ساعدنیوز
ساعدنیوز

نحوه عملکرد سیستم تهویه هوای خودرو

  دوشنبه، 31 شهریور 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
نحوه عملکرد سیستم تهویه هوای خودرو
در خودروهایی که به سیستم تهویه مطبوع مجهز نیستند میزان خنکی وشدت باد بصورت دستی انجام شده و تا زمانی که خود سرنشین احساس سرما یا گرما نکند این سیستم بصورت یکنواخت فعالیت می کند و میزان دمای کابین را تشخیص نمی دهد

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ،امروزه دیگر تمامی خودروهای تولیدی به سیستم گرمایش و سرمایش مجهز شده اند تا سرنیشنان بتوانند در تمامی فصول از فضای مطبوع کابین لذت می ببرند. اما این سیستم ها پیشرفت های بسیار را تجربه کرده است تا از بیشترین بهره وری در برابر مصرف سوخت برخوردار گردند. کولر خودرو که در روزهای فصل گرم سال به خنک شدن فضای کابین کمک شایانی می کند با درگیر کردن کمپرسورو موتور خودرو مستقیما بر روی مصرف سوخت تاثیر گذار خواهد بود از همین رو مهندسان سعی کرده اند با روش های متفاوت اقدام به کم کردن مصرف سوخت شوند. یکی از این موارد استفاده از سیستم تهویه مطبوع می باشد که بسیاری آن را با کولر خودرو اشتباه می گیرند.

همانند دیگر انواع کولر، سیستم تهویه هوای اتومبیل همان هوای موجود در اتومبیل شما را خنک می کند. نه اینکه هوای جدیدی تولید کند! چطور این کار را می کند؟ به خواندن این مقاله ادامه دهید…

اجزای تشکیل دهنده سیستم تهویه هوای خودرو

بهترین راه برای پاسخ به این سوال که سیستم تهویه هوای اتومبیل چگونه کار می کند این است که اجزای مختلف این سیستم را مورد بررسی قرار دهیم

  • کمپرسور (compressor)

به عقیده بسیاری کمپرسور قلب تپنده سیستم خنک کننده اتومبیل می باشد. همانطور که از نامش پیداست، کمپرسور ماده خنک کننده موجود در کولر ماشین (رفریجرنت) را فشرده (کمپرس) می کند که باعث تغییر حالت آن از گاز به مایع می گردد. کمپرسور بوسیله یک تسمه به میل لنگ متصل می شود. همچنین کمپرسور توان خود را از موتور اتومبیل دریافت می کند. زمانی که شما کولر ماشینتان را روشن می کنید، کمپرسور گاز یا بخار ماده خنک کننده را به سمت چگالنده پمپاژ می کند.

  • چگالنده (condenser)

همانطور که از علوم پایه راهنمایی به خاطر دارید، چگالش یا میعان فرآیندیست که طی آن با خنک شدن سریع یک گاز یا بخار به حالت مایع در می آید. برای مثال بخار آب موجود در هوا طی فرآیند چگالش تبدیل به آب می گردد. انجام این تغییر فیزیکی وظیفه چگالنده است. این جزء یکی از بخشهای شناخته شده در سیستم تهویه هوای یک خودروی مدرن است چراکه چک کردن آن بسیار ساده است. ظاهری بسیار شبیه به رادیاتور دارد و دقیقا جلوی رادیاتور قرار دارد. بنابراین اگر برایتان سوال شده چرا اتومبیلتان دو رادیاتور دارد؟ باید بدانید قطعه جلویی چگالنده ماشینتان است! این وسیله ماده خنک کننده ای (رفریجرنت) که با دما و فشار بالا به صورت بخار از کمپرسور می رسد را مایع می کند.

  • اواپراتور (evaporator)

در میان تمام اجزای سیستم تهویه هوای یک اتومبیل مدرن، اواپراتور تنها بخشی است که درون کابین سرنشینان قرار دارد. دیگر اجزای کولر خودرو در قسمت موتور و زیر کاپوت قرار دارند. اواپراتور مانند یک رادیاتور بسیار کوچک به همراه باله و لوله هایی است. هوای خنکی که از خشک کننده می آید از بین تبخیر کننده مرکزی به جریان می افتد و همزمان با آن هوای درون کابین از طریق مجراهای تعبیه شده به گردش در می آید.

  • دریافت کننده (receiver)

این قطعه، ماده خنک کننده را آماده ورود به تبخیر کننده می کند. این قسمت به عنوان یک مخزن برای ماده خنک کننده عمل می کند در حالی که هر گونه رطوبت را نیز از آن جدا می کند. بسیار مهم است که خشک کن رطوبت را از ماده خنک کننده جدا کند، چرا که در غیر این صورت کریستال های یخی تشکیل شده و باعث انسداد مسیر لوله ها و صدمات مکانیکی به خودرو می شود.

  • شیر انبساط (expansion valve)

شیر انبساط حرارتی، مرز بین قسمت پرفشار سیستم ( شامل: کمپرسور، چگالنده و دریافت کننده است) و بخش کم فشار آن است. همانگونه که از نام آن پیداست، شیر انبساط اجازه افزایش حجم را به مایع خنک کننده پرفشاری که از دریافت کننده-خشک کننده می آید را می دهد. به سبب انبساط کاهش فشار نیز خواهیم داشت.

  • ماده خنک کننده یا گاز (refrigerant)

درحالی که یکی از اجزای مکانیکی سیستم به حساب نمی آید، این ماده حکم خون در جریان را برای مجموعه تهویه هوای خودرو ایفا می کند. بدون آن نمی توان گرما را از سیستم خارج کرد و هوای خنک و مطبوع را به درون کابین و قسمت سرنشینان وارد کرد. در دما و فشار پایین ماده خنک کننده به حالت گاز در می آید و با افزایش دما و فشار حالت مایع به خود می گیرد.

روند خنک کردن هوا در یک سیستم تهویه مطبوع

با دقت به اجزای تشکیل دهنده سیستم تهویه هوای اتومبیل شیوه خنک کردن کابین توسط این تکنولوژی کما بیش واضح است. در اینجا ما سعی خواهیم کرد، مراحل عملکرد این سیستم را به صورت گام به گام توضیح دهیم.

  1. کمپرسور با فشرده کردن و افزایش فشار ماده خنک کننده آن را از حالت گاز به مایع در می آورد.
  2. مایع خنک کننده پرفشار در طول یک سری لوله که در چگالنده قرار دارند به جریان می افتد. این باعث می شود هوای تازه از خارج از خودرو با مایع خنک کننده تماس پیدا کند. از آنجا که چگالنده حاوی مقدار گرمتری از ماده خنک کننده است، یک گرادیان حرارتی بین مایع و هوای تازه شکل می گیرد. اتفاقی که می افتد این است که گرما از مایع به هوای بیرون منتقل می گردد.
  3. ماده خنک کننده وارد دریافت کننده می شود. یک خشک کن رطوبت احتمالی موجود در ماده خنک کننده را خارج می کند. این مرحله باعث خنک شدن دوباره ماده خنک کننده و در عین حال کامل شدن چرخه سیستم خنک کننده می شود.
  4. ماده خنک کننده سرد شده درون لوله باز شو یا شیر انبساط ریخته می شود. این مرحله باعث پایین آمدن فشار مایع و به دنبال آن تسهیل در تبخیر آن می گردد.
  5. مایع خنک کننده با فشار کم در طول اواپراتور به جریان می افتد. هوای داخل کابین سرنشینان به داخل تبخیرکننده کشیده می شود و در قسمت مرکزی آن به جریان می افتد و از آنجا که مایع خنک کننده سردتر است گرمای این هوا به این مایع منتقل می شود. اتفاقی که می افتد ازین قرار است که هوایی که از تبخیر کننده خارج می شود هوای خنک شده است. حال هوای سرد به کمک پره های بادبزن از طریق دریچه ها وارد کابین خودرو شده و در نهایت باعث خنک شدن آن می شود. این پروسه همچنین باعث کاهش رطوبت داخل کابین می شود. در این بین سیستم، رطوبت چگالیده شده را جمع آوری می کند. از آنجایی که ماده خنک کننده حالا گرمتر شده، تبدیل به بخار می شود.
  6. حال ماده خنک کننده که دارای دمای بالا و فشار کم می باشد، دوباره به سمت کمپرسور جریان می یابد تا برای اجرای دوباره این چرخه آماده گردد.

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ترافیک چهره‌های سیاسی کشور در مراسم دامادیِ پسر علی لاریجانی؛ از قدردانی داماد از فرزند رهبر معظم انقلاب به خاطر حضور در مراسم تا چهره شاد علی مطهری به عنوان دایی داماد+عکس (236 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (201 نظر) ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (125 نظر) اقدام قابل تقدیر بازیکن تیم ملی؛ مهدی طارمی هزینه تحصیل دختر دانش آموزی که مدیر از مادرش درخواستی غیرمنتظره کرده بود را برعهده گرفت (119 نظر) خداداد عزیزی: 17 سالم بود آرزو داشتم چلوکباب بخورم؛ واقعا تو یخچالمون هیچی پیدا نمیشد؛ مادرم بخاطر بی پولی فوت کرد / مصاحبه تکان دهنده خداداد+ ویدئو (118 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک میوه فروش بامرام شیرازی حماسه آفرید/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی+عکس (113 نظر) خلاقیت خنده دار مادر شیرازی برای طراحی پرچم ایران روی قرمه سبزی حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس! (87 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (90 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (76 نظر) واکنش تحسین برانگیز هادی چوپان به حمله اسرائیل: شهادت برای مادرمان ایران تسلیت ندارد تبریک دارد/ پرسنل غیور ارتش و نیروی انتظامی شهادت هم رزمتان مبارک! (67 نظر) سحر زکریا: مهران مدیری به جای پول به من چند تا قابلمه داد! مدیری کسی بود که اگر ما سر کار موسیقی گوش می‌دادیم می‌ترسیدیم بیاید و مسخره‌مان کند (66 نظر) آخرین جشن تولد ساده آیت الله هاشمی رفسنجانی با حضور همسرشان در طبقه دوم خانه/ مبلمان راحتی بدون زرق و برق، کیک شکلاتی و زیر میزی هنری زیبا+عکس (64 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (63 نظر) نگاهی به چیدمان شیک و مدرن آشپزخانه سیاه و سفید خانه شاهرخ استخری + ویدئو (45 نظر) علی دایی: اگر مطالباتم را از فدراسیون بگیرم برای اینکه ثابت کنم به این پول نظری ندارم یک یتیم‌خانه می‌سازم؛ زمانی که دانشجو بودم کارگری می‌کردم+عکس (42 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 13 آبان 1403
فال روزانه امروز یکشنبه 13 آبان ماه 1403
صفر تا صد خامه‌ کشی کیک اسفنجی در منزل + با این ترفند سه سوته خامه کشی حرفه ای کن
ایده های حرفه ای و آسان برای چیدمان کمد دیواری رختخواب/نو عروس ها دیگه نگران چیدمان جهازتون نباشین
8 راه کار موثر برای اینکه بعد از جدایی حس بهتری داشته باشید / بپذیرید که همه چیز بین شما تمام شده است!
ترفند تضمینی جلوگیری از سفت و لیز شدن خورشت بامیه + رمز و راز لذیذی این خورشت مقوی
ماجرای صید یک ماهی عجیب الخلقه و ترسناک در بندر انزلی
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 13 آبان ماه 1403
فال ابجد روزانه یکشنبه 13 آبان 1403
مقایسه میزان دارایی هریس و دونالد ترامپ / ترامپ چقدر ثروت دارد؟
فال حافظ با تفسیر روز یکشنبه 13 آبان 1403 + فیلم
5 روغن طبیعی برای درمان شکستگی ناخن در خانه / روش‌های استفاده از روغن برای تقویت ناخن
خانه‌داری یک کدبانو؛ طرز تهیه لواشک خرمالوی خوشمزه و ملس به 3 روش؛ جلوی آفتاب، روی بخاری و داخل فر+ فوت و فن ریز برای نتیجه عالی
فال انبیاء روزانه یکشنبه 13 آبان 1403
نتایج باورکردنی کرکس فضایی و برخورد 2 کهکشان با تلسکوپ "هابل" و "جیمز وب"
منتخب روز   
پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس جزئیات پرونده دختر سارق که هدف او آزادی برادرش از زندان بود / اخاذی به قیمت یک عمر در زندان ماندن با سوادترین روستای ایران کجاست؟ شیائومی 15 معرفی شد/اولین گوشی جهان با اسنپدراگون 8 الیت خانه نورانی معتمدی اصفهان با درهای چوبی ،شیشه های رنگارنگ و دکوراسیون اصیل ایرانی چشمانتان را جلا میدهد جزئیات قتل فجیع مادر و خواهرناتنی توسط دختر تهرانی و نامزدش / جنایتی که در تجریش رخ داد! انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود! حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / جنگ واقعی بین عقرب زهری و تارانتولا پیشنهاد وسوسه‌انگیز دختر جوان، پسر دکوراتیو را راهی زندان کرد پایان گروگانگیری 4 روزه در نقطه صفر مرزی /گروگان 4 روز در اتاقک کامیون زندانی بود سکانس عاشقانه عاشق شدن قباد سر سفره عقد و بی قراری های فرهاد/ بی من چه شیرین می روی من دوستت دارم هنوز + فیلم