بر روی سطح همه ی جواهرات نقره ای پس از گذشت مدتی , یک لایه ی سیاه به وجود می آید, که حاصل واکنش شیمیایی بین نقره با هوا یا مواد دیگر است .سیاه شدگی نقره, هم یک نوع خوردگی است. اما بر خلاف زنگ زدگی لایه ی زیرین فلز را ازبین نمی برد و نسبتا راحت از بین می رود.
دلیل سیاه شدن نقره چیست؟
سطح نقره با هوا و اجزای دیگر واکنش شیمایی نشان می دد و به مرور زمان ممکن است دارای کدری به رنگ های زرد و تیره بشود. هرچند که نقره خالص در محیط و دمای منزل تیره نمی شود ولی مس موجود در نقره عیار ۹۲۵، با نمک و گوگرد معلق در هوا ترکیب شده و باعث تیرگی محصول می شود.این تیرگی در زمانی که نقره با مواد شیمیایی شوینده و آرایشی – بهداشتی مانند وایتکس و رنگ مو در تماس باشد حتی سریعتر انجام می شود.بر خلاف بدلیجاتی که پوشیده از آب نقره هستند (که تقریبا نمی توان جلوی خرابی آن را گرفت)، خبر خوب این است که با اندکی مراقبت می توان از تیرگی نقره جلوگیری کرد و یا حداقل آن را به عقب انداخت. حتی اگر نقره دارای لکه های تیره و زرد شد با یک شستشوی ساده با آب می توان آنرا مانند روز اول شفاف و براق کرد. البته که چه بهتر اگر این شستشو (پولیش) توسط متخصص این کار انجام شود.گاهی سموم بدن و تعریق مکرر نیز باعث سیاه شدن زیورآلات نقره می شود که با شستشو با مایع ظرف شویی و مالش با اسفنج نرم آن لکه سیاهی نقره بر طرف می شود و دوباره جلوه و زیبایی اولیه خود را به دست می آورند.
چرا نقره اصل سیاه می شود؟
نقره اصل به مرور زمان ممکن است دارای کدری به رنگ های زرد و تیره بشود. هرچند که نقره خالص در محیط و دمای منزل تیره نمی شود ولی مس موجود در نقره عیار ۹۲۵، با نمک و گوگرد معلق در هوا ترکیب شده و باعث تیرگی محصول می شود.این تیرگی در زمانی که نقره با مواد شیمیایی شوینده و آرایشی - بهداشتی مانند وایتکس و رنگ مو در تماس باشد حتی سریعتر انجام می شود. حتی اگر این ماده شیمیایی، عرق طبیعی بدن ما باشد!بر خلاف بدلیجاتی که پوشیده از آب نقره هستند (که تقریبا نمی توان جلوی خرابی آن را گرفت)، خبر خوب این است که با اندکی مراقبت می توان از تیرگی نقره جلوگیری کرد و یا حداقل آن را به عقب انداخت. حتی اگر نقره دارای لکه های تیره و زرد شد با یک شستشوی ساده با آب می توان آنرا مانند روز اول شفاف و براق کرد. البته که چه بهتر اگر این شستشو (پولیش) توسط متخصص این کار انجام شود.
راهکار پیشگیری از تیره شدن
یادتان باشد که برای تمیز نمودن نقره خویش متد جوشاندن در سرکه و کشیدن روی موکت و از این دست اعمال نروید، چرا که این روش ها غیر علمی و بی فایده بوده و حتی جنس نقره را تضعیف نموده و اثر منفی دارد شیوه حفاظت از نقره و استفاده همیشگی از آن بسیار ساده میباشد.
راه اول :
برای حفظ درخشندگی اکثر زیورآلات اعم از طلا و نقره و… میبایست از مجاورت مستقیم مواد اسیدی مثل ادکلن و عطر با انها خودداری کنید.به طور نمونه در زمان استفاده از سینه ریز یا گردنبند ، اول می بایست عطر را به بدن یا لباس اسپری و سپس از گردنبند استفاده نمایید در ضمن پس از استفاده بلند مدت از زیورآلات، بوسیله دستمال تمیز و مرطوب شده با آب ، آنها را تمیز نموده و در جعبه نگهداری خودش قرار بدهید. عرق به واسطه اسیدی بودنش اگر به طور مداوم بر روی زیورآلات باقی بماند و تمیز نگردد، موجب پایین امدن زرق و برق جواهرات نقره و بدلیجات میگردد.
راه دوم :
یک روش سهل و کم هزینه؛ استفاه از مواد نقره شوی است.با این مواد شیمیایی شما به آسانی میتوانید نقره و طلاهایتان را در مدت یک پلک بهم زدن پاک و درخشنده نمایید.این محلول را به سهولت با مبلغ کم میتوانید از نقره فروشی های شهر خرید بفرمایید. ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که دستمالهای خاصی جهت تمیز نمودن نقره جات وجود دارد که با انها می توانید به سادگی هرچه تمام تر زیورآلات خود را درخشان و پاک نمایید.
راه سوم :
نحوه پیشگیری و جلوگیری از این تیره شدن نقره جات این است که زیورالات خود را جهت آبکاری و انجام اقداماتی نظیر پولیش، به افراد با تجربه در این زمینه بسپارید. البته نقره های سیاه قلم را خود شما هم میتوانید به آسانی توسط مایع نقره شوی شسته و پاکیزه نمایید.
نکته :
به این مسأله دقت داشته باشید که “نقره جات به ذات خود سفید رنگ می باشد و مقصود از تیره و کدر شدن نقره در میان عام، کم شدن برق زدن اولیه خود میباشد.که طبق گفته های فوق؛ به سهولت جواهرات نقره و طلایی را میتوان تمیز و همانند لحظه خرید، درخشان نمود.هرگز فراموش نکنید که هر وسیله پس از گذشت زمانی از استفاده، نیاز به تعمیر و نگهداری دارند.حتی طلای سفید بعد از طی مدت زمان طولانی برق آبکار شده اش کاهش یافته و به رنگ واقعی خویش یعنی رنگ طلایی تغییر و مبدل میشود. دلیل این امر اینست که ماهیت فلز طلا زرد است و با آبکاری Rhodium به طلای سفید تبدیل میگردد. در حقیقت عنصر طلای رنگ سفید به هیچ وجه وجود ندارد ولی میان عامه به طلای سفید نامیده شده است. زیورآلات هم همانند همه وسایل مورد استفاده در زندگی (اتوموبیل، تلویزیون و…) بعد از مدتی استفاده دچار استهلاک شده و آن نویی روز اول خود را از دست میدهد. همانند دیگر وسایل هم نیاز به تعمیر و نگهداری دارد. به همین علت است که پس از گذشت زمانی استفاده نیاز به آبکاری دارند تا همانند روز ابتدایی بدرخشند و زیبا و چشم نواز گردند. به یاد داشته باشید که همزمان با پیشرفت علم و صنعت، کیفیت در ساخت جواهرات و زیورآلات به مراتب پیشرفته تر از گذشته می باشد.