معرفی رشته مهندسی بهداشت محیط (گرایش مدیریت پسماند) Master of Environmental Health Engineering
مهندسی بهداشت محیط یکی از علوم کاربردی و شاخهای از مهندسی محیط زیست است که تمرکز ویژهای بر روی جنبههای بهداشتی و انسانی محیط زیست دارد.
در این رشته به مطالعه مسائل زیست محیطی از قبیل آب، فاضلاب، زباله، هوا و کنترل بهداشت مواد غذایی میپردازد تا دانشجویان پس از فارغالتحصیلی بتوانند در اجتماعات کوچک مستقر شده و پس از مطالعه و بررسی مشکلات بهداشت منطقه در جهت رفع این مشکلات قدم بردارند؛ یعنی دانشجویان باید بتوانند با دادن طرحهایی مفید و عملی در زمینه تأمین آب آشامیدنی سالم کمی و کیفی، دفع صحیح زباله، بهسازی اماکن عمومی، مبارزه با حشرات و ناقلین بیماری، مردم را در رفع این مشکلات راهنمایی و کمک کرده و اطلاعات و آمارهای لازم را در موارد فوق جمعآوری و طبقهبندی نمایند.این رشته در مقطع کاردانی مسائل زیستمحیطی را به صورت سادهتری مطرح میکند چون کاردانها در اجتماعات کوچکتری مثل روستاها به مردم خدمت میکنند و به مسائل بهداشتی اولیه آنها از قبیل پاکیزه کردن آب (گندزدایی آب)، مبارزه با حشرات، تصفیه فاضلاب و بهداشت مسکن و اماکن عمومی میپردازند. اما در مقطع کارشناسی تخصصیتر و فنیتر میشود، چون فارغالتحصیلان باید بتوانند برای اجتماعات بزرگتر از قبیل شهرها برنامهریزی بهداشتی کنند. برای مثال طراحی تصفیهخانه آب یا فاضلاب شهرها، نحوه جمعآوری فاضلاب، نحوه توزیع و انتقال آب، شناخت آلایندههای هوا و کنترل آنها در حیطه فعالیت فارغالتحصیلان کارشناسی بهداشت محیط میباشد.
رشته بهداشت محیط دارای سه جنبه بیولوژی، شیمی، فیزیک و ریاضی است و دانشجوی بهداشت محیط در صورت علاقهمندی به هر یک از زمینههای فوق میتواند در این رشته موفق گردد.برای مثال کارشناس بهداشت محیط که به دروس فنی به ویژه مکانیک سیالات علاقهمند است، میتواند در زمینه طراحی تصفیه خانهها فعالیت کند. کارشناس علاقهمند به بیولوژی نیز میتواند در زمینه انتقال بیماریها به انسان توسط فاکتورهای زیست محیطی مطالعه و تحقیق کند و فردی که به شیمی علاقهمند است میتواند در زمینه فرآیندهای مختلف اعم از فرآیند تصفیه آب یا فاضلاب فعالیت نماید. درواقع این رشته میتواند طیف گستردهای از داوطلبان را که دارای علایق و توانمندیهای متفاوتی هستند، جذب خود کند. قابل ذکر است که زمینههای فوق بیشتر در کارشناسی و مقاطع بالاتر مطرح میشود و در مقطع کاردانی که جنبه کاربردی دارد، آنچه مهم است علاقهمندی به حفظ بهداشت محیط و آموزش این مسأله به عموم مردم است.گفتنی است که رشته بهداشت محیط ابتدا در مقطع کاردانی دانشجو میپذیرد اما دانشجویان میتوانند تا مقطع دکترا در کشور ادامه تحصیل دهند.
هدف و رسالت رشته
با توجه به اهمیت روزافزون مسایل زیست محیطی و ارزش بهداشت و نیازهای بهداشتی بشر، فارغ التحصیلان توانمند و با انگیزه این رشته نقش مهمی در رفع دغدغه های آینده کشور ایفا خواهند نمود. مهندس بهداشت محیط به شناسایی و رفع مشکلات مربوط به بهداشت مواد غذایی، بهداشت آب آشامیدنی، دفع زباله ها، بهداشت اماکن عمومی از جمله مدارس، بیمارستان ها، روستاها و …، مبارزه با حشرات و ناقلین بیماری، بهداشت هوا و محیط زیست و …می پردازد.
زمینه های فعالیت در بازار کار
در زمينه پژوهشي:
- تحقیق وتوسعه درزمینه رفع مشکلات بهداشتی ناشی از مشکلات محیط زیستی( مثل رفع مشکلات ناشی از افزایش ریزگزد ها در استان های غربی و حنوب غربی کشور)
- ارائه راهکار های پیشگیری از بیماری های ناشی از مشکلات محیطی
در زمينه آموزشي:
- در بخش آموزش فارغ التحصیلان در دانشکدههای بهداشت و محیط زیست
- طراحي و تدوين روشهاي بهينه جهت آموزش دانشجويان و انجام نوآوري ها و خلاقيت هاي لازم در اين رابطه
در زمینه خدماتی:
- در سازمان آب و فاضلاب شهرداری ها
- سازمان محیط زیست
- حضور یک نفر کارشناس بهداشت محیط در شرکت های خصوصی تولید مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی طبق قانون الزامیست
در زمینه مدیریتی:
- معاونت نظارت بر بهرهبرداری شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی
- پستهای مدیریت امور آب و فاضلاب شهرها در شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی
- پستهای مدیریت بهرهبرداری تصفیهخانههای آب و فاضلاب
- پستهایمدیریت کنترل کیفی آب شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی
معرفی دروس امتحانی
کلیات بهداشت محیط ضریب 2
مدیریت مواد زائد جامد سمی و خطرناک ضریب 1
آلودگی هوا ضریب 1
تصفیه آب و فاضلاب ضریب 1
شیمی و میکروبیولوژی آب و فاضلاب ضریب 2
زبان ضریب 2
عنوان رشته هایی که میتوانند در کنکور این رشته شرکت کنند
کارشناسی بهداشت محیط، بهداشت حرفه ای، بهداشت عمومی، شیمی، مهندسی شیمی، مکانیک، آبیاری، مهندسی عمران، فیزیک، محیط زیست، خاک شناسی، آب شناسی، مهندسی صنایع، مهندسی شیلات، زمین شناسی، مهندسی کامپیوتر (نرم افزار)، زیست شناسی، علوم تجربی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، (کارشناسی در رشته های مختلف بهداشت، علوم و علوم مهندسی)
آینده تحصیلی
این رشته در 2 مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در ایران پذیرش دارد.
فارغ التحصیلان این رشته می توانند در رشته های زیر برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری اقدام نمایند:
وزارت علوم: دکترای زیست شناسی (کلیه گرایش ها)، محیط زیست
وزارت بهداشت: دکترای رشته های نانو فناوری پزشکی، بهداشت محیط، سیاست گذاری سلامت، انفورماتیک پزشکی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت در بلایا و فوریتها (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت و رفاه اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)،اپیدمیولوژی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، مددکاری اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی به شرط داشتن کارشناسی مددکاری)، گفتار درمانی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد به شرط داشتن کارشناسی گفتار درمانی)
4 سال پیش
4 سال پیش
5 سال پیش