معرفی رشته مجموعه زبان شناسی
مجموعه زبان شناسی مطالعهی علمی زبان است. در این علم، زبان انسان به مثابه نظامیاز نشانهها، دستگاهی برای ایجاد ارتباط، نظامیمتشکل از نظامهای کوچکتر، یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی انسان، ابزاری برای مطالعات روانشناختی و غیره مورد مطالعه قرار میگیرد. همچنین کاربردهای متنوع زبانشناسی در علومی مانند آموزش زبان، فرهنگ نگاری، ترجمه، زبانشناسی رایانهای، مطالعهی تغییر و تحول زبانها، مطالعهی زبانهای باستانی، گویش شناسی و دیگر رشتهها استفاده میگردد.
گرایشها و ابعاد مختلف رشته زبان شناسی در کارشناسی ارشد
درحال حاضر مقطع کارشناسی این رشته وجود ندارد، اما با صحبتهای انجام گرفته توسط مسئولین قرار است در آینده نزدیک، این رشته در مقطع کارشناسی هم به وجود آید. در مقطع کارشناسی ارشد این رشته دو گرایش دارد: ۱- زبانشناسی همگانی ۲- آموزش زبان فارسی به غیر فارسیزبانان. البته این دو گرایش دروس مشابه زیادی دارند، با این تفاوت که زبان شناسی با گرایش آموزش زبان فارسی به غیر فارسیزبانان تخصصیتر به مقوله زبانفارسی میپردازد و با نگاهی به کتب تاریخی به پیشینه تاریخی زبان میپردازد و مسائل حوزه آموزش را نیز مطرح میسازد
موقعیت های شغلی رشته زبان شناسی
فارغ التحصیلان بسته به حوزهی زبانشناسی که در آن کار و مطالعه کرده و پایاننامه و مقاله نوشتهاند دارای تخصص در هر یک از رشتههای نحو، صرف، منظورشناسی، آواشناسی، واجشناسی، جامعه شناسی زبان و سایر رشتههای مربوطه پیدا خواهند کرد. فارغ التحصیلان گرایش آموزش فارسی به غیر فارسی زبانان (آزفا) همانطور که از اسمش پیداست میتوانند در آموزش فارسی به غیر فارسی زبانان صاحب تخصص شوند. بسته به حوزهی فعالیت دوران تحصیل و اشتغال میتوانند به عنوان استاد دانشگاه، پژوهشگر زبانی و مستندساز زبانی (که خود نوعی پژوهشگر است)، اشتغال در فرهنگستان زبان فارسی, شرکتهای تبلیغاتی برای تنظیم شعار، کار در نشریات مختلف به عنوان ویراستار و مشاور و … همچنین کار در کلینیکهای گفتار درمانی و … مشغول فعالیت شوند. در حوزهی تبلیغات و نامگذاری برای دستگاهها و محصولات تازه ابداع شده و هر زمینهای که به نحوی با دانش زبانشناختی ارتباط پیدا کند یا با جنبههای زبانشناختی در ارتباط باشد نیز میتوانند فعالیت کنند.