ساعدنیوز
ساعدنیوز

سیر تاریخی سکه و طلا سازی در ایران

  شنبه، 18 تیر 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
سیر تاریخی سکه و طلا سازی در ایران
طلا از فلز های بسیار ارزشمند و قیمتی در جهان به شمار می آید که از گذشته تا به کنون تغییرات بسیاری کرده است. اگر شما نیز نسبت به آگاهی در رابطه با چنین موضوعاتی لذت می برید با ما در ادامه این مطلب همراه شوید تا با تاریخچه طلا سازی و تغییراتی که در دهه و کشورهای مختلف کرده است، آشنا شوید.

طلا فلزی گران بها در ایران است که به نام زر هم شناخته میشود و از گذشته به دلیل جلای زیبا ومقاومت بالا در مقابل اکسیداسیون و کم یابی و... مورد توجه بشر بوده است و بیشترین استفاده آن در زمان قدیم در ساخت سکه و شمش طلا به عنوان واحد پولی بوده است. ایران از لحاظ جغرافیایی بر روی کمربند معدنی جهان قرار دارد و از جهات ذخایر فلزات در جهان پرچم دار است. همین موضوع باعث گسترش صنعت فلزکاری طلا سازی در ایران از ابتدای تاریخ بوده است و این صنعت از ایران به سایر نقات جهان از قبیل هند، مصر،بابل و جیحون گسترش پیدا کرده است.

محققانى که تاريخچه جواهرسازى را بررسى کرده اند، حداقل تا پنج هزار سال قبل از ميلاد، به عقب برگشته اند. آ ن ها رد پاى جواهرسازان بدوى را تا تمدن اوليه مصر و بين النهرين پيگيرى کرده و بالاخره به اين نتيجه رسيده اند که در گذشته، آويختن جواهرات، سمبلى براى اظهار قدرت و نشانه اهميت و امتياز طبقه خاصى از مردم آن جامعه بوده است. اين نقش سمبليک، گاهى با استفاده از جواهرات، به منظور مصونيت از بيمارى ها و همراه با آن، رشد علايق خرافى پيوند خورده است .تعدادى از گنجينه هاى مربوط به تمدن 2500 سال پيش بين النهرين کشف شده است که از ميان آن ها مى توان به کشفيات آرامگاه سلطنتى شهر اور اشاره کرد.

در اين گنجينه اشياى گرانبهاى پرکار و گوشواره هاى لاجورد، يافت شده و حتى نمونه هايى از ابتدايى ترين فعاليت بشر آن زمان براى زراندوزى، قابل بررسى است.مصريان قديم، با استفاده از سنگ هاى قيمتى، گردنبند هاى سنگين گوهرنشان و تاج سرهايى جهت استفاده بر روى کلاه گيس مى ساختند .در خلال هزاره دوم و اول قبل از ميلاد، شيوه ساخت جواهرات در اروپا و آسياى غربى حاکى از ظهور عصر آهن و برنز بود، در اين دوره، سنجاق ها، گل سينه ها، النگو ها و سنجاق هاى لباس داراى شکل هاى ساده هندسى با نقوش برجسته حلقوى و يا گل بوته اى يود .در هزاره اول بعد از ميلاد جواهرسازى در اروپا به طور کلى، به صورت کنده کارى و قالب ريزى و تهيه سنگ نگين دنبال شده است. در حالى که در ساير نقاط جهان، مواد زينتى بسيارى مورد استفاده اهل فن بود .

مدارک باستان شناسی طلا سازی در ایران

شواهد و مدارک باستان شناسى اين نکته را تاييد مى کند که شمال و مرکز ايران، جزو قديمى ترين مراکز صنايع فلزکارى جهان بوده است. آشکار است که بشر، تنها در سرزمينى مى توانست به سودمندى فلز پى ببرد که در آن فلزات و کانى هاى آن ها وجود داشته باشد.فلزکارى و هنرهاى مرتبط با آن، به عنوان يکى از شاخه هاى عمده هنرهاى صناعى، از کهن ترين روزگاران تا دوران معاصر و زمان حال، آثار ارزشمندى همچون مفرغينه هاى لرستان، زيورآلات و ريتون هاى هخامنشى، بشقاب هاى نفيس زرين و سيمين ساسانى، آثار فلزى بى بديل صدر اسلام، مفرغ ها و مشبک کارى هاى بى مانند سلجوقى و نفايس گرانقدر فلزى چون طلاکوبى ها و نقره کوبى ها و مرصع کارى هاى دوران صفوى و سرانجام ضريح هاى پر جلوه و با ابهت را پيشکش هنر دوستان نموده است.

طلا

هنر طلا سازی در دوره های مختلف ایران

به طور کلی تاریخچه طلا سازی در ایران می توان به دوره های مختلف آن نیز بررسی کرد. به این صورت که در زمان هخامنشیان برای اولین بار سکه طلا توسط داریوش کبیر تولید شد که نام آن داریک بود. در دوره ساسانیان نیز استفاده از طلا بسیار رواج یافت و طبق نوشته های مورخین به مانند دورانت، گیرشمن، شاردن در دوره های مختلف استفاده از سکه های طلا برای بازرگانان و فعالیت های تجاری و تولیدی بسیار رواج داشت.

افراد متعلق به زندگی های اشرافی و ثروتمند از وسایل و اشیای قیمتی و گرانبها به مانند طلا در خانه خود نگهداری می کردند و تا هر اندازه که از زیبایی و عظمت وسایل تولید شده توسط ایرانی ها در قرون گذشته بگوییم، کم می باشد. پادشاه های این دوره به مانند هرمز اول و خسرو دوم نسبت به ساخت اشیای قیمتی و اشرافی به مانند تاج و تخت پادشاهی بسیار علاقه داشتند و چنان نسبت به ساخت آن ها توجه و اهمیت قائل می شد که شگفتی مورخان را در حال حاضر به وجود آورده است.

طلا سازی در قرن بیستم

گفتنی می باشد که با ورود به قرن بیستم تاریخچه طلا سازی نیز به مرحله ای جدید وارد شد. چرا که با گذشت زمان پوشش مردم از سبک های گذشته خارج شد و رفت آمدهای اروپاییان و ایرانیان بسیار افزایش یافت که از این رو صنعت طلا و جواهر سازی نیز تا حد قابل توجهی تحت تاثیر قرار گرفت. همچنین ایران بعد از حکم فرمایی پهلوی نسبت به قبل تغییرات خود را در این صنعت آغاز کرده بود و می توان آن ها را در نحوه ساخت تاج و تخت نیز به مراتب بسیار مشاهده کرد.

گفتنی می باشد که تاریخچه طلا سازی در ایران با غرور و افتخار بسیاری برخوردار است چرا که در طول تاریخ به خلق جواهرات و اشیای بی مانند پرداخته است و توجه جهانیان را به خود جلب کرده است که از این رو می توان شاهکار های هنری بسیار زیبای ایرانیان را در مرحله های مختلف بین المللی مشاهده کرد و هر سال پیش از گذشته شاهد افتخارات و کارنامه درخشان تولید کننده های طلا بود.

طلا، فلزی گرانبها

در طی مدت زمان بسیاری طولانی از طلا به عنوان فلزی بسیار گران قیمت و گرانبها یاد می کنند گه قیمت آن نیز به واحد پول هر کشور وابسته است. همچنین برخی از فرهنگ ها طلا را به عنوان نشانه پاکی، ارزش، سلطنت و در برخی مواقع ترکیبی از آن ها یاد می کنند. در اصطلاح دیگر و طی دهه های گذشته از طلا به عنوان حمایتی برای موقعیت های اقتصادی یاد می کردند که معادل یک واحد پولی رایج با مقدار معینی بود. در برخی مواقع نیز داشتن مقداری طلا می تواند بخشی از پشتوانه های مالی برای صاحبان به شمار آید.

چرا که طلا در طی مدت مان بسیار طولانی ارزش خود را حفظ کرده است و به عنوان سرمایه گذار می توان از آن به عنوان بخشی از سرمایه یاد کرد. این در حالی است که طلا هیچوقت ارزش خود را از دست نمی دهد و می توان آن را تا مدت ها به عنوان پولی ارزشمند نگهداری کرد. طلا ویژگی های منحصر به خود را دارد که علاوه بر ارزشمندی به عنوان کالا نیز می تواند در طولانی مدت به پول نیز برای صاحبان مبدل شود.

سیر تاریخی سکه های طلا در ایران

در تاریخچه طلا سازی و سکه طلا گفتنی می باشد که در زمان هخامنشیان تولید طلا در ایران و واردات آن به کشور بسیار افزایش یافت و در همین دوران سکه های طلایی نیز تولید شدند. نام این سکه ها را که در ۵۱۶ سال پیش از میلاد تولید کردند داریک نهادند و تا به کنون چنین سکه های طلایی تولید نشده است. از سکه های رایج در آن زمان می توان به مس، مفرغ و نقره اشاره کرد که بعد از داریوش نیز کشور های دیگر شروع به تولید آن کردند.در دوره ساسانیان نیز طلا به وقور در ایران مشاهده می شد و این در حالی بود که اشیا و ظرف های متعددی از جنس طلا و نقره ساخته می شدند و این وضعیت تا بعد حمله عربستان به ایران نیز ادامه پیدا کرد.

تاریخچه طلا سازی در ایران

طی مدارک به دست آمده چنین مشخص شد که در شمال و مرکز ایران، قدیم ترین مراکز صنعت فلز کاری و هنر های مرتبط وجود داشته است. طبیعی است که انسان تنها در منطقه ای می تواند قدرت چیزی را درک کند که فراوانی اش در آنجا زبانزد جهان باشد. از فلز کاری و هنر های مرتبط در ایران می توان به آثار ارزشمند گفته شده در ادامه مطلب اشاره داشت.

  • مفرغینه های واقع شده در لرستان
  • زیور آلات هخامنشیان
  • بشقاب های با شکوه و سیمین ساسانیان
  • مفرغ ها
  • مشبک کاری
  • طلاکوبی
  • نقره کوبی
  • مرصع کاری
  • ضریح های پرشکوه و با عظمت

معادن طلا در ایران کجاست؟

به طور کلی بر اساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت تقریبا 15 معدن طلا در ایران وجود دارد که از این معدن ها تعداد 13 معدن فعال و3معدن غیرفعال هستند و به همین دلیل نیز صنعت طلا سازی در ایران رونق زیادی دارد.در حال حاضر اکتشافات طلا در سایر شهرهای ایران مانند آذربایجان شرقی و غربی، کردستان، کرمان، استان خراسان رضوی و جنوبی، اصفهان و یزد و همچنین استان های قم، اراک و کاشان در دست اجرا است و بیش از 50 منطقه معدنی طلا در ایران در این شهرها گزارش شده است.

بر اساس گزارشات زمین شناسی حجم ذخایر طلا در کشور ما به صورت احتمالی به 340 تن می رسد. کشور ما دارای معادن کوچک پراکنده ای است که در سراسر ایران پخش شده است اما بر اساس استاندارد های جهانی، برای آن که منطقه ای را معدن طلا بدانیم حداقل داشتن 100 تن طلا در آن منطقه ضروری است.این در حالی است که کشور ما دارای 10 معدن طلا با این استاندارد است که مهم ترین این معادن معدن ساریگونی در شهر کردستان و همچنین معدن زرشوران در استان آذربایجان غربی است.در حقیقت می توان گفت ایران دارای منابع و ذخایر طلا با ظرفیت بالایی است .اما مهمترین نکته بهره برداری از این ذخایر است که این بهره برداری از مطالعات اکتشافی شروع می شود و در نهایت به تولید و فرآوری شمش طلا می انجامد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (134 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (83 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (83 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (78 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (65 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (47 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (36 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (36 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (36 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (33 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (32 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
چه موضوعاتی در دستورکار گفتگوهای ایران و اروپا قرار دارد؟
وزیر خارجۀ انگلیس: حکم بازداشت نتانیاهو را خواهم گرفت
گرامی: مریض بودم اما گل زدم!
برنامه «ثریا» از کنداکتور شبکه یک حذف شد!
فال ابجد روزانه جمعه 9 آذر 1403
مذاکرات ایران با اروپای منهای آمریکا به نتیجه نمی‌رسد؛ اروپا توان رفع تحریم‌های ایران را ندارد
فال انبیاء روزانه جمعه 9 آذر 1403
ترامپ وزیر هوش مصنوعی معرفی می‌کند
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 9 آذر 1403 + فیلم
چگونه کودکمان را به خوردن غذا تشویق کنیم؟ / 10 ایده انگیزشی برای ترغیب کودک به غذا خوردن
حکایت های خواندنی/ حکایت شیر و خرگوش باهوش( از داستان‌ های کلیله و دمنه)
وقتی کودکان دیگر فرزندمان را اذیت می‌کنند باید چه کار کنیم؟ / 4 راهکار در مواجهه با کودک آزار دیده
جریمه 43000 دلاری برای اپل
پای قتل و جنایت به مدارس هم رسید/ قتل در مدرسه راهنمایی پسرانه شهید باهنر بومهن
فایننشال تایمز: بایدن 680 میلیون دلار سلاح به اسرائیل می‌دهد
منتخب روز   
سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است دعا و نیایش؛ بخش 1/ اجابت خواسته‌ها با دعای اسم اعظم امام علی (ع) که از حضرت خضر آموخت عربستان: امیدواریم توافق به حفظ حاکمیت و امنیت لبنان بیانجامد عجیب‌ترین ترفند ایرانیان برای شکست سپاه قدرتمند مصر فقط با لشکری از گربه‌ها پرونده دالان زنگزور با رزمایش مشترک ایران و آذربایجان بسته شد؟