معرفی رشته علوم داروهای پرتوزا Master of Science Radioactive Drugs
رشته علوم داروهاي پرتوزا در چهل و هشتمين جلسه شواري برنامه ريزي علوم پزشكي در تاريخ 19 خرداد 91 تحت عنوان كارشناسي ارشد تصويب شد. اين رشته شاخه اي از علوم پزشكي است كه طي آن فراگيران با روشهاي مختلف توليد داروهای پرتوزا، كنترل كيفي و اهميت كاربرد آنها در پزشكي آشنا شده و دانش و توانمندي هاي لازم براي نشاندار كردن تركيبات مختلف تشخيصي درماني و كنترل كيفي آنها كسب مي نمايند. دانش آموختگان اين رشته همراه با ساير متخصصان علوم هسته اي و پزشكي در توسعه روزافزون داروهاي پرتوزا در تشخيص و درمان بيماريها، اجراي پروژه هاي تحقيقاتي مرتبط با داروهاي پرتوزا و توليد دانش مشاركت مي كنند.
بدليل اينكه تركيبات پرتوزا يا راديودارو در پزشكي كاربرد وسيعي دارد و در اكثر كشورها از راديوداروها براي تشخيص و درمان بيماري ها استقاده مي شود لذا تربيت افراد آشنا و توانمند در توليد و كنترل كيفي داروهاي پرتوزا در برنامه آموزشي كشورهاي مختلف وجود دارد. رشته راديودارو يا علوم داروهاي پرتوزا در قالب مقطع كارشناسي ارشد و در كشورهايي هم چون آمريكا، استراليا و انگلستان وجود دارد. به عنوان نمونه در استراليا اين رشته حداقل هجده ماه و در دانشگاه نيومكزيكوي آمريكا دو سال مي باشد.
هدف و رسالت رشت
رسالت اصلی این رشته تربیت دانش آموختگانی است که :بتوانند نیازهای عملی مربوط به تهیه ، تولید و کنترل کیفی داروهای پرتوزا را در تشخیص و درمان بیماریها در مراکز مرتبط را تا حد زیادی رفع نموده و با تعامل سازنده با متخصصین مرتبط با رشته به فعالیت بپردازند.
در زمینه تحقیقاتی ، در توسعه داروهای پرتوزا در راستای دانش روز مشارکت کنند.
در آموزش مباحث عملی داروهای پرتوزا و تجهیزات مرتبط برای اندازه گیری و کنترل کیفی آنها مشارکت نمایند.
با توجه به اهمیت ارتقاء دانش صلح آمیز هسته ای کشور در عرصه بین المللی ، در تولید دانش مربوط به داروهای پرتوزا مشارکت نمایند.
زمینه های فعالیت در بازار کار
در زمينه آموزشي :
- مشارکت در آموزش روز آمد دست اندر کاران و کارشناسان در خصوص داروهای پرتوزا و ترکیبات نشاندار با مواد رادیواکتیو در مراکز تهیه و تولید رادیوایزوتوپ
- همکاری در تدوین دستورالعمل های مرتبط با تولید و به کارگیری داروهای پرتوزا با مسئولین نظام سلامت
در زمینه پژوهشی:
- مشارکت در طراحی و اجرای پروژه های تحقیقاتی مرتبط با داروهای پرتوزا و اثرات بیولوژیکی پرتوها و ترکیبات نشاندار
- مشارکت در تولید دانش و انتشار مقالات مرتبط در منابع معتبر در زمینه داروهای پرتوزا و ترکیبات نشاندار بیولوژی پرتوها
در زمینه خدماتی:
- به کار گیری فنون مرتبط به تولید و کاربری داروهای پرتوزا با روشهای مختلف با همکاری متخصصین رشته های مرتبط
- انجام روشهای مختلف نشاندارسازی مولکولها با رادیوایزوتوپ های مختلف
- کنترل کیفی داروهای پرتوزا
- همکاری در ارائه خدمات آزمایشگاهی مرتبط با رادیوایزوتوپ ها مانند رادیوایمونواسی و ایرما با تیم درمانی
- به کارگیری روشهای حفاظت در برابر اشعه در مراکز کاری مرتبط مانند مراکز پزشکی هسته ای و رادیوایزوتوپها
معرفی دروس امتحانی
شیمی آلی ضریب 2
فیزیک پرتوها ضریب 2
بیولوژی سلولی مولکولی ضریب 2
فیزیولوژی ضریب 1
روش های تجزیه دستگاهی ضریب 1
زبان ضریب 2
عنوان رشته هایی که میتوانند در کنکور این رشته شرکت کنند
داشتن مدرک کارشناسی در رشته شیمی گرایش (شیمی دارویی، شیمی محض، شیمی کاربردی)، زیست شناسی سلولی و مولکولی، تکنولوژی پرتوشناسی، تکنولوژی پرتو درمانی ، مهندسی پرتو پزشکی، تکنولوژی پزشکی هسته ای، علوم آزمایشگاهی، مهندسی هسته ای، فیزیک ( گرایش هسته ای)
آینده تحصیلی
این رشته در مقطع کارشناسی ارشد در ایران پذیرش دارد.
فارغ التحصیلان این رشته می توانند در رشته های زیر برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری اقدام نمایند:
وزارت علوم: دکترای زیست شناسی (کلیه گرایش ها)، علوم و صنایع غذایی
وزارت بهداشت: دکترای رشته های انفورماتیک پزشکی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت در بلایا و فوریتها (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت و رفاه اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، اپیدمیولوژی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، مددکاری اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی به شرط داشتن کارشناسی مددکاری)، گفتار درمانی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد به شرط داشتن کارشناسی گفتار درمانی)