سنسور سرعت ، یکی از پارامتر های مهم سیستم های موتوری سرعت خودرو است و وظیفه سنجش سرعت درخودروهای امروزی را سنسور سرعت برعهده دارد . این سنسور باداشتن یک پایه خروجی می تواند بصورت پالس ،اطلاعات مربوط به سرعت لحظه ای خودرو را به ecu ارسال کند .معمولاٌ محل قرارگیری این سنسور در خودرو های انژکتوری از جمله ۲۰۶ روی دیاق دیفرانسیل و درست بر روی دنده کیلومتر است.این دنده دقیقاٌ بروی شفت خروجی گیر بکس نصب شده و وظیفه آن به عنوان یک واسطه ،امکان نمونه برداری از سرعت پلوس ها یا همان سرعت خودرو است.این سنسور همیشه درحال کار بوده وبا دنده کیلو متر در ارتباط است .
وظیفه سنسور سرعت خودرو چیست ؟
- سرعت خودرو را نمایش می دهد
- دور موتور را در هنگام حرکت ثابت نگه می دارد
- نوسان خودرو را کاهش می دهد
- به عملکرد بهتر موتور کمک می کند
- به شتاب بهتر خودرو کمک می کند
- نسبت دنده را برای چرخ دنده های درگیر مشخص می کند
نحوه عملکرد سنسور سرعت
این سنسور بدین صورت است که با چرخش دنده پینیون ،سنسور توسط دنده کیلو متر پالس هایی به ECU میفرستد . به کمک پالسهایی که ECU دریافت می کند سرعت خودرو محاسبه میشود.اصولا سنسور سرعت در سرعت های بالاتراز۲کیلومتردر ساعت درهردورگردش میل لنگ ۸ پالس ارسال کرده و ECU ازاطلاعات آن برای بدست آوردن پارامتر های زیر استفاده می کند :
- درک سرعت خودرو و نمایش آن
- فهمیدن دنده درگیرشده در خودرو
- تصحیح دور آرام هنگامی که خودرو درحال حرکت است (وقتی خودرو در حال حرکت است هوای ورودی خودرو از طریق دریچه گاز تامین می شود و با رها کردن پدال دریچه گاز بسته شده و هوای ورودی از طریق استپر تامین می شود )
- بهینه کردن شتاب خودرو
- کاهش مکث های خودرو
تعمیر یا تعویض سنسور سرعت
با تشخیص و تایید وجود مشکل در سنسور سرعت، خودرو را به وسیله جک های مخصوص بالا برده می شود.سنسور سرعت بر روی شفت خروجی گیربکس به دیفرانسیل قرار دارد، آن را از آن بخش جدا کرده و سنسور جدید را در محل جاگذاری می شود.با اتمام این عملیات ماشین را از روی جک پایین آورده می شود و خودرو برای اطمینان از عملکرد درست و مناسب سنسور در جاده مورد آزمایش قرار می گیرد.سنسور سرعت خودرو خود را در صورت آسیب دیدن تا حد امکان سریعا تعویض کنید تا از آسیب های بیشتر به خودرو جلوگیری کنید. سنسور سرعت همچنین ضد قفل ترمز را نیز کنترل می کند و به همین دلیل رانندگی با سنسور سرعت آسیب دیده منجر به عملکرد نامناسب سیستم ABS می شود که احتمال تصادف به دلیل ترمز نداشتن را افزایش می دهد.
علائم خرابی سنسور سرعت
- از کار افتادن کیلومتر شمار
- درست کارنکردن سرعت سنج خودرو
- عملکرد نامناسب کروز کنترل
- وجود مشکل در هنگام تعویض دنده
- پریدن دنده از طرف گیربکس
- ماشین به هنگام در جا کار کردن هرزگردی داشته باشد
- تولید صدای نامناسب خودرو به هنگام کار کردن و یا افت ناگهانی قدرت خودرو
- کم شدن بازده سوخت
- روشن شدن چراغ چک موتور و یا سیستم ضد قفل ترمز
اثرات خرابی ظاهری سنسور سرعت در روی خودرو
با توجه به عملکرد اعلام سرعت خودرو ECU برای اعمال درپارامترهای پاشش وجرقه درصورت خرابی این سنسوردرمواردی خودرو نسبت به تغییرات سرعت ویا نسبت به سرعت های بالا یا پایین حساس شده و اثرات زیر را برجامی گذارد:
- خاموش شدن موتور درهنگام رها کردن گاز در موارد خاص ( بخصوص پشت چرغ قرمز )
- بد کار کردن موتور در سرعتهای بالا که با افزایش سرعت بیشتر می شود.
- در خورو ۲۰۶ همان طورکه گفته شد آمپر cable less است لذا خرابی و عدم کارکرد سنسور سرعت موجب ازکارافتادن سرعت سنج می شود.
با توجه به محل خاص قرارگیری این سنسور که در روی شفت خروجی گیربکس است می توان نتیجه گرفت که این دستگاه در دور آرام خودرو که ایستاده است ،هیچ گونه اثری درکارکرد موتور نداشته پس بنابراین اگر در دور آرام موتور مشکلی وجود داشته باشد به دنباله خرابی سنسور سرعت نباشید.