اگر دانشجو باشید مخصوصا در مقاطعی که باید در انتهای دوره پایان نامه یا رساله ارایه دهید به واژه هایی گاها پرطمطراق بر می خورید که بسیار استفاده می شوند ولی می تواند کمی معنا و کاربرد آن ها برای افراد گنگ باشد. یکی از این واژه ها پروپوزال است که همه افرادی که قصد نوشتن و ارایه رساله یا پایان نامه دارند به این کلمه برخورد خواهند کرد. ساعدنیوز در این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که پروپوزال چیست و قصد دارد که شما را با پروپوزال و معنای آن بیشتر آشنا کند.
تعریف پروپوزال
بسیاری از دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی واژه پروپوزال را زیاد شنیده اند ولی ممکن است که معنای آن را ندانند و کاربردش و به دلیل استفاده از آن آگاهی نداشته باشند. بدین منظور شاید اولین گام برای نوشتن پروپوزال این باشد که با این وازه بیشتر آشنا شویم و بدانیم که پروپوزال چیست.
پروپوزال طرح تحقیقی است که قصد انجام دادن آن را دارید و می توان گفت که مهمترین و اصلی ترین اقدامی است که باید در ابتدای شروع تحقیق و نوشتن پایان نامه خود انجام دهید. باید به این نکته اشاره کنیم که طرح تحقیق یا همان پروپوزال اصل تحقیق شما نیست. پروپوزال طرح اولیه و طرح پیشنهادی شما از تحقیقی است که می خواهید انجام دهید. بدین معنا که شما طرح و ایده تحقیق خود و شیوه ای که می خواهید آن را انجام دهید در پروپوزال توضیح داده و توسط آن به دانشگاه ارایه می دهید.
شاید با مثال ساده ای بتوان پروپوزال و اهمیت آن را بیشتر توضیح داد. اگر تحقیق شما را به منزله ساخته شدن یک بنا و ساختمان در نظر بگیریم که شما به عنوان محقق مهندس آن هستید. پروپوزال یا طرح تحقیق به منزله طرح اولیه ساختمان است که توسط شما طرح و نقشه آن ترسیم می شود و به صورت نقشه و ماکت ارایه می شود و اگر توسط مهندس خبره دیگری مورد بررسی قرار گیرد وی می تواند شکل نهایی ساختمان و نتیجه نهایی آن را در ذهنش ترسیم کند. پروپوزال هم دقیقا همین نقش را ایفا کرده و طرح اولیه تحقیق شماست که بنیادهای پژوهشتان در آن توضیح داده شده است و اهل فن با نگاه در آن می توانند ذهنیت کلی از تحقیق و نتیجه ی نهایی که به دنبال آن هستید پیدا کنند.
اگر چه که انتخاب موضوع و فرایند تحقیق در پروپوزال می تواند به راحتی و در زمان کوتاهی صورت بگیرد ولی بنا به آن چه که گفته شد این طرح تحقیق به منزله نقشه محاسباتی و نقشه راه تحقیق و پژوهش شما عمل کرده و اگر با دقت و کاملا علمی تنظیم شده باشد محقق در مراحل پژوهش خود دچار سردرگمی نخواهد شد و مشکل اساسی برایش پیش نخواهد آمد. به عبارتی بهتر پایه های کار خود را محکم بنا کرده که باعث می شود در مراحل بعدی بهتر و با اطمینان تر به پیش برود.
عبارتی وجود دارد که اگر پژوهشگر و محققی طرح تحقیق یا پروپوزال خود را با دقت و درست تنظیم کرده باشد بیشتر 50 درصد مسیر نوشتن رساله یا پایان نامه خود را طی کرده است و این گفته بیراه هم نیست.