با توجه به اینکه پایاننامه یکی از دغدغه های مهم دانشجویان دوره کارشناسی ارشد و دکتری میباشد و آینده تحصیلی آنها را رقم خواهد زد اهمیت به سزایی دارد و از این رو در این مطلب شیوه های گرد آوری اطلاعات و شیوه های دفاع را برای شما به صورت گام به گام گرد آوری کرده ایم. به یاد داشته باشید که چرا می خواهید پایان نامه بنویسید و چه کسانی آنرا میخوانند و از آن استفاده میکنند درست همانند یک پژوهش علمی. شما پایان نامه کارشناسی ارشد خود را برای دانشجویان در تمامی سنین رشته ی خودتان می نویسید، بنابراین توجه داشته باشید که آن ها قبل از اینکه پایان نامه شمارا بخوانند، از دانش و تجربه ی زیادی برخوردار خواهند بود. آن ها را با گفتن و نوشتن مطالب غیرضروری خسته نکنید.
مراحل نگارش پایان نامه کارشناسی ارشد
کلیت کار به ترتیب زیر خواهد بود که نویسنده میبایست مراحل زیر را به صورت دقیق و گام به گام پشت سر بگذارد.
مراحل اخذ، تدوین و دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد تمامی رشته ها و گرایش ها
- انتخاب موضوع پایان نامه
روشن است که اولین گام انتخاب عنوان و موضوع است و عنوان مناسب به شما کمک میکند شناخت بهتری نسبت به کاری که میخواهید انجام دهید داشته باشید و بدانید که منابع اطلاعاتی شما کدام هستند شناخت منابع اولیه و مهم نیز جز اولین بخش های کار میباشد. عنوان پایاننامه باید ناب و جدید باشد و در برگیرنده مفهوم اصلی پژوهش باشد و کلمات کلیدی در زمینه موضوعی را در برگیرد. از طرفی عناوین طولانی جذابیت بالایی ندارند. قبل از انتخاب موضوع بهتر است از تکراری نبودن موضوع اطمینان حاصل فرمایید.
- انتخاب استاد راهنما و مشاور
یکی از استادان که در زمینه مورد نظر از تخصص کافی برخورداراند را به عنوان استاد راهنما انتخاب کرده و پروپوزال خود را با ایشان درمیان بگذارید. در این جلسه بجز فرم کامل شده پیشنهادیه لازم است تا سابقه تحقیق را بطور کامل نزد ایشان ارائه کنید. همچنین اطمینان حاصل کنید که از نظر ظرفیت اخذ دانشجو ایشان بتوانند شما را بعنوان دانشجوی خود قبول کنند. به این نکته توجه داشته باشید که لازم است حداقل یکی از استادان راهنما و یا مشاور، استاد تمام وقت یا نیمه وقت واحد باشند و ظرفیت خالی داشته باشند.در صورت جلب نظر استاد راهنما، در مورد استاد مشاور و همچنین مشاور صنعتی خود با ایشان مشورت کنید. دانشجو قبل از هماهنگی با استادان راهنما و مشاور موظف است از تعداد پایان نامه های در دست راهنمایی و مشاوره ایشان اطالع حاصل نماید و همچنین اساتید راهنما و مشاور نیز موظف هستند قبل از امضای فرم به سقف پذیرش خود توجه نموده و در صورت تکمیل بودن ظرفیت پذیرش، از ارسال فرم و فرستادن دانشجو به حوزه معاونت پژوهشی و یا در نوبت قرار دادن و ایجاد وقفه در کار دانشجو جدا” پرهیز نمایند.
- تکمیل فرم انتخاب موضوع پایان نامه و ارائه به مدیر گروه
دانشجو می بایست عنوان پیشنهادی جهت موضوع پایان نامه خود با رعایت موارد ذکر شده دربند انتخاب موضوع پایان نامه پیشنهاد نماید. جهت اطمینان از تکراری نبودن موضوع پایان نامه به سایت به پایگاه های مرتبط مراجعه وموضوع پایان نامه و کلمات کلیدی عنوان پایان نامه خود را جستجو نمائید. از نتایج حاصل از جستجو پرینت گرفته و ضمیمه فرم تصویب موضوع پایان نامه نمائید. بعد ازتایید موضوع پیشنهادی پایان نامه توسط مدیرگروه مربوطه می بایست ظرف مدت حداکثر ۲ هفته دانشجو اقدام به تالیف و آماده سازی پرپوزال زیر نظر اساتید راهنما و مشاور نموده وجهت مطرح شدن در شورای تخصصی گروه به مدیرگروه مربوطه تحویل دهد.
- تکمیل پروپوزال زیر نظر استاد راهنما و مشاور و ارائه پرپوزال به گروه تخصصی
تکمیل پروپوزال که وظیفه اصلی دانشجو است و دانشجو میبایست پروپوزال خود را تحت نظر استاد راهنما تکمل و تدوین کند و آنرا به مشاور و استاد راهنما ارائه کند. پروپوزال ابتدا باید توسط مدیر گروه و تیم تخصصی تایید شود و سپس دانشجو طبق پروپوزال نگارش پایاننامه اصلی را آغاز کند.
احتمال دارد داوران و مشاورین پروپوزال را تایید نکنند و نیاز به اصلاحات جزئی داشته باشد که اصلاحات به ترتیب زیر میباشند:
موارد خاص و تغییرات احتمالی:
در مرحله پس از تصویب موضوع در شورای پژوهشی دانشکده و قبل از اخذ کد شناسایی و برگزاری جلسه دفاع،چنانچه الزم باشد تغییراتی در عنوان پایان نامه یا اساتید راهنما و مشاور صورت پذیرد می بایست بصورت زیر اعمال شود :
تغییرات جزئی:
چنانچـه تغـییرات جزئی در عنوان پایان نامه مد نظـر باشد، الزم است مراتب طـی فرم مربوطه که به تایید استاد راهنما و مدیر گروه رسیده باشد اعالم و تغییرات در عنوان پرپوزال دانشجو منظور شود. تایید نهایی با شورای پژوهشی دانشکده می باشد.
تغییرات کلی :
چنانچه موضـوع پایان نامه بطـور اساسـی تغییر نماید ، الزم است پرپوزال جـدید تنظیـم و پس از تاییـد در گـروه تخصصـی، علت تغییر عنوان نیز در فرم مربوطه اعالم شود در اینصورت اگر تغییری در وضعیت اساتید راهنما و مشاور ایجاد نشود، فقط ابلاغیه جدید برای دانشجو صادر خواهد شد تایید نهایی با شورای پژوهشی دانشکده می باشد.
نکته: دقت فرمایید که عدم توجه به نظر مشاورین و مدیر گروه و استاد راهنما رد تدوین پروپوزال حتما کیفیت کار شما را زیر سوال خواهد برد و ارائه پایاننامه اصلی بدون تایید پروپوزال اهمیتی ندارد.
- تصویب پرپوزال در گروه تخصصی و ارسال به پژوهش دانشکده
پروپوزال بعد از تایید نهایی توسط مشاورین و استاد راهنما به به بخش پژوهش دانشکده ارسال خواهد شد. و سپس شما میتوانید مراحل کار را دنبال کنید و حدود 30% درصد کار را پشت سر گذاشته اید. میتوانید تحقیات اولیه را از پژوهشکده دانشگاه آغاز کنید.
- صدور کد برای پایان نامه
پس از تصویب در شورای پژوهشی دانشکده ، پروپوزال های مربوطه جهت ثبت در سایت پایان نامه های دانشگاه آزاد واخذ کد به کارشناس پژوهش ارسال می گردد.
درصورت خالی بودن ظرفیت اساتید کد پایان نامه برای دانشجو اخذ می گردد دانشجو می بایست جهت اطلاع از کد ودریافت نامه های کدینگ ۲ هفته پس از برگزاری شورای پژوهشی دانشکده به واحد پژوهش مراجعه نماید.
توجه:دانشجو ۶ ماه پس ازتاریخ دریافت کد مجاز به دفاع می باشد.
- نگارش پایان نامه
و اما نگارش چهارچوب پایاننامه که قسمت اصلی کار شما میباشد و برای تکمیل پایاننامه ابتدا بهتر است چهارچوب پایاننامه را بشناسید و سپس اقدام به نگارش کنید.
پایان نامه های کارشناسی ارشد طبق استاندارد اکثر دانشگاهها شامل ۵ فصل میشوند. این فصول به ترتیب موارد زیر را در بر می گیرند:
- فصل اول: مقدمه و طرح مسئله ( کلیات تحقیق )
- فصل دوم: مروری بر منابع یا روش تحقیق
- فصل سوم: مدلها و ایده های تحقیق
- فصل چهارم: نتایج تحقیق
- فصل پنجم: نتیجه گیری جمع بندی و پیشنهادات
- اعلام آمادگی دفاع و داوری پایان نامه
خود دانشجو باید اعلام آمادگی کند و به استاد راهنما اطلاع دهد که نگارش پایاننامه به اتمام رسیده است و از وی بخواهد که زمان دقیق دفاع را مشخص کند. بعد از اینکه روز جلسه دفاع تعیین شد دانشجو نمیتواند اعتراضی داشته باشد و خواهان تغییر باشد بنابراین اگر آمادگی لازم را ندراید فعلا برای دفاع دست نگه دارید.
- برگزاری جلسه دفاع از پایان نامه
جلسه دفاع آخرید روزی است که باید خود را اثبات کنید در این جلسه با آرامش حضور داشته باشید استرس و دلشوره باعث میشود که داوران نسبت به آنچه که ارائه میکنید بی اعتنا باشند. سعی کنید حتما با آرامش خاطر و اطمینان و مطالب را در حضور داوران ارائه کنید تا به تسلط شما نسبت به موضوعی اعتماد داشته باشند. منتظر پرسیدن سوالات علمی از طرف داوران باشید و آمادگی پاسخگویی به آنها را داشته باشید.
- ثبت نمره نهایی
نمره نهایی که ثبت شد باید به فکر چاپ مقاله باشدی و آنرا ثبت رسمی کنید.
ویژگی های ظاهری پایان نامه
رنگ جلد پايان نامه: پايان نامه هاي دانشكده هاي علوم انساني، زبان وادبيات، اقتصاد ومديريت وحسابداري ، علوم اجتماعي و الهيات ميبد با رنگ آبي سورمه اي و پايان نامه هاي دانشكده هاي فني ومهندسي، مهندسي برق و كامپيوتر بارنگ سورمه اي ، پايان نامه هاي دانشكده هنر و معماري بارنگ زرشكي، پايان نامه هاي دانشكده هاي علوم پايه، رياضي و فيزيك با رنگ سبز، پايان نامه هاي دانشكده منابع طبيعي و كويرشناسي با رنگ فيروزه اي می باشد.
بعد از دفاع :
- تکمیل فرم شماره 5 ( تعیین ارزش مقاله )
- تمکیل فرم شماره 6 ( تعهد اصالت پایان نامه ) - فرم مروطه می بایست در پایان نامه صحافی گردد .
- تکمیل فرم شماره 7 ( تایید اصلاحات )
- تهیه نسخه های صحافی شده +CD قاب دار جهت تحویل به کتابخانه و استاد راهنما
- تکمیل فرم شماره 8 ( تاییدیه کتابخانه )
- ثبت پایان نامه در سایت ایران داک و دریافت تایید آن