هر چند که استفاده از انواع لنز چشم سابقه ای چند دهه ای دارد اما در سال های اخیر استفاده از آنها به صورت چشمگیری افزایش یافته و حتی افراد زیادی که چشم های سالمی دارند تمایل دارند برای زیبایی و تنوع از این وسیله استفاده کنند. استفاده از لنز طبی نیز طرفداران بسیار زیادی دارد چرا که مشکلات عینک را نداشته و زیبایی بیشتری نیز دارند و بیماران حتی می توانند از لنزهای طبی رنگی استفاده کنند.
لنز چشم به دیسک های منحنی و خمیده پلاستیکی گفته می شود که ضخامت بسیار کم و شفافیت بالایی دارند و بر روی لایه اشکی سطح قرنیه چشم قرار می گیرد. لنزها معمولا یا با اهداف پزشکی و برای تقویت قدرت بینایی و یا با اهداف زیبایی استفاده می شوند. لنزها اولین بار در سال ۱۹۴۹ توسط یک دکتر آلمانی به نام دکتراویگن فیک تولید شد و در کمتر از ۱۰ سال محبوبیت و کاربردی جهانی پیدا کرد.
بر اساس نوع و هدف استفاده، می توان لنزها را به لنزچشم طبی و غیر طبی تقسیم بندی کرد؛ اما لنزهای طبی خود شامل لنزهای نرم (مورد استفاده برای نزدیک بینی و دوربینی)، لنز سخت (مورد استفاده برای آستیگمات های بالا و قوز قرنیه) و لنزهای توریک (که خود به لنزهای نرم توریک و سخت توریک تقسیم می شوند و برای آستیگمات مورد استفاده قرار می گیرند) است. لنزهای طبی چون مستقیماً با قرنیه چشم در ارتباط هستند به عنوان لنزهای تماسی نیز شناخته می شوند.
اصول لنز گذاشتن
چشم ها یکی از حساس ترین اعضای بدن انسان هستند و باید با دقت و حساسیت بالایی از آن نگهداری کنید.
کسانی که مشکل ضعف بینایی دارند و از لنزهای طبی استفاده می کنند و یا کسانی که برای زیبایی لنزگذاری می کنند باید آموزش استفاده از لنز را یاد گرفته و اصول آن را به خوبی بدانند تا با مشکلاتی همچون عفونت چشم رو به رو نشوند.
- قبل از آنکه لنز را لمس کنید حتماً دستان خودتان را با شوینده مناسب و آب کاملاً شستشو داده و آن را خشک نمایید. مواد شوینده نباید با لنز تماس داشته باشند چون باعث خشک شدن آن می شوند که مشکلاتی را برای چشم به وجود می آورد
- لنز ها معمولا در جعبه های مخصوص قرار دارند و هر لنز مربوط به یک چشم است. حواستان جمع باشد که از لنز چشم چپ برای چشم راست و یا برعکس استفاده نکنید چون به شدت چشمان شما را اذیت خواهد کرد. توجه کنید که هنگام خارج کردن لنز از جعبه با گرد و غبار و آلودگی تماس نداشته باشد
- باید هنگام برداشتن لنز کاملاً احتیاط کنید تا به آن آسیبی وارد نکنید. برای نگه داشتن لنز به هیچ عنوان از ناخن استفاده نکنید. لنز باید بر روی انگشت شما به شکل مقعر قرار بگیرد. بعد از برداشتن آن کاملاً بررسی کنید که هیچگونه آلودگی بر روی آنها قرار نداشته باشد.
- توسط انگشتان دست مخالف خود پلک های بالا و پایین خودتان را بکشید تا بتوانید به راحتی لنز را بر روی قرنیه قرار دهید
- لنز را بر روی مردمک چشم قرار دهید. برای این کار سعی کنید پلک نزنید و به لنز خیره نشوید. مطمئن شوید که لنز به خوبی در جای خودش قرار گرفته و اگر لازم بود با انگشتتان آن را جا به جا کنید
- پس از گذاشتن لنز چندین بار پلک بزنید و به اطراف نگاه کنید و در صورتی که در چشم خود احساس سوزش کردید آن را خارج کرده و با مایع لنز کاملاً تمیز کنید و دوباره در جای خود قرار دهید. این اقدامات را برای چشم دیگر نیز تکرار کنید.
بهترین مارک انواع لنز چشم
امروزه شرکت ها و برندهای زیادی هستند که انواع لنزهای طبی و غیر طبی را تولید و روانه بازارها می کنند که هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند. از معروف ترین برندهای لنز چشم رنگی می توان به لنز چشم
- ترسا لاکچری
- اپرا
- مینی آوا
- فرشتون
- سویتی
- ایراپتیکس
- پیورویژن
- مورنینینگ / فستیوال
- آرین
- دهب
- سولکو
- ماکسیما
- زایس (لنز طبی بی رنگ)
- بلا
- بایوفینتی (لنز طبی بی رنگ)
- کلیرویژن
چه زمانی باید لنزهارا عوض کرد:
حتی با مراقبت مناسب، لنزهای تماسی (به خصوص تماسی نرم) باید به طور مرتب تعویض شود تا از رسوب و آلودگی لنز جلوگیری شود که خطر عفونت های چشمی را افزایش می دهد.لنزهای نرم این طبقه بندی های کلی را دارند، براساس این که چگونه آن ها باید دور انداخته شوند:
لنزهای روزانه - پس از یک روز دور ریخته می شوند.
لنزهای قابل مصرف - هر دو هفته یا زودتر دور بیاندازید.
لنزهای تعویضی مکرر - بصورت ماهانه یا فصلی دور ریخته می شوند.
لنزهای سنتی (قابل استفاده مجدد) - هر شش ماه یا بیشتر دور ریخته می شوند.
لنزهای تماسی نفوذپذیر گازی، نسبت به لنز بیشتر مقاوم هستند و مانند لنزهای نرم به دور انداخته نمی شوند. اغلب، لنزهای GP می توانند یک سال یا بیشتر استفاده شوند تا نیاز به جایگزین شدن داشته باشند.