به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،تنبیه، یکی از روش های تربیتی برای تغییر رفتار است که در واقع برای کاهش یا حذف یک رفتار بد از آن استفاده می شود. تنبیه به دو صورت مثبت و منفی از جانب والدین و مربیان برای از بین بردن رفتارهای ناپسند انجام می گردد.به دلیل آثاری که تنبیه نامناسب بر کودک می گذارد، چگونگی و زمان اجرای یک تنبیه بسیار اهمیت دارد. تنبیه اگر به درستی اعمال شود، مانع از رفتارهای نامناسب کودک می شود. برای استفاده از اين ابزار تربيتی باید به زمان تنبيه، مقدار تنبيه، نوع تنبيه و شرايط سنی تنبيه شونده توجه کرد. در غير اين صورت ممکن است پيامدهای منفی تنبيه، بيشتر از آثار مثبت آن باشد.
تنبیه هایی که هرگز نباید از آن ها استفاده کنید
وجود یکسری تنبیه های بدنی و فوش و ناسزا گفتن متاسفانه در خانواده ها وجود دارد چراکه کودک از ترس به مدت کوتاهی رفتار را انجام نمی دهد و والدین تصور می کنند که شیوه انجام تنبیه آنان صحیح بوده است. با پیشرفت علم و افزایش سطح آگاهی افراد انتظار داریم که بسیاری از این رفتارها از بین بروند اما بازهم متاسفانه شاهد وقوع این اتفاقات هستیم. تنبیه هایی که در ادامه بیان می کنیم می تواند باعث بروز اختلالات و آسیب های گوناگونی شود که باید از آنان پرهیز کنید.
کتک زدن کودک
بسیاری از والدین به شیوه های گوناگونی از جمله کمربند، چوب، دمپایی و استفاده از نیروی انسانی کودکان خود را کتک می زنند. این رفتار اگر در جمع نیز انجام گیرد با تحقیر فرزندتان همراه است و او را مستعد ابتلا به بیماری های روانی می کنید. همچنین کودک به مرور نسبت به دیگران پرخاشگری نشان می دهد و آن ها را می زند.
تنبیه کودک با سس تند و فلفل
والدین با طرز فکر نادرست خود می توانند باعث ایجاد مشکلات آلرژیک در فرزند خود شوند. آن ها تصور می کنند اینکار باعث می شود که کودک دروغ نگوید و یا از گفتن کلمات ناپسند و زشت پرهیز کند.
تنبیه کودک با قاشق داغ
گذاشتن قاشق داغ به بدن کودک باعث می شود که پوست کودکتان دچار آسیب شود و حتی به بافت های عضله ای کودک نیز آسیب وارد گردد. حتی این موضوع می تواند تا بزرگسالی بر روی بدن کودک باقی بماند و فرزندتان با دیدن آن یک احساس خشم درونی از شما پیدا کند.
تنبیه کودک با دوش آب سرد
به عنوان یک والد چگونه می توانید کودک خود را در وان آب سرد قرار دهید. جایی که خود نمی توانید حتی یک لحظه در آن دوام بیاورید؟ استفاده از آب سرد باعث بیماری ذات الریه در کودکان می شود و پایه گذار بروز عفونت در بدن کودک است. این مسئله حتی می تواند به مرگ کودک نیز منجر گردد.
روش های سالم تنبیه کودک
بی اعتنایی به کودک
گاهی کودک برای جلب نظر شما رو به رفتارهایی می آورد که توجه شما به کودک باعث تداوم آن رفتار می شود. بی اعتنایی با خاموشی رفتار همراه است و کودک پی می برد که نمی تواند با انجام این رفتار به آنچه مقصودش است دست یابد. سبک فرزندپروری مقتدرانه شما نیز به این امر کمک می کند.
فرستادن کودک به اتاقش
این رفتار از دو جهت مفید واقع می شود. ابتدا باعث می گردد که کودک مدتی از جمع فاصله بگیرد و نتواند به بازی بپردازد و به رفتارش در اتاق فکر کند. شما نیز آرام تر شده و از تنبیه بدنی کودک، یا خشم و فریاد بر سر او پرهیز می کنید.
از کودک رفع مسئولیت نکنید
هنگامی که کودک به دلیل جمع نکردن اسباب بازی هایش تنبیه می شود، پس از تنبیه باید به جمع کردن وسایل خود بپردازید. تنبیه دلیلی بر رفع مسئولیت نمی باشد. این مسئله کمک می کند که کودک بداند هنگامی که رفتار اشتباهی انجام داد در کنار تنبیه شدن باید به اصلاح رفتار خود نیز توجه داشته باشد.
رفتار مثبت را با داشتن قوانینی شکل دهید
از همان ابتدا سعی کنید با در نظر گرفتن قوانینی در خانه به شکل دهی رفتار مثبت کودک خود کمک کنید. هنگامی که کودک اسباب بازی هایش را جمع نکرد از او بخواهید علاوه بر جمع کردن اسباب بازی، کل اتاق خود را تمیز کند. این رفتار باعث می شود که کودک برای انجام ندادن کل کار (مرتب کردن کل اتاق)، بخشی از کار (جمع کردن اسباب بازی) را درست انجام دهد. در این زمینه به کودک خود نیز می توانید کمک کنید.