مهندسی سازههای دریایی ( Marine Structural Engineering or Offshore Structural Engineering) یکی از رشتههای زیرمجموعه مهندسی عمران در دوره کارشناسی ارشد و دکتری است که دربارهٔ طراحی و ساخت انواع سازههای دریایی اعم از ساحلی، فراساحلی و تجهیزات زیر دریا بحث میکند.
این رشته به مسائل مربوط به ساخت و طراحی سازههای مختلف دریایی ساحلی، فراساحلی و تجهیزات زیر دریا مانند انواع سکوها، اسکلهها، بندرها، موج شکنها، دیوارهای ساحلی و تأسیسات حفاظتی سواحل، ستونهای مهاربند و تأسیسات بندری مسائل ساحلی و معماری چیدمان تجهیزات دریا، طراحی آنها در کف دریا با توجه به شرایط آن میپردازد.
سازههای دریایی دربرگیرنده طیف وسیعی از سازهها هستند که با اهداف متنوع و مختلفی احداث میگردند. در یک تقسیمبندی کلی میتوان این سازهها را به دو گروه سازههای ساحلی Onshore Structures و سازههای فراساحلیOffshore Structures تقسیم نمود.
بطور کلی در گرایش سازههای دریایی با دو دسته عمده از مسائل آشنا میشوید:
1-بنادر و سواحل :
در شاخه بنادر و سواحل با این مسائل آشنا میشوید: انواع اسکله ها، موج شکنها، مطالعات مربوط به رسوب در بنادر، تغییر شکل ساحل تحت اثر امواج، نحوه پخش آلودگی در دریا و ...
2-سکوهای دریایی :
سکوهای دریایی که عمدتاً به عنوان تاسیسات نفتی و گازی در دریاها استفاده میشوند. شما با انواع مختلف سکوهای دریایی از جمله ثابت و شناور آشنا میشوید. عمده ترین تفاوت این سازهها با سازههای متعارف بارگذاری و نحوه اجرای آنهاست. به علت قرار گرفتن در دریا این سازهها علاوه بر بارگذاریهای متعارف بارهای ناشی از دریا را تحمل کنند که مهمترین آنها امواج هستند. همچنین چون در وسط دریا نمیتوان چیزی را ساخت، این سازهها به صورت مدولهای قابل حمل در خشکی ساخته میشوند و به دریا حمل میشوند و در آنجا سر هم میشوند. به همین علت اجرای این سازه ها نیز کاملاً متفاوت از سازه های متعارف میباشند.
بازار کار رشته مهندسی عمران-سواحل،بنادر و سازه های دریایی
امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترای سازههای دریایی در داخل کشور، در دانشگاه تهران وجود دارد. این در حالی است که فارغ التحصیلان این گرایش می توانند در گرایشهای سازه یا آب نیز ادامه تحصیل دهند. همچنین گرفتن بورس برای ادامه تحصیل در خارج از کشور نیز امکانپذیر است. بهترین دانشگاه های دنیا در زمینه سازههای دریایی دانشگاه تگزاس امریكا و دانشگاه دلف هلند می باشند. از جنبه آینده شغلی، سازه های دریایی بدلیل مرتبط بودن با صنعت نفت و گاز، نسبت به سایر گرایشهای عمران دارای بازاركار بهتر و درآمد بالاتری است. فارغ التحصيلان اين گرايش، جهت تحليل و طراحي سازه هاي دريايي بايد در دفاتر مهندسين مشاور در شهر تهران مشغول بکار شوند و براي کارهاي اجرايي بايد در جنوب و يا شمال کشور مستقرشوند . معروفترین مراکز و شرکتهای فعال در زمینه سازه های دریایی اكثراً دولتی و نیمه دولتی هستند مانند قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (و زیرمجموعه های آن)، صدرا، ایزوایكو، تأسیسات دریایی و... ازشركتهای خصوصی فعال درزمینۀ سازه های دریایی میتوان به شرکتهای كیسون،هندسۀ پارس،تهران بركلی،سازه پردازی و ... اشاره كرد.برای راحتی شما عزیزان نام برخی شرکتهای فعال در این زمینه را برای شما لینک دار کرده ایم.