به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ،طلایی که ذوب می شود چه متفرقه باشد (طلای کهنه و دست دوم) چه شمش، آب شده نامیده می شود چون آب شده است، این آبشده ممکن است مخلوطی از طلا و فلزات دیگر باشد تا به عیار دلخواه تبدیل شود.
انگ و شماره پاکت ری گیری
برای اینکه از عیار طلای آب شده و درستی محاسبۀ تبدیل عیار مطمئن شوند، قطعه کوچکی از آن را (کمتر از نیم گرم) با قیچی دسته بلندی می بُرند و به «ری گیری» می دهند تا روی قطعه آزمایش هایی انجام دهد و عیار را اعلام کند. ری گیری، این قطعه را در پاکتی می گذارد و رسید را از آن پاکت جدا می کند و به شما تحویل می دهد. همچنین شماره رسیدی که روی پاکت و قبض ری گیری ثبت شده را بر روی آبشده درج می کند و انگ می زند. اگر از شما خواستند «انگ آبشده را بخوان» باید همان شماره ای که روی آبشده درج شده را بخوانید؛ علاوه بر انگ، نام ری گیری نیز روی آبشده کوبیده می شود.
انگی که ری گیری های تهران می زنند ۶ رقمی است و علاوه بر تماس با خود ری گیری، از تلفن گویای اتحادیه تهران ۸۸۹۳۱۸۳۳ می توان جواب عیار را گرفت.
طلای آب شده شرطی
تا زمانی که عیار آبشده مشخص نشده، عیار شرطی نامیده می شود. یعنی طلای آب شده ای که بده بستان می شود اما عیارش به شرط است: «به شرطِ مشخص شدن عیار در ری گیری».
آبشده شرطی معمولا با عیار ۷۵۰ ردوبدل می شود، اگر مشتری معتبر باشد؛ اما اگر مشتری از اعتبار کمتری برخوردار باشد با عیارهای کمتر مثل ۷۴۰ فاکتور می شود.
روش نوشتن وزن و عیار طلای آب شده
چند عکس از آبشده های مختلف با وزن های متفاوت برای آشنایی بیشتر شما تهیه کرده ایم. به عکس وسطی نگاه کنید؛ وزنش در حدود نیم کیلو است اما سه قطعه شده است تا به مقدار نیاز خرج شود مثلا می خواهید ۶۰ گرم ازین طلای آب شده را به سازنده ای پرداخت کنید.
طلای آب شده سمت چپ هم نسبتاً سبک و نازک است با وزن حدود ۱۴۷گرم
برای نوشتن وزن و عیار آبشده، خطی بکشید و بالای آن خط، وزن و پایینش عیار را بنویسید. مثالی که زده ایم سه آب شده با عیارهای مختلف است. دقت کنید که وزن ها تا سه رقم بعد از ممیز نوشته شده اند و همیشه رقم سوم، صفر است؛ تا دو رقم هم بنویسید درست است اما چنین می نویسند و چنین می خوانند. مقالۀ «خواندنِ وزن» را بخوانید، در آنجا مفصل تر همراه با مثال توضیح داده ام.
در حسابداری طلا وزن و عیار آبشده را چگونه بنویسیم
چنین کاغذی معمولا قبل از فاکتور شدن آبشده ها رد و بدل می شود تا شخصی که سند را ثبت می کند از درست بودن وزن و عیار مطمئن شود.
در مثال بالا، ۴۰.۶۶ گرم که سمت راست نوشته شده و عیارش ۹۰۰ است، در واقع ۵ عدد سکه بهار آزادی است. هر سکه حدود ۸.۱۳۳ گرم وزن دارد. در مغازه های بنکداری و عمده فروشی طلا، بسیار رخ می دهد که سکه را همچون طلای آب شده بده بستان کنند.