انزوا طلبی یک نوع اختلال اضطرابی است که در آن فرد احساس ترس می کند و اغلب از مکان ها یا موقعیت هایی که باعث وحشت او می شود و در او ایجاد حس به دام افتادن، درماندگی و یا خجالت زدگی می دهد، دوری می نماید.
با ترس از مکان های شلوغ، شما از شرایط واقعی یا پیش بینی شده ای چون استفاده از وسایل نقلیه عمومی، حضور در فضاهای باز یا بسته، ایستادن در صف و یا بودن در شلوغی وحشت دارید.
اضطراب از ترسی ناشی می شود که در حالت اضطراب پیشرفته راه آسانی برای رهایی از آن، وجود ندارد و نمی توان به دنبال کمک بود.
اغلب افرادی که دچار ترس از مکان های شلوغ می باشند؛ بعد از چند حمله هراس آمیز، به ترس پیشرفته مبتلا می گردند، که منجر به ترس آن ها از حمله بعدی و خودداری از مکانی که حادثه رخ داده است، می شود.
انزوا طلبی
افراد مبتلا به انزوا طلبی اغلب در مکان های عمومی، به ویژه در جاهای شلوغ، به سختی احساس امنیت می کنند.
ممکن است احساس کنند که به یک همدم از جمله یک دوست و یا یک نفر از بستگان نیاز دارند که همراه او به مکان های عمومی برود.
این ترس زمانی طاقت فرسا می شود که شما قادر به ترک خانه نباشید.
درمان انزوا طلبی چالش برانگیز است، به این دلیل که معمولا به معنای مبارزه با ترس خود می باشد. اما با صحبت درمانی (روان درمانی) و دارو می توانید از دام انزوا طلبی رها شوید و زندگی لدت بخش تری را تجربه نمایید.
انزوا شخصیت افراد را ضعیف و روح آن ها را علیل مى سازد. اما برای اینکه متوجه شوید که آیا فرد منزوی هستید بدون مقدمه سؤال های زیر را بخوانید و امتیازات منظور شده در جواب ها را جمع بندی کنید.
۱ـ وقتی شما در میان یک جمع شلوغ قرار می گیرید، چه رفتاری از خود نشان می دهید؟
معمولاً ساکت می مانید. (۲۰ امتیاز)
معمولاً پرحرفی می کنید. (۵ امتیاز)
همیشه حرفی برای گفتن پیدا می کنید. (۱۵ امتیاز)
نظرات مختصر، اما خاصی را بیان می کنید. (۱۰ امتیاز)
۲ـ وقتی در کلاس درس هستید:
در ردیف عقب می نشینید تا پرحرفی کنید. (۵ امتیاز)
در گوشه ای از کلاس می نشینید. (۲۰ امتیاز)
آن قدر حرف می زنیم تا معلم عصبانی شود. (۱۰ امتیاز)
فقط زمانی که نیاز به کمک دارید صحبت می کنید. (۱۵ امتیاز)
۳ـ معمولاً وقت خود را در منزل چگونه می گذرانید؟
معمولاً با تلفن صحبت می کنید. (۱۰ امتیاز)
با اینترنت مشغول می شوید. (۱۵ امتیاز)
موسیقی گوش می کنید. (۲۵ امتیاز)
در خصوص مشکلات و مسایلی که پیش آمده صحبت می کنید. (۵ امتیاز)
۴ـ در انتخاب مدل لباس، کدام مورد دربارهٔ شما صدق می کند؟
از میان مدل های قدیم و جدید هرچه دوست دارید انتخاب می کنید. (۱۰ امتیاز)
هرچیزی که پوشش محسوب می شود، کافی است. (۲۰ امتیاز)
آخرین مدل روز را انتخاب می خرید. (۱۰ امتیاز)
معمولاً از آنچه در جامعه مد است بی خبر هستید. (۱۵ امتیاز)
۵ـ اگر به یک میهمانی دعوت شوید که عدهٔ زیادی غریبه حضور دارند:
حتماً به آنجا می روید تا با افراد جدید آشنا شوید. (۱۰ امتیاز)
با حضور آن همه غریبه، هرگز به میهمانی نخواهید رفت. (۲۵ امتیاز)
شاید بروید، چون بهتر از ماندن در خانه است. (۱۰ امتیاز)
۶ ـ در کدام یک از موقعیت های زیر احساس راحتی بیشتری می کنید؟
مکان شلوغ و پر جمعیت. (۱۰ امتیاز)
مکان ها خلوت. (۲۰امتیاز)
مکان هایی که فقط آشنایان در آنجا باشند. (۱۵ امتیاز)
جایی که کاملاً تنها باشید. (۲۵ امتیاز)
۷ـ کدام رنگ را از میان رنگهای زیر بیشتر دوست دارید؟
مشکی (۲۰امتیاز)
خاکستری (۲۵ امتیاز)
قرمز (۱۵ امتیاز)
آبی (۱۰ امتیاز)
۸ ـ معمولاً هرچند وقت یک بار با خانواده تان بیرون می روید؟
خیلی به ندرت (۲۵ امتیاز)
فقط وقتی قرار باشد به رستوران بروید (۲۰ امتیاز)
همیشه (۵ امتیاز)
گاهی اوقات (۱۰ امتیاز)
۹ـ در میان حیوانات زیر کدام یک را بیشتر دوست دارید؟
گربه (۲۵ ماتیاز)
سگ (۱۰ ماتیلز)
میمون (۱۰ امتیاز)
پرندگان (۵ امتیاز)
۱۰ـ شما معمولاً در برخورد با دیگران با چه مشخصه هایی شناخته می شوید؟
مهربان و صمیمی (۵ ماتیلز)
خنده رو و بشاش (۱۰ ماتیاز)
سرد و بی تفاوت (۲۰ امتیاز)
عبوس و گرفته (۲۵ امتیاز)
نحوه امتیاز دهی
ـ اگر امتیاز شما از. تا ۴۰ باشد:
زندگی شما کاملاً شکل اجتماعی دارد و بدون دیگران و رابطهٔ با آن ها تقریباً مریض خواهید شد! برای شما گذراندن وقت با دیگران یک امر حیاتی محسوب می شود و به هبچ وجه دوست ندارید تنها باشد. شما در برابر افسردگی کاملاً مصونیت دارید و این یک خبر خوب برای شماست.
ـ اگر امتیاز شما از ۴۵ تا ۱۰۵ باشد:
به نظر می رسد زندگی اجتماعی برای شما در درجه اول اهمیت قرار ندارد. البته به این معنی نیست که شما از مردم متنفرید، فقط دوست ندارید همیشه و همه جا در اطرافتان پر از افراد غریبه باشد و ترجیح می دهید حتی در شرایطی که این غریبه ها حضور دارند فاصله تان با آن ها حفظ شود. در مجموع، بودن با دیگران را به تنهایی ترجیح می دهید.
ـ اگر امتیاز شما از ۱۰۵ تا ۱۷۵ باشد:
شما علاقه چندانی به دیگران و ارتباط داشتن با آن ها ندارید و هنوز به مرحلهٔ جامعه گریزی نرسیده اید. ولی به نظر می رسد فاصله چندان زیادی با این موضوع ندارید. شما علاقه زیادی به جمع نشان نمی دهید. و بودن با دیگران برایتان کسالت بار است. اگر این روش ادامه پیدا کند می تواند در نهایت منجر به انزوای کامل اجتماعی برای شما شود که به هیچ وجه وضعیت مناسبی نیست.
ـ اگر امتیاز شما از ۱۷۵ تا۳۳۵ باشد:
به شما تسلیم می گوییم!
شما به طور کامل از جامعه و رفتارهای جمعی و بودن با دیگران بیزار هستید. اغلب اوقات در اتاق در بسته خودتان مشغول و با تخیلات خود سرگرم گفت و گوهای بی حاصل هستید.
مفاهیمی چون میهمانی، گردش و تفریح با دوستان و خانواده برای شما مفاهیمی غریب و نامفهوم هستند. تنهایی، یگانه دل مشغولی عزیز شماست. پس زود بجنبید که فردا بسیار دیر است.
عوارض گوشه گیری و انزوا طلبی
انزوا طلبی می تواند به طور اساسی فعالیت های زندگی شما را محدود کند. چنانچه انزوا طلبی شما حاد باشد، شما حتی قادر نخواهید بود خانه خود را ترک کنید.
بدون درمان، بعضی از افراد برای سال ها خانه نشین می شوند.
شما قادر به ملاقات خانواده و دوستان، رفتن به مدرسه یا محل کار، انجام کارهای در حال اجرا و یا شرکت در فعالیت های روزمره طبیعی، نخواهید بود.
ممکن است برای کمک گرفتن به سایرین وابسته شوید. انزوا طلبی می تواند منجر به موراد زیر گردد یا با آن ها همراه باشد:
افسردگی
سایر اختلالات روانی، از جمله سایر ترس ها و دیگر اختلالات اضطرابی
سوء مصرف الکل و یا دارو را به منظور کنار آمدن با ترس، گناه، ناامیدی، انزوا و تنهائی
۷ درمان طبیعی برای انزوا و تنهایی
اگر فکر می کنید که این احساس تنهایی به صورت موقت است و پس از مدتی از بین می رود، پس مطمئنا جای نگرانی وجود نیست. یکی از روانشناس های دانشگاه شیکاگو می گوید، " تنهایی در واقع سازگاری تکاملی است که افراد را مجبور می کند تا به اجتماع باز گردند. " حال اجازه دهید به بهترین روش های طبیعی برای مقابله با احساس تنهایی بپردازیم و زندگی شادتری را تجربه کنیم.
۱ – استفاده از رسانه های اجتماعی را کاهش دهید.
ممکن است شما در استفاده از رسانه های اجتماعی آن هم در زمان های مختلف لذت ببرید، و حتی از اینترنت برای جستجوی مطلبی خاص، استفاده کنید. البته ممکن است در اینترنت جستجو کرده باشید که: آیا من برای چک کردن فیس بوک وسواس دارم؟ فناوری ها و رسانه های اجتماعی همگی می توانند کاملا اعتیاد آور و وقت گیر باشند. در حالت مثبت، شما قادر به بر قراری ارتباط هستید و حتی ممکن است با افراد گوناگونی در سراسر جهان ارتباط بر قرار کنید. در حالت منفی قضیه، ممکن است فکر کنید که در خارج از منزل زمان زیادی را صرف ارتباطات شخصی با افراد به صورت حضوری کرده اید و این در حالی است که این ارتباطات حضوری مداوم می تواند به کاهش احساس تنهایی و انزوا کمک فراوانی کنند.
یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۷ در مجله پزشکی امریکایی نشان می داد که استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی، از جمله فیس بوک، اسنپ چت، تلگرام و اینستاگرام با حس انزوای اجتماعی افراد ارتباط دارد. این مطالعه که بر روی ۱. ۷۸۷ بزرگسال بین ۱۹ و ۳۲ سال امریکایی انجام شده بود، بیان می کرد افرادی که در روز تمایل دارند بیشتر از دو ساعت از رسانه های اجتماعی استفاده کنند، خطر ابتلا به افسردگی و احساس تنهایی در آن ها دو برابر بیشتر است.
زمانی که صحبت از از انزوا و تنهایی می شود، مهم است که تاثیر رسانه های اجتماعی و استفاده از فناوری ها را بر روی کودکان در نظر بگیریم. یک مطالعه که توسط انجمن سلطتنی بهداشت عمومی بریتانیا منتشر کرده بود از تاثیر منفی شبکه های اجتماعی – که در صدر آن ها اینستاگرام بود – در بهداشت روانی جوانان پرداخته بود. در این گزارش آمده است که کاربران نوجوان اینستاگرام به صورت ناخواسته به مقایسه زندگی عادی خودشان با بدن های بی نقص مدل ها، سفر های رویایی و تصاویر غیر واقعی روتوش شده می پردازند که این به خودی خود سبب می شود تا آن ها دچار افسردگی، انزوا، تشویش و اضطراب شوند. در مرحله دوم، اسنپ چت و سپس فیس بوک، توئیتر و یوتیوب قرار داشتند.
این مسئله کاملا مربوط به شما می شود که به فرزندانتان اجازه دهید تا در کدام شبکه های اجتماعی شرکت داشته باشند و یا کدام یک از آن ها را انتخاب کنند، اما کاهش زمان استفاده از تکنولوژی ها به طور کلی می تواند تاثیر فراوانی در زندگی شما داشته باشد و در واقع به کاهش احساس تنهایی کمک کند. یکی از بهترین شیوه ها برای کاستن این ارتباطات، قطع کردن اتصال اینترنت است، به ویژه در زمان هایی که شما در کنار عزیزانتان هستید و یا در حال انجام کاری لذت بخش می باشید. بهتر است در برخی مواقع گوشی های خود را خاموش کنید و زمان های کمی را به بررسی ایمیل ها و پیام های دریافتی اختصاص دهید، این مسئله را همیشه به خاطر داشته باشید که شما هرگز نمی توانید لحظات گران قیمتی که از دست رفته اند را به عقب بر گردانید تا دوباره آن ها را تکرار کنید و لذت ببرید.
۲ – زمان بیشتری را در خارج از خانه بگذرانید.
هنگامی که شما به دنبال پیدا کردن راه حلی برای غلبه به تنهای خود هستید، خارج شدن از خانه و گذراندن زمان در فضای بدون استرس می تواند ایده ای عالی باشد. همچنین شما می توانید فضایی را انتخاب کنید که در آن تعامل با دیگران امکان پذیر باشد، مانند پارک ها. اگر هم اکنون امکان ملاقات دوستی عزیز وجود ندارد و به دنبال رفع احساس تنهایی هستید، رفتن به طبیعت گزینه ای فوق العاده است.
قرار گرفتن در معرض نور خورشید، هوای تازه و طبیعت از نظر علمی برای افزایش سطح سروتونین بسیار مناسب است. سروتونین چیست؟ سروتونین ماده ای شیمیایی شناخته شده در مغز است که به بهبود حالاتی مانند افسردگی، دلهره کمک فراوانی می کند. محققان دریافته اند، هنگامی سطح سروتونین افزایش می یابد مردم تمایل دارند خوشحال تر باشند و این " احساس مثبت و سازگاری باعث ایجاد روابط دوستانه با دیگران می شود. " داشتن روابط دوستانه با دیگر افراد می تواند به کاهش احساس انزوا و تنهایی کمک بسیاری کند.
هوای تازه، سبب افزایش مصرف اکسیژن می شود که به نوبه خود می تواند به بهبود خلق و خو و انرژی کمک کند. زندگی در مناطق کوهستانی با میزان کمی از اکسیژن می تواند سبب افزایش میزان افسردگی و خودکشی در افراد آن منطقه شود. هوای تازه، قطعا یکی از ساده ترین و حیاتی ترین راه ها برای داشتن زندگی سالم است.
۳ – با یک دوست و یا اعضای خانوادگی (به شیوه غیر دیجیتالی) تماس بگیرید.
گاهی اوقات هنگامی که شما احساس تنهایی می کنید زمانی است از روزمرگی و ساعت های شغلی زیاد رنج می برید، ممکن است فکر کنید بهترین کاری که باید انجام دهید این است که تنها باشید، اما بهتر است دوباره فکر کنید. تنهایی در بعضی شرایط خوب است، اما به شرط اینکه این تنهایی سبب انزوا فردی نشود. به یاد داشته باشید که تنهایی دو حالت مثبت و منفی دارد. در زمان هایی که احساس می کنید، تن ها و افسرده شده اید سعی کنید با افرادی تماس بگیرید که به آن ها اعتماد دارید و از احساساتتان صحبت کنید؛ و یا حضورا آن ها را ملاقات کنید و به معاشرت بپردازید.
۴ – فضای زندگی خود را به اشتراک گذارید.
در زمان های که افراد احساس تنهایی می کنند، کنترل میزان استرس می تواند امری دشوار باشد. مشاهده شده است در افرادی که تنها زندگی می کنند خطر خودکشی، افزایش می یابد. اگر شما نیز در حال مبارزه با تنهایی هستید و تنها زندگی می کنید، شاید بهتر باشد که یک هم خانه برای خود در نظر بگیرید.
۵ – بیش از حد کار نکنید.
با توجه به مقاله ای که در سال ۲۰۱۷ در بازیابی کسب و کار هاروارد انجام شده بود از ارتباط نزدیک بین خستگی کار و احساس تنهایی گفته شده بود. بدین صورت که هرچه زمان کار بیشتر، خستگی نیز به همان میزان افزایش می یابد و احساس تنهایی نیز در فرد پر رنگ تر می شود و این امر می تواند زندگی بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار دهد.
این به معنی است که وقتی ما خسته هستیم، احتمال کمتری وجود دارد که از لحاظ جسمی و روحی احساس خوشایندی داشته باشیم، بنابر این انرژی کمتری برای مشارکت های اجتماعی و حفظ روابط داریم. شغل هر فرد در زندگی، امری ضروری است، اما کاری که باید انجام دهید، این است که در روال روزمره خود تغییراتی را ایجاد کنیم.
۶ – از تماشای تلویزیون اجتناب کنید.
احتمالا شما نیز در تلویزیون تبلیغات دارو های درمانی برای افسردگی را مشاهده کرده اید. تنهایی و انزوا می تواند منجر به افسردگی شوند. تماشای یک برنامه مورد علاقه در روز برای مدتی کوتاه می تواند مفید و سر گرم کننده باشد، اما تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۵ انجام شده بود، بیان می کرد که بین تماشای تلویزیون و احساس تنهایی ارتباطاتی وجود دارد.
بنا براین تماشای یک قسمت از سریال و یا فیلم مورد علاقه در روز می تواند سرگرم کننده باشد، اما تماشای چند قسمت از یک برنامه در یک روز و یا شب می تواند در نهایت منجر به انزوا و تنهایی فرد شود.
۷ – حیوان خانگی.
برای برخی افراد، حیوانات چهار پا می توانند سر گرم کننده باشند و به آن ها کمک کنند تا احساس تنهایی نکنند. حیوانات خانگی نه تن ها موجوداتی دوست داشتنی و با مزه هستند بلکه می توانند به کاهش تنش و بهبود احساسات صاحبان خود کمک فراوانی کنند. درست است که حیوانات به اندازه ارتباطات انسانی تاثیر گذار نیستند، اما آن ها قطعا همراهان خوبی در سفر و خانه هستند. علاوه بر این ها، داشتن یک حیوان خانگی می تواند دلیل مناسبی برای رفتن به پارک باشد و صاحبان آن ها می توانند با یکدیگر ارتباط بر قرار کنند. حیوانات خانگی آغاز گر مکالمه های جدیدی هستند و می توانند سبب به وجود آمدن دوستی های جدیدی باشند.