ساعدنیوز
ساعدنیوز

نحوه عملکرد سیستم تهویه هوای خودرو

  دوشنبه، 31 شهریور 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
نحوه عملکرد سیستم تهویه هوای خودرو
در خودروهایی که به سیستم تهویه مطبوع مجهز نیستند میزان خنکی وشدت باد بصورت دستی انجام شده و تا زمانی که خود سرنشین احساس سرما یا گرما نکند این سیستم بصورت یکنواخت فعالیت می کند و میزان دمای کابین را تشخیص نمی دهد

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ،امروزه دیگر تمامی خودروهای تولیدی به سیستم گرمایش و سرمایش مجهز شده اند تا سرنیشنان بتوانند در تمامی فصول از فضای مطبوع کابین لذت می ببرند. اما این سیستم ها پیشرفت های بسیار را تجربه کرده است تا از بیشترین بهره وری در برابر مصرف سوخت برخوردار گردند. کولر خودرو که در روزهای فصل گرم سال به خنک شدن فضای کابین کمک شایانی می کند با درگیر کردن کمپرسورو موتور خودرو مستقیما بر روی مصرف سوخت تاثیر گذار خواهد بود از همین رو مهندسان سعی کرده اند با روش های متفاوت اقدام به کم کردن مصرف سوخت شوند. یکی از این موارد استفاده از سیستم تهویه مطبوع می باشد که بسیاری آن را با کولر خودرو اشتباه می گیرند.

همانند دیگر انواع کولر، سیستم تهویه هوای اتومبیل همان هوای موجود در اتومبیل شما را خنک می کند. نه اینکه هوای جدیدی تولید کند! چطور این کار را می کند؟ به خواندن این مقاله ادامه دهید…

اجزای تشکیل دهنده سیستم تهویه هوای خودرو

بهترین راه برای پاسخ به این سوال که سیستم تهویه هوای اتومبیل چگونه کار می کند این است که اجزای مختلف این سیستم را مورد بررسی قرار دهیم

  • کمپرسور (compressor)

به عقیده بسیاری کمپرسور قلب تپنده سیستم خنک کننده اتومبیل می باشد. همانطور که از نامش پیداست، کمپرسور ماده خنک کننده موجود در کولر ماشین (رفریجرنت) را فشرده (کمپرس) می کند که باعث تغییر حالت آن از گاز به مایع می گردد. کمپرسور بوسیله یک تسمه به میل لنگ متصل می شود. همچنین کمپرسور توان خود را از موتور اتومبیل دریافت می کند. زمانی که شما کولر ماشینتان را روشن می کنید، کمپرسور گاز یا بخار ماده خنک کننده را به سمت چگالنده پمپاژ می کند.

  • چگالنده (condenser)

همانطور که از علوم پایه راهنمایی به خاطر دارید، چگالش یا میعان فرآیندیست که طی آن با خنک شدن سریع یک گاز یا بخار به حالت مایع در می آید. برای مثال بخار آب موجود در هوا طی فرآیند چگالش تبدیل به آب می گردد. انجام این تغییر فیزیکی وظیفه چگالنده است. این جزء یکی از بخشهای شناخته شده در سیستم تهویه هوای یک خودروی مدرن است چراکه چک کردن آن بسیار ساده است. ظاهری بسیار شبیه به رادیاتور دارد و دقیقا جلوی رادیاتور قرار دارد. بنابراین اگر برایتان سوال شده چرا اتومبیلتان دو رادیاتور دارد؟ باید بدانید قطعه جلویی چگالنده ماشینتان است! این وسیله ماده خنک کننده ای (رفریجرنت) که با دما و فشار بالا به صورت بخار از کمپرسور می رسد را مایع می کند.

  • اواپراتور (evaporator)

در میان تمام اجزای سیستم تهویه هوای یک اتومبیل مدرن، اواپراتور تنها بخشی است که درون کابین سرنشینان قرار دارد. دیگر اجزای کولر خودرو در قسمت موتور و زیر کاپوت قرار دارند. اواپراتور مانند یک رادیاتور بسیار کوچک به همراه باله و لوله هایی است. هوای خنکی که از خشک کننده می آید از بین تبخیر کننده مرکزی به جریان می افتد و همزمان با آن هوای درون کابین از طریق مجراهای تعبیه شده به گردش در می آید.

  • دریافت کننده (receiver)

این قطعه، ماده خنک کننده را آماده ورود به تبخیر کننده می کند. این قسمت به عنوان یک مخزن برای ماده خنک کننده عمل می کند در حالی که هر گونه رطوبت را نیز از آن جدا می کند. بسیار مهم است که خشک کن رطوبت را از ماده خنک کننده جدا کند، چرا که در غیر این صورت کریستال های یخی تشکیل شده و باعث انسداد مسیر لوله ها و صدمات مکانیکی به خودرو می شود.

  • شیر انبساط (expansion valve)

شیر انبساط حرارتی، مرز بین قسمت پرفشار سیستم ( شامل: کمپرسور، چگالنده و دریافت کننده است) و بخش کم فشار آن است. همانگونه که از نام آن پیداست، شیر انبساط اجازه افزایش حجم را به مایع خنک کننده پرفشاری که از دریافت کننده-خشک کننده می آید را می دهد. به سبب انبساط کاهش فشار نیز خواهیم داشت.

  • ماده خنک کننده یا گاز (refrigerant)

درحالی که یکی از اجزای مکانیکی سیستم به حساب نمی آید، این ماده حکم خون در جریان را برای مجموعه تهویه هوای خودرو ایفا می کند. بدون آن نمی توان گرما را از سیستم خارج کرد و هوای خنک و مطبوع را به درون کابین و قسمت سرنشینان وارد کرد. در دما و فشار پایین ماده خنک کننده به حالت گاز در می آید و با افزایش دما و فشار حالت مایع به خود می گیرد.

روند خنک کردن هوا در یک سیستم تهویه مطبوع

با دقت به اجزای تشکیل دهنده سیستم تهویه هوای اتومبیل شیوه خنک کردن کابین توسط این تکنولوژی کما بیش واضح است. در اینجا ما سعی خواهیم کرد، مراحل عملکرد این سیستم را به صورت گام به گام توضیح دهیم.

  1. کمپرسور با فشرده کردن و افزایش فشار ماده خنک کننده آن را از حالت گاز به مایع در می آورد.
  2. مایع خنک کننده پرفشار در طول یک سری لوله که در چگالنده قرار دارند به جریان می افتد. این باعث می شود هوای تازه از خارج از خودرو با مایع خنک کننده تماس پیدا کند. از آنجا که چگالنده حاوی مقدار گرمتری از ماده خنک کننده است، یک گرادیان حرارتی بین مایع و هوای تازه شکل می گیرد. اتفاقی که می افتد این است که گرما از مایع به هوای بیرون منتقل می گردد.
  3. ماده خنک کننده وارد دریافت کننده می شود. یک خشک کن رطوبت احتمالی موجود در ماده خنک کننده را خارج می کند. این مرحله باعث خنک شدن دوباره ماده خنک کننده و در عین حال کامل شدن چرخه سیستم خنک کننده می شود.
  4. ماده خنک کننده سرد شده درون لوله باز شو یا شیر انبساط ریخته می شود. این مرحله باعث پایین آمدن فشار مایع و به دنبال آن تسهیل در تبخیر آن می گردد.
  5. مایع خنک کننده با فشار کم در طول اواپراتور به جریان می افتد. هوای داخل کابین سرنشینان به داخل تبخیرکننده کشیده می شود و در قسمت مرکزی آن به جریان می افتد و از آنجا که مایع خنک کننده سردتر است گرمای این هوا به این مایع منتقل می شود. اتفاقی که می افتد ازین قرار است که هوایی که از تبخیر کننده خارج می شود هوای خنک شده است. حال هوای سرد به کمک پره های بادبزن از طریق دریچه ها وارد کابین خودرو شده و در نهایت باعث خنک شدن آن می شود. این پروسه همچنین باعث کاهش رطوبت داخل کابین می شود. در این بین سیستم، رطوبت چگالیده شده را جمع آوری می کند. از آنجایی که ماده خنک کننده حالا گرمتر شده، تبدیل به بخار می شود.
  6. حال ماده خنک کننده که دارای دمای بالا و فشار کم می باشد، دوباره به سمت کمپرسور جریان می یابد تا برای اجرای دوباره این چرخه آماده گردد.

دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (25 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل
چگونه شوهرم را متقاعد به کاری کنم؟ / 9 راهکار برای مطیع کردن همسر
علت اختلاف محمود احمدی ‌نژاد با برادرش بر سر چه بود؟/ تشبیه رابطه احمدی نژاد و مشایی به لیلی و مجنون توسط برادر مرحومش
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 4 دی 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال ابجد روزانه سه شنبه 4 دی 1403
پزشکیان از نسخه جدیدش برای تهران رونمایی کرد: توسعه ممنوع!
فال انبیاء روزانه سه شنبه 4 دی 1403
سقف قیمت دلار در بازار ارز تجاری 64 هزارتومان است
دانلود آهنگ غمگین ویژه پرواز ابدی ژاله علو، مادر مختار در سریال «مختارنامه»/ همدردی ساعدنیوز با درگذشت هنرمند پیشکسوت
فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 4 دی 1403+فیلم
برگزاری 22دومین دوره مسابقات قهرمانی کشوری شیتوریو شوبوکان طی مدت دو روز به میزبانی تهران
بهنام مریدی سرپرست دفتر فنی استانداری خوزستان شد
علی دایی: با من مذاکره نشده ولی قصد بازگشت به فوتبال را ندارم ؛ الان مربی ایرانی برای پرسپولیس بهتر است
منتخب روز   
سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل نکات خانه‌داری/ روش تهیه و نگهداری پودر گشنیز در خانه بدون اینکه به هم بچسبند و گلوله شوند+ میدونین واسه چه غذاهایی مناسبه؟ تصویر دیده نشده از نوه‌های دوقلوی استاد محمدرضا شجریان/ سام و سپهر مثل سیبی که از وسط نصف شدن نوستالژی روز/ پذیرایی ویژه زیزیگولو از دوستاش/ خونه پر شده از زیزگولوهای رنگارنگ😍/ فقط آسی پولیکا گفتن مریم سعادت نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای جذاب آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید انگشتر فیروزه‌ای رهبر معظم انقلاب، یادگاری ماندگار برای پسر شهید سیدحسن نصرالله+ویدیو (ویدئو) محاله این ویدئو از علی ضیا و مادرش رو ببینی و اشک تو چشمات جمع نشه/ امروز، همه آرزوم این بود که مامانمو ببینم