آشنایی با رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد) و بازار کار آن

  یکشنبه، 03 تیر 1397 ID  کد خبر 8828
آشنایی با رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد) و بازار کار آن
ساعد نیوز: معرفی رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد) و موقعیت های شغلی آن

معرفی رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)  Master of Medical engineering (biomaterials)

مهندسی پزشکی ، علمی چند رشته ایست که شامل کاربردهای اصول و تکنیکهای مهندسی در مسایل زیست شناسی و پزشکی است. این رشته تلفیقی از مهارتهای علوم مهندسی و علوم پزشکی و زیست شناسی در جهت کمک به سلامتی انسان و بهبود بیمار است. در واقع مهندسی پزشکی کاربرد روشها و تحلیل های مهندسی در حل مسائل مربوط به علوم پزشکی است.
مهندسی پزشکی دقت و تنوع در تشخیص را گسترش داده است بطوری که تشخیص بدون دستگاهها امکان پذیر نیست تاکنون دستگاهایی از جملهPET,EEG,ECG,MRI,CT-Scan کمک بسیار بزرگی به پزشکی نموده اند و هم راستای وسایل تشخیصی وسایل و ملزومات درمانی گسترش یافته تا بیماران را به گونه ای تحت درمان قرار گیرند که می توان سمعک، ونتیلاتور ،دیالیز، اولتراسوند و کاربردهای متعدد لیزر را نام برد.
رشته‌ی بیومتریال که یکی از گرایش‌های زیر مجموعه‌ی مهندسی پزشکی است از حدود ۵۰ سال پیش به عنوان یک زمینه‌ی‌ علمی مطرح شد و همانند دیگر گرایش‌های مهندسی پزشکی برپایه‌ی ترکیب چند رشته بنا شد.
در این رشته‌ بطور معمول برروی تهیه‌ی مواد گوناگون مصنوعی و طبیعی، طراحی روش‌های ساخت و قالب‌گیری نهایی ماده و در نهایت اصلاح مواد برای کاربرد اختصاصی در پزشکی تحقیق صورت می‌گیرد. توسعه‌ی انواع مدل‌های وسایل پزشکی نیازمند انتخاب، ساخت و آزمایش مواد است که لازمه‌ی آن درک و فهم درست از شیمی و فیزیک مواد و شناخت محیط بیولوژیک بدن است. به عبارت دیگر باید توجه داشت که آینده‌ی علم بیومتریال در گرو توانائی ما در فهم کشفیات جدید در شیمی، فیزیک، بیولوژی و پزشکی است.
بطور کلی موارد استفاده‌ی بیومتریال‌ها در جایگزینی و تعویض اعضاء و اندام‌هایی از بدن است که بر اثر بیماری یا آسیب، کاربری خود را از دست داده‌اند تا از این طریق جراحت یا بیماری اعضاء مذکور التیام پذیرد، کاربری و عمل آنها اصلاح شود و ناهنجاری یا وضعیت غیر طبیعی آنها تصحیح گردد.
همچنانکه اشاره شد نقش رشته‌ی بیومتریال به طور قابل توجهی تحت تأثیر پیشرفت‌های بدست آمده در بسیاری از زمینه‌های پزشکی و مهندسی بوده است. در واقع وظیفه‌ی اصلی یک مهندس بیومتریال بدست آوردن اطلاعات لازم برای حل مسائل عملی و متداول در زمینه‌ی مواد مرتبط با بدن انسان است.

هدف و رسالت رشته

هدف این رشته تربیت متخصصانی است که بتوانند با بهره گیری از مهارت های مهندسی و آنلایز مسائل بیولوژیکی و پزشکی وسایلی را طراحی کنند که به پزشکان در تشخیص دقیق تر و درمان بهتر کمک کند.
مهندس پزشک در گام های اولیه بهره برداری ، تعمیر ، پشتیبانی و نگهداری و تنظیم و استانداردسازی دستگاه های را انجام می دهد و در مراحل بالاتر توسعه ، ارتقا و بهبود دستگاههای پزشکی و یا حتی می تواند به طراحی و ساخت یک دستگاه اقدام کند.

زمینه های فعالیت در بازار کار

در زمينه پژوهشي :

- تحقیق وتوسعه در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات پزشکی

در زمينه آموزشي :

- طراحي و تدوين روشهاي بهينه جهت آموزش دانشجويان و انجام نوآوري ها و خلاقيت هاي لازم در اين رابطه

در زمینه خدماتی:

- طراحی و ساخت تجهیزات پزشکی
- طراحی و ساخت اعضای مصنوعی

در زمینه مشاوره اي:

- ارايه مشاوره هاي تخصصي به متخصصين ديگرو مسئولين نظام سلامت با تاكيد برزمينه پژوهشي انجام گرفته
-  مشاوره علمی – فنی در خرید تجهیزات پزشکی

معرفی دروس امتحانی

اصول زیست مواد      ضریب 3
ریاضیات عمومی         ضریب 2
علم مواد                   ضریب 2
آناتومی و فیزیولوژی   ضریب 1
شیمی آلی                ضریب 1
بیوشیمی                 ضریب 1
زبان                       ضریب 2

عنوان رشته هایی که میتوانند در کنکور این رشته شرکت کنند

کارشناسی فنی و مهندسی، علوم پایه، گروههای پزشکی و پیراپزشکی، دکترای حرفه ای پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی 

آینده تحصیلی

این رشته در مقطع کارشناسی ارشد در ایران پذیرش دارد.
فارغ التحصیلان این رشته می توانند در رشته های زیر برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری اقدام نمایند:
وزارت علوم: دکترای زیست شناسی (کلیه گرایش ها)،
وزارت بهداشت: دکترای رشته های ارگونومی ، فیزیک پزشکی، مهندسی بافت، مهندسی پزشکی، نانو فناوری پزشکی، انفورماتیک پزشکی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت در بلایا و فوریتها (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت و رفاه اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، اپیدمیولوژی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، مددکاری اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی به شرط داشتن کارشناسی مددکاری)، گفتار درمانی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد به شرط داشتن کارشناسی گفتار درمانی)


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر