومبیل روبرو شده اند و برای انتقال خودرو به کنار خیابان صدای بوق های مکرر خودروهای پشت سری را می شنوند بدون این که بدانند راننده مقصر نیست و گیربکس اتوماتیک ضعف دارد. در خودروهای با گیربکس اتومات برای رفتن به حالت دنده خلاص باید خودرو را روشن کرده تا بتوان روی حالت N یا خلاصی قرار گرفت. تاکنون راه حل جامعی برای این ایراد گیربکس اتومات ارائه نشده است.

۳. عوض کردن دنده در دور موتور بالا

یکی دیگر از مشکلات گیربکس اتومات، عوض کردن دنده در دور موتور بالا است. ممکن است به خاطر ماند طولانی در ترافیک، عمر گیربکس یا بالا نبودن ساخت، تغییر بیش از اندازه سرعت، مسافرت طولانی با این مشکل مواجه گردید. این ضعف علاوه بر استهلاک گیربکس به موتور هم فشار می آورد.

۴. کمتر بودن عمر گیربکس

گیربکس اتومات بنا به دلایلی نسبت به نوع دستی بیشتر در معرض خرابی بوده و عواملی مانند ضربه های ناگهانی ناشی از دنده معکوس، تاخیر در تعویض دنده، از کار افتادن سنسورها، درگیری بیش از حد گیربکس در تغییر سرعت، تولید گرمی بیشتر در تایم تعویض دنده، دلایل فنی و … عمر و سلامتی گیربکس های اتومات کاهش پیدا می کند و احتمال خرابی آن بالا می رود. البته شیوه استفاده درست و رسیدگی به موقع می تواند سرعت خرابی گیربکس اتومات را پایین بیاورد.گیربکس اتوماتیک نسبت به گیربکس دستی دارای چرخ دنده و قطعات متحرک زیادتری است. از این رو با کمبود روغن یا عدم بهره گیری از روغن مناسب، اصطکاک قطعات بیشتر شده و در نهایت هزینه های هنگفتی را به دنبال دارد.

۵. تعمیر هزینه بر

از دیگر معایب گیربکس اتومات به هزینه بالای تعمیر آن می توان اشاره کرد. البته این قیمت به دلیل قطعات گران قیمت موجود در دنده اتومات، تعداد کارشناسان و متخصصان کم دنده اتومات در شهرها و کل کشور، دستمزد زیاد تعمیر و تعویض، استفاده زیاد از دنده معکوس، ترافیک و تغییر ناگهانی سرعت بر بالارفتن هزینه های تعمیر گیربکس اتومات تاثیر می گذارند.

۶. مصرف سوخت زیاد

گیربکس اتومات می تواند تا ۲۰ درصد مصرف سوخت را افزایش دهد. به این دلیل که کلاچ همواره درگیر است و دور موتور دائم در نوسان می باشد که موجب می شود موتور دائما کار کند. از سویی به خاطر شتاب کم، راننده مجبور شده بیشتر پدال گاز را درگیر سازد و مصرف خودرو بیشتر می شود. البته در کشورمان با توجه به تحقیقاتی که سازمان بهینه سازی مصرف سوخت انجام داده بیان شده که مصرف گیربکس اتومات فقط ۵-۱۶درصد بیشتر از جعبه دنده های دستی است و در مواقعی حدود ۲ لیتر بیشتر از انواع دستی در هر صد کیلومتر مصرف می کند.

در چه خودروهای می توان گیربکس اتوماتیک را نصب کنیم؟

علی رغم این که تبدیل گیربکس دستی به اتوماتیک برای بیشتر خودروها امکان پذیر است، اما این کار فقط برای خودروهایی که دارای مدل اتومات هستند، عاقلانه خواهد بود.اگر مدل اتومات خودروی شما توسط کارخانه خودروسازی تولید شده است، می توانید نسبت به تبدیل گیربکس مدل دستی آن به اتومات اقدام نمایید.با وجودی که نمی توانیم نسبت به عملکرد حرفه ای آن مطابق با ساخت کارخانه اطمینان داشته باشیم، اما استفاده از مکانیک ماهر و متخصص در این حوزه، که پیش از این تجربه تبدیل گیربکس دستی به اتوماتیک را داشته باشد، اوضاع را بهتر خواهد کرد. اگر گیربکس اتوماتیک غیرفابریک روی خودرو قرار داده شود، درگیری بین پیشرانه خودرو و گیربکس با مشکلاتی همراه شده و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار می دهد.

مراحل نصب گیربکس اتوماتیک بر روی خودرو

لازم به ذکر است که تبدیل گیربکس دستی به اتوماتیک در هر خودرو مختص به همان مدل و برند می باشد. برای این کار لازم است که کل سیستم دنده ها و وابسته های به آن تعویض شوند؛ زیرا عملکرد گیربکس اتوماتیک کاملا متفاوت است.اما فرمول کلی شامل تعویض گیربکس، سیم کشی، سیستم کنترل برق ECU، پولوس ها، دسته سیم، اهرم دنده، رادیاتور، بوستر ترمز، فلای ویل و میل لنگ می شود. در بعضی خودروها به دلیل تغییرات ایجاد شده در سیستم برق خودرو، ایربگ ها نیز باید تعویض شوند.همین طور ممکن است نیاز به جایگزینی قطعاتی مانند پمپ، مبدل گشتاور و چندین قطعه دیگر برای مکان جای دادن و علکرد صحیح جعبه دنده اتومات داشته باشید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ خیر و نعمت بیش از حد در راه است (1 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) علی لاریجانی به دولت پزشکیان پشت کرد؟ (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر) پشت پرده رویداد تلخ دیپلماتیک در لبنان: آن چمدان ها چرا باز شد؟ (1 نظر) پشت پرده شکست عشقی جولانی؛ رهبر 43 ساله تحریرالشام تا حالا چندبار ازدواج کرده؟ (1 نظر) جشن پرشکوه سال نو میلادی در کشور های مختلف/ بازیگران ایرانی و خارجی در تب و تاب سال 2025 بغض مهران مدیری با اشعار عاشقانه و ناب "نیما یوشیج" اشک به چشمانتان می آورد / خشک آمد کشتگاه من... کویر گردی برونا بیانکاردی، همسر نیمار، و ژست گرفتنش کنار شتر/چه خوراکی های خوشمزه ای چیدن رو میز فعال سیاسی اصولگرا: جلیلی باید از سرنوشت تلخ قالیباف درس بگیرد؟! مهران مدیری: مردم دارن همدیگرو تیکه تیکه می کنند / معلومات روابط اجتماعی را اصلاح می کند و به زندگی سالم دست پیدا می کنید+ ویدئو
تیتر امروز   
برنامه هسته‌ای ایران یا جاه‌طلبی پنهان غرب؟ ؛مکرون دوباره ژست قهرمان می‌گیرد!
جریمه‌های سنگین و محرومیت‌های حساس برای تراکتور و نساجی/ شجاع خلیل زاده و سرمربی سرخ پوشان هم محکوم شد!
تصمیم مهم ترامپ درباره استرداد محمد عابدینی با پادرمیانی جورجیا ملونی
درآمد نجومی رونالدو در عربستان بازهم خبرساز شد/ ابرستاره جهان بالاتر از نیمار و بنزما
تجدید خاطرات لیونل مسی با بچه محل های قدیمی/ تعطیلات لذتبخش ابرستاره جهان در آرژانتین+عکس
جنایت باورنکردنی در شمال کشور، فقط بر سر پاکت عروسی
واکنش جنجالی نمایندگان به ادعای آیت الله علم الهدی درباره استخدام جاسوس از مجلس شورای اسلامی!
پشت پرده کشف جسد یک زن در فردیس کرج چه بود؟
سرانجام تلخ و ناگوار دوست پسر بازی یک مادر میانسال!
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز سه‌شنبه 18 دی 1403 + جدول
از بوکسور عاشق تا قصاب کرمانشاهی؛ کسانی که بخاطر غلامرضا تختی خودشان را کُشتند!
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز سه‌شنبه 18 دی 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز سه‌شنبه 18 دی 1403
پالس مثبت ترامپ به چین: می توانیم با هم کنار بیاییم!
زمین لرزه‌ ساعاتی پیش دهرم فارس را لرزاند / اولین تصاویر از خسارت زلزله؛ کمک رسانی به مناطق زلزله زده ادامه دارد
منتخب روز   
بارش برف و یخبندان تاریخ در آمریکا؛ 5 نفر جان باختند / طوفان خطرناک آخرالزمانی آمریکا را درنوردید مهم‌ترین عناوین ورزشی سه‌شنبه 18 دی 1403 در یک نگاه! / استقلال هنوز هم به دنبال علی کریمی (ویدئو) به نام خدا، متخصص قلب هستم/ شیرین زبونی‌های هلیا، دختر طلای سریال «سوجان» اطلاعیه پلیس راهور: بارش برف در جاده‌های 8 استان با کاهش دید و لغزندگی سطح جاده‌ها / رانندگان احتیاط کنید شاخص آلودگی هوا امروز سه شنبه 18 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها خلاقیت خاص و باورنکردنی هنرمند ایرانی در محله‌های قدیمی شیراز غوغا به پا کرد خر واقعی شرک مرد؛ پایان یک عصر برای دانکی محبوب و خاطرات شرک+ عکس با کودکی که از جمع فراریه چه میکنین؟ به زور مجبورش میکنین که با بقیه ارتباط برقرار کنه؟ معماری خیره‌کننده تبریز و آذربایجان؛ آناهیتا درگاهی شیفته این بنای باشکوه و بی‌نظیر شد+ عکس انتقاد تند و تیز ویدا جوان از منتقدین و رسانه‌های رشوه‌گیر و بی‌وجدان/ چاه بر سر راهتون می‌کنید! (ویدئو) محمدرضا شریفی‌نیا و آیفون 16 جنجالی؛ ماجرای جایزه عجیب چیست؟ تصویرسازی میهمانی مجلل شاه هخامنشی براساس کتیبه ها و حکاکی ها/ چه غذاهایی! عجب چیدمانی!
آخرین ویدیو ها