ساعدنیوز
ساعدنیوز

روشنفکران آذربایجانی: تاملی در باب یک سنت فکری در ایران

  چهارشنبه، 14 آبان 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
دکتر سید جواد میری : روشنفکران آذربایجانی: تاملی در باب یک سنت فکری در ایران
تحلیل قوم گرایانه از تفکر صرفاً مبتنی بر سوگیری های قوم مدارانه متفکرانی نیست که به کار خطیر تفکر اشتغال دارند. امکان دارد کار یک متفکر منتسب به یک قوم نیز که در یک زیست جهان برساخته از قومیت های مختلف به تفکر می پردازد بر اساس سوگیری ای قوم مدارانه مورد قضاوت قرار بگیرد. عیار این نوع قضاوت و ارزیابی از کار متفکر را به چه میزانی باید سنجید؟

قوم گرایی صرفاً یک پدیده فرهنگی و فکری هویت طلبانه نیست. گاه قوم گرایی سمت و سویی سلطه طلبانه به خود می گیرد. به بیان دیگر، قوم گرایی را نباید صرفاً به عنوان پدیده ای تحلیل کرد که در صدد احیای یک گفتمان قومی به حاشیه رانده شده به دلایل سلطه فرهنگی و اجتماعی یک قومیت خاص است، بلکه قوم گرایی می تواند به عنوان رویکردی فکری و فرهنگی و اجتماعی تحلیل شود که در صدد است تا سلطه یک گفتمان فرهنگی را از طریق به حاشیه راندن گفتمان های بدیل فرهنگی سازنده هویت جمعی یک جامعه خاص استحکام بخشد. این فرایند اصولاً از طریق بیگانه-سازی یک هویت قومی در یک بستر فرهنگی جمعی چندقومیتی صورت می گیرد. به بیان دیگر، گفتمان فرهنگی سلطه طلب در تلاش است تا یک قومیت و فرهنگ خاص را که مآثر فرهنگی و اجتماعی اش جزویی بلامنازع از هویت جمعی یک جامعه است، به عنوان یک دیگری جلوه دهد. به اعتقاد دکتر سید جواد میری این کاری است که گفتمان "روشنفکران آذری" که مشخصاً توسط دکتر علی مرشدی زاده در کتاب خود مطرح شده است، در صدد آن می باشد. دکتر سید جواد میری، دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تهران در یادداشتی اختصاصی برای ساعد نیوز به تحلیل این موضوع پرداخته است:

تصویر

در سال ۱۳۸۰ کتابی با عنوان "روشنفکران آذری و هویت ملی و قومی" به چاپ رسید که در آن مولف (دکتر علی مرشدی زاد) تلاش کرد سنت روشنفکری در آذربایجان را تقلیل به مقوله قومیت بدهد. مرشدی زاد در روایت خویش به فرآیند قومی شدن اشاره می کند و آن را فرآیندی می خواند که طی آن پیوند میان سرزمین و فرهنگ تضعیف می شود و امکان حفظ همگرایی یک ملت در معرض خطر قرار می گیرد . او می گوید قومی شدن فرآیندی است که در آن برخی از مجموعه ها توسط خود یا دیگران به صورت عنصر خارجی درک و تعریف می شود. البته مرشدی زاد در هیچ کجای تحقیق خود به این موضوع نمی پردازد که مفهوم کلیدی او "آذری" چیست و چگونه روشنفکران آذربایجانی تبدیل به روشنفکران آذری شده است. اما نکته مهمتر که مورد غفلت واقع شده است مفهوم "سنت روشنفکری" است که در آذربایجان ریشه سترگی دارد و از اوائل دوره قاجار تکوین یافته است و اساساً ایرانیت در چارچوب نظری آن صورتبندی شده است و تبریز به عنوان اتاق فکر ایران پایه و قوام آن است. اما چطور شد که این سنت فکری و "مکتب تبریز" به ناگاه در روایت های باستانگرایانه تقلیل به قومیتگرایی داده می شود؟ این حلقه مفقوده ای است که نیاز به بررسی بنیادین دارد. در مقابل این خوانش ما نگاه سید جلال آل احمد را داریم که سخن از "روشنفکران آذربایجانی" به مثابه یک سنت فکری می زند و این سنت را به هیچ وجه تقلیل به قومگرایی نمی دهد. به عبارت دیگر، مفهوم روشنفکری آذربایجانی یک مقوله تاریخی است که دارای یک "چشم انداز" است که از آن منظر به ایران و نسبت ایران با جهان می نگرد. این چشم انداز بین دهه های هشتاد و نود شمسی سرکوب شده بود و به حاشیه رانده شده بود و "زبان" -به معنای فلسفی کلمه- خود را از دست داده بود و این موجب شده بود در این دو دهه مقولات بنیادین این سنت روشنفکری توسط "دیگری" (سنت فکری باستانگرایانه) صورتبندی گردد و از آن با عناوین قومگرا یا پانترک یا تجزیه طلب و ایرانستیز یاد گردد. در حالیکه آنچه ما در دوران معاصر ایران می خوانیم از اساس برآمده از صورتبندی روشنفکران آذربایجانی و "مکتب تبریز" است و بدون آن از منظر مفهومی ایران وجود خارجی ندارد.

تصویر

به نظرم زمان آن رسیده است که روشنفکران آذربایجانی به دنبال ایجاد یک فضای گفتمانی بشوند و مسائل ایران را از "منظر آذربایجان" مورد بحث و گفتگو قرار دهند. البته سالهاست که روشنفکران آذربایجانی در حال انجام گفتگو هستند ولی "با هم" گفتگو نمی کنند و کمتر از "منظر آذربایجان" به مسائل جهان ایرانی می پردازند. در ترکی واژه ای داریم به نام "دانیش" که معنایش در حالت مصدری آن "سخن گفتن" است و در فارسی واژه ای داریم به نام "دانش" که معنایش دانستن و علم است. اگر از قوه تخیل خویش استقاده کنیم می توان گفت که دانش ثمره "دانیش" (گفتگو و سخن گفتن با یکدیگر) است. به عبارت دیگر، ما نیازمند "دانیش" از منظر آذربایجان می باشیم و نقش روشنفکران آذربایجانی در این مسیر می تواند کلیدی باشد. برای اینکه بتوانیم صاحب نقش باشیم باید "محلی" پراکسیس خویش را تحدید کنیم و "ملی" بیاندیشیم و "جهانی" بِتخیلیم. به نظر من، روشنفکران آذربایجانی در چهار دهه گذشته کمتر درگیر "دانیش" بوده اند و پیامد این عدم دانیش ضعف دانش و فقدان چشم انداز آذربایجانی در سیاستگذاریهای کلان ملی در ایران بوده است و دائما در "حاشیه" زیستن رویه اصلی ما بوده است. پرسش اینجاست که "دانیش" چگونه ممکن است؟ آیا می توان دانیش را بدون دانش سامان داد؟ دانش مد نظر ما جز از راه دانیش امکانپذیر نیست و برای ایجاد دانیش ما نیازمند ضرورت های تاریخی چشم انداز آذربایجانی هستیم. در طی سالهایی که دانیش نداشته ایم نیروهای گریز از مرکز و سرکوب علیه غیر مرکز گفتمان های "غیر دانیشی" ایجاد کرده اند و ثمره آن عدم انباشت دانش و غیبت تفکر مفهومی از منظر آذربایجان در ساحت فکری ایران بوده است. برای برون رفت از این وضع عقیم گونه ما نیازمند بازنگری در راه های رفته و باز-جست سنت روشنفکری آذربایجانی هستیم. این پروژه ای نیست که یک شبه به سرانجام رسد و یا یکنفره به سر منزل مقصود برسد بل نیازمند باز-جست "مکتب تبریز" و باز-گشت به مقولات بنیادین سنت روشنفکری آذربایجانی هستیم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (103 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (96 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (63 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (51 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (49 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (45 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (30 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس