گیاهان آپارتمانی اعم از گیاهان آپارتمانی مقاوم به گرما و گیاهان آپارتمانی مقاوم به سرما، به سطح رطوبتی بالاتر از آنچه که در محیط خانه تشکیل می شود برای رشد و نمو خود نیاز دارند با این حال در فصل زمستان با توجه به آنکه از سیستم های گرمایشی برای افزایش دمای خانه استفاده می شود رطوبت موجود در فضای خانه به شدت کاهش می یابد به طوری که درصد این رطوبت، پایین تر از آستانه ی تحمل گیاه آپارتمانی شما خواهد شد از این رو در این مقاله به معرفی چند روش تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی می پردازیم تا با افزایش به موقع رطوبت خانه بتوانید فضای دلپذیر تری را برای گیاه یا گیاهان خود ایجاد کرده و از شادابی و رشد حداکثری آنها نهایت لذت را ببرید، تا پایان مقاله همراه ما باشید.
چرا ایجاد رطوبت گیاهان آپارتمانی اهمیت دارد؟
گیاهانی که از اقلیم های خود جدا شده اند و به عنوان یک گیاه آپارتمانی به خانه و محل کار ما راه پیدا کرده اند، به رطوبت کافی نیاز دارند. رطوبتی که می تواند حدود ۲۰ تا ۶۰ درصد باشد و وقتی این رطوبت تامین نمی شود، به گیاه استرس و شوک وارد می شود. این استرس مکانیسم های طبیعی گیاه را مختل می کند و روند حیات آن را با مشکلاتی روبرو خواهد کرد. مثلا گیاه نمی تواند شاهد تولد برگ های جدیدی باشد و یا گل نمی دهد. علاوه بر این، عدم تامین رطوبت می تواند زندگی گیاه را نیز به خطر بیاندازد. یعنی اگر رطوبت گل آپارتمانی تامین نشود، گیاه کم کم می میرد و نمی توان آن را نجات داد. به همین دلیل باید روش هایی را برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی بدانید و آنها را به کار ببندید.
2 نکته در مورد تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی
- اگر در آب و هوای گرم و مرطوب زندگی می کنید، گیاهان تان به رطوبت ۳۰ تا ۵۰ درصد در داخل خانه نیاز دارند و چون آب و هوای محل زندگی تان مرطوب است تا حد زیاد رطوبت مورد نیاز گیاهان شما تامین خواهد شد، اما اگر در آب و هوای سردتر و خشک تر زندگی می کنید، لازم است برای تامین رطوبت گیاه یا گیاهان خود اقدام کنید.
- خواستگاه بسیاری از گیاهان آپارتمانی، جنگل های مرطوب است، به همین خاطر این گیاهان محیط نسبتا گرم (بالای ۷ درجه سانتی گراد) و مرطوب (رطوبت ۴۰ تا ۶۰درصد) را دوست دارند که این مقدار خیلی بیش تر از رطوبت موجود در بیشتر خانه های ماست. مخصوصا در فصل زمستان که بخاری و وسایل گرم کننده روشن هستند و هوا را خشک می کنند. پس ضروری است که مقدار رطوبت هوا را برای گیاهان مان در حد قابل قبولی نگه دارید.
چگونه بفهمید که گیاهان تان به چه مقدار رطوبت نیاز دارند؟
به طورکلی بیشتر گیاهان خانگی در هوای خیلی خشک و بدون رطوبت آسیب می بینند. ازاین رو باید نسبت به تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی حساس باشید. برای اینکه بدانید گیاه شما چقدر به رطوبت نیاز دارد، توجه به برگ های گیاه تان کمک زیادی به شما می کند؛ به طوری که گیاهانی که برگ های ضخیم و گوشتی دارند، مقاومت بیشتری نسبت به خشکی هوا خواهند داشت و به همان نسبت گیاهان با برگ های نازک و ظریف کم ترین مقاومت را نسبت به خشکی و کمبود رطوبت دارند.
نشانه های کاهش رطوبت (تنش رطوبت) در گیاهان
- اگر لبه ها و حاشیه برگ های گیاهان ، تغییر رنگ داده و رنگ آنها قهوه ای شود ، نشانه ای از تنش رطوبتی گیاه است.
- یکی دیگر از علائم مهم تنش گیاهان ، پژمرده شدن آنهاست !
- اگر مشاهده کردید که شکوفه های گیاهان به مدت طولانی است که رشد نکرده اند و در یک اندازه مشخصی قرار دارند ، نشانه ای از تنش رطوبتی آنهاست.
- گاهی اوقات پیش می آید که گیاهی که به تازگی شکفته و گل داده است ، ناگهان گل های آن خشک می شود . این علامتی از تنش رطوبتی گیاه است.
- اگر دیدید که شکوفه های گیاه یکی پس از دیگری بدون باز شدن به زمین میریزد ، باید بدانید که مشکل از عدم وجود رطوبت هوای کافی برای گیاه است.
نشانه های رطوبت بیش از اندازه ی هوا
- کپک خاکستری یا سفیدرنگ روی ساقه ها ، گل ها و برگ های گیاه می نشیند.
- برگ و ساقه های گیاه نرم و کمی زردرنگ شده و پوسیده می شوند.
- در رطوبت خیلی زیاد، لکه های سیاه روی برگ ها به وجود می آید.
اگر گیاه تان دچار علائم بالا شد بهتر است هرچه سریع تر به آن رسیدگی کنید و اجازه ندهید که علایم بیماری یا مشکل بیشتر شود.علاوه بر نشانه ها دو ابزار کاربردی نیز وجود دارد که می توانید برای تشخیص رطوبت گیاه استفاده کنید، یکی رطوبت سنج یا نم سنج است که رطوبت هوای اطراف گیاه را تشخیص می دهد و دیگری رطوبت سنج مخصوص خاک است که میزان آب داخل خاک گلدان را اندازه گیری می کند.
کاهش رطوبت محیط برای رشد گیاه
بعضی از گیاهان آپارتمانی به رطوبت کمتری احتیاج دارند برای کاهش رطوبت محیط روش های زیر را به کار ببرید.
تهویه هوا
اگر رطوبت هوا بیشتر می باشد، اجازه دهید هوا در جریان باشد و پنجره ها را باز کنید تا از میزان رطوبت کاسته شود.
جابجایی گیاهان
گیاهان را به مکانهای خشک تر در منزل ببرید. حتی اگر برای چند ماه در طول زمستان باشد.
دستگاههای رطوبت گیر
اگر مراحل فوق به کاستن رطوبت کمک نمی کند. از دستگاههایی که رطوبت محیطی را کاهش می دهند، استفاده کنید تا گیاهانی شادابتر داشته باشید. هم چنین قارچها و کپک هایی که بر روی دیوار ها و سقف ها رشد کرده اند را از بین می برد.
روش های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی
روش های زیادی برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی در فضای بسته مثل خانه وجود دارد. ما مفیدترین آن ها را انتخاب کرده ایم که متناسب با شرایط منزل و بودجه ی مدنظرتان می توانید روش های مناسب را انتخاب کنید و گیاه خود را همیشه شاداب نگه دارید.
1. برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود، آن ها را آب پاشی یا غبارپاشی کنید
یکی از راه های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی غبارپاشی یا مه پاشی گیاه تان است. برای تامین رطوبت گیاه آپارتمانی خود از روش غبارپاشی با استفاده از یک اسپری آب پاش، اطراف گیاه خود را آب پاشی کرده و رطوبت هوای اطراف گیاه خود را بالا ببرید. تاثیر این کار موقتی است. در واقع بسته به نوع گیاه و مقدار خشکی محیط، باید چند بار در روز این کار را تکرار کنید تا یک محیط مرطوب واقعی برای گیاه تان درست کنید.نکته مهمی که در این باره باید درنظر داشته باشید این است که یادتان باشد هیچ وقت روی گیاهانی که برگ های پرزدار دارند، آب اسپری نکنید. گیاهانی مثل بنفشه ی آفریقایی، برگ بیدی بنفش، گیاه پیچان بر یا استرپتوکارپوس از جمله گیاهانی هستند که نباید روی برگ هایشان آب بپاشید. چون پرز روی برگ ها آب را در خودش نگه می دارد و باعث ایجاد بیماری و لکه روی برگ های آن ها می شود.
همچنین یادتان باشد که برای اسپری آب از آب باران، آب مقطر یا جوشانده استفاده کنید که رسوب نداشته باشد. بهتر است در هنگام اسپری کردن آب روی گیاه، آن را در سینک ظرف شویی، حمام یا فضای باز در سایه بگذارید تا قطرات ریز آب باعث خرابی کفپوش و وسایل چوبی منزل تان نشود.
2. آب و هوای جنگل را شبیه سازی کنید!
یکی دیگر از روش های تامین رطوبت گیاه یا گیاهان آپارتمانی تان قرار دادن آن ها درکنار یکدیگر است. گیاهانی که کنار هم قرار می گیرند، رشد بهتر و شادابی بیش تری نسبت به گیاهان تنها دارند. براین اساس می توانید گیاهان خود را کنار هم بگذارید تا رطوبت شان را حفظ کنند. روش دوم این است که اگر برایتان امکان دارد یا فضای بزرگی دارید، یک ظرف آب یا آب پاش کوچک پر از آب در وسط بگذارید و گلدان هایتان را دورش بچینید.
3. جزیره درست کنید!
برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود می توانید یک جزیره درست کرده و تا مدت زیادی رطوبت گیاهان زیبایتان را تامین کنید. کافی است مقداری شن و سنگریزه ی تمیز را در سینی یا زیرگلدانی بزرگی بریزید طوری که کف آن را بپوشاند. سپس مقداری آب به آن اضافه کنید. در نهایت نیز گلدان ها را روی سنگریزه ها قرار دهید.فقط یادتان باشد به اندازه ای آب در ظرف بریزید که آب از سنگریزه ها بالا نیاید و با کف گلدان در تماس نباشد، چراکه اگر کف گلدان با آب به صورت مستقیم تماس داشته باشد، گیاه تان به مرور زمان از بین می رود. شن و سنگریزه گلدان را بالای سطح آب نگه می دارند تا ریشه های گیاه به طور مداوم با رطوبت تماس نداشته باشند. با گذشت زمان و بخارشدن آب از سینی، رطوبت مورد نیاز گیاه تان تامین می شود. هروقت که مقدار آب آن کم شد به آن آب اضافه کنید.
4. از دستگاه بخور برای تامین رطوبت گیاه یا گیاهان آپارتمانی خود استفاده کنید
دستگاه بخور یکی از بهترین و آسان ترین راه های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی در درازمدت است. دستگاه بخور و رطوبت ساز علاوه بر گیاهان، برای سلامتی پوست و دستگاه تنفسی خودتان نیز بسیار مناسب است و میزان رطوبت داخل خانه را مخصوصا در فصل های زمستان و تابستان افزایش می دهد.دستگاه بخور برای گیاهان رطوبت دوست مثل کالاتیا، مارانتا، گیاه هوازی یا تیلاندزیا، سرخس و خزه بسیار عالی است. اگر برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود نگران آسیب زدن رطوبت به وسایل منزل تان هستید، دستگاه بخور را در جای بلندی بگذارید و آن را مستقیما روی زمین قرارندهید.
راهنمای خرید دستگاه بخور برای تامین رطوبت گیاه آپارتمانی
- دستگاه بخور یا رطوبت ساز با سایز مناسب را انتخاب کنید. معمولا فروشندگان، دستگاه های بخور را متناسب با بزرگی فضایی که قرار است دستگاه در آن مورد استفاده قرار بگیرد، طبقه بندی می کنند. پس حواستان به این نکته باشد. مطمئنا یک دستگاه بخور رومیزی نمی تواند جوابگوی یک سالن بزرگ صدمتری باشد.
- دستگاه بخوری را انتخاب کنید که به راحتی تمیز شود و قطعات قابل شست وشوی آن، به راحتی جدا شوند.
- میزان صدا و نور دستگاه را درنظر داشته باشید. اگر دستگاه را در فضای مشترک یا اتاق خواب می گذارید و در هنگام شب استفاده می کنید، این نکته مهم را باید درنظر داشته باشید. واقعیت این است که صدای دستگاه بخور برای خیلی از افراد ناراحت کننده است. هم چنین خیلی از مدل های دستگاه های بخور دارای لامپ هستند که نمی شود آن را خاموش کرد. اگر نداشتن نور برایتان مهم است از انواع بدون لامپ یا با محفظه ی پوشیده انتخاب کنید یا اینکه دور مخزن را با چسب سیاه رنگ بپوشانید.
5. برای تامین رطوبت گیاهان یا گیاه آپارتمانی خود را به حمام ببرید!
در طول فصل زمستان به صورت هفتگی گیاهان را بشویید. گیاهان شما نه تنها از این رطوبت لذت می برند بلکه تمیز و براق هم می شوند. برای شستن گیاهان حتما از آب ولرم به مدت ۳۰ ثانیه استفاده کنید. این روش تاثیر زیادی در رشد و سلامتی گیاهان تان دارد. در واقع حمام از مرطوب ترین جاهای خانه است و بخاری که از دوش آب گرم و وان آب داغ بلند می شود، محیط طبیعی را برای گیاهان به وجود می آورد.اگر هم حمام خانه تان نور و فضای کافی دارد، برای تامین رطوبت گیاه آپارتمانی رطوبت دوست خود، آن را به داخل حمام ببرید.
6. محیطی شبیه به تراریوم برای گیاهان تان درست کنید
تراریوم یا باغ شیشه ای ظرفی نیمه باز یا دربسته است که گیاهان مینیاتوری، خاص و اغلب رطوبت دوست در داخل آن رشد می کنند. درواقع حباب شیشه ای که تیلاندسیا یا گیاه هوازی را داخل آن می گذارید، فقط به دلیل زیبایی و جذاب تر شدن گیاه نیست، بلکه محیط بسته ای را برای نگه داشتن رطوبت گیاه ایجاد می کند.از همین موضوع می توانید استفاده کرده و برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود، محیطی شبیه تراریوم را به سادگی و با استفاده از یک کیسه پلاستیکی درست کنید. به این شکل که گلدان را با یک کیسه پلاستیکی بپوشانید، طوری که پلاستیک با شاخ و برگ گیاه در تماس نباشد.
پیشنهاد ما این است که برای گیاهان حساس و رطوبت دوست مثل سرخس تراریوم درست کنید. یک درپوش شیشه ای متناسب با اندازه ی گیاه و گلدان بخرید و روی آن بگذارید. درپوش شیشه ای از بخارکردن آب جلوگیری می کند و محیطی مرطوب و عالی برای گیاه تان درست می کند. علاوه بر درپوش می توانید با خلاقیت خودتان از آکواریوم های استفاده نشده یا بطری های شیشه ای بزرگ هم استفاده کنید.
نکات پایانی برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی
- برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود علاوه بر روش های بالا، آن ها را در جاهای مرطوب تر خانه گذاشته و از نقاط گرم منزل دور نگه دارید. آشپزخانه، حمام و دستشویی و اتاق شست وشوی لباس معمولا رطوبت بیش تری نسبت به بقیه ی اتاق های منزل دارند. بنابراین اگر این مکان ها در خانه شما نور مناسب دارند، می توانید گیاهان خود را در این مکان ها نگهداری کنید.
- گیاهان را در فصل زمستان نزدیک بخاری، شوفاژ، شومینه و منابع گرمازا نگذارید. گرما نه تنها باعث از بین رفتن گیاه می شود، بلکه این نقاط از خشک ترین نقاط خانه هستند و باعث می شوند که گیاهان شما رطوبت شان را به سرعت از دست بدهد.
- اگر سیستم گرمایشی منزل تان گرمایش از کف است، در فصل زمستان گیاهان را مستقیما روی کف زمین نگذارید. چراکه گرما باعث آسیب رساندن به آن ها می شود. برای جلوگیری از این آسیب گرمای کف خانه به گیاهان تان، بهتر است از میز یا سکوی کوتاه برای گذاشتن گلدان ها استفاده کنید.
- گیاهان را نزدیک در ورودی یا راهرو و پنجره ای که همیشه باز می شود نگذارید، چون جریان هوا به سرعت رطوبت خاک و گیاه را از بین می برد.