به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز، دونالد ترامپ جمهوریخواه که تنها چند روز دیگر بهصورت رسمی در کاخ سفید به قدرت میرسد؛ هنوز نیامده از تصمیم خود برای تصرف پاناما و گرینلند پرده برداشته است. هر دوی این مناطق سرزمینهایی مستقل و با قلمروی مشخص هستند.پس از این اظهارات، اریک ترامپ، پسر رئیسجمهور منتخب آمریکا به شوخی با انتشار تصویری در ایکس، سه منطقه کانادا، جزیره گرینلند و کانال پاناما را در سبد خرید پدرش از آمازون نشان داد.رئیسجمهور تاجرپیشه آمریکایی با بازپسگیری پاناما و به قول خودش خرید گرینلند، یک هدف مهم را دنبال میکند: ترامپ برای آیندهای آماده میشود که تغییرات آبوهوایی این دو منطقه را بیشازپیش دستخوش تغییر میکند.
یکی از وجوه مشترک گرینلند و پاناما این است که هر دوی این مناطق، به طور قابلتوجهی تحتتأثیر تغییرات آبوهوایی قرار دارند بهگونهای که چالشهای بزرگی را برای کشتیرانی و تجارت جهانی در آینده ایجاد میکنند. بیهوده نیست که ترامپ پاناما و گرینلند را برای امنیت ایالات متحده حیاتی توصیف کرده و به دنبال دستیابی به این مناطق است.به دلیل گرمشدن دما، حدود 11000 مایل مربع از صفحات یخی و یخچالهای طبیعی گرینلند در طول سه دهه گذشته، ذوب شدهاند؛ یعنی بهاندازه وسعت منطقهای مثل ماساچوست آمریکا. ذوب یخها میتواند پیامدهای جدیای برای جهان ایجاد کند و تا 23 فوت(7 متر) سطح دریا را افزایش دهد اما یک اتفاق مهم و بزرگ دیگر را هم رقم میزند: فرصت حفاری نفت و گازعقبنشینی یخهای گرینلند میتواند مناطقی را برای حفاری نفت و گاز و مکانهایی برای استخراج مواد معدنی حیاتی باز کند. از سوی دیگر، بر اساس گزارش اخیر شورای قطب شمال، با کاهش یخ دریا، ترافیک کشتیها در قطب شمال طی دهه گذشته 37 درصد افزایش یافته است. ذوب بیشتر یخها، میتواند مسیرهای تجاری بیشتری را باز کند.
گرچه ترامپ تغییرات اقلیمی و آبوهوایی را یک فریب توصیف کرده است اما مشاور امنیت ملی سابق او، رابرت سی اوبراین، روز یکشنبه در مصاحبه با فاکس نیوز، تغییرات آبوهوایی را یکی از عوامل علاقه ترامپ به تصاحب گرینلند برشمرده است. او به فاکس نیوز گفت: «گرینلند بزرگراهی است که از قطب شمال تا آمریکا شمالی و تا ایالات متحده امتدادیافته است». وی ادامه داد: «این کانال از نظر استراتژیک برای قطب شمال که میدان نبرد حیاتی آینده به شمار میرود؛ بسیار مهم است زیرا با گرمتر شدن آبوهوا، قطب شمال به مسیری تبدیل میشود که ممکن است امکان استفاده از کانال پاناما را کاهش دهد.»دنیس هوگان، استاد دانشگاه هاروارد هم در مقاله خود در روزنامه نیویورکتایمز تأکید کرده است که دلایل دیگر مطرح شده توسط ترامپ از جمله بالارفتن تعرفههای تجاری پاناما و همچنین نفوذ چین، دلایل اصلی پشت این کار نیستند.وی تصریح کرده است که جاهطلبیهای توسعهطلبانه ترامپ در مورد پاناما و گرینلند، به یک حقیقت بزرگتر اشاره میکند: «در دنیایی که به طور فزایندهای به زنجیرههای تأمین گسترده در سراسر جهان وابسته است؛ تسلط بر لجستیک (تأمین کالا، حملونقل و انبارداری) بهنوعی به معنای امنیت اقتصادی است».این استاد دانشگاه تأکید کرده است که رئیسجمهور منتخب آمریکا با بازپسگیری پاناما به دنبال تضمین دسترسی این کشور به این کانال مهم در تجارت بینالمللی است و از سوی دیگر با گرفتن گرینلند، حضور ایالات متحده را در ورودی گذرگاه شمال غربی که در آینده از میان یخهای در حال ذوب قطب شمال باز میشود؛ تضمین میکند. هوگان تأکید کرده است که ترامپ به دلیل وجود رقابتهای بینالمللی به دنبال تصرف، کنترل و به انحصار درآوردن مسیرهای دریایی است.
برای پیگیری اخبار سیاسی اینجا کلیک کنید.