به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از فارس، بیش از 65 هزار زوج ایرانی فقط در چهارماه اول ابتدایی سال 1402 از یکدیگر جدا شدند. با این وجود رئیس سازمان امور اجتماعی کشور محمد عباسی میگوید «خوشبختانه مسأله مربوط به حوزه طلاق در 2 سال اخیر دولت سیزدهم کاهش داشته است».
کاهش آمار طلاق در حالی ارائه میشود که رئیس دیوان عالی کشور محمدجعفر منتظری معتقد است پروندههای وارده به دیوان عالی کشور با موضوع خانواده در فروردینماه بیش از 800 فقره بوده است که «بیشتر این آمار مربوط به اختلافات خانوادگی و طلاق است».
این در شرایطی است که طبق آمارهای سال 1400 در سایت سازمان ثبت احوال، 204 هزار و 812 طلاق در این سال اتفاق افتاده، همچنین این تعداد طلاق در سال 1401، 207 هزار و 80 بوده است.
در حالی از آمار کاهش طلاق سخن گفته میشود که در بند 13 سیاستهای کلی خانواده و سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه تحکیم نهاد خانواده و پایش (کنترل) و کاهش طلاق هدف قرار داده شده است سازمان اجتماعی کشور مکلف به کاهش 5 درصد شاخص طلاق متأهلان است.
زوجین بعد از طلاق با مشکلات روانی زیادی چون آشفتگی، احساس تنهایی، فقدان هویت، اضطراب، احساس شکست، افسردگی و آزردگی روبرو میشوند، در این میان وکلای خانوادگی معتقدند با اینکه مسئولان در حال برنامهریزی و اقداماتی برای کاهش آمار طلاق هستند، ولی به دلیل شرایط اقتصادی، فرهنگی و نبود آموزش کافی برای مسائل ازدواج و فرزندآوری نمیتوان جلوی افزایش طلاق را گرفت.
یکی از مسؤولان گروه آسیبهای اجتماعی مرکز پژوهشهای مجلس فاطمه محمودی میگوید که پیشبینی من این است در سالهای آینده «قطعاً شیب به شدت تندی در فرآیند طلاق خواهیم داشت»، زیرا شاخصها نشان میدهد تابوی طلاق در حال شکستهشدن است.
کارشناس مسائل خانواده علیرضا لاور با انتقاد از معیارهای کنونی برای محاسبه آمار طلاق میگوید ما نرخ رشد طلاق را کتمان نمیکنیم، ولی سیاهنمایی است که بگوییم مثلاً از هر سه ازدواج، یک طلاق اتفاق میافتد، این آمار، آمار غیر علمی است، در واقع «درباره وجود بحران طلاق در کشور زیاد بزرگنمایی میشود».
با این وجود استاد روانشناسی بالینی دانشگاه شهید بهشتی سیما فردوسی برای تحقق سیر نزولی آمار طلاق در کشور معتقد است که اهمیت آموزش مهارتهای زندگی و سواد اجتماعی در افزایش گفتوگو میان خانواده مؤثر است، منتها این امر زمانی تحقق مییابد که زوجها از آموزشهای لازم در این زمینه برخوردار شوند و مهارتها را به خوبی بیاموزند.